Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 07-17-2009, 08:09 AM
abul's Avatar
abul abul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 105
Rep Power: 13
abul is on a distinguished road
Default Re: Sian kitten ni!!!

Saya sokong nur...
Kita kene boykot BYB ni sume!!
Sumenye pentingkan poket masing2... xde hati perut!!!

SAY NO TU BYB


Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Balqis..i register account petfinder pun sbb mula2 i nampak harga menggila nieh lah.. Pastue i rajin observe..kadang2 tegur jugak..dan ramai jugak melenting... Geng2 kak June nieh semualah yang buka mata saya pada semua2 nieh.. Kucing nieh kalau nak buat meniaga..memang tak untung sbb kalau betul2 nak jaga, memang priceless...memang pricey..tapi macam orang kata ( even pakcik parking kat kedai petshop pun selalu kata )..takper cikgu bela kucing murah rezeki... Kalau ikhlas..murah rezeki kiter.. Sekarang nieh, i malas dah nak komen2..cuma mengeluh jer...tambah2 i baca Isu yang kucing ala2 Bengal diambil oleh BYB breeder tueh... i baca blog dia..dia nak jual Bengal harga RM4k..uish memang nak mampus budak umor 16 nieh...Kalau camue baik bli kat Pendekar Bengal jerk.. Nway, kalau ada permintaan, masa tueh lah ada supply... Kalau semua ornag cam kita tahu beza BYB , Certified breeder, bawak ke vet w'pun jatuh longkang, beli makanan RM24++ sekilo sebulan..then this will not happen..Tapi masalahnya..semua ornag nampak kucing mcam kucing..Spesis manusia cam kita nieh pulak yang makin pupus...
Reply With Quote
  #22  
Old 07-17-2009, 08:16 AM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 13
booboo is on a distinguished road
Default Re: Sian kitten ni!!!

hah..ni ada citer...smlm boo singgah la kat kedai kat petshop dlm giant seblah umah boo. nak g beli pasir n tray litter kat kucen boo. b4 ni petshop 2 mmg ada juai kucen. sumer kitten under 5month. even ada yg 2 month old da open 4 adoption. sian sngt2...then siap ada fungus kat tinger. harge mahai x ingt.
tp bepenyakit. boo g la tanyer kat amoy jager kedai 2. boo tanya u guys ada breeder yg berlesen ke...dia kater ada. bila boo tanyer kat mana breeder 2 dia kata dia tataw mana tmpt tp mmg derang amik khas kat mamat yg breed kucen2 baka mahai ni la....so mcm derang ni nak sembunyikan sumtin. sah2 derang ni biak kucen cam pisang goreng. sian mak2 kucen ni.
diap bepenyakit plak 2 wat juai. da la rega riban2. kecik2 je lagi plak. asek2 meowing je kat sesaper yg dtg. mesti dia nak mummy dia kan. so sad. nak je angkut bwk blik tp x mampu dah. rmi benor anak bulus kat uma nu nak dijager.
budget pon sudah mau lari maa....
tp 2 la bila dngr kater taiko2 kat forum ni kater jgn beli from BYB so boo pon xder la pasang niat nak beli kat kedai 2. cuma beli brg2 kucen je. cuma nak citer kat cni sian kat kitten2 2 sumer.
Reply With Quote
  #23  
Old 07-17-2009, 08:30 AM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 13
booboo is on a distinguished road
Default Re: Sian kitten ni!!!

