Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-14-2010, 11:45 AM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default bagi whiskas junior pada kucing...

sebelum ini sy bg kucing saya orijen n iams...mulai kelmarin sy tukar menu diaorg dengan whiskas junior untuk ibu kucing(tgh bunting dan sekor jantan yg berusia dalam 6 bulan)...

soalan sy , boleh ke sekiranya kita terus bg makanan brand ini pada diaorg...? sebab byk di petshop katanya makanan whiskas, friskies ni tidak elok utk kesihatan kucing....?
ada sape2 yg mempunyai pengalaman ttg makanan brand ini...?

terima kasih
Reply With Quote
  #2  
Old 06-14-2010, 11:58 AM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 10
luvnett is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
sebelum ini sy bg kucing saya orijen n iams...mulai kelmarin sy tukar menu diaorg dengan whiskas junior untuk ibu kucing(tgh bunting dan sekor jantan yg berusia dalam 6 bulan)...

soalan sy , boleh ke sekiranya kita terus bg makanan brand ini pada diaorg...? sebab byk di petshop katanya makanan whiskas, friskies ni tidak elok utk kesihatan kucing....?
ada sape2 yg mempunyai pengalaman ttg makanan brand ini...?

terima kasih

Dah elok2 bagi kucing makanan premium napa pula tukar kemakanan komesial ni??
Kalau sebab ibu kucing tu tgh bunting kan elok tukar aja ke iams kittens.. Orijen 2 pun ok gak dah..
Whiskas ni tersangat2 la xbaik untuk kesihatan kucing untuk jangkamasa panjang mahupun jangkamasa pendek..

cth: mudah dapat sakit buah pinggang kerana kandungan garam yg tinggi.
Lagi kucing akan kurang zat...
Reply With Quote
  #3  
Old 06-14-2010, 12:09 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Adeh…! Konon2nya nak tukar selera diorg ler…sebab kucing sy ni jenis jemu kalau 3,4 hari bg makanan brand sama…dia akan jadi kurang selera makan…jadik sy bg ler whiskas…lagipun sy tgk kat pek whiskas tu kandungan protein nya 30%...ish betul ker….?
Reply With Quote
  #4  
Old 06-14-2010, 12:23 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 10
luvnett is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
Adeh…! Konon2nya nak tukar selera diorg ler…sebab kucing sy ni jenis jemu kalau 3,4 hari bg makanan brand sama…dia akan jadi kurang selera makan…jadik sy bg ler whiskas…lagipun sy tgk kat pek whiskas tu kandungan protein nya 30%...ish betul ker….?
whiskas ni sebenarnya memang xelok untuk kucing.. sama la macam mknan2 komesial kucing yg lain.. Kalau awk nak tahu lebih lanjut lagi awak boleh tgk balik Thread2 lama dlm PF ni.. banyak dah dibincangkan..
kalau awak nak tukar selera kucing2 2 sy cadangkan apa kata awak tukar ke Blackwood or royal canin or evo.. Kalau nak yg murah Blackwood lah yg terbaik.. tapi kalau awk xkisah tentang harga rasanya evo n royal canin lagi bagus or orijin 2 memang dah bagus pun.
.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-14-2010, 01:03 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Memang betul kata Luvnett tu Comot82, Queen dan anak anak dia mesti makan kitten food. Ni adalah sebab masa Queen tu menyusukan anak dia tu, anak dia akan mengambil nutrients dari mak dia so selok eloknya mak dan anak mesti makan premium kitten food untuk membesar dengan sihatnya. Dalam market nie memang banyak premium food you boleh pilih

Friskies, Whiskas dan lain lain jenama yang jual dalam Supermarket memang tak elok di bagi makan kucing sebab :-

* kandungan vitamin and nutrients sangat rendah berbanding ngan makan premium
* satu lagi, makanan Friskies and Whiskas mengandungi kandungan garam yang amat tinggi dan boleh menyebabkan batu karang
* Kalo nak bagi juga makanan Friskies and Whiskas nie, you kena supplement with vitamin untuk kucing kucing you. Lebih baik terus beli premium food yang sedia ada semua nie
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 06-14-2010, 02:08 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

