Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Food & Recipes

Food & Recipes Drool over the tastiest cuisines and feast your eyes upon secret recipes!

Reply
 
Thread Tools
  #81  
Old 10-23-2009, 12:17 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Quote:
Originally Posted by shida View Post
best nye

tapi kan nk ty lah. mcm mane nk buat cream dia yg warna warni keras or cream yg lembut jgk ats cupcake tu ek? ape bahan2 nye? nk try buat lah~ blh la syare ngan saye ni ye~
krim lembut tuh.buttercream org panggil..pastu dia jadik kaler2 sb letak pewarna.pastu kalu ada flavor tuh org letak flavoring.kalu cam oreo tuh,dia blend oreo letak skali,kalu orange flavor.perah limau letak skali..cengitu lah..nak resepi cek kat www.wilton.com. saya bnyk amek kat situ.resepi dia menjadik sume

yg keras tu org panggil fondant.biasa org pkai fondant nih untk hantaran,kek kawen.yg nih ada blok yg dah siap jual.
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #82  
Old 10-23-2009, 12:53 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
krim lembut tuh.buttercream org panggil..pastu dia jadik kaler2 sb letak pewarna.pastu kalu ada flavor tuh org letak flavoring.kalu cam oreo tuh,dia blend oreo letak skali,kalu orange flavor.perah limau letak skali..cengitu lah..nak resepi cek kat www.wilton.com. saya bnyk amek kat situ.resepi dia menjadik sume

yg keras tu org panggil fondant.biasa org pkai fondant nih untk hantaran,kek kawen.yg nih ada blok yg dah siap jual.

buttercream tu nk buat macamana?
yang fondant tu,dia ada jual blok?blok tu macamana pula?
Reply With Quote
  #83  
Old 11-01-2009, 10:48 PM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 11
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Quote:
Originally Posted by rock View Post
buttercream tu nk buat macamana?
yang fondant tu,dia ada jual blok?blok tu macamana pula?
Hello... Lama nyer tak masuk forum hehe...

Ramai minat buat kek rupanyer... Ha betul ckp syikin recipe wilton sume bagus2 n menjadi, sedap plak tu...

Fondant tu ada jual ready made, kat mane2 bakeri pun ade. Yg pack kecik ada yg pack besar pun ada. Recipe kalau nak buat sendiri pun banyak kat internet. Kalau beli ready made yg dah siap kaler pun ada jugak. Kalau tak habis pakai just balut ngan sticky wrap tu masuk dlm sealed bags n simpan dlm tupperware. Incase dia keras sikit just guna shortening sikit nak lembutkan balik or if too soft guna tepung jagung masa menguli dia tu nanti dia kurang melekit n melekat.
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #84  
Old 11-01-2009, 10:56 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
Hello... Lama nyer tak masuk forum hehe...

Ramai minat buat kek rupanyer... Ha betul ckp syikin recipe wilton sume bagus2 n menjadi, sedap plak tu...

Fondant tu ada jual ready made, kat mane2 bakeri pun ade. Yg pack kecik ada yg pack besar pun ada. Recipe kalau nak buat sendiri pun banyak kat internet. Kalau beli ready made yg dah siap kaler pun ada jugak. Kalau tak habis pakai just balut ngan sticky wrap tu masuk dlm sealed bags n simpan dlm tupperware. Incase dia keras sikit just guna shortening sikit nak lembutkan balik or if too soft guna tepung jagung masa menguli dia tu nanti dia kurang melekit n melekat.
Buat lah promo dik. Sure ada orang nak
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #85  
Old 11-01-2009, 11:50 PM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 11
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Hehe. Ha promote la nih.. Harap2 ader la yg visit blog adik tu ha hehe..
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #86  
Old 11-01-2009, 11:58 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
Hehe. Ha promote la nih.. Harap2 ader la yg visit blog adik tu ha hehe..
harap2 ada juga yg visit blog kita jugasaya more to cakes..cupcakes nih memerlukan kesabaran yg teramat tinggi..which sgt jarang ada
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #87  
Old 11-02-2009, 12:07 AM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 11
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
harap2 ada juga yg visit blog kita jugasaya more to cakes..cupcakes nih memerlukan kesabaran yg teramat tinggi..which sgt jarang ada
Eh syikin ade blog jugak? Kalau syikin pakai laptop bleh tak drop kan ur blog link kat my blog chat box, so sue bleh link balik later. Ni sue pakai hp leceh nak link blog.. Tq..
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #88  
Old 11-02-2009, 12:27 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Quote:
Originally Posted by suliana View Post
Eh syikin ade blog jugak? Kalau syikin pakai laptop bleh tak drop kan ur blog link kat my blog chat box, so sue bleh link balik later. Ni sue pakai hp leceh nak link blog.. Tq..
siap!!but my blog still under construction..bz memanjang..
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #89  
Old 11-03-2009, 06:12 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

