Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-11-2010, 03:16 AM
sarebloom sarebloom is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 8
Rep Power: 0
sarebloom is on a distinguished road
Cool Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

hai semua..nak tanya la pasal berat kucing ni..saya ada 2 ekor kucing..kitten kot,sbb umo diorang nih 7months old.yang jantan tu makan memang sentiasa berselera n Alhamdulillah sihat .tapi yang betina tu macam control makan jer..oleh kerana macam tu,berat dia kurang sikit dari yang jantan..walau apapun, si betina ni a.k.a Bella nama dia aktif macam biasa.untuk pengetahuan semua juga,saya beri diorang vitamin as a supplement..so,memang kucing betina macam tu ke?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-11-2010, 09:52 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Totally normal.

My 2 year old male cat is 5.26kg while big and strong muscle build up. Yet my 3 year old female is 4.1kg.
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 10-11-2010, 10:20 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 11
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

dorang pun nak jaga badan kot.. maintain anggun dan diva
Reply With Quote
  #4  
Old 10-11-2010, 10:30 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Normallah tu. Sedangkan manusia pun come in different shape and sizes. Orang putih lagi besar dari orang Asia etc etc.

My Pokemon dulu 9kg. Lepas control diet dia makan dan exercise lebih turun 7.8kg. Dia bukan boyot kat perut tapi badan dia panjang. Sedangkan kucing jantan yang seangkatan dengan dia baru 5kg. Kucing betina pula takde yang lebih dari 4.5kg. Bila bawa gi vet, check check tengok Pokemon memang jenis frame besar. Kalau manusia pun biasanya lelaki lebih berat dari perempuan.

Quote:
Originally Posted by sarebloom View Post
hai semua..nak tanya la pasal berat kucing ni..saya ada 2 ekor kucing..kitten kot,sbb umo diorang nih 7months old.yang jantan tu makan memang sentiasa berselera n Alhamdulillah sihat .tapi yang betina tu macam control makan jer..oleh kerana macam tu,berat dia kurang sikit dari yang jantan..walau apapun, si betina ni a.k.a Bella nama dia aktif macam biasa.untuk pengetahuan semua juga,saya beri diorang vitamin as a supplement..so,memang kucing betina macam tu ke?
Reply With Quote
  #5  
Old 10-11-2010, 10:56 AM
putri_deww putri_deww is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 12
Rep Power: 0
putri_deww is on a distinguished road
Smile Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Normal je~ kucing jantan Dewi, Astro. Berat dia 5.9 kg. Memang sangat2 gemok!! Tapi sedap peluk Yang betina pulak, Sophie. 3.6kg je. Sophie nie sangat2 memilih makanan. Nak makan wet food yang mahal2 je. Bagi Whiskas tak nak. Bagi dry food lagi la dia tak nak huhu. Astro sangat suka makan. Kalau dry food, dia makan. Wet food lagi la dia suka.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-11-2010, 12:01 PM
sarebloom sarebloom is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 8
Rep Power: 0
sarebloom is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

owh..camtu rupanya..kalau macam tu lega hati saya..hihi..saya ni 1st time experience jaga bulus2 ni..Bella ni pun sama,Whiskas tak nak.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-15-2010, 09:07 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Sarebloom, kalau hendak bandingkan berat badan, perlu kita ambil kira saiz badan kucing terlebih dahulu.

Kalau dua-dua tu saiz sama (dari pengalaman saya, saiz kucing bergantung banyak kepada baka, walaupun adik-beradik, mungkin juga bapa berlainan atau atuk-atuk berlainan sungguhpun ibu sama, jadi bukan luarbiasa utk mendapati kucing betina yg saiz lebih besar daripada yg jantan), kita ambik pikul baru boleh kita kata satu berat dan satu ringan ataupun kedua-dua sama.

Sekiranya sudah pun ambil kira saiz badan kedua-dua si comel dan Sarebloom masih berkeputusan bahawa yg betina adalah lebih ringan, sebab yang jelas saya nampak adalah bahawa kucing betina yg Sarebloom perhatikan kurang selera makan tu badannya mempunya kurang body mass atau muscle berbanding dengan boboy yg gelojoh tu.

