Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-29-2010, 03:45 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Exclamation Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

anak2 kucing(ada 4 ekor) sy baru berumur sebulan....n masih lum pandai makan hy minum susu ibunya sahaja....semalam sy tgk ada 3 ekor cam moyok byk termenung badan rs panas jer....mungkin kesan dr kena air selalu kot....
tadi sy pergi pet shop kononya nak belilah ubat demam utk anak2 kucing tuh...tp doc kat situ ckp lebih baik bw anak kucing jumpa doc....
sy bukan apa...ni tgh kering risau gak kan kena berpuluh2 hinggit kan....

camne nak rawat anak2 kucing yg demam nih...? klu bg makan scott emulsion tuh setiap hari ok tak....? utk menguatkan sistem imun anak2 kucing....

tolong bagitahu cara nak selesai masalah sy nih..
terima kasih.....
Reply With Quote
  #2  
Old 04-29-2010, 03:49 PM
Fiffy Cullen's Avatar
Fiffy Cullen Fiffy Cullen is offline
Chimey, Gabby & Casey :)
 
Join Date: Apr 2010
Location: Putrajaya
Posts: 17
Rep Power: 0
Fiffy Cullen is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Fiffy Cullen Send a message via Skype™ to Fiffy Cullen
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

Kesian nya..u duk area mana?kalau nak murah kat area sri kembangan ade..
St. Angel nama vet tu..kat UPM serdang pun ok..tp mahal ckit laa..
klu kucing sakit mmg berpuluh2 ringgit pun abis..
Reply With Quote
  #3  
Old 04-29-2010, 03:54 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

ni gambar anak2 kucing saya....mulanya ada 5 ekor...kelmarin dah mati sekor(demam).....ni dah tinggal 4 ekor.....

sy duk bangi....camne nak redakan demam anak2 kucing nih....?
sape2 ada pengalaman kucing demam nih tlg kongsi bersma....

Reply With Quote
  #4  
Old 04-29-2010, 04:01 PM
Fiffy Cullen's Avatar
Fiffy Cullen Fiffy Cullen is offline
Chimey, Gabby & Casey :)
 
Join Date: Apr 2010
Location: Putrajaya
Posts: 17
Rep Power: 0
Fiffy Cullen is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Fiffy Cullen Send a message via Skype™ to Fiffy Cullen
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

Comey nya!!hmm..xtau la plak mcm mana nak reda kan demam sbb saya selalu klu kucing sakit terus bwk pegi vet..
Reply With Quote
  #5  
Old 04-29-2010, 04:15 PM
Fiffy Cullen's Avatar
Fiffy Cullen Fiffy Cullen is offline
Chimey, Gabby & Casey :)
 
Join Date: Apr 2010
Location: Putrajaya
Posts: 17
Rep Power: 0
Fiffy Cullen is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Fiffy Cullen Send a message via Skype™ to Fiffy Cullen
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

Saya ambil dari Kak Felix The Cat..Harap dapat membantu..

What To Do When Your Cat Is Having Fever

--------------------------------------------------------------------------------

Just wanted to share this information with all of you.
I had learnt a very valuable lesson last Sunday.
My Jojie was feverish and off food.
Since I had some fever pills with me I gave him one before bringing to the Vet for check up as I was very worried about him.
Upon reaching the Vet, I explained to him about Jojie and what I did to him before bringing him to the Vet.
After finished explaining, I received a good lashing from the Vet
He told me I should not have administered medication on my own.
It could have made his conditions worse and that it would be diffcult for him to diagnosed what is wrong with Jojie.
He told me that when a cat is having fever during late night or if the vet is closed we can help to bring down the fever by doing the following :-

1) Give the cat lots of fluid to drink to help bring down the fever

2) Wet a piece of cloth with cold water and rub the whole body and quickly dry the cat with towel or hair dryer.

3) Put the cat in an air conditioned room or under a fan.