farhan...klu kita nak wat kucen ni bisnes n pakai duit hasil dari jualan kucen or binatang yg x boleh dimakan ni bukanlah haram. cuma duit 2 kita x boleh buat mkn. kena beli brg je.brg2 yg nak dibeli pon hanyalah brg2 untuk kucen2 ni. seperti contoh makanan serta keperluan binatang tersebut. kira mcm buat recycle la. then setiap binatang yg nak dijual kena ada pasangan masing2. berdosa jika kita membiak binatang yg nak dijual ni tanpa memikirkan keadaan bianatang tersebut. jikalau kita x mampu nak bela ramai2 dan takot membiak tanpa pengawasan boleh dikasi binatang tersebut dgn sebab nak menjaga keamanan manusia sejagat serta binatang tersebut dari terseksa seperti contoh jika dia bunting dan dpt anak kita tak mampu jaga kita nak buang dekat pasar. itu da berdosa sb niat asal nak bela tp bila da bunting kita buang dia macam tu jer. dia juga makhluk Allah. setiap kejadian di bumi ni Allah da tetapkan peranannya x kira manusia maupon haiwan. Petikan ni boo amik sket2 dari Jakim n website ahli ulama yg bijak pandai. jika ada yg salah sila betulkan. boo ni budak baru belaja. klu salah tolong tunjukkan.
Reply With Quote
  #24  
Old 07-17-2009, 10:47 AM
nasy nasy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Location: malacca
Posts: 33
Rep Power: 0
nasy is on a distinguished road
Default Re: Sian kitten ni!!!

hye sume,
nasy org bru kat sni,
mntk tnjuk ajar k sifu2
nk tnye sket, if kter jual meow dgn niat nk support mkn n ubat meow2 kter yg laen boleh ker?
Reply With Quote
  #25  
Old 07-17-2009, 12:07 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 13
booboo is on a distinguished road
Default Re: Sian kitten ni!!!

klu ikotkan apa yg dikatakan Jakim pasal 2 boleh. tp cara kita jual meow 2 mcm mana pulak. jgn smpi menyakiti dan menyeksa kuceng yg menjadi ibu biak 2. sb dia bkn kilang proses kucen. klu x kita samer je mcm BYB

p/s otai2 lain...sila jawab.....mana taw salah ke...
Reply With Quote
  #26  
Old 07-17-2009, 03:25 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 14
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Sian kitten ni!!!

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
hah..ni ada citer...smlm boo singgah la kat kedai kat petshop dlm giant seblah umah boo. nak g beli pasir n tray litter kat kucen boo. b4 ni petshop 2 mmg ada juai kucen. sumer kitten under 5month. even ada yg 2 month old da open 4 adoption. sian sngt2...then siap ada fungus kat tinger. harge mahai x ingt.
tp bepenyakit. boo g la tanyer kat amoy jager kedai 2. boo tanya u guys ada breeder yg berlesen ke...dia kater ada. bila boo tanyer kat mana breeder 2 dia kata dia tataw mana tmpt tp mmg derang amik khas kat mamat yg breed kucen2 baka mahai ni la....so mcm derang ni nak sembunyikan sumtin. sah2 derang ni biak kucen cam pisang goreng. sian mak2 kucen ni.
diap bepenyakit plak 2 wat juai. da la rega riban2. kecik2 je lagi plak. asek2 meowing je kat sesaper yg dtg. mesti dia nak mummy dia kan. so sad. nak je angkut bwk blik tp x mampu dah. rmi benor anak bulus kat uma nu nak dijager.
budget pon sudah mau lari maa....
tp 2 la bila dngr kater taiko2 kat forum ni kater jgn beli from BYB so boo pon xder la pasang niat nak beli kat kedai 2. cuma beli brg2 kucen je. cuma nak citer kat cni sian kat kitten2 2 sumer.
btol tue boo..kesian sangat kalo tengok kucing kat petshop tak terjaga...
dulu lin slalu g petshop nie belie makan kucing2 lin...
pastue slalu ler gak cuci mata..tengok kucing2 kat kedai tue....
lin ternampak sekor kucing kaler itam...sangat licah....manja...suker memain ngan dier..tapie tak bajet pon nak amik....

pastue .....biler dah beberapa bulan....lin tenya balik kedai tue maner kucing kaler itam..sudah jual ker? dier cakap ada kat belakang terkurung..lin terus g tengok..sian ssesangat...selsema terok kaler ijau....
lin tak sampai atie...memang kurus giler, jalan pon melayang2...
tak smapai atie lin tengok...pastue lin terus amik,tak sanggup tengok kucing tue camtue......kitorang (lin n bf) kongsi wit belie....time tue tak gaji lagie lagie....
selama 2 bulan lin jager...pergi vet sana sini....biler lepas kat umah..dier jalan pastue baring....tarik nafas pon still bebunyik2 cam asma...
pastue mestie kner standby towel...tuk buang hingus dier..kalo kiter tak buang....dia akan datang mintak tolong lapkan..sbb dier nak nafas tak bleh......sedey sangat...pastue baring kat dada lin....lin usap2 dier....