Nota: Muscle mass adalah lebih berat dan padat berbanding dengan lemak badan. Jadi kucing yg besar dan banyak lemak tak semestinya lebih berat daripada kucing yg lebih kecil badan tetapi padat dan pejal dengan lean muscle, ya? Tetapi kucing gemuk yg penuh lemak rasa berat giler juga apabila dipikul ... seolah-olah pikul satu baldi penuh air ... tapi dia tak sihat lah, nanti kena sakit jantung dan joint pain. Peluk memang sedap la, boleh buat bantal ... tapi kesian dia nanti. Kucing yg makan Innova Evo memang padat dan pejal badan mereka. Tapi kucing aku ramai kurang suka.

Sarebloom, daripada pengalaman saya, kucing yg sihat memang gelojoh. Yg kurang selera tu selalunya ada sesuatu yg terpendam yg mengganggu dia dan kesihatan beliau (ada penyakit terpendam atau some blood parasite dalam badan, atau mulut sensitif dan ada bengkak/luka dsbnya) dan anda perlu menyiasat bagi membetulkannya. Daripada pengalaman saya, kucing yg kurang selera makan walaupun aktif akan senang kena penyakit, dan sekira kena penyakit, lebih senang mati daripada si gelojoh.

Sekiranya sebab adalah dia kurang gemar jenama makanan tersebut, cuba cari jenis yg dia suka. Ada kucing yg tak suka ayam langsung tapi ikan (walaupun kurang sihat utk kucing berbanding dgn. ayam) dia ngap ajer. Ada pula yg tak suka ikan hendak ayam sahaja. Ada juga (mcm kucing saya) yg memilih jenis ikan.

Sarebloom sediakan kibbles jenama apa utk mereka? Umur 7 bulan masih kitten tu, jangan kasi kibbles adult supaya pertumbuhan foundation badan mereka yg masih membesar tu kuat dan kukuh utk hari tua nanti.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 10-15-2010 at 09:23 AM.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-15-2010, 10:35 AM
phatgurl phatgurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 47
Rep Power: 0
phatgurl is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

patutlah KiKi saye pun slim je. bagi ayam rebus dicarik-carik, bagi rc, iams tapi tak gemuks gaks... badan makin panjang aderla... hehehe.
__________________
http://phattgurll.blogspot.com
Reply With Quote
  #9  
Old 10-15-2010, 11:17 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by phatgurl View Post
patutlah KiKi saye pun slim je. bagi ayam rebus dicarik-carik, bagi rc, iams tapi tak gemuks gaks... badan makin panjang aderla... hehehe.
Ya, kucing yg makan makanan semulajadinya iaitu daging (kucing adalah ultimate carnivore) dan bukan makanan junk seperti nasi dan bijiran lain yg ditambah ke dalam makanan kucing bagi mengurangkan kos production dan melebihkan keuntungan bisnes dan juga supaya makanan nampak banyak (beg pun lebih besar, pelanggan ingat lebih berbaloi), badan mereka lebih padat dan pejal, sihat.

Eh, Phatgurl, kalo si comel ko tu slim-melim sapa gerangan yg bernama "Phatgurl" tu? Mama dia?
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #10  
Old 10-15-2010, 02:04 PM
putri_deww putri_deww is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 12
Rep Power: 0
putri_deww is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Last week, Dewi ade bace dalam satu forum pasal kucing nie. Ade sorang tu kate, sebenar nye kibbles tak elok untuk kucing. Seelok nya bagi wet food. Sebab kibbles tu keras, gigi kucing nanti cepat rosak/rapuh. Betul ke? First time Dewi dengar yang kibbles tu tak elok untuk kucing. Sebelum2 nie Dewi bace kat mane2 la yg kibbles lagi elok untuk kucing. Even vet yang Dewi hantar kucing Dewi pun kate wet food nie tak elok sangat untuk kucing makan selalu. So nak tanye la pendapat ahli PF nie pasal hal tu.

Lagi satu. Dewi ade beli Innova Evo untuk kucing Dewi. Tapi dia tak suka makan Innova Evo tu. Walaupun banyak dah recommend yang Innova Evo tu baik untuk kucing. So Dewi kekal kan la makanan lama dia, Royal Canin Fit 32. KUcing Dewi, Astro dia suka makan. Tapi dia jenis makan yang sikit2. Adekah sebenar nya dia tak suka makan makanan yang Dewi bagi atau dia memang camtu. Aastro tu gemok gila! Kadang2 ade gak bagi Fancy Feast Royale tu untuk diorang. Macam seminggu sekali je la. Gelojoh diorang makan. Menandakan Dewi kena bagi diorang makan Fancy Feast Royale tu je ke? Adeyh~ banyak tu nak beli bagi kucing Dewi kenyang. 1 tin sekali makan confirm tak cukup. Mau 2 setengah tin kena bagi kat sekor kucing. Yea la kan tin Fancy Feast Royale tu kecik je. Kalau sekali makan 2 setengah tin, 2 ekor 5 tin. 1 hari 10 tin. 30 hari, 300 tin. 3 tin harga rm10. Kalau 300, rm3000... parah la camtu~
Reply With Quote
  #11  
Old 10-15-2010, 02:12 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 10
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Dewi,

