Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-18-2009, 11:49 AM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Unhappy kucing selseme teruk..help me:(

ari semalam ayu jumpa sekor kucing DLH merayau2 bawah blok ayu.. pelik gak nape la DLH pun ade org buang, maybe die sesat kot.. ayu dtg dekat, n ayu tkejut sgt tgk keadaan kucing tu.. die kene selsema yang agak truk smpai kan hingus bsepah2 kat muka bwarne kuning.. dengan bulu nye di potong sane sini.. sedeynye, rase nak nangis pun ade.. ayu amek travel cage, msukkan die n trus bawak jumpa vet.. ayu tggalkan kejap kat klinik sbb masih office hour, n ptg tu waktu nak amek die, doc bgtau die kene flu yang truk, kutu yang banyak n sebatang gigi pun takde.. doc ckp umur kucing tu dlm 5-6 tahun.. sedeynyee.. doc ade bekalkan bebarape ubat selseme, antibiotik, vitamin c n supplement utk kurangkan selseme die.. doc pesan kucing tu takleh bcampur ngan kucing2 len sbb selsema tu cpt je bjangkit klu kcing tu bersin. so ayu terpaksa pinjam rumah kawan ayu, n kosongkan bilik die utk letak kucing tu smpai selsema kucing tu hilang.. thnx irman..

now ayu nak tya beberape soalan klu membe2 forum dpt tlg

1) selain dr ubat, ade care lain tak utk cpt sembuhakan selsema die?
2) gigi kucing tu boleh tumbuh balik tak kalau die sihat nti? ksian die nak makan pun susah..:(
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC00687.jpg
Views:	559
Size:	47.7 KB
ID:	7982   Click image for larger version

Name:	DSC00700.jpg
Views:	492
Size:	47.5 KB
ID:	7983   Click image for larger version

Name:	DSC00701.jpg
Views:	529
Size:	61.1 KB
ID:	7984   Click image for larger version

Name:	DSC00693 (2).jpg
Views:	544
Size:	45.4 KB
ID:	7985  
Reply With Quote
  #2  
Old 11-18-2009, 12:29 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Perkara yg diperhatikan:

1) 5-6 years bermakna approaching lingkungan senior cat.

2) hingus bsepah2 kat muka bwarne kuning: Vet ada bagi maklum balas kepada Ayumisha berkenaan keadaan dada kucing tak? Samada paru-paru dia sudah mula ada berair tak (risiko menghidapi pneumonia membawa maut) atau pun sudah serious? Antibiotic berlainan jika serious. Beucolytic akan diberi utk pecahkan mucus utk senang keluar.

Selsema disebabkan oleh virus, tiada ubat utk virus kecuali suntikan. Tapi ubat antibiotik diberi utk membunuh bakteria yg sempat masuk ke dalam badan menyebabkan secondary infection dalam dada. Ubat antibiotic nama apa yang diberikan? Berapa lama? Sila patuh arahan pemakanan antibiotik dengan baik bagi mengurangkan kecederaan terhadap paru-paru yg tidak mungkin sembuh kembali kalau telah dirosakkan oleh selsema kerana isipadu udara yg disedutkan melalui paru-paru akan dikurangkan akibat kecederaan ini dan kucing akan mudah lelah di kemudian hari.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #3  
Old 11-18-2009, 12:36 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Pastikan badan kucing tidak kesejukan selalu dan JANGAN mandikannya walaupun kotor. Jika perlu, lapkan dengan tuala kecil yg dibasahkan sedikit dengan air panas.

Pastikan tempat kucing tiada kena angin yg boleh buat dia kesejukkan. Satu cara senang bagi memastikan kawasan kucing tidak kesejukan adalah dengan membekalkan banyak surat khabar atau cardboard di lantai. Tapi kalo basah, tukar serta merta.

Kalo boleh, kasi dia makan Hill's A/D bagi membekalkan badan dia dengan khasiat yg lebih, beli dari klinik.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #4  
Old 11-18-2009, 12:38 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Perkara yg diperhatikan:

1) 5-6 years bermakna approaching lingkungan senior cat.