REMEMBER! NEVER TRY TO ADMINISTER MEDICATIONS WITHOUT PROPER CONSULTATION FROM A VET! INSTEAD OF MAKING OUR PETS BETTER WE MIGHT HAVE ENDANGERED THEIR LIFES

I was lucky that nothing happened to Jojie.

Hope this information will help you guys in time of emergency.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!


Felix The Cat
View Public Profile
Send a private message to Felix The Cat
Send email to Felix The Cat
Find all posts by Felix The Cat
Add Felix The Cat to Your Contacts

#2 01-13-2010, 07:22 AM
Reply With Quote
  #6  
Old 04-29-2010, 04:16 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

Hai,
Awak mention kucing tu kena air. kenapa kena air? duduk luar ke?
Kalau dah demam terpaksalah bawak vet. kita x tau dia sakit apa so x lehlah jadi doktor kat rumah. kalau bela kucing, tanggungjawab kita bawak dia vet if sakit. kalau private mahal, pergi ke klinik kerajaan. cheras Ada, putrajaya Ada. x payah byr consultation. byr ubat saja. itupun murah sbb kerajaan dah subsidi. Jgnlah tunggu kitten tu tenat dan mati....nanti menangis dan menyesal...
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #7  
Old 04-29-2010, 05:09 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

anak manusia minum scott emulsion.anak kucing tak minum. makanan manusia spt garlic,coklat toksik kpd kucing.jd berhati hati memberi apa apa makanan manusia kpd kucing awak.

bawalah durang pergi vet.klu tak mampu nak keluarkan duit yg byk bawa gi vet gomen.tak semahal vet private.klu rasa tak mampu menyediakan duit utk perubatan kucing,akak cadangkan selepas anak kuicng umur 2 bln,kembiri ibu kuicng.bila anak kuicng dah capai umur 5 bln,kembiri mereka pula.jd takdelah mereka membiak.comot pun tak perlu risau keluarkan duit yg byk utk tampung perubatan kita.tanggunjawab kita utk menjaga kabajikan mereka selagi mereka msh hidup.

lg satu akak nak tanya kenapa kuicng ni kena air?? mereka ni msh terlalu kecik utk dikasih mandi.

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
anak2 kucing(ada 4 ekor) sy baru berumur sebulan....n masih lum pandai makan hy minum susu ibunya sahaja....semalam sy tgk ada 3 ekor cam moyok byk termenung badan rs panas jer....mungkin kesan dr kena air selalu kot....
tadi sy pergi pet shop kononya nak belilah ubat demam utk anak2 kucing tuh...tp doc kat situ ckp lebih baik bw anak kucing jumpa doc....
sy bukan apa...ni tgh kering risau gak kan kena berpuluh2 hinggit kan....

camne nak rawat anak2 kucing yg demam nih...? klu bg makan scott emulsion tuh setiap hari ok tak....? utk menguatkan sistem imun anak2 kucing....

tolong bagitahu cara nak selesai masalah sy nih..
terima kasih.....
Reply With Quote
  #8  
Old 04-29-2010, 05:12 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 11
Lionking is on a distinguished road
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
ni gambar anak2 kucing saya....mulanya ada 5 ekor...kelmarin dah mati sekor(demam).....ni dah tinggal 4 ekor.....

sy duk bangi....camne nak redakan demam anak2 kucing nih....?
sape2 ada pengalaman kucing demam nih tlg kongsi bersma....

kalau dok bangi, g kat mesra petshop, medication murah jer kt c2, xda consultation fee..kt seksyen 7 berhampiran shell n petronas baru wat..dkt dgn jpj bangi yg bru bkak 2,
Reply With Quote
  #9  
Old 04-29-2010, 05:21 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

Quote:
Originally Posted by Fiffy Cullen View Post
Saya ambil dari Kak Felix The Cat..Harap dapat membantu..