tp kan, klu jenama seperti ini kurang elok/tidak bagus pd kucing knp masih mendapat sambutan contohnya mendapat iklan2 kat media atau masih dipasarkan secara meluas di mana2 supermarket....?
kadang2 kita jadik terpengaruh pada iklan2 kat tv.....huhu....
pasni aku kena sambung balik bg orijen ler...
Reply With Quote
  #7  
Old 06-14-2010, 02:40 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
tp kan, klu jenama seperti ini kurang elok/tidak bagus pd kucing knp masih mendapat sambutan contohnya mendapat iklan2 kat media atau masih dipasarkan secara meluas di mana2 supermarket....?
kadang2 kita jadik terpengaruh pada iklan2 kat tv.....huhu....
pasni aku kena sambung balik bg orijen ler...
Tu la orang kata kan marketing... nak promote product dia.
Kalo jenama premium tak yah promote pun sebab orang dah tau kebaikkan makanan premium tu
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 06-14-2010, 03:10 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 10
luvnett is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Tu la orang kata kan marketing... nak promote product dia.
Kalo jenama premium tak yah promote pun sebab orang dah tau kebaikkan makanan premium tu
betul kata kak Nurul 2, that what people call Marketing strategy.. Untuk menarik minat penguna mereka buat la iklan secara besar2an.. dan iklan2 2 pula indah khabar dari rupa je.. sebab 2 ramai yang terperdaya..
Reply With Quote
  #9  
Old 06-14-2010, 03:51 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

klu camtu kesian ler haiwan2 kesayangan kita jadik mangsa...!
tp, sy pernah terdengar ada yg ckp, tidak salah sekiranya nak bg whiskas @ friskies ni(bergantung pd budjet/kemampuan ler kan)...asalkan yg penting kena pastikan kucing2 kita tuh banyakkan minum air masak...!..leh terima ke pendapat ni...?
Reply With Quote
  #10  
Old 06-14-2010, 03:54 PM
najieb lua hassan najieb lua hassan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 6
Rep Power: 0
najieb lua hassan is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

salam,

saye pun kasi makan Wiskies kitten averyday sbb pikirkan dieorg ni jemu plak asyik2 mkn food kering je.

Jadi pas balik keje karang nk buanglah stock pack food yg belambak kt rumah tuh...saye kasi dieorg mkn RC 36 (utk persian kitten) jugak.

p/s: semalam dieorg dh mkn dada ayam yg direbus... puhhh habes licin .. rebut2. Natalia sampai merajuk lah sebab Katarina, Pamela, Francisca, ngan Lorenzo asyik rebut dr die hehe kesian Natalia.

Regards,
NAJIEB
Reply With Quote
  #11  
Old 06-14-2010, 04:03 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
klu camtu kesian ler haiwan2 kesayangan kita jadik mangsa...!
tp, sy pernah terdengar ada yg ckp, tidak salah sekiranya nak bg whiskas @ friskies ni(bergantung pd budjet/kemampuan ler kan)...asalkan yg penting kena pastikan kucing2 kita tuh banyakkan minum air masak...!..leh terima ke pendapat ni...?
Bukan saje haiwan yang jadi mangsa pasal iklan tapi manusia juga......
Ada macam macam company nak promote barang masing masing tapi tak tau effective ke tak? Sebagai conton cream putih muka konon tapi tak juga putih
Jangan senang di perdayakan

Kalo ikut memang tak salah kalo you bagi makan Friskies atau Whiskas.
Kita cuma bagi pendapat kitaorang pasal makanan nie.
Up to the owner to choose.
Bagi saya, biarla bagi makanan premium asalkan binatang peliharaan saya bebas dari sakit dan sentiasa sihat sebab dapat makanan yang mengandungi lebih khasiat.
Macam manusia juga... kalo makan makanan yang kurang berkhasiat, chances manusia tu akan senang jatuh sakit. Tapi kalo makan makanan yang berkhasiat INSYAALLAH tak akan jatuh sakit tapi kalo lebih khasiatnya akan jadi obese la

My cats pun makan Whiskas pockets (wet food) tapi saya bagi seminggu sekali saje sebagai treat. Ayam rebus tu ikut kerajinan mami dia la he..he...
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #12  
Old 06-14-2010, 04:10 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 10
luvnett is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by najieb lua hassan View Post
salam,

saye pun kasi makan Wiskies kitten averyday sbb pikirkan dieorg ni jemu plak asyik2 mkn food kering je.

Jadi pas balik keje karang nk buanglah stock pack food yg belambak kt rumah tuh...saye kasi dieorg mkn RC 36 (utk persian kitten) jugak.

p/s: semalam dieorg dh mkn dada ayam yg direbus... puhhh habes licin .. rebut2. Natalia sampai merajuk lah sebab Katarina, Pamela, Francisca, ngan Lorenzo asyik rebut dr die hehe kesian Natalia.

Regards,
NAJIEB
daripada you buang baik U sedekah kat stray cats kat mana2, sayang 2..