2) hingus bsepah2 kat muka bwarne kuning: Vet ada bagi maklum balas kepada Ayumisha berkenaan keadaan dada kucing tak? Samada paru-paru dia sudah mula ada berair tak (risiko menghidapi pneumonia membawa maut) atau pun sudah serious? Antibiotic berlainan jika serious. Beucolytic akan diberi utk pecahkan mucus utk senang keluar.

Selsema disebabkan oleh virus, tiada ubat utk virus kecuali suntikan. Tapi ubat antibiotik diberi utk membunuh bakteria yg sempat masuk ke dalam badan menyebabkan secondary infection dalam dada. Ubat antibiotic nama apa yang diberikan? Berapa lama? Sila patuh arahan pemakanan antibiotik dengan baik bagi mengurangkan kecederaan terhadap paru-paru yg tidak mungkin sembuh kembali kalau telah dirosakkan oleh selsema kerana isipadu udara yg disedutkan melalui paru-paru akan dikurangkan akibat kecederaan ini dan kucing akan mudah lelah di kemudian hari.
tq furkids.. doc takde ckp ape2 psl keadaan dada or paru2 or ape2 yang serius.. die cume ckp kne virus flu je, n die bg injection serta beberapa ubat flu n supplement.. ayu tak tya lak name antibiotik tu, cme die ckp kene habiskan dlm mase 15 hari. antibiotik tu warne hijau.. nway,thx so much 4 ur info.. nti ayu akan tya doc dgn lebih jelas name ubat2 yang doc bekalkan...thnx again..
Reply With Quote
  #5  
Old 11-18-2009, 12:41 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Pastikan badan kucing tidak kesejukan selalu dan JANGAN mandikannya walaupun kotor. Jika perlu, lapkan dengan tuala kecil yg dibasahkan sedikit dengan air panas.

Pastikan tempat kucing tiada kena angin yg boleh buat dia kesejukkan. Satu cara senang bagi memastikan kawasan kucing tidak kesejukan adalah dengan membekalkan banyak surat khabar atau cardboard di lantai. Tapi kalo basah, tukar serta merta.

Kalo boleh, kasi dia makan Hill's A/D bagi membekalkan badan dia dengan khasiat yg lebih, beli dari klinik.
utk makanan die plak, furkid leh suggestkan tak? die da takde gigi, n taring die da reput separuh.. skrg ayu bg die wet food jenama smart heart je..
Reply With Quote
  #6  
Old 11-18-2009, 12:54 PM
moggies's Avatar
moggies moggies is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 60
Rep Power: 13
moggies is on a distinguished road
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

hi,

kesian nyer kucing tu. bukannyer tua sgt dah jadi mcm tu.

i think the main priority is to cure his flu first coz kalau dia still ada flu, susah nak treat dia for his other problems. good that you have a friend yg sanggup tumpangkan bilik. first, just make sure the room is warm. jgn pasang kipas, just bagi fresh air dari tingkap jer. bersihkan hidung dia selalu, takut kang kalau dah berkerak2 nanti melekat, jadi skin infection pulak. bersih kan hidung dia guna kapas or towel bersih dgn air suam buh garam sikit.
kalau dah flu, mesti hidung dia tersumbat, and kalau dah tersumbat, nanti dia takde selera makan, lagi teruk sakit. nak clear hidung tersumbat tu, letak minyak kayu putih sikit atas kain bersih and tekap kat hidung dia sekejap. kalau tak, ada ubat sapu brand canisep. byk guna ubat ni, untuk sinus, fungus and antiseptik. and ubat ni berangin sikit. sapu sikit kat hidung dia.
badan dia kena bersihkan jugak pasal virus flu tu blh melekat kat badan dia. campur air suam ngan apple cider vinegar (cuka apple) sikit, rendam towel dlm air suam bercuka tu, perah sampai air tak menitik kat towel, then lap badan dia. apple cider vinegar berguna jugak nak bunuh fungus & kotoran kat badan dia tu.
you might need to forcefeed him water and food pasal kucing kalau dah deria bau takde, mesti dia tak selera makan. make sure dia minum air. kalau tak, nanti dia dehydrated. to be sure, u force feed air guna syringe bersih ikut timing. makanan pun sama. bagi dia makanan yg bau kuat sikit mcm wet food or ayam rebus. air rebusan ayam (kosong takde garam) tu elok kalau u bagi dia minum sikit.