lin tak putus asa.....lin bagi dier kasih saynag,jaga dier dan last skalie lin bawak kedai pakcu, alhamdulillah sembuh...(berbulan dier menaggung sakit, merana sebab selsema n jangkitan bakteria kat paru2)....

mungkin silap lin belie kucing sakit...tapie lin bangga sbb dapat bagi dier kehidupan yang lebih baik dan sekurang2 nya die dapat merasai kenikmatan hidup walopon dia hanyalah seekor kucing...




nielah dody skang...
Reply With Quote
  #27  
Old 07-17-2009, 03:46 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 13
booboo is on a distinguished road
Default Re: Sian kitten ni!!!

wahhhh...bagus lin!! tahniah sb amik meow 2 dari tokey yg bodo 2...
nak jual tp x jager. saket kuarantin lam cage biar je smpi nak mati. alhamdulillah lin jager smpi gebu.
Reply With Quote
  #28  
Old 07-20-2009, 08:15 AM
CipDic CipDic is offline
Banned User
 
Join Date: Jul 2009
Location: Australia
Posts: 1
Rep Power: 0
CipDic is on a distinguished road
Send a message via ICQ to CipDic
Default Sian kitten ni

You have a beautiful baby kitten and I am sure he will be adopted and taken care of very well. You did a very good thing.
Reply With Quote
  #29  
Old 07-26-2009, 09:15 PM
mira_idora18 mira_idora18 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 17
Rep Power: 0
mira_idora18 is on a distinguished road
Angry Re: Sian kitten ni!!!

SEDIH SAYA BILA BACE ORG KUTUK KUCING TU...
mmg la owner dia salah sbb nak jual kucing tu...
tapi tk yah kutuk kucing tu...........
salah ke jadi kucing kampung.....
taula ramai org kat pf ada kucing yang mahal mahal...
tapi apa kurangnye kucing kampung....
mmg lah org tu salah sbb nk jual kucing baby dia yg masih baby....
tapi tk yh lah kutuk kucing tu sbb dia kucing kampung....
for your information,saya ada kucing kampung AND I'M PROUD OF IT!!!!!!!!{angr y}

Last edited by mira_idora18; 07-26-2009 at 09:15 PM. Reason: WRONG SPELLING
Reply With Quote
  #30  
Old 07-27-2009, 08:27 AM
balqis balqis is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 70
Rep Power: 13
balqis is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to balqis
Default Re: Sian kitten ni!!!

bagus lin.balqis puji lin. tak semua org mcm tu.
Reply With Quote
  #31  
Old 07-28-2009, 10:29 PM
abul's Avatar
abul abul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 105
Rep Power: 13
abul is on a distinguished road
Default Re: Sian kitten ni!!!

Mira x salah paham...
kat PF ni ramai je org bela kucing kampung...
Even saya sendiri bela 6 ekor kucing kg + 1 mix persian + 1 british short hair!

Sentimen kucing jenis ape xtimbul
Just nak tekankan supaya kita kne boykot org mcm tu!


Quote:
Originally Posted by mira_idora18 View Post
SEDIH SAYA BILA BACE ORG KUTUK KUCING TU...
mmg la owner dia salah sbb nak jual kucing tu...
tapi tk yah kutuk kucing tu...........
salah ke jadi kucing kampung.....
taula ramai org kat pf ada kucing yang mahal mahal...
tapi apa kurangnye kucing kampung....
mmg lah org tu salah sbb nk jual kucing baby dia yg masih baby....
tapi tk yh lah kutuk kucing tu sbb dia kucing kampung....
for your information,saya ada kucing kampung AND I'M PROUD OF IT!!!!!!!!{angr y}
Reply With Quote
  #32  
Old 08-06-2009, 10:14 PM
ripcurl's Avatar
ripcurl ripcurl is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Location: ampang
Posts: 97
Rep Power: 13
ripcurl is on a distinguished road
Default Re: Sian kitten ni!!!

kite sume marah kat org yg jual tu..bkan kutuk kucing kampung..
saye sayaaaaangggg sume kucing x kire kucing ape pon!
n im sure sume kat cni pon camtue..kan??
__________________
mUfFiNN n GuCcI
Reply With Quote
  #33  
Old 08-06-2009, 10:35 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 14
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Sian kitten ni!!!