dari pendapat yana yg tak berapa pandai ni, wetfood yg bagus untuk makan setiap hari tu adalah raw food mcm BARF tu.. bukan wet food dlm tin..

sebab wetfood dlm tin pon ada bahan pengawet dan jelly..

My kids pon suka Fancy Feast Royale dlm tin tu, tapi mahal..
Sekarang kalau yana malas je, diorang makan Fussie Cat wet food..
Kalau mummy diorang rajin, makan ayam rebus..tu pon weekend jela..

Bab kibble tak bagus tu, tunggu reply Furkids..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #12  
Old 10-15-2010, 02:54 PM
phatgurl phatgurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 47
Rep Power: 0
phatgurl is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Eh, Phatgurl, kalo si comel ko tu slim-melim sapa gerangan yg bernama "Phatgurl" tu? Mama dia?
hahahaha...
__________________
http://phattgurll.blogspot.com
Reply With Quote
  #13  
Old 10-20-2010, 07:48 PM
sarebloom sarebloom is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 8
Rep Power: 0
sarebloom is on a distinguished road
Smile Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

FurKids, sekarang saya beri diorang makan RC Persian for kitten sebab nampak Bella suka pula makan RC . Sebelum saya tukar ke RC, saya beri diorang Evo Dry Food. Toby (male) tu memang suka tapi Bella (female) macam kurang berminat nak makan Evo.Maybe sebab tu kot Toby macam gagah perkasa....thanx for the info yeh..
Reply With Quote
  #14  
Old 10-21-2010, 04:03 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by putri_deww View Post
Last week, Dewi ade bace dalam satu forum pasal kucing nie. Ade sorang tu kate, sebenar nye kibbles tak elok untuk kucing. Seelok nya bagi wet food. Sebab kibbles tu keras, gigi kucing nanti cepat rosak/rapuh. Betul ke? First time Dewi dengar yang kibbles tu tak elok untuk kucing. Sebelum2 nie Dewi bace kat mane2 la yg kibbles lagi elok untuk kucing. Even vet yang Dewi hantar kucing Dewi pun kate wet food nie tak elok sangat untuk kucing makan selalu. So nak tanye la pendapat ahli PF nie pasal hal tu.
Ikut pengetahuan saya daripada bacaan kebanyakan sumber, kibbles adalah lebih elok daripada makanan basah dalam tin yg kurang padat sebab penuh dengan jelly/air dan kurang daging berkualiti. Satu lagi, makanan basah dalam tin ini menimbulkan masalah plaque di gigi kucing, dan gingivitis di kemudian hari.

Hari ni pula saya jumpa satu article yg kaitkan makanan basah dalam tin dengan hyperthyroidism dalam kucing:

----------------------------------------------------------
Chemical-Laden Household Dust May Pose Thyroid Danger to Cats”

Flame-retardant chemicals that are added to everything from carpeting to furniture may be responsible for a dramatic increase in hyperthyroidism in cats, according to an Environmental Protection Agency (EPA) study published August 15, 2007.

The chemicals, known as polybrominated diphenyl ethers or PBDEs, were introduced around 30 years ag, for use in households as a flame retardant. This coincides with the increasing incidence of overactive thyroid disease in cats. Hyperthyroidism was rare several decades ago, and is now one of the leading causes of death in pet cats. It’s known that key risk factors for feline hyperthyroidism are for indoor cats and those who eat canned foods.

One of the study authors, EPA veterinarian Janice Dye, told Reuters, "We definitely found evidence that cats are being exposed to these compounds based on the level of compounds in their blood…Cats are in this perfect position to be near the products these chemicals were put in to reduce flammability. They're in our homes. They're sleeping on our mattresses and furniture." Dye believes that house cats are ingesting the PBDEs, which are present in household dust, as they carefully groom themselves.

