Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-06-2009, 10:37 AM
jeranq jeranq is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 48
Rep Power: 0
jeranq is on a distinguished road
Default :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

salam everyone..just nak tanya..awat la sekoq anak cek tak aktif berlari kesana kemari mcm sedara dia hak lain tu....yg lain mak lain bapak depa yg lagi 3 ekoq tuh? FYI, yg manja teramat ni pompuan,umuq dekat 5 bulan dh...mgkn gatai merenyam kot sbb tak dak g yg jantan macho dlm umah...lagi 2 ekoq tu jantan tapi blum baligh lai..

kerja si pompuan ni, makan tidok ja....pastu dok mai urut2 kita bila dia nak manja n bila kita panggil mai dia...

lagi 3 ekoq tu mmg tak duk diam..ligan sana sini..masa tidoq ja depa senyap...

tolong cek na...
Reply With Quote
  #2  
Old 09-06-2009, 12:58 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

Quote:
Originally Posted by jeranq View Post
salam everyone..just nak tanya..awat la sekoq anak cek tak aktif berlari kesana kemari mcm sedara dia hak lain tu....yg lain mak lain bapak depa yg lagi 3 ekoq tuh? FYI, yg manja teramat ni pompuan,umuq dekat 5 bulan dh...mgkn gatai merenyam kot sbb tak dak g yg jantan macho dlm umah...lagi 2 ekoq tu jantan tapi blum baligh lai..

kerja si pompuan ni, makan tidok ja....pastu dok mai urut2 kita bila dia nak manja n bila kita panggil mai dia...

lagi 3 ekoq tu mmg tak duk diam..ligan sana sini..masa tidoq ja depa senyap...

tolong cek na...
Personaliti kucing macam manusia jugak...ada kucing yang suka berlari sana sini..ada kucing yang suka menyendiri... ada kucing yang lebih suka manusia...ada kucing yang tak suka dua2..anti sosial..duduk sekor dia kat penjuru nun...macam manusia jugak ada yang suka bersosial..ada yang suka duduk sorang sorang...

Dari pengalaman sendiri.. i ada 3 ekor kucing..1 betina..2 jantan.. yang berguling2 tueh dua ekor jantan tueh..yang betina nieh dah slow down da..kadang2 ja nampak diorang main..mungkin sbb dia nieh ikut mood/angin nak main..atau dia dah 1th 7 bulan..dah nak slow down dah.. G pun masa dia kecik..dia bukan jenis yang main dashyat..so far nampak cam dia happy ..masalah kesihatan tak da...nak main tak main ikut suka dia.. cuma kadang2 jadi extra emo..nak cakar2 kucing lain yang berlaga dia masa mood tak elok tue yang kena perbetul.. Anyway...kucing u takda problem.. memang biasa..tak payah lah dipaksa soh dia main...biar dia dengan apa yang dia selesa... kalau dia sihat fizikal..insyallah..sihat lah dia...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 09-06-2009, 08:39 PM
jeranq jeranq is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 48
Rep Power: 0
jeranq is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

ooo ye ker nurkasih.....takpe..nanti aku belikan tikus mainan...sbb dulu masa dia berdua jer...rajin plak larik kesana kemari...ni dh berempat ni...mcm merajuk jer...tapi dia la yg paling dimanjakan...siap cium2 lagik dgn dia...huhuhu....tucen pun ada period ehh??hehehehe
Reply With Quote
  #4  
Old 09-06-2009, 08:50 PM
binbin's Avatar
binbin binbin is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2008
Location: AmPunk....
Posts: 365
Rep Power: 10
binbin is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

tapi kena tengok baka juga....ada baka yang layback ada baka yang aktif...
Reply With Quote
  #5  
Old 09-06-2009, 09:28 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

Quote:
Originally Posted by jeranq View Post
ooo ye ker nurkasih.....takpe..nanti aku belikan tikus mainan...sbb dulu masa dia berdua jer...rajin plak larik kesana kemari...ni dh berempat ni...mcm merajuk jer...tapi dia la yg paling dimanjakan...siap cium2 lagik dgn dia...huhuhu....tucen pun ada period ehh??hehehehe
huh?.. info u bagi asyik bertambah.kejap camtue kejap camnie... takperlah..tunggulah orang lain bagi pandangan... Yang atas tueh pandangan sayer jer.. sbb itu kucing u, u mesti kenal lebih dari orang lain... selalunya kurang kat mana2, tuan dia ja yang tahu perubahan...

