Go

Go Back   PetFinder.my > Reviews, Notices & Stories > Vets & Docs Reviews

Vets & Docs Reviews Discuss, recommend, and review the people providing health care for your pets, ie, the animal docs.

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-13-2009, 11:54 AM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Unhappy tolong saya,saya dh buntu..

saya mengharapkan pertolongan dari anda semua..

kucing saya,baka kucing biasa.makan friskies.kucing saya,jarang mengalami masalah kesihatan seperti cirit birit,demam.2mggu lepas,dia mengalami muntah2 dan saya perhatikan dia muntahkan balik makanan yang dia telah makan.bila tak selera makan,dia muntahkan macam lendir jernih dan diikuti cirit birit.bila saya bawa ke vet,doc di sana mungkin sebab cacing..bagi makan ubat cacing dan di beri suntikan..

tapi keadaannya masih tidak berubah.lepas makan muntah2.memang tidak berselera langsung untuk makan dan minum.saya terpaksa menghancurkan friskies dan campur dengan air glukosa dan pam ke dlm mulut dia itupun secara paksa.cuma sedikit sahaja yang dia boleh telan.tapi selang setengah jam,mesti dia muntahkan balik..

2hari yang lepas,saya ke vet lagi..diberi 2suntikan.saya tidak pasti,apa suntikan yang doktor telah suntik.cuma doktor tu ada cakap,kucing saya dah sakit teruk cuma menunggu ajal sahaja...

hari ini,kesihatannya masih tidak berubah.dah kurus kering,nak berjalan pn dah tak bermaya..

tolonglah saya,apa yang harus saya buat..saya tidak sanggup melihat dia terseksa..
Reply With Quote
  #2  
Old 08-13-2009, 12:14 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: tolong saya,saya dh buntu..

Quote:
Originally Posted by rock View Post
saya mengharapkan pertolongan dari anda semua..

kucing saya,baka kucing biasa.makan friskies.kucing saya,jarang mengalami masalah kesihatan seperti cirit birit,demam.2mggu lepas,dia mengalami muntah2 dan saya perhatikan dia muntahkan balik makanan yang dia telah makan.bila tak selera makan,dia muntahkan macam lendir jernih dan diikuti cirit birit.bila saya bawa ke vet,doc di sana mungkin sebab cacing..bagi makan ubat cacing dan di beri suntikan..

tapi keadaannya masih tidak berubah.lepas makan muntah2.memang tidak berselera langsung untuk makan dan minum.saya terpaksa menghancurkan friskies dan campur dengan air glukosa dan pam ke dlm mulut dia itupun secara paksa.cuma sedikit sahaja yang dia boleh telan.tapi selang setengah jam,mesti dia muntahkan balik..

2hari yang lepas,saya ke vet lagi..diberi 2suntikan.saya tidak pasti,apa suntikan yang doktor telah suntik.cuma doktor tu ada cakap,kucing saya dah sakit teruk cuma menunggu ajal sahaja...

hari ini,kesihatannya masih tidak berubah.dah kurus kering,nak berjalan pn dah tak bermaya..

tolonglah saya,apa yang harus saya buat..saya tidak sanggup melihat dia terseksa..
Eh..senangnyer vet... Dia ta cakap sakit aper.. kalau mencucuk cucuk nieh selalunya vet government..Sorrylah..No offence.. U bawak g maner?
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 08-13-2009, 12:26 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: tolong saya,saya dh buntu..

No, Nurkasih, I do know of 1 or 2 government vets that are very, very good, knowledgeable and competent and I do know of many private vets that are simply hopeless - do this and do that, try this and try that, all the time out of your pocket ($$$) but the animal suffer much pain and subsequently mati.

Depends on individual, not private or public practice.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #4  
Old 08-13-2009, 12:32 PM
simple simple is offline
-
 
Join Date: Oct 2008
Location: PJ, Malaysia
Posts: 90
Rep Power: 12
simple is on a distinguished road
Default Re: tolong saya,saya dh buntu..

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
No, Nurkasih, I do know of 1 or 2 government vets that are very, very good, knowledgeable and competent and I do know of many private vets that are simply hopeless - do this and do that, try this and try that, all the time out of your pocket ($$$) but the animal suffer much pain and subsequently mati.

Depends on individual, not private or public practice.
I agree with you, Furkid.
That was my experience exactly. But (stupidly) i still go to some of them -maybe because i've yet to find better ones. Too scared to do further trial and error with my kitties. Nowadays I do rely heavily on this forum though, to read what others have gone through and where. Just to avoid more heartaches, and dry pockets.

BTW Are there 2 threads with the same title ?
Reply With Quote
  #5  
Old 08-13-2009, 12:35 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: tolong saya,saya dh buntu..