Linda Birnbaum, director of the Experimental Toxicology Division at the U.S. Environmental Protection Agency, told HealthDay news, "Cats are very highly exposed to these chemicals, and the levels in cats are higher than the levels in people. But cats may be a good indicator of indoor exposure to humans.”

In the study, researchers compared levels of PBDE in healthy cats and cats with hyperthyroidism, and found that the cats with an overactive thyroid had PBDE levels 20 to 100 times higher than the average adult human in the United States. All the cats had detectable levels of PBDEs, but the highest levels were seen in cats with hyperthyroidism.

The researchers also found that the PBDE content of certain canned cat foods –- in particular, seafood flavors like salmon and whitefish –- is substantially higher than dry or non-seafood canned cat food.

Symptoms of hyperthyroidism in cats include hunger, increased appetite, weight loss, increased thirst, vomiting, diarrhea, irritability, and vocalizing.

According to Dye, “Our results showed that cats are being consistently exposed to PBDE. Because they are endocrine-disrupting agents, cats may well be at increased risk for developing thyroid effects.”
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #15  
Old 10-25-2010, 05:52 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by putri_deww View Post
Last week, Dewi ade bace dalam satu forum pasal kucing nie. Ade sorang tu kate, sebenar nye kibbles tak elok untuk kucing. Seelok nya bagi wet food. Sebab kibbles tu keras, gigi kucing nanti cepat rosak/rapuh. Betul ke? First time Dewi dengar yang kibbles tu tak elok untuk kucing. Sebelum2 nie Dewi bace kat mane2 la yg kibbles lagi elok untuk kucing. Even vet yang Dewi hantar kucing Dewi pun kate wet food nie tak elok sangat untuk kucing makan selalu. So nak tanye la pendapat ahli PF nie pasal hal tu.
Hmmm...itulah, saya pun pernah baca article yang mengatakan yang kibble (dry food) tak berapa elok kalau dimakan dalam jangka masa yang panjang. Saya ingat the author tu cite pasal those cheap food ones rupanya yang berjenama prestij macam RC, SP dll juga...sebab author tu bagitahu process buat kibbles tu serupa macam bijiran sarapan i.e cornflakes, coco krunch bla, bla, bla...the perisa ayam ke tuna ke dorang cuma glazekan sahaja...entah le...tak nak caye, the author tu vet. Pernah jadi perunding untuk SP company..sure she knows apa yang dia katakan?

Pasal merapuhkan gigi sebab makan kibble tu, tak betol la...tapi kalau makan kibbles boleh cuci gigi kucing tu, saya macam kurang percaya sangat...gosok gigi cara paling terbaik la kot...

Saya setuju dgn Nur_ilyana, wet food yang macam BARF atau ayam rebus baru la elok untuk kucing makan. Pada pendapat saya, better bagi kucing makan kibbles yang premium (make sure cukup minum air) rather than bagi makan makanan dalam tin semata2. Reasonnya seperti yang FK bagitahu tu...kalau boleh balancekan. Saya bagi my cats kibbles sebagai makanan utama, 3 kali seminggu makan wet food (Fussie cat) dan seminggu sekali ayam rebus carik2...wet food saya bagi pagi je...masa2 lain semua kibbles...

Love my monsters..
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens

Last edited by kuntum; 10-25-2010 at 08:12 PM.
Reply With Quote
  #16  
Old 10-26-2010, 09:45 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Hmmm...itulah, saya pun pernah baca article yang mengatakan yang kibble (dry food) tak berapa elok kalau dimakan dalam jangka masa yang panjang. Saya ingat the author tu cite pasal those cheap food ones rupanya yang berjenama prestij macam RC, SP dll juga...sebab author tu bagitahu process buat kibbles tu serupa macam bijiran sarapan i.e cornflakes, coco krunch bla, bla, bla...the perisa ayam ke tuna ke dorang cuma glazekan sahaja...entah le...tak nak caye, the author tu vet. Pernah jadi perunding untuk SP company..sure she knows apa yang dia katakan? ...
Actually dekat negara maju, jenama RC, SP dan IAMS tu dianggap makanan kelas biasa sahaja, bukan premium pun, dekat negara kita sahaja dikelaskan sebagai makanan premium. Macam Marks & Spencer juga, di negara luar, brand ni adalah brand biasa, bukan brand upmarket pun, dulu masa Globe Silk Store masih ada, Marks & Spencer dikatakan setaraf dengan Globe aja sebenarnya.