Salam..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #6  
Old 09-07-2009, 02:26 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 9
rock is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

jerang,saya beli tikus ni..kucing saya suka main..saya bagi sekor tikus ni dekat anak jiran saya.kan kucing dia ramai...habis kucing2 kerumun bdk tu..siap kena kejar2 lagi bdk tu dgn kucing2 dia..seronok pulak saya tengok gelagat diorg...

Reply With Quote
  #7  
Old 10-18-2009, 02:34 PM
sankyutech's Avatar
sankyutech sankyutech is offline
tuah,fifi and sandy
 
Join Date: Oct 2009
Location: klang valley
Posts: 135
Rep Power: 9
sankyutech is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

kucing sy pn mcm tu kurang aktif
makan tido makan tido
kalo tak tido duk jilat bulu jer
ajak main tak nak
pakai tali tak nak main gak
last2 main pakai lidi br aktif nk nangkap lidi tu
tp tuan nyer plak letih nak kena pegang jer lidi tu..huhu
mainan aper yg paling sesuai untuk kucing erk??
Reply With Quote
  #8  
Old 10-18-2009, 08:05 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 9
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

Quote:
Originally Posted by sankyutech View Post
kucing sy pn mcm tu kurang aktif
makan tido makan tido
kalo tak tido duk jilat bulu jer
ajak main tak nak
pakai tali tak nak main gak
last2 main pakai lidi br aktif nk nangkap lidi tu
tp tuan nyer plak letih nak kena pegang jer lidi tu..huhu
mainan aper yg paling sesuai untuk kucing erk??
depend pada kucing tu jugak,kalu tanya mainan yg sesuai,mcm2 bleh bagik diaorg main,from bola yg ada loceng sampai la tali2pucuk pangkal pada kucing tu..like my cats,saya belikan cat it sense amende ntah,dia ada massage,pastu ade bola yg dlm terowong n scratch post.mende2 nih dijual berasingan.and saya ikat tali2 kat bola loceng tuh n ikat kat kerusi.so biar jer laa diaorg main bila mereka suka.kalu rajin baru gi main ngan diorg skali.lidi tuh bahaya sikit rasenye..bukan ape risau tercucuk biji mata.

yg kucing aktif ngan tak aktif nih rasanya mmg bergantung pada personality dia.cam nur ckp kan tuh.my cat yg paling senior age dlm 2 year++ dia nih mmg tak aktif.bila my other 2 cats (her daughter n grandson) dtg kacau dia mmg tak layan.kene lepuk ade lah. dia mmg tak suka kejar bola ke,panjat gril ke,kejar cicak ke,dia wat bodo je..mengabeskan masa tido je
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 10-18-2009, 08:14 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 10
euanna is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

Saya haritu beli mainan feathers on a stick brand GoCat (masa cat show cat Amcorp Mall, beli dari Pet Epicure yg open booth kat situ). Takde mahal sangat, RM11 aje (promosi) tapi memang best. Anak2 kucing kat rumah ni bulat mata bila nampak feather tu bergerak2. Yang pastinya design dia menarik sebab walau kucing tangkap bulu pelepah tu macam mana pun, saya still leh tarik keluar dari genggaman durang.

Macam ni la mainan yg saya beli tu... tapi warna merah


Yang ni pun menarik jugak.. RM30++ pergerakan dia lebih realistik macam burung terbang.. dan bulu pelepah yg kat hujung tu kalau dah rosak boleh ganti yang baru ..


Tapi sebab haritu pergi, bf kata jgn beli yg mahal dulu.. test yg murah dulu . Memang seronok tengok anak2 kucing kat rumah ni berlari2 kejar bulu pelepah tu.. sampai tercungap2 si Sherbet mengejar dan melompat nak tangkap benda tu
Reply With Quote
  #10  
Old 10-18-2009, 08:42 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

u kena stimulate your cat dgn kasih durang permainan.pergi petshop tgk byk toys utk kucing.klu tak pun u blh buat sendiri. kdg2 saya amik kertas bulat2 kan mcm bola & lambung.berebut kucing kat rmh main.mcm main bola sepak lak. yg paling terrer gelecek bola ialah si Teh Tarik.saya buat byk2 & lambung.apa lg suma berebut2 tangkap bola kertas.pastu durang lenyek2 bola kertas tu smp kecai. dulu ada beli tikus getah mainan.dlm masa satu hari,terbunuh tikus2 tu dikerjakan kucing.

