Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-12-2010, 04:00 PM
rieyna's Avatar
rieyna rieyna is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: wangsa maju - seremban - teluk intan
Posts: 192
Rep Power: 11
rieyna is on a distinguished road
Default anak kucing baru jumpa

anak kuceng ni sya jmpa depan rumah sya pd 31/1/2010,sbb ada org buang tanpa ibu dia..kucing ni baru lahir..sian sgt2..mula2 ada 3 ekor pastu sya angkat letak dlm kotak tggu kalau2 ibu dia dtg tp hari kedua sya blk keja tgk tggl dia sekor je dlm kotak tu..terus sya amik pastu beli susu dgn botol dia. ini 1st time sya jaga anak kucing yg baru lahir..mmg susah nk jaga..sya dgn hubby bergilir2 jaga sbb dia akan bagn setiap kul 3-4pg utk susu..rasa mcm jaga baby je..heehee..skang alhamdulilah dia dh buka mata & sihat..harap2 nyawa dia panjang la... x sbr nk tggu dia pandai mkn sbb susah tul nk suapkan susu dia..hehehee
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	04022010547.jpg
Views:	310
Size:	81.9 KB
ID:	8870   Click image for larger version

Name:	04022010548.jpg
Views:	265
Size:	63.3 KB
ID:	8871   Click image for larger version

Name:	04022010549.jpg
Views:	258
Size:	60.8 KB
ID:	8872  
__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 02-12-2010, 06:13 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: anak kucing baru jumpa

comelnya kucin tue.
siam pon ada orang buang.
erm..jaga dia elok2 yerk..
nantie mestie gemok n point kat idung, telinga pon makin gelap
comeyyynya.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-12-2010, 09:50 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 11
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

saya berdoa supaya umurnya panjang.. Sekarang umurnya mungkin 2 minggu..
Reply With Quote
  #4  
Old 02-13-2010, 05:24 PM
azraf azraf is offline
Cat Lover
 
Join Date: Nov 2008
Location: Seksyen 30, Shah Alam
Posts: 273
Rep Power: 12
azraf is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to azraf
Default Re: anak kucing baru jumpa

Alahai comelnya... kaler siam gini pun kene buang gak...
Reply With Quote
  #5  
Old 02-13-2010, 09:05 PM
rieyna's Avatar
rieyna rieyna is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: wangsa maju - seremban - teluk intan
Posts: 192
Rep Power: 11
rieyna is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

saya pun tak tau itu kucing siam mula2, lps bawa pegi klinik doc tu kata kucing siam...sya sakit ati betul sapa yang buang tu..kejam..klau nk buang pun tunggu la dia dah pandai mkan...ini buang yg baru lahir..xde hati perut betul...nnti sya update gmbar dia dah buka mata..comel sgt2 heehee
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 02-13-2010, 09:10 PM
rieyna's Avatar
rieyna rieyna is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: wangsa maju - seremban - teluk intan
Posts: 192
Rep Power: 11
rieyna is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Quote:
Originally Posted by linda_gamble View Post
comelnya kucin tue.
siam pon ada orang buang.
erm..jaga dia elok2 yerk..
nantie mestie gemok n point kat idung, telinga pon makin gelap
comeyyynya.


mmg tomey & manja sgt2...heehee
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 02-13-2010, 09:11 PM
rieyna's Avatar
rieyna rieyna is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: wangsa maju - seremban - teluk intan
Posts: 192
Rep Power: 11
rieyna is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
saya berdoa supaya umurnya panjang.. Sekarang umurnya mungkin 2 minggu..

amin...harap2 umur dia panjang...umur dia dah 2mggu & mata pun dah buka...comey...
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 02-13-2010, 11:51 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 11
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Buatlah penjagaan yg terbaik kepada anak kucing tersebut. Susunya pun dari yg terbaik dan pastikan dia jgn sembelit. Jangan beri susu lembu nanti kena cirit birit pulak.
Massage keliling rectumnya dengan lembut seperti mana ibu kucing buat (jilat) pada bhg tersebut. Perhatikan jika ada kesan darah.. Kalau ada kesan darah pada rectumnya dan didapati bengkak bawa ke kelinik cepat.
Anak kucing yg pak lubis jaga kerana ketiadaan emak sebanyak 4 ekor semua mati akibat sembelit.. Rectum bengkak dan ada kesan darah..
Mohon pada Allah tak jadi begini.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-17-2010, 08:46 AM
rieyna's Avatar
rieyna rieyna is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: wangsa maju - seremban - teluk intan
Posts: 192
Rep Power: 11
rieyna is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
Buatlah penjagaan yg terbaik kepada anak kucing tersebut. Susunya pun dari yg terbaik dan pastikan dia jgn sembelit. Jangan beri susu lembu nanti kena cirit birit pulak.
Massage keliling rectumnya dengan lembut seperti mana ibu kucing buat (jilat) pada bhg tersebut. Perhatikan jika ada kesan darah.. Kalau ada kesan darah pada rectumnya dan didapati bengkak bawa ke kelinik cepat.
Anak kucing yg pak lubis jaga kerana ketiadaan emak sebanyak 4 ekor semua mati akibat sembelit.. Rectum bengkak dan ada kesan darah..
Mohon pada Allah tak jadi begini.