Quote:
Originally Posted by mira_idora18 View Post
SEDIH SAYA BILA BACE ORG KUTUK KUCING TU...
mmg la owner dia salah sbb nak jual kucing tu...
tapi tk yah kutuk kucing tu...........
salah ke jadi kucing kampung.....
taula ramai org kat pf ada kucing yang mahal mahal...
tapi apa kurangnye kucing kampung....
mmg lah org tu salah sbb nk jual kucing baby dia yg masih baby....
tapi tk yh lah kutuk kucing tu sbb dia kucing kampung....
for your information,saya ada kucing kampung AND I'M PROUD OF IT!!!!!!!!{angr y}
Leh..salah baca nieh cik kak... Salah faham... Fening fening lalat dah... Mira..dinasihatkan baca dari awal thread...

Sentimen kucin kampung, kucing pedigree rasanya tak pernah timbul cuma.. kucing kampung kita faham isu dia sebb dia terlampau banyak..tak terjaga... and ramai buat rehoming prog..

Kucing half pedigree / pedigree pulak ada isu lain.. Isu orang dibeli ditipu.. harga terlampau mahal... Pastue ditukar jadik kitten factory... kesian dia nak beranak selalu... Selalunya kalau BYB yang nak buat kitten mill nieh kucen2 dia semua duduk dalam cage jer sepanjang masa.... Kalau yang diberanakkan tak cantik... nasib dia akan lain..entah hidup entah idak.... Kalau nasib dibeli orang yang malas nak jaga kucing... kesihatan terabai..makan minum...bulu panjang mungkin gugur...

memang ada perbezaan sikit tapi masih ada nasib yang sama... Tak jadi masalah kat sini.. kampung ke, pedigree ker... And I dun think you shud start the issue tho...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #34  
Old 08-06-2009, 11:53 PM
pandorabox78 pandorabox78 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 59
Rep Power: 0
pandorabox78 is an unknown quantity at this point
Default Re: Sian kitten ni!!!

this mudah.my portal has become a dumping ground for kittens for sale with ridiculous prices.... sigh...

unfortunately most of my malay clients have been tricked by these uncompassionate breeders into buying these sick kittens... isn't there a moderator for this mudah.my site or something so that people who have been hood-winked could complain????
Reply With Quote
  #35  
Old 08-07-2009, 09:54 AM
nash's Avatar
nash nash is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Location: KL
Posts: 11
Rep Power: 0
nash is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nash
Default Re: Sian kitten ni!!!

pada pndangan aku, tu hak masing2 nk jual or wat ever.. xperlu la kite maki or ckp org tu mcm2 kalau ikut ayat dia memang kate for open booking.. bukan nk jual skang ni.. Bagi siapa yg nak beli kucing tu kne la survey betul2, kne la tau cket sbanyak ttg kucing ni supaye xmudah kne tipu.. jgn pas da beli menyesal pulak ape2 pn u all best
Reply With Quote
  #36  
Old 08-18-2009, 01:35 PM
farrahnize's Avatar
farrahnize farrahnize is offline
CATSS & ANIMALS LOVER
 
Join Date: Apr 2009
Location: port klang
Posts: 54
Rep Power: 13
farrahnize is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farrahnize
Default Re: Sian kitten ni!!!

yup....another one thing..tak kirelah either kucing to kucing kampung ker kucing tepi jalan ker or kucing pasar if kiter rasa bertanggung jawab n pity dgn nasib yg bakal dihadapi it's better kiter adopt dia..yesterday i baru jer adopt one kitten yg org tinggalkan dekat kedai jual jubin(if kedai mkn logik jugak).And the worst part is kitten tu terlalu kecik n tak tahu mkn lagi...just minum susu..ader sorg guys yg mmg bodoh nie(x dpt hidayah tuhan kot) suh i amik kucing tu coz menyusahkan dia(dia owner workshop sebelah kedai jubin tu)So, i pun terus amik n bawak kitten tu tengok jubin n terus bwk blk rumah..Pada i tak perlu sangup berhabis duit utk beli breeds imported yg harga beribu2 just utk dptkn kasih syg kucing....plus domestic cats lebih independent, active n manja
Reply With Quote
  #37  
Old 08-18-2009, 02:18 PM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 13
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: Sian kitten ni!!!