What To Do When Your Cat Is Having Fever

--------------------------------------------------------------------------------

Just wanted to share this information with all of you.
I had learnt a very valuable lesson last Sunday.
My Jojie was feverish and off food.
Since I had some fever pills with me I gave him one before bringing to the Vet for check up as I was very worried about him.
Upon reaching the Vet, I explained to him about Jojie and what I did to him before bringing him to the Vet.
After finished explaining, I received a good lashing from the Vet
He told me I should not have administered medication on my own.
It could have made his conditions worse and that it would be diffcult for him to diagnosed what is wrong with Jojie.
He told me that when a cat is having fever during late night or if the vet is closed we can help to bring down the fever by doing the following :-

1) Give the cat lots of fluid to drink to help bring down the fever

2) Wet a piece of cloth with cold water and rub the whole body and quickly dry the cat with towel or hair dryer.

3) Put the cat in an air conditioned room or under a fan.

REMEMBER! NEVER TRY TO ADMINISTER MEDICATIONS WITHOUT PROPER CONSULTATION FROM A VET! INSTEAD OF MAKING OUR PETS BETTER WE MIGHT HAVE ENDANGERED THEIR LIFES

I was lucky that nothing happened to Jojie.

Hope this information will help you guys in time of emergency.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!


Felix The Cat
View Public Profile
Send a private message to Felix The Cat
Send email to Felix The Cat
Find all posts by Felix The Cat
Add Felix The Cat to Your Contacts

#2 01-13-2010, 07:22 AM
Hi.. this tips is for emergency when the vet is closed. Please bring your little kittens to the vet immediately. They are still small and their immunue system is not strong to fight any virus.

Giving scott emulsion is NOT GOOD FOR YOUR CAT. Scot Emulsion contains Vitamin A. High dosage of vit A is dangerous to our cats and can cause liver problems. Like June said, what is good for humans does not mean its good for animals.

If you want to boost up your cats immune system, there are many types of supplements sold at the pet shops e.g. Kity enzyme, Brewster yeast, Nutristat etc...... Please get the correct one. I am giving my cat Multivitamin L-Snync I think. One bottle costs RM18.00. Only need to give 1ml everyday. You can get from Klinik Yuan at Pandan Indah.

Another thing! Never give or administer any medication on your own WITHOUT CONSULTING A VET! Instead of making our pets better we could be endangering their lives!
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #10  
Old 04-29-2010, 05:27 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
anak2 kucing(ada 4 ekor) sy baru berumur sebulan....n masih lum pandai makan hy minum susu ibunya sahaja....semalam sy tgk ada 3 ekor cam moyok byk termenung badan rs panas jer....mungkin kesan dr kena air selalu kot....
tadi sy pergi pet shop kononya nak belilah ubat demam utk anak2 kucing tuh...tp doc kat situ ckp lebih baik bw anak kucing jumpa doc....
sy bukan apa...ni tgh kering risau gak kan kena berpuluh2 hinggit kan....

camne nak rawat anak2 kucing yg demam nih...? klu bg makan scott emulsion tuh setiap hari ok tak....? utk menguatkan sistem imun anak2 kucing....

tolong bagitahu cara nak selesai masalah sy nih..
terima kasih.....
istilah demam? fever ker?.. macamana u tau dia fever?..panas?.. memang kucing badan dia slightly panas dari kita manusia...

No choice tapi u kena g vet... I dulu Bob pernah kena normal flu..Itu pun seminggu ooo dia jarang makan + lembik tido selalu.. selalu biar dia tido and gerak paksa bagi fluid food + ubat then dia tito balik...memang takut je tengok..tapi nasib baik I bawak g awal.. 3 x jumpa vet.. and he's already 1 year old masa tueh...