mmg susah nk jaga kucing yg masih baby ni kan pak lubis.. semlm sya bawa dia pegi vet sbb risau dah 2hari dia tak poo poo...doc tu kata 2hari still ok lg n then doc tu ada urut2 perut dia so pg tadi dia poo poo dgn byknye..lega hati sya...
susu yg sya kasi pun sya beli kat klinik tu jugak dlm rm22, bole tahan 2mggu lebih je susu tu...heehee..biasanyer umur berapa anak kucing start bole mkn?
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 02-17-2010, 05:16 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 13
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

goodluck..selalu yg tak ada induk mcm ni lah yg byk komplikasi...i wish u enough ...harap dia dpt lps fragile phase within these weeks ahead ...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #11  
Old 02-20-2010, 11:56 AM
dukeocean dukeocean is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 2
Rep Power: 0
dukeocean is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Baru2 ni I pon ade jumpe baby kucing. 3 ekor. Tapi semalam and pagi ni mati 2 ekor (shanks and blacky ). Tinggal lagi sekor je (Rukie). I rase 2 ekor yg sblm ni mati sebab sembelit. Yg rukie ni die poo poo. tapi poo poo die kuar darah la. die nye bontot tu mcm bengkak terkeluar. macam mane ek I nk wat? Risau la.
Reply With Quote
  #12  
Old 02-20-2010, 12:35 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Quote:
Originally Posted by dukeocean View Post
Baru2 ni I pon ade jumpe baby kucing. 3 ekor. Tapi semalam and pagi ni mati 2 ekor (shanks and blacky ). Tinggal lagi sekor je (Rukie). I rase 2 ekor yg sblm ni mati sebab sembelit. Yg rukie ni die poo poo. tapi poo poo die kuar darah la. die nye bontot tu mcm bengkak terkeluar. macam mane ek I nk wat? Risau la.
Alamak...bad sign! I tak tahu sangat pasal penjaggan kitten kecik2 ni..tapi saya pernah baca kat dalam forum ni jugak (try scol balik)u boleh cuba urutkan perut dia...buat dalam masa 5 minit ke...tengok dia poo poo ke tak..
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #13  
Old 02-20-2010, 12:57 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 13
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Quote:
Originally Posted by dukeocean View Post
Baru2 ni I pon ade jumpe baby kucing. 3 ekor. Tapi semalam and pagi ni mati 2 ekor (shanks and blacky ). Tinggal lagi sekor je (Rukie). I rase 2 ekor yg sblm ni mati sebab sembelit. Yg rukie ni die poo poo. tapi poo poo die kuar darah la. die nye bontot tu mcm bengkak terkeluar. macam mane ek I nk wat? Risau la.
kalau kes dah ala2 nak kena buasir ni baik la cepat g vet...baby lagik cepat dehydrated..mungkin dia tak rasi susu
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #14  
Old 02-22-2010, 11:52 AM
rieyna's Avatar
rieyna rieyna is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: wangsa maju - seremban - teluk intan
Posts: 192
Rep Power: 11
rieyna is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
goodluck..selalu yg tak ada induk mcm ni lah yg byk komplikasi...i wish u enough ...harap dia dpt lps fragile phase within these weeks ahead ...