hope this will help. kesian dia.
__________________
rudy & yanty
and our furry dungdungs: eri, minn, chichita, ayoi, indy, elle, comot, puteh, jamie, uban, lola & ms mumm7 & co

www.moggiesplace.blogspot.com
Reply With Quote
  #7  
Old 11-18-2009, 12:58 PM
moggies's Avatar
moggies moggies is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 60
Rep Power: 13
moggies is on a distinguished road
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Pastikan badan kucing tidak kesejukan selalu dan JANGAN mandikannya walaupun kotor. Jika perlu, lapkan dengan tuala kecil yg dibasahkan sedikit dengan air panas.

Pastikan tempat kucing tiada kena angin yg boleh buat dia kesejukkan. Satu cara senang bagi memastikan kawasan kucing tidak kesejukan adalah dengan membekalkan banyak surat khabar atau cardboard di lantai. Tapi kalo basah, tukar serta merta.

Kalo boleh, kasi dia makan Hill's A/D bagi membekalkan badan dia dengan khasiat yg lebih, beli dari klinik.

yes, agree. ad diet tu sesuai untuk kucing yg tak sihat. be warned though, agak mahal compare ngan makanan biasa. abt rm6 satu tin kecik. tapi mmg elok la. beli jer kat vet mana2.
__________________
rudy & yanty
and our furry dungdungs: eri, minn, chichita, ayoi, indy, elle, comot, puteh, jamie, uban, lola & ms mumm7 & co

www.moggiesplace.blogspot.com
Reply With Quote
  #8  
Old 11-18-2009, 01:03 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Quote:
Originally Posted by moggies View Post
hi,

kesian nyer kucing tu. bukannyer tua sgt dah jadi mcm tu.

i think the main priority is to cure his flu first coz kalau dia still ada flu, susah nak treat dia for his other problems. good that you have a friend yg sanggup tumpangkan bilik. first, just make sure the room is warm. jgn pasang kipas, just bagi fresh air dari tingkap jer. bersihkan hidung dia selalu, takut kang kalau dah berkerak2 nanti melekat, jadi skin infection pulak. bersih kan hidung dia guna kapas or towel bersih dgn air suam buh garam sikit.
kalau dah flu, mesti hidung dia tersumbat, and kalau dah tersumbat, nanti dia takde selera makan, lagi teruk sakit. nak clear hidung tersumbat tu, letak minyak kayu putih sikit atas kain bersih and tekap kat hidung dia sekejap. kalau tak, ada ubat sapu brand canisep. byk guna ubat ni, untuk sinus, fungus and antiseptik. and ubat ni berangin sikit. sapu sikit kat hidung dia.
badan dia kena bersihkan jugak pasal virus flu tu blh melekat kat badan dia. campur air suam ngan apple cider vinegar (cuka apple) sikit, rendam towel dlm air suam bercuka tu, perah sampai air tak menitik kat towel, then lap badan dia. apple cider vinegar berguna jugak nak bunuh fungus & kotoran kat badan dia tu.
you might need to forcefeed him water and food pasal kucing kalau dah deria bau takde, mesti dia tak selera makan. make sure dia minum air. kalau tak, nanti dia dehydrated. to be sure, u force feed air guna syringe bersih ikut timing. makanan pun sama. bagi dia makanan yg bau kuat sikit mcm wet food or ayam rebus. air rebusan ayam (kosong takde garam) tu elok kalau u bagi dia minum sikit.