macam² plak dah issue yang timbul dalam thread ni. astaga. ape nak jadik oii. kita tak patut gaduh sesama kita la. klu nak gaduh sesama kita, wat malu jek! and, kepada yang terasa, orang tak judge kucing kampung ke kucing bandar ke mahal ke murah. FYI, kucing kampung la best jaga sebab tak leceh mcm kucing mahal. ini suka hati nak bom orang. lain kali sebelum tulis statement, baca balik thread dari awal la minah. skg bila orang titik kau balik, mesti kau malu kan?? aku tak pernah kurang ajar dalam PF ni tapi bila baca statement kau ni, aku rasa cam bengang lak. boleh plak kau cakap kitorang kutuk kucing kampung. ehh wth?? kau ada kucing kampung and kau proud of it. bagus la. mmg kitorang suka kalau orang yang sayang binatang ni. tak perlu mahal untuk dapat kan kasih sayang. anyway, lain kali baca dlu thread dari awal supaya kau tak salah faham and kau kena bom lagi dgn aku.

*sorry tgh bengang sebab pagi tadi tgk sorang pakcik ni naik motor and secara sengaja dy lalu sebelah kucing ni and sepak kucing tu. yong kejar pakcik tu and yong sound dy kat situ gak. lepas tu taw ape dy balas kat yong balik??
"kau kenapa? aku sepak anak kau ke??"
yong seriously rasa cam nak hempuk pakcik tu dengan helmet!!!!! sampai skg hati panas nihh!!!!
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #38  
Old 08-19-2009, 02:15 PM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 13
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: Sian kitten ni!!!

Quote:
Originally Posted by pandorabox78 View Post
this mudah.my portal has become a dumping ground for kittens for sale with ridiculous prices.... sigh...

unfortunately most of my malay clients have been tricked by these uncompassionate breeders into buying these sick kittens... isn't there a moderator for this mudah.my site or something so that people who have been hood-winked could complain????
agreed. what is happening to man kind ?
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #39  
Old 08-19-2009, 08:45 PM
mira_idora18 mira_idora18 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 17
Rep Power: 0
mira_idora18 is on a distinguished road
Default Re: Sian kitten ni!!!

sorry....
saya dh baca dari awl sebelum post benda yg kt atas tu....
sorry kalau ada yg tersinggung....
minta maaf banyak banyak.....
n yong tk yh nk over boleh tk......
sorry everyboody except....(u know who u r)
Reply With Quote
  #40  
Old 08-19-2009, 09:35 PM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 13
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: Sian kitten ni!!!

Quote:
Originally Posted by mira_idora18 View Post
sorry....
saya dh baca dari awl sebelum post benda yg kt atas tu....
sorry kalau ada yg tersinggung....
minta maaf banyak banyak.....
n yong tk yh nk over boleh tk......
sorry everyboody except....(u know who u r)

yong bukan maki hamun awak. just cakap je. lain la klu yong maki awak cyap dgn ayat sumpah seranah. bukan niat nak bgaduh pon. see, awak pon tersinggung dgn ape yang yong tulis. mcm tu la jugak perasaan yong bila awak ckp kitorang kutuk kucing kampung. harap paham.


tak nak mintak maaf dgn yong pon takpe. bukan awak yang bg yong makan pon. tak terjejas la. tapi on my behalf im sorry coz i've hurt ur feeling.. tanak tanggung dosa tak mintak maaf sebab da wat orang terasa hati. wateva it is, be happy with ur attitude. harap harap lepas ni issue mcm ni tak jadik dah. tak suka la nak gaduh gaduh.
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kitten Food for Kittens Give Your Little Kitten the Right Start for Growth and Development ashleywong Health, Disease & Diet 0 10-14-2008 11:04 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.