memang susah nk jaga..baru2 ni punggung dia melecet sbb sya basuh sbb kotor sgt dgn poo poo dia... kesian sgt2 kat dia...
__________________
Reply With Quote
  #15  
Old 02-22-2010, 12:52 PM
rieyna's Avatar
rieyna rieyna is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: wangsa maju - seremban - teluk intan
Posts: 192
Rep Power: 11
rieyna is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Quote:
Originally Posted by dukeocean View Post
Baru2 ni I pon ade jumpe baby kucing. 3 ekor. Tapi semalam and pagi ni mati 2 ekor (shanks and blacky ). Tinggal lagi sekor je (Rukie). I rase 2 ekor yg sblm ni mati sebab sembelit. Yg rukie ni die poo poo. tapi poo poo die kuar darah la. die nye bontot tu mcm bengkak terkeluar. macam mane ek I nk wat? Risau la.

ciannyer...awak bg dia minum susu apa? sya plak beli susu kat klinik, mula2 dia cirit birit, pastu dah ok...
__________________
Reply With Quote
  #16  
Old 02-22-2010, 07:20 PM
dukeocean dukeocean is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 2
Rep Power: 0
dukeocean is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Alhamdullillah yg ke-3 tu berjaya diselamatkan after sy gi private vet. Die ajar sy mcm mane nk pee pee kn baby kitten. She said baby kitten ni tak pandai nk pee2. kite kene pee kan diorg. Tu sebab agaknye baby2 kitten sy tu bengkak2 die nye pee. Kesian

Anyway Rukie dah pndi bersihkan bdn die. Cute gile ngk die jilat2 bdn die . Mule2 tu pndi jilat tangan die. pastu br 1 bdn..
Reply With Quote
  #17  
Old 02-23-2010, 10:53 AM
rieyna's Avatar
rieyna rieyna is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: wangsa maju - seremban - teluk intan
Posts: 192
Rep Power: 11
rieyna is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Quote:
Originally Posted by dukeocean View Post
Alhamdullillah yg ke-3 tu berjaya diselamatkan after sy gi private vet. Die ajar sy mcm mane nk pee pee kn baby kitten. She said baby kitten ni tak pandai nk pee2. kite kene pee kan diorg. Tu sebab agaknye baby2 kitten sy tu bengkak2 die nye pee. Kesian

Anyway Rukie dah pndi bersihkan bdn die. Cute gile ngk die jilat2 bdn die . Mule2 tu pndi jilat tangan die. pastu br 1 bdn..
syukur dia dah ok...sya pun x sabar nk tgk anak kucing ni besar sbb mmg susah nk jaga...
__________________
Reply With Quote
  #18  
Old 02-27-2010, 05:36 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 11
thini is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Quote:
Originally Posted by rieyna View Post
amin...harap2 umur dia panjang...umur dia dah 2mggu & mata pun dah buka...comey...

Rieyna, post la te pic.. Siamese pun orang tak nak, kesiannya...
Reply With Quote
  #19  
Old 03-05-2010, 08:33 AM
rieyna's Avatar
rieyna rieyna is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: wangsa maju - seremban - teluk intan
Posts: 192
Rep Power: 11
rieyna is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Quote:
Originally Posted by thini View Post
Rieyna, post la te pic.. Siamese pun orang tak nak, kesiannya...
nnti sya upload kan, skang ni bz skit dgn keje..heehee..x sempat nk save kat laptop lg, still kat camera hp.
__________________
Reply With Quote
  #20  
Old 03-05-2010, 01:26 PM
rieyna's Avatar
rieyna rieyna is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: wangsa maju - seremban - teluk intan
Posts: 192
Rep Power: 11
rieyna is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

latest
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	24022010085.jpg
Views:	156
Size:	74.6 KB
ID:	9018   Click image for larger version

Name:	24022010087.jpg
Views:	162
Size:	95.6 KB
ID:	9019   Click image for larger version

Name:	24022010088.jpg
Views:	144
Size:	79.2 KB
ID:	9020   Click image for larger version

Name:	24022010089.jpg
Views:	166
Size:	111.4 KB
ID:	9021  
__________________
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anak Bulus ku..baru bela 1 bulan.. shahampang Cat TV and Photos 19 03-03-2010 11:44 PM
perlukan pertolongan!! anak bulus mati baru lahir Lionking Health, Disease & Diet 2 10-30-2009 11:40 PM
Anak anak baru oni hatamah Cat TV and Photos 15 07-15-2009 07:28 PM
Anak Kucing Baru Jumpa...... BeaYongJune Health, Disease & Diet 21 06-17-2009 04:27 PM
anak bulus baru ku..CheeZy(f) & CheeWy(m) DOB 8/11/2008 abzalia Cats & Kittens 12 11-14-2008 07:22 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.