hope this will help. kesian dia.
tq moggies.. weekend ni ayu akan wat ape yg moggies suggestkan..thnx sgt..so far die makan ok, kebulur sgt die.. ntah da bape lame tak makan.. ksian btul tgk.. minum pun ok.. tp kene tgk2 jugak, takot die makan byk, minum kurang... minggu ni nak cuci muke die,hidung die sume.. cume ayu takot time die bersin, abeh 1 badan ayu.. kucing punye flu leh bjngkit kat mnusia tak??
Reply With Quote
  #9  
Old 11-18-2009, 01:04 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Quote:
Originally Posted by moggies View Post
yes, agree. ad diet tu sesuai untuk kucing yg tak sihat. be warned though, agak mahal compare ngan makanan biasa. abt rm6 satu tin kecik. tapi mmg elok la. beli jer kat vet mana2.
ok..ayu cube cri.. takpe, ayu share segala perbelanjaan die ngan twin ayu n kwn ayu yg tmpangkan rumah tu..
Reply With Quote
  #10  
Old 11-18-2009, 01:18 PM
moggies's Avatar
moggies moggies is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 60
Rep Power: 13
moggies is on a distinguished road
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

hi ayu,

cat flu patutnye tak boleh berjangkit kat manusia but u never know kan. baru bace paper hari tu kate pets pun blh kena h1n1.
tapi viris flu ni blh berjangkit kat kucing2 lain. so jgn ambil risiko. kalau nak main ngan kucing2 u yg lain after pegang kucing sakit tu, make sure u tukar baju dulu, basuh bahagian bdn you yg kena contact ngan kucing sakit tu. virus flu ni blh je melekat kat kain baju, kulit etc. prevention is better than cure org kate. so better be extra careful la.
__________________
rudy & yanty
and our furry dungdungs: eri, minn, chichita, ayoi, indy, elle, comot, puteh, jamie, uban, lola & ms mumm7 & co

www.moggiesplace.blogspot.com
Reply With Quote
  #11  
Old 11-18-2009, 01:22 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Quote:
Originally Posted by moggies View Post
hi ayu,

cat flu patutnye tak boleh berjangkit kat manusia but u never know kan. baru bace paper hari tu kate pets pun blh kena h1n1.
tapi viris flu ni blh berjangkit kat kucing2 lain. so jgn ambil risiko. kalau nak main ngan kucing2 u yg lain after pegang kucing sakit tu, make sure u tukar baju dulu, basuh bahagian bdn you yg kena contact ngan kucing sakit tu. virus flu ni blh je melekat kat kain baju, kulit etc. prevention is better than cure org kate. so better be extra careful la.
takotnyee... ok2, ayu akan bhati2 kalau nak men ngan anak2 bulu ayu.. cptla sembuh kucing ni...
Reply With Quote
  #12  
Old 11-18-2009, 01:40 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Quote:
Originally Posted by ayumisha View Post
.. kucing punye flu leh bjngkit kat mnusia tak??
Kucing punya flu mengikut kajian tak boleh jangkit kepada manusia dan belum ada kes yang jangkit kepada manusia.

Meskipun mengikut kajian, manusia punya flu juga tak boleh transfer kepada kucing tetapi kebelakangan ini ada terjumpa isolated kes di mana H1N1 telah dilaporkan dijangkit dari manusia kepada kucing. Tiada kes dilaporkan H1N1 dijangkit daripada kucing ke manusia.

Walaubagaimanapun, kita harus sentiasa berhati-hati dengan penyakit jenis virus kerana virus ada mempunyai potensi mutate.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #13  
Old 11-18-2009, 01:48 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

kalau bjangkit kat ayu skali pun, ayu tak kisah.. antibodi kite kuat..cume yang ayu risau sgt skrg bjgkit kat anak2 bulu ayu.. risaunye bile pk kan balik...
Reply With Quote
  #14  
Old 11-18-2009, 01:59 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Kalau betul cermat dan amalkan kebersihan, tak akan jangkit.

Tetapi kalau lalai, MESTI jangkit, dan kalau kena kitten kecik, boleh bawa maut.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #15  
Old 11-18-2009, 02:02 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kalau betul cermat dan amalkan kebersihan, tak akan jangkit.