This is because of our different standards of living and earning power ... untuk kita di sini, jenama-jenama tersebut adalah dikira mahal berbanding dengan pendapatan kita dan ramai tak mampu belikan. Jadi, premium la kiranya.

Tetapi dekat negara maju dengan standard of living yg lebih tinggi dan pendapatan yg lebih tinggi, dimana ramai mampu beli, jenama-jenama ini dikategorikan sebagai jenama biasa sahaja (macam kategori supermarket).

Memang mutu RC, SP dan IAMS adalah sebenarnya kelas sederhana sebab disumbat banyak bijiran utk mengurangkan kos, bukan macam Innova Evo, tetapi adalah lebih baik daripada Whiskas dan Friskies (yg dipanggil kategori supermarket di sini).

Walaupun Whiskas dan Friskies dipanggil kategori supermarket di sini, itu pun ramai tak mampu belikan dan terpaksa kasi kibbles warna-warni. Ramai juga yg kasi nasi gaulkan dengan kuah.

Kesian, ya ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #17  
Old 10-26-2010, 10:45 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Betol tu FK, saya tahu pasal RC, SP dll sebenarnya brand biasa2 je dah lama...yang bagus ialah innova, Natural Balance dll..semua tu lebih mahal daripada RC sebab tu saya stick dgn RC je...oleh sebab tu la saya try balance diet dorang. Galakkan dorang minum air banyak...makan jugak sekali sekala ayam rebus...kalau bagi selalu nanti lupa daratan (quate kak June .

Itulah Friskies gaul nasi...sian kan? Barang semua naik dah FK...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #18  
Old 10-26-2010, 03:44 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
... Barang semua naik dah FK...
Ya, semua ... kecuali gaji kiter ajer yg tak naik ... nasib baik masih mampu kasik strays makanan "premium" (ahemmm!) belum terpaksa downgrade kepada jenama supermarket yg mempunyai risiko tinggi menyebabkan batu karang ....atau nasik kosong gaul kuah kari ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #19  
Old 10-26-2010, 04:34 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Ya, semua ... kecuali gaji kiter ajer yg tak naik ... nasib baik masih mampu kasik strays makanan "premium" (ahemmm!) belum terpaksa downgrade kepada jenama supermarket yg mempunyai risiko tinggi menyebabkan batu karang ....atau nasik kosong gaul kuah kari ....
RC harga melonjak naik sejak 3 tahun lepas... dah dekat nak sama harga dengan Evo. Better ambik Evo for those yang pakai RC hair and Skin. harga Evo murah lagi rasanya.

I changed to Avoderm. Ok kan? Tak belek sangat kali nieh..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #20  
Old 10-26-2010, 04:42 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Ya, semua ... kecuali gaji kiter ajer yg tak naik ... nasib baik masih mampu kasik strays makanan "premium" (ahemmm!) belum terpaksa downgrade kepada jenama supermarket yg mempunyai risiko tinggi menyebabkan batu karang ....atau nasik kosong gaul kuah kari ....
Yup, itu la yang terbaekk...bagi 'premium' jauh lebih baik than bagi makan yang berisiko batu karang tinggi. Sebab setakat ni belum lagi dengar brand2 'premium' (RC, SP dll) membuat kucing bermasaalah melibatkan nyawa..cuma ada satu brand premium je saya dengar menyebab kan batu karang..itupun bukan apa, kucing dia tak suka minum air...tuan dia pulak tak usaha cari jln buat kucing dia minum...

FK, kita dah terbabas..mari kita balik ke pangkal jalan.... Ampuunnn moderator, kami bertaubat.

So, Balik pada topik , macam FK kata, ikut baka ...kucing2 saya semua gugirl...semua berat badan berbeza. Yelah bapak entah sapa2, kan? . Sekarang ni yang bongsu dah jadi yang paling besar dan beart. Akak sulung dia dah jadi paling kecik padahal umur dah 2 tahun yang bongsu tu baru 9 bulan...kucing saya semua asal strays...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan?? izwanbest Pet Food 11 12-26-2010 04:41 AM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
OrenJe : Kucing betina untuk `adoption` :) tediber Rescuers & Fosterers 3 07-21-2010 01:32 PM
Apa Benda Yang Keluar Dari Saluran Najis Anak Kucing Ini..? Pak Lubis Health, Disease & Diet 6 03-15-2010 09:48 PM
masalah psl kucing betina yeepi Cats & Kittens 6 03-05-2010 02:17 PM


All times are GMT +8. The time now is 04:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.