Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-30-2010, 11:07 PM
naddy's Avatar
naddy naddy is offline
... ... ...
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 53
Rep Power: 11
naddy is on a distinguished road
Default Bulu kucing banyak gugur...

Bulu kucing saya bnyak gugur lepas giving birth. (unfortunately kitten dier semua R.I.P)
so i need suggestion how to manage masalah bulu dier yg gugur banyak sgt tu..(dier sihat n tak sakit...kuat main kejar-kejar lg)
tak try lagi ape2 spesial shampoo...nak pendapat dlu shampoo maner yg patut di try kan...
please...please...please...banyak sangat dah bulu lekat kat bj dah ni....
Reply With Quote
  #2  
Old 01-31-2010, 12:52 AM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 11
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Bulu kucing banyak gugur...

cbe bagi makan royal canin hair n skin,sbb my tommy dlu mmg banyak bulu gugur,sampai nak peluk die pun rasa leceh...lepas bg rc hair n skin,mmg nampak beza...maybe disebabkan omega3(biasanya ada dalam minyak ikan) sbb omega 3 mmg khas untuk bulu...cbe try beli small pack dlu,sebb kesannya boleh tengok kurang dari 3minggu...
Reply With Quote
  #3  
Old 01-31-2010, 09:52 AM
naddy's Avatar
naddy naddy is offline
... ... ...
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 53
Rep Power: 11
naddy is on a distinguished road
Default Re: Bulu kucing banyak gugur...

ok. akan cuba lah kasi dier mamam rc. tgk camner perbezaan dier. hopefully tak lah gugur bnyak sgt lagi bulu dier. tq very2 much
Reply With Quote
  #4  
Old 01-31-2010, 10:45 AM
iskandarshah's Avatar
iskandarshah iskandarshah is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 48
Rep Power: 0
iskandarshah is on a distinguished road
Default Re: Bulu kucing banyak gugur...

bulu gugur nih....adushhh kucing sy lak suka main lawan2..lepas main habis banyak bulu..berterabur satu rumah...geram tul dgn budak2 tu.....nak kena beli kan toys lah biar dia main dengan toys jer..
Reply With Quote
  #5  
Old 01-31-2010, 12:22 PM
naddy's Avatar
naddy naddy is offline
... ... ...
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 53
Rep Power: 11
naddy is on a distinguished road
Default Re: Bulu kucing banyak gugur...

klu tucin ader geng main lawan2...gerenti toys tu dier wat bodo je...tetap bergusti ngan kwan dier jgk...tak pe lah exercise sapu bulu satu rumah.hehe
tucin sy ni teruk nyer gugur bulu dier, everytime lepas pegang kene ganti baju. cukup seminggu leh wat gumpalan sebiji bola sepak
Reply With Quote
  #6  
Old 01-31-2010, 08:48 PM
iskandarshah's Avatar
iskandarshah iskandarshah is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 48
Rep Power: 0
iskandarshah is on a distinguished road
Default Re: Bulu kucing banyak gugur...

Quote:
Originally Posted by naddy View Post
klu tucin ader geng main lawan2...gerenti toys tu dier wat bodo je...tetap bergusti ngan kwan dier jgk...tak pe lah exercise sapu bulu satu rumah.hehe
tucin sy ni teruk nyer gugur bulu dier, everytime lepas pegang kene ganti baju. cukup seminggu leh wat gumpalan sebiji bola sepak
huhu..klu dah cuba tukar mkn pun tak menjadi..mungkin kutu atau fungus tu kot..u guna shampoo apa ek..
is ada guna shampoo ni bagus untuk fungus kucing2 kat umah ni bulu memang tak ada gugur kecuali yg kes main lawan2 tu ler..cuba lah tanya vet..dulu kucing is mcm tu lah juga pastu dah letak ubat kutu pun x jln..tau kat atas tv ada atas meja ada kat remote control pun ada bulu...sampaikan dlm skrin handphone pun boleh masuk bulu kucing..
tapi sekarang semua dah ok..rumah bersih jer
is pakai shampoo BEXTON TRISEB Antifungal and antidandruff. klu malas nak pakai shampoo pun boleh nanti vet boleh bagi suntikan anti fungus..
Reply With Quote
  #7  
Old 01-31-2010, 09:04 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Bulu kucing banyak gugur...

Masa kucing mengandung, Naddy bagi makan apa ye? Selalunya... lepas mengandung kucing akan banyak gugur bulu. Ni ada lah sebab kurang protein dalam badan dia.

Elok bagi makanan yang high in protein seperti kitten food. Then bagi supplement fish oil or brewster yeast untuk enhance growth bulu tu. Nurul ada seekor kucing betina lepas beranak pun sama banyak bulu gugur tu silap Nurul tak bagi dia makan kitten food masa dia ngandung tu .