Plus , your kittens are very very very young..dun try to treat them by yourself as this may cost their life.. Selalunya anak kucing akan kalah kalau melawan penyakit nieh.. So , as a conclusion ( tho I think its rather clear).. vet is the answer...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #11  
Old 04-29-2010, 08:23 PM
Adila's Avatar
Adila Adila is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
Adila is on a distinguished road
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

Kesiannya...bawa pegi government vet macam yg forumers suggested. Saya pun nak tny kenapa kittens tu kena air? Daripada gambar saya rasa mama cat and kittens duduk dlm cage kat luar rumah. Kenapa awak biarkan diaorg kat luar, panas, sejuk...semua ni boleh menyebabkan kittens dan mama cat sakit. Sekarang pulak musim hujan, sepatutnya diaorg kena bawak masuk dalam.

Kalau awak kat area KL boleh la saya tolong bawak kittens yg sakit tu ke government vet dkt cheras. Saya tak kisah kalau tolong bayarkan utk awak. Tapi mesti kena jg diaorg betull2 lepas tu.

I harap awak tak bagi ubat2 manusia kat diaorhg, sebab tu kita ada klinik untuk manusia dan haiwan.
Reply With Quote
  #12  
Old 04-30-2010, 11:29 AM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

syukur...balik opis semalam, sy cuba sentuh badan anak2 kucing tu semua ok...takde ler rs panas sgt....
pastu sy cuba bg makanan basah brand whiskas (junior for 1-12 m) tuh, anak kucing yg sulong jer pandai makan...yg lain mcm tak pandai lagi nak makan......

sebenarnya sy letak anak2 kucing bersama ibunya di dalam bilik air...setiap hari sy cuci bilik air sebab anak2 kucing ni tak reti lagi nak membuang najis dlm pasir kucing tuh....habis berselrak atas simen..tu yg selalu sy basuh lepas tuh terkena selalulah air tuh pd anak2 kucing....sy tak tahu plak klu anak2 kucing selalu kena air(walaupun sedikit jer) boleh menyebabkan dia sakit...(demam ke apa ke kan...)
so, mulai semalam sy hanya mop jer ler....

ada ker vitamin utk kuat imun anak2 kucing bawah 6 bulan nih...? klu ada tlg bagitahu brand apa pet shop mana jual n harganya sekali....
si ibunya mmg sy bagi multivitamin brand Brewster yeast...
sy tak pasti ada ke tidak vitamin (utk kuat imun) anak2 kucing bawah 6 bulan nih....bagi tahu yer...
tkasih......
Reply With Quote
  #13  
Old 04-30-2010, 11:38 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
syukur...balik opis semalam, sy cuba sentuh badan anak2 kucing tu semua ok...takde ler rs panas sgt....
pastu sy cuba bg makanan basah brand whiskas (junior for 1-12 m) tuh, anak kucing yg sulong jer pandai makan...yg lain mcm tak pandai lagi nak makan......

sebenarnya sy letak anak2 kucing bersama ibunya di dalam bilik air...setiap hari sy cuci bilik air sebab anak2 kucing ni tak reti lagi nak membuang najis dlm pasir kucing tuh....habis berselrak atas simen..tu yg selalu sy basuh lepas tuh terkena selalulah air tuh pd anak2 kucing....sy tak tahu plak klu anak2 kucing selalu kena air(walaupun sedikit jer) boleh menyebabkan dia sakit...(demam ke apa ke kan...)
so, mulai semalam sy hanya mop jer ler....

ada ker vitamin utk kuat imun anak2 kucing bawah 6 bulan nih...? klu ada tlg bagitahu brand apa pet shop mana jual n harganya sekali....
si ibunya mmg sy bagi multivitamin brand Brewster yeast...
sy tak pasti ada ke tidak vitamin (utk kuat imun) anak2 kucing bawah 6 bulan nih....bagi tahu yer...
tkasih......
Sebenarnya tidak digalakkan anak2 kucing umur 1 bulan ke bawah guna pasir dulu..bila dah nak masuk 2 bulan tu okay la... untuk mama dia tak pe...nanti dorang pandai guna pasir tu bila dorang tengok mama dorang...bukan apa awal sangat nanti terdedah pada bahaya habuk pasir tu...