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
No, Nurkasih, I do know of 1 or 2 government vets that are very, very good, knowledgeable and competent and I do know of many private vets that are simply hopeless - do this and do that, try this and try that, all the time out of your pocket ($$$) but the animal suffer much pain and subsequently mati.

Depends on individual, not private or public practice.
Yerp betul jugaklah..but so far..most of the cases dari government.. Letih dengar kadang2.. but then, it's up to the individual
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #6  
Old 08-13-2009, 03:20 PM
azieazlie azieazlie is offline
MamaMeow
 
Join Date: Apr 2009
Location: taman medan, p.j
Posts: 177
Rep Power: 11
azieazlie is on a distinguished road
Default Re: tolong saya,saya dh buntu..

rock kat mana sekarang? kalau area PJ atau pun Serdang, try la bawa ke Klinik Haiwan UPM.. akk pun pernah menghadapi situasi camni... memang x sanggup nak tengok, kucing yg muntah2, terberak, terkencing, terbaring lembik... rock dah cuba apa yang berbaik, selebih nya, kena tabah, setidak tidaknya, rock x biarkan kucing tu terbiar sakit.. ayat vet "kucing sakit teruk dan menunggu ajal" tu pun dah selalu akk dengar, sampai ada yg suroh akk bagi kebenaran bagi suntikan maut kat kucing... maaf laa... hidup mati, kerja tuhan, jangan harap akk nak ikut..
Reply With Quote
  #7  
Old 08-13-2009, 03:55 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: tolong saya,saya dh buntu..

saya di penang..kali kedua saya ke vet,org yang mengendalikan kucing saya ni agak berumur,sambil dia menyuntik,dia bercakap dgn loghat penang yang pekat.saya berulang kali tanya ''apa''?''tak faham''... walaupun dia ulang kali kedua,saya tetap tak faham.errmm....

kalau nak suntik bagi mati,memang saya tak akan buat.selagi boleh saya tolong,saya akan tolong kucing ini.

setakat ini,kucing saya dah tak cirit birit dan muntah..cuma tak nak makan.tu yang saya paksa pam ke dlm mulut dia.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-13-2009, 03:59 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 11
thini is on a distinguished road
Default Re: tolong saya,saya dh buntu..

Penang kat mana rock? Kalau sebelah mainland ni, try la gi Klinik Hazlim kat Seberang Jaya - the vets are competent, and price pun affordable.. Kalau Penang Island tuh, perhaps nurkasih boleh tolong...
Reply With Quote
  #9  
Old 08-13-2009, 04:23 PM
azieazlie azieazlie is offline
MamaMeow
 
Join Date: Apr 2009
Location: taman medan, p.j
Posts: 177
Rep Power: 11
azieazlie is on a distinguished road
Default Re: tolong saya,saya dh buntu..

try la vet yg thini cakapkan nie... cuba selagi terdaya, rock...
Reply With Quote
  #10  
Old 08-13-2009, 04:50 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: tolong saya,saya dh buntu..

Quote:
Originally Posted by thini View Post
Penang kat mana rock? Kalau sebelah mainland ni, try la gi Klinik Hazlim kat Seberang Jaya - the vets are competent, and price pun affordable.. Kalau Penang Island tuh, perhaps nurkasih boleh tolong...
I dah bagi address and phone number of my regular vet... Tengoklah camna result nanti..

Kalau kat seberang jaya..my auntie kata ada sornag vet Singh..bagus sangt.. tak ingatlah nama apa.. dia kata dia tue pakar.. and my auntie's regular vet..dia kata w'pun klinik tutup pun, dia jumpa jugak depan klinik dier..hehehe
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #11  
Old 08-16-2009, 12:05 AM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 11
thini is on a distinguished road
Default Re: tolong saya,saya dh buntu..

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
I dah bagi address and phone number of my regular vet... Tengoklah camna result nanti..

Kalau kat seberang jaya..my auntie kata ada sornag vet Singh..bagus sangt.. tak ingatlah nama apa.. dia kata dia tue pakar.. and my auntie's regular vet..dia kata w'pun klinik tutup pun, dia jumpa jugak depan klinik dier..hehehe
A Singh vet.. kat mana area seberang jaya? Nanti find out eh from ur auntie nukasih.. Bukan apa, kadang2 nak kena ada back-up vet gak...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
tolong fia86 Cats & Kittens 92 11-19-2009 05:36 PM
Saya Budak Baru Belajar abul Member Introductions 19 07-09-2009 10:28 PM
Saya baru je berpindah... Zarul Member Introductions 31 06-23-2009 01:30 AM
Saya member baru kat sini la..... BeaYongJune Member Introductions 14 01-22-2009 03:40 AM
saya nak join sama, boleh? adamyala Member Introductions 220 12-29-2008 08:50 AM


All times are GMT +8. The time now is 01:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.