Sekarang tengah pulihkan dia. Alhamdulilah sejak bagi makan vitamin B complex, kitten food dan fish oil supplement. Dah nampak bezanya

Ada masa kucing ni akan shedding juga sebab cuaca kita panas Satu lagi bila kucing stress dia juga akan gugurkan banyak bulu
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 02-21-2010, 04:08 PM
♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω's Avatar
♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω ♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω is on a distinguished road
Unhappy BULU kucing suka gugur

apa perlu dibuat supaya bulu kucing ni x mudah gugur???

ni gambar kucing sy




Reply With Quote
  #9  
Old 02-21-2010, 05:48 PM
crool's Avatar
crool crool is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Sunway
Posts: 176
Rep Power: 11
crool is on a distinguished road
Default Re: BULU kucing suka gugur

HI>>> x tau nak pggl ape ..hehe

U bg ur cat makan ape?... RC ea?
klu dah teruk sgt , baik u bwak p jumpe vet.... klu still okay... mungkin x sesuai dgn makanan kowt.....
__________________
proud to be sabahan
Reply With Quote
  #10  
Old 02-22-2010, 01:32 AM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 11
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: BULU kucing suka gugur

awk bagi makanan ape?kalau sy,sy bagi rc hair n skin with omega 3,omega 3 mmg khas untuk bulu..kalau tak caya leh try,tak perlu lama,pas 3minggu dah nampak banyak perubahan...
Reply With Quote
  #11  
Old 02-22-2010, 01:37 AM
♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω's Avatar
♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω ♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω is on a distinguished road
Default Re: BULU kucing suka gugur

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
awk bagi makanan ape?kalau sy,sy bagi rc hair n skin with omega 3,omega 3 mmg khas untuk bulu..kalau tak caya leh try,tak perlu lama,pas 3minggu dah nampak banyak perubahan...
bg mkn whiskas...:|

ohhh .....xpe kang abis whiskas bg rc hair n skin plak
Reply With Quote
  #12  
Old 02-22-2010, 03:26 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 11
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: BULU kucing suka gugur

kenapa nampak mcm tak terurus je?especially kat dalam sangkar tu....sebolehnya,elakkan whiskas,...senang cite mcm ni,untuk bulan ni,ape kata beli rc hair n skin 4kg,boleh tahan sebulan kot,untuk recover bulu supaya lebat dan tak mudah gugur,lepas je habis rc tu,terus tukar kepada blackwood,lagi murah dan berkualiti,sekilo baru je rm10.....rc hair n skin tu harga die below rm100 untuk 4kg
Reply With Quote
  #13  
Old 02-22-2010, 10:43 PM
♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω's Avatar
♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω ♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω is on a distinguished road
Default Re: BULU kucing suka gugur

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
kenapa nampak mcm tak terurus je?especially kat dalam sangkar tu....sebolehnya,elakkan whiskas,...senang cite mcm ni,untuk bulan ni,ape kata beli rc hair n skin 4kg,boleh tahan sebulan kot,untuk recover bulu supaya lebat dan tak mudah gugur,lepas je habis rc tu,terus tukar kepada blackwood,lagi murah dan berkualiti,sekilo baru je rm10.....rc hair n skin tu harga die below rm100 untuk 4kg
oh....tqvm...p cari kat kedai xda tadi...klau kat area sberang perai n penang mna nk cari rc hair n skin tu
Reply With Quote
  #14  
Old 02-22-2010, 11:38 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 11
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: BULU kucing suka gugur

cbe cari nickname nurkasih,die dari penang gak,die tau kat mane nak cari coz die pun gune rc...
Reply With Quote
  #15  
Old 02-22-2010, 11:51 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 13
Zarul is on a distinguished road
Default Re: BULU kucing suka gugur

selain dari segi pemakanan, cuaca juga mempengaruhi.
sekarang ni musim panas. so long hair cats akan gugur bulu lebih banyak dari biasa.
Reply With Quote
  #16  
Old 02-23-2010, 04:19 AM
DKNYbeDelicious's Avatar
DKNYbeDelicious DKNYbeDelicious is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 13
Rep Power: 0
DKNYbeDelicious is on a distinguished road
Default Re: BULU kucing suka gugur

Try this: COATEX

Last 3 weeks time I had face off with kinda same problem as yours and not anymore now.
Reply With Quote
  #17  
Old 02-23-2010, 03:26 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Bulu kucing banyak gugur...

I merged 2 thread open by Naddy & ♥♣Δ⊕∏⌡≡∀Ω sebab tajuknya sama.

Pls chk & browse existing thread before opening double thread.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hilangkan kesan cat pada bulu kucing. Halim66 Cats & Kittens 11 06-11-2014 12:32 AM
bulu kucing gumpal2 fia86 Cats & Kittens 42 01-08-2011 09:30 AM
Bulu kucing yang gugur adalah najis anitayusof00 Coffee Room 41 03-14-2010 10:01 PM
cmne nk jade kucing bulu lebat? wawa Health, Disease & Diet 25 10-30-2009 12:28 PM
Bulu gugur fia86 Training & Behavioral Issues 72 10-12-2009 10:40 PM


All times are GMT +8. The time now is 11:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.