Kalau boleh next time u cuci toilet, u bawak kandang dorang kat luar toilet dulu..tak le dorang basah kan...

Pasal immune system pulak...susu ibu dia adalah ubat yang paling bagus dan paling berkesan....all u have to do, bagi the ibu makanan kitten yang bagus...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #14  
Old 04-30-2010, 01:34 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

Kenapa letak dalam bilik air? dia takde cage dia sendiri ke? kesian kucing tu ddk dalam bilik air. biasa lah berak diaorg tu. macam mira, i put my kittens in my room. masa mula2 ambik kucing*bella. dia berak merata semua, bawah katil,dalam almari baju. just bersihkan aja. salah satu cabar jadi ibu kucing ni:) tapi lama lama pandai lah dia berak dalam litter tray dia.cats are like humans, they need attention and love. mira takde experience dgn kucing beranak or small kittens. but putting thm in the toilet tu , rasa macam kurang bernas. try bersih kan the place for the kittens every now and thn. maybe baru dia akan selesa.
Reply With Quote
  #15  
Old 04-30-2010, 01:50 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

Saya rasa tak da masalah sbbnyer diorang masih ada ibu. Yang litter training tueh, mungkin you boleh baca litter training punya thread. Nak cakap sini pun macam redundant.

yang pasal very young tueh..memanglah tak digalakkan guna pasir tapi..bila lagi nak ajar.. selalunya bila diorang tengok ibunya guna pasir ( atau u boleh letak pasir sikit je dalam litter tray tueh).. nanti automaticnya akan pandai. My rescued cat, I bawak balik umur 3 bulan, survive hand fed ngan susu replacement dan pandai guna litter pun. Tak der lah sampai dia g berak merata baru dia nak pandai.. As long as you have another cat at home, dia akan follow suit... Just from my experience jer lah..and btw, kittens..and wet? equals to sickness and vitamin untuk kittens bawah 6 bulan?.. As others say.. mum's milk and there's nothing u can do nak naikkan antibody..macam manusia jugak...baby manusia pun bil akecik senang ja sakit dan ada ke orang bagi supplement kat baby?..takder kan...

p/s I masukkan my 3 months old recued kitty dalam stoking (everynight) sbb takut dia sejuk pada malam hari.. terlebih sejuk dan terlebih panas can be fatal to kittens...and yeah, jaga kucing bawah 1 year memang a bit tedious, macam baby gak, once they grow up, less tedious..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #16  
Old 04-30-2010, 01:57 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

setuju dgn NK.kitten see kitten do. durang akan mimic ibu dia korek pasir. no need to worry abt that.

kucing2 yg akak rescue pun tiru house cat lain korek pasir.Akak tak perlu buat extra effort utk durang belajar membuang dlm litter box.

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Saya rasa tak da masalah sbbnyer diorang masih ada ibu. Yang litter training tueh, mungkin you boleh baca litter training punya thread. Nak cakap sini pun macam redundant.

yang pasal very young tueh..memanglah tak digalakkan guna pasir tapi..bila lagi nak ajar.. selalunya bila diorang tengok ibunya guna pasir ( atau u boleh letak pasir sikit je dalam litter tray tueh).. nanti automaticnya akan pandai. My rescued cat, I bawak balik umur 3 bulan, survive hand fed ngan susu replacement dan pandai guna litter pun. Tak der lah sampai dia g berak merata baru dia nak pandai.. As long as you have another cat at home, dia akan follow suit... Just from my experience jer lah..and btw, kittens..and wet? equals to sickness and vitamin untuk kittens bawah 6 bulan?.. As others say.. mum's milk and there's nothing u can do nak naikkan antibody..macam manusia jugak...baby manusia pun bil akecik senang ja sakit dan ada ke orang bagi supplement kat baby?..takder kan...

