Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-21-2012, 04:38 PM
missDiba missDiba is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 4
Rep Power: 0
missDiba is on a distinguished road
Default Nak cara tukar makanan kucing tanpa cirit birit sebab stock makanan habis. Dari RC ke ANF.

RC dah habis stock kat kedai. Nak tukar makanan kucing but kucing tummy sensitif. apa cara tak nak bagi dia cirit birit bila kita tukar makanan tu? tukar ke ANF ok x? Sebab ada pet shop suggest ANF. opinion guys. help please
Reply With Quote
  #2  
Old 06-24-2012, 11:54 AM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 11
Meffy is on a distinguished road
Default Re: Nak cara tukar makanan kucing tanpa cirit birit sebab stock makanan habis. Dari RC ke ANF.

Hi,

Da check kat petshop lain ke belum? I suggest you try cari RC dulu dari tukar makanan dia. RC sangat popular dan boleh kata 90% pet shop mesti ada jual RC. Even kat sini pun ade orang jual RC. Cuba lihat kat Pet Supplies > Pet Food.

Kalau nak try ANF, cuba minta orang kedai tu bagi sample. Orang pet shop memang suka recommend macam2 sebab nak tolak barang2 dia. Tak semestinya sesuai untuk semua jenis kucing. Kalau tak dapat sample, then beli pack yang paling kecil. Campurkan makanan baru dengan yang lama. Bila nampak kucing boleh terima makanan baru tanpa masalah, baru tambahkan makanan baru sehingga dia biasa.

Kalau nak RC jugak, saya boleh tolong belikan dari petshop dekat rumah saya. Dia ade jual repack so murah sikit. Nak yang original pack pun ada jugak. PM kalau nak beli ya. Nanti saya pergi check harga :)
Reply With Quote
  #3  
Old 06-24-2012, 01:48 PM
missDiba missDiba is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 4
Rep Power: 0
missDiba is on a distinguished road
Default Re: Nak cara tukar makanan kucing tanpa cirit birit sebab stock makanan habis. Dari RC ke ANF.

I search area puchong takde stock. Then i balik kampung jumpa petshop jual. I beli 10kgs terus. Hehe. Anf tu diaorng taknak makan. Diaorng asing pakai hidung. Now terfikir macam mana pulak nak simpan witout masuk angin or rosak. Any ideas??
Reply With Quote
  #4  
Old 07-02-2012, 08:05 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 11
Meffy is on a distinguished road
Default Re: Nak cara tukar makanan kucing tanpa cirit birit sebab stock makanan habis. Dari RC ke ANF.

Saya simpan dalam bekas plastik yang airtight. Bekas kuih yang penutup merah pun boleh tapi letak tisu atau kertas pada penutup supaya lebih airtight
Kalau ade Tupperware, lagi bagus.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Resepi makanan kucing rihazmuhammad Cooking 17 12-26-2012 10:55 AM
Kucing cirit birit shazshera Health, Disease & Diet 0 01-21-2012 02:48 AM
campur makanan kucing ezat Cats & Kittens 5 01-13-2012 07:37 PM
kucing cirit birit jebat Cats & Kittens 10 07-19-2010 03:48 PM
macam mana nk tukar makanan kucing? Nur_illiyana Cats & Kittens 7 04-10-2010 11:09 AM


All times are GMT +8. The time now is 06:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.