pening baca penerangan cookies tu..
Reply With Quote
  #90  
Old 11-03-2009, 08:30 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Quote:
Originally Posted by rock View Post
pening baca penerangan cookies tu..
hahahaha!!tak leh jadik cikgu aku neh..memanjang penin anak murid nanti sb tak paham rock gi kat www.wilton.com penerangan lebih jelas kat sana.dari A-Z.surf lah..jgn meroyan suda..
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #91  
Old 11-03-2009, 09:37 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

anak murid tahap tadika lagi,biasalah..
kena sabar jelah..
Reply With Quote
  #92  
Old 11-03-2009, 10:09 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Quote:
Originally Posted by rock View Post
anak murid tahap tadika lagi,biasalah..
kena sabar jelah..
tapi mmg ya rock..saya takde talent nak mengajar..patient kurangkang kalu mengajar ada periuk terbang kang!hahahahaha(senario biasa dlm hotel)
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #93  
Old 11-03-2009, 10:30 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
tapi mmg ya rock..saya takde talent nak mengajar..patient kurangkang kalu mengajar ada periuk terbang kang!hahahahaha(senario biasa dlm hotel)
tak beragak2 tu nk balik periuk kt kita..
nasib buat kek tak pakai periuk..
Reply With Quote
  #94  
Old 11-03-2009, 10:57 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Quote:
Originally Posted by rock View Post
tak beragak2 tu nk balik periuk kt kita..
nasib buat kek tak pakai periuk..
gurau saja rock..mengimbas kembali kenangan praktikaljauh sudah topik kita nih rock!
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #95  
Old 11-03-2009, 11:50 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
gurau saja rock..mengimbas kembali kenangan praktikaljauh sudah topik kita nih rock!
kalau nk beli2 barang2 buat kek ni,kat mana yg murah..
Reply With Quote
  #96  
Old 11-04-2009, 01:12 AM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 11
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

hahaha... syikin kalau mengajar boleh terbang periuk ker? kelakar la korang nih hehe..

rock... tgk tempat jugak.. murah pun yer tapi kadnag2 tak sedap plak tepung dia hehe.. kalau sue biasa beli kat bake with yen kalau bahan2 tepung la. tapi kalau bebenda mcm chocolate powder ke biasa sue beli kat bakeri area rumah sue sbb chocolate powder dia sedap. and da fillings too hehe. mahal sikit takper la janji sedap.
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #97  
Old 11-04-2009, 03:06 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

suka tgk cupcakes comel2...nk try belajar juga..
bilalah terbuka hati ni nk belajar betul2..
Reply With Quote
  #98  
Old 11-05-2009, 12:27 AM
suliana's Avatar
suliana suliana is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Damansara
Posts: 201
Rep Power: 11
suliana is on a distinguished road
Send a message via MSN to suliana
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

rock: bole2, blaja la yg simple2 dulu nanti dah jadik sure ketagih nak buat yg canggih2 plak.
__________________
Regards,

Sue Dz
http://www.pumpkinmumycupcakes.com
Reply With Quote
  #99  
Old 11-05-2009, 08:20 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

hehehhe time praktikal jer ada periuk terbang. ha ah rock kat sini skrg bnyk dah kedai jual brg2 bakery nih..kene rajin surf lah mengikut pilihan kita.kekadang 1 kedai tak sume jual brg yg kita tak.saya pg sampai 2 3 kedai.ade kedai krim nih takde,ade kedai kotak nih takde..so kena bnyk berjalan juga lah.. kat penang tak tau lah kat mane..kene cek yellow pages

ha ah rock leh blajar,skrg nih dah bnyk org buat kelas nih,saya pon amek kelas balik..tuh yg lagik meroyan nak belik decorating tool tuh
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #100  
Old 11-05-2009, 09:46 AM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: Cupcakes...Cupcakes....

cookies,beli je decorating tool tu tu..lagi banyak tenik boleh buat,boleh pakai lama,lagi byk tempahan..kata2 menghasut.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 05:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.