p/s I masukkan my 3 months old recued kitty dalam stoking (everynight) sbb takut dia sejuk pada malam hari.. terlebih sejuk dan terlebih panas can be fatal to kittens...and yeah, jaga kucing bawah 1 year memang a bit tedious, macam baby gak, once they grow up, less tedious..
Reply With Quote
  #17  
Old 04-30-2010, 02:42 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

oh ye ker...? sy terpaksa letak dalam bilik air tp tak guna cage ler...sy guna cage ms mula2 ibunya bersalin dlm seminggu gitu....rsnya klu letak dlm cage anak2 kucing tak bebas bergerak....biasalah anak2 kucing kan aktif....1 lagi sebab sy punya anak 2 orang....yg kecik baru setahun 5 bulan nih alah skit pada bulu2 kucing....dia akan batuk2....tu sebab sy kurung diaorng dalam bilik air.......lagipun senang nak sapu n cuci, takde ler bulu2 bertebaran masuk dlm ruang tamu kannn...
lepas nih dah bincang ngan huby nak beli cage yg besar..

klu kita bg makan pd anak kucing umur sebulan lebih nih(selain minum susu ibunya) dah boleh kan...tu yg smalam sy try ler bg whiskas junior tu kan hy yg sulong jer pandai jilat2 makan...yg lain cam tak reti lagi makan makanan pejal.....

balik nanti nak try leyek/hancurkan orijen(ibunya sy bg makan brand orijen) campur ngan air susu....tgk anak2 kucing ni makan ke tidak....boleh ke sy buat camni...?

tk semua........
Reply With Quote
  #18  
Old 04-30-2010, 04:07 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu

Untuk ibu dia tak yah la lenyek or campur susu tapi untuk anak2 dia ok..tapi kalau saya, saya tak campur dgn susu (susu akan menyebabkan cirit-birit melainkan guna susu khas kucing) saya campur dgn air biasa sikit...saya buat macam tu kat anak2 stray yang umur 1 bulan la...cuma saya tumbukkan sikit (tak campur air).
BTW, ibu dan anak seelok2nya makan yang kitten la macam u bagi Orijen..so, bagi Orijen kitten...

Itu cara saya la...tak tahu org lain pulak...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #19  
Old 11-22-2010, 09:40 AM
EndlessLuv's Avatar
EndlessLuv EndlessLuv is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Location: Seri Petaling KL
Posts: 41
Rep Power: 0
EndlessLuv is on a distinguished road
Default Ubat untuk baby cat

Salam...

Saya nak tanya kenapa kitten yang umur 1 bulan lebih tak boleh ambil ubat?
Anak kucing saya tak sihat, 1st saya pergi vet, then receptionist tu cakap doctor tak ade dan anak kucing umur 1 bulan tak boleh kasi ubat lagi.

Call 2nd vet, pun same jugak, dia cakap tak ada ubat untuk anak kucing.
Call vet ketiga pun same jugak dia cakap tak ada ubat.

And sekarang ni kitten tu da weak.
Buat masa sekarang ni saya cuma bg dia minum glucose.

Selain dari bg glucose boleh ke saya bg dia vitamin?

Last edited by EndlessLuv; 11-22-2010 at 09:47 AM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
tolong saya,saya dh buntu.. rock Health, Disease & Diet 52 12-13-2009 04:27 PM
Tolong! GuGu dah beranak but both anak² and ibu lemah~ croomaniac Cats & Kittens 33 12-11-2009 12:18 PM
mcm mna nk bg kucing ada surat beranak???saya orang bru di sni... cikentaru Cats & Kittens 17 10-14-2009 12:13 AM
Kenapa kucing saya tidak suka dipegang?? Pak Lubis Training & Behavioral Issues 151 09-15-2009 02:45 PM
tolong saya,saya dh buntu.. rock Vets & Docs Reviews 10 08-16-2009 12:05 AM


All times are GMT +8. The time now is 08:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.