Quote:
Originally Posted by sankyutech View Post
kucing sy pn mcm tu kurang aktif
makan tido makan tido
kalo tak tido duk jilat bulu jer
ajak main tak nak
pakai tali tak nak main gak
last2 main pakai lidi br aktif nk nangkap lidi tu
tp tuan nyer plak letih nak kena pegang jer lidi tu..huhu
mainan aper yg paling sesuai untuk kucing erk??
Reply With Quote
  #11  
Old 10-18-2009, 10:48 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 10
euanna is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

Quote:
Originally Posted by June View Post
u kena stimulate your cat dgn kasih durang permainan.pergi petshop tgk byk toys utk kucing.klu tak pun u blh buat sendiri. kdg2 saya amik kertas bulat2 kan mcm bola & lambung.berebut kucing kat rmh main.mcm main bola sepak lak. yg paling terrer gelecek bola ialah si Teh Tarik.saya buat byk2 & lambung.apa lg suma berebut2 tangkap bola kertas.pastu durang lenyek2 bola kertas tu smp kecai. dulu ada beli tikus getah mainan.dlm masa satu hari,terbunuh tikus2 tu dikerjakan kucing.
Kesiannya kat tikus tu.. kena keroyok dgn anak2 Kak June
Reply With Quote
  #12  
Old 10-19-2009, 01:30 PM
sankyutech's Avatar
sankyutech sankyutech is offline
tuah,fifi and sandy
 
Join Date: Oct 2009
Location: klang valley
Posts: 135
Rep Power: 9
sankyutech is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

Thanks all
mmg sy dah try bg tali
die bt tak layan jer
ari ni beli bola yg ade loceng kt dalam
sama gak die bt boo layan jer
last2 bg lidi gak baru die tunjukkan minat
huhu
Reply With Quote
  #13  
Old 10-19-2009, 02:39 PM
hakeem hakeem is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 70
Rep Power: 9
hakeem is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

hmmm...baik u hati2....dulu kucing i..si arwah dania pun camtu....pelik gak pesal la dia tetiba tak aktif....asik baring atas badan kita jer....alih2 dia ada demam kuning ie jaundice...tapi syg dh terlewat ke vet...tak boleh selamat kan...huhuhu...so, u better check ur cat...tgk mata dia, dlm mulut dia n skind dia..kalau ada color change...rush to the nearest vet pls....
Reply With Quote
  #14  
Old 12-10-2009, 03:04 PM
fathin fathin is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
fathin is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

kucing saya pon pasif jgk..bgla ape2 pon buat tak tahu je..sabar je la..risau gak if bli mainan tuk die, die takmo main..alih2 kite je yg sibuk provoke die.huhu..tp tak penahla pulak bg dier main lidi..
Reply With Quote
  #15  
Old 12-10-2009, 03:11 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 9
CikLola is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

Quote:
Originally Posted by fathin View Post
kucing saya pon pasif jgk..bgla ape2 pon buat tak tahu je..sabar je la..risau gak if bli mainan tuk die, die takmo main..alih2 kite je yg sibuk provoke die.huhu..tp tak penahla pulak bg dier main lidi..
fathin..br adopt lg kew??
ok2 kalu br mmg die xkn lyn kt..tuh mmg kebiasaan la..sbb die blum pcyai kt..kene take times gak..

xpn mayb die sakit..kene tgk keadaan die..mkn mnum poo2 pee2..
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #16  
Old 12-10-2009, 05:15 PM
fathin fathin is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
fathin is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

Quote:
Originally Posted by CikLola View Post
fathin..br adopt lg kew??
ok2 kalu br mmg die xkn lyn kt..tuh mmg kebiasaan la..sbb die blum pcyai kt..kene take times gak..

xpn mayb die sakit..kene tgk keadaan die..mkn mnum poo2 pee2..

aah br adopt...macam tu ek..tQ2 for the motivation...
Reply With Quote
  #17  
Old 12-10-2009, 05:48 PM
hakeem hakeem is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 70
Rep Power: 9
hakeem is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

cepat2 bwk g cek vet..aku nyer kucing dulu,,,DANIA mcm tu...tetiba tak aktif..rupanyer demam kuning...bila bwk ke vet...dh tak leh diselamatkan lagi...huwaaaaaaaaaaaaaa
Reply With Quote
  #18  
Old 12-10-2009, 06:08 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 9
kuntum is on a distinguished road
Default Re: :::Kenapa Kucing Tak Aktif?

Bro, kalau mata dia memang dah warna kuning cam ne? Nak check apa kat mulut dia?
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Kenapa kucing saya tidak suka dipegang?? Pak Lubis Training & Behavioral Issues 151 09-15-2009 02:45 PM
Argo Selalu Mengiau.. Kenapa ek abgraldo Training & Behavioral Issues 32 11-07-2008 08:02 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.