Tetapi kalau lalai, MESTI jangkit, dan kalau kena kitten kecik, boleh bawa maut.
owh,yeke..huu,mkin takot dibuatnye.. ayu da la ade sekor kitten 2 bulan.. camne eh? takotnyeee...
Reply With Quote
  #16  
Old 11-18-2009, 02:37 PM
moggies's Avatar
moggies moggies is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 60
Rep Power: 13
moggies is on a distinguished road
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

hi ayu,

your kittens tak duduk sekali dengan kucing sakit tu, kan? kalau yer, then it should be ok. just take precaution. cuci tangan dgn anti-bacterial soap and tukar baju sebelum u handle your kittens. and bilik kucing sakit tu pulak, masa bersihkan tu, mop sekali dgn air panas campur bleach, ratio 1:32. satu bahagian bleach ngan 32 bahagian air, untuk bunuh virus flu kucing yg melekat kat lantai. apa2 towel yg you guna untuk bersihkan kucing sakit ni, jgn share dgn kucing2 yg lain. sabun biasa tak blh bunuh virus flu ni. kena guna bleach jugak.

good luck eh!
__________________
rudy & yanty
and our furry dungdungs: eri, minn, chichita, ayoi, indy, elle, comot, puteh, jamie, uban, lola & ms mumm7 & co

www.moggiesplace.blogspot.com
Reply With Quote
  #17  
Old 11-18-2009, 02:51 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Quote:
Originally Posted by moggies View Post
hi ayu,

your kittens tak duduk sekali dengan kucing sakit tu, kan? kalau yer, then it should be ok. just take precaution. cuci tangan dgn anti-bacterial soap and tukar baju sebelum u handle your kittens. and bilik kucing sakit tu pulak, masa bersihkan tu, mop sekali dgn air panas campur bleach, ratio 1:32. satu bahagian bleach ngan 32 bahagian air, untuk bunuh virus flu kucing yg melekat kat lantai. apa2 towel yg you guna untuk bersihkan kucing sakit ni, jgn share dgn kucing2 yg lain. sabun biasa tak blh bunuh virus flu ni. kena guna bleach jugak.

good luck eh!

haah,tak duk skali..kucing tu duk umah len,tp ayu takot cuai n myebabkan dorg sakit jugak..nway,thnx.. ayu akan lebih bhati2...
Reply With Quote
  #18  
Old 11-18-2009, 03:13 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Quote:
Originally Posted by moggies View Post
hi ayu,

your kittens tak duduk sekali dengan kucing sakit tu, kan? kalau yer, then it should be ok. just take precaution. cuci tangan dgn anti-bacterial soap and tukar baju sebelum u handle your kittens. and bilik kucing sakit tu pulak, masa bersihkan tu, mop sekali dgn air panas campur bleach, ratio 1:32. satu bahagian bleach ngan 32 bahagian air, untuk bunuh virus flu kucing yg melekat kat lantai. apa2 towel yg you guna untuk bersihkan kucing sakit ni, jgn share dgn kucing2 yg lain. sabun biasa tak blh bunuh virus flu ni. kena guna bleach jugak.

good luck eh!
Right on, Yanty/Rudy .... pastu, Ayumisha, lepas mop dengan cairan bleach/dettol tu, jangan lupa mop sekali (elok dua kali) lagi dengan air bersih yg tidak mengandungi bleach/dettol bagi menghilangkan sebarang kesan bleach/dettol sebab kimia ini amat racun utk kucing yg akan menjilat membersihkan bulu dan juga tapak kakinya selalu, takut ada yg melekat pastu kucing jilat telan racun tu dan rosak liver dan kidney dia.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #19  
Old 11-18-2009, 03:51 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

ok...fk n moggies..thnx a lot.. ayu akan take note sume n cube wat yg tbaek utk kucing tu...thnx again..
Reply With Quote
  #20  
Old 11-18-2009, 06:44 PM
beben&gegurl's Avatar
beben&gegurl beben&gegurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: Bangsar, Kuala Lumpur
Posts: 11
Rep Power: 0
beben&gegurl is on a distinguished road
Default Re: kucing selseme teruk..help me:(

Kesiannyer dia... sampai hati manusia buat mcm tu.... bawak lah gi vet yg berhampiran...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM


All times are GMT +8. The time now is 01:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.