Bagi dada ayam rebus 2 amat la baik.. lebih berkahsiat drp wetfood yg kita beli..
Reply With Quote
  #13  
Old 06-14-2010, 04:17 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 10
luvnett is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Bukan saje haiwan yang jadi mangsa pasal iklan tapi manusia juga......
Ada macam macam company nak promote barang masing masing tapi tak tau effective ke tak? Sebagai conton cream putih muka konon tapi tak juga putih
Jangan senang di perdayakan

Kalo ikut memang tak salah kalo you bagi makan Friskies atau Whiskas.
Kita cuma bagi pendapat kitaorang pasal makanan nie.
Up to the owner to choose.
Bagi saya, biarla bagi makanan premium asalkan binatang peliharaan saya bebas dari sakit dan sentiasa sihat sebab dapat makanan yang mengandungi lebih khasiat.
Macam manusia juga... kalo makan makanan yang kurang berkhasiat, chances manusia tu akan senang jatuh sakit. Tapi kalo makan makanan yang berkhasiat INSYAALLAH tak akan jatuh sakit tapi kalo lebih khasiatnya akan jadi obese la

My cats pun makan Whiskas pockets (wet food) tapi saya bagi seminggu sekali saje sebagai treat. Ayam rebus tu ikut kerajinan mami dia la he..he...

kak Nurul, bukan setakat tak putih2.. tapi ramai gak yg kena penyakit kulit & alahan.. rupa dah comel2x habis bengkak2..
Obese 2 yg xtahan 2.. terasa plak sy ni
Reply With Quote
  #14  
Old 06-14-2010, 11:42 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
klu camtu kesian ler haiwan2 kesayangan kita jadik mangsa...!
tp, sy pernah terdengar ada yg ckp, tidak salah sekiranya nak bg whiskas @ friskies ni(bergantung pd budjet/kemampuan ler kan)...asalkan yg penting kena pastikan kucing2 kita tuh banyakkan minum air masak...!..leh terima ke pendapat ni...?
Betol tu, ikut kemampuan kita...tak salah kalau nak bagi. Kalau tak, tak semua yang mampu bela kucing kan? Cuma ada la caranya kalau bagi makan makanan komersial ni...kalau kucing u memang makan dry food sahaja, make sure kucing u minum air yang banyak. Kalau boleh everyday u kena bagi makan wet food. Wet food tu maksud saya, ayam rebus ke ikan rebus ke...dan supplements. Tapi macam kata Kak nurul, bila campur2 semua, baik u beli yang premium. Serupa jadinya...sebab setahu saya, sapa2 yang bagi friskies/whiskas (dry semata2), selalunya memang akan kena batu karang. Tak de yang selamat...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens

Last edited by kuntum; 06-14-2010 at 11:57 PM.
Reply With Quote
  #15  
Old 06-14-2010, 11:47 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by najieb lua hassan View Post
salam,

saye pun kasi makan Wiskies kitten averyday sbb pikirkan dieorg ni jemu plak asyik2 mkn food kering je.

Jadi pas balik keje karang nk buanglah stock pack food yg belambak kt rumah tuh...saye kasi dieorg mkn RC 36 (utk persian kitten) jugak.

p/s: semalam dieorg dh mkn dada ayam yg direbus... puhhh habes licin .. rebut2. Natalia sampai merajuk lah sebab Katarina, Pamela, Francisca, ngan Lorenzo asyik rebut dr die hehe kesian Natalia.

Regards,
NAJIEB
Jgn la buang..membazir...macam luvnett kata, baik u bagi kat strays tak pun, tak salah bagi kat kucing u...bagi sebagai treats macam Kak Nurul buat or u boleh bagi selang sehari untuk dinner kucing u.
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #16  
Old 06-15-2010, 02:24 AM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 11
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
sebelum ini sy bg kucing saya orijen n iams...mulai kelmarin sy tukar menu diaorg dengan whiskas junior untuk ibu kucing(tgh bunting dan sekor jantan yg berusia dalam 6 bulan)...

soalan sy , boleh ke sekiranya kita terus bg makanan brand ini pada diaorg...? sebab byk di petshop katanya makanan whiskas, friskies ni tidak elok utk kesihatan kucing....?
ada sape2 yg mempunyai pengalaman ttg makanan brand ini...?

terima kasih
Salam Comot82,

Sy rasa nasihat pasal jenis mkn forumer lain dah kasi, cuma sy nak tambah, kalau boleh jgn tukar apa2 makanan kucing secara mengejut. Perut kucing tak sama dgn perut manusia. Kalau nak tukar (ke makanan yg lebih baik la eloknya), tukar pelan2. Tambah sikit2. Buat dlm masa seminggu @ 2. Kalau tak nanti perut kucing meragam & akan poo cair. Kalau boleh jgn stresskan ibu kucing yg tgh mengandung (mmg dah sedia stress pun). Brand orijen mmg dah ok sgt tu
Reply With Quote
  #17  
Old 06-15-2010, 09:06 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
Adeh…! Konon2nya nak tukar selera diorg ler…sebab kucing sy ni jenis jemu kalau 3,4 hari bg makanan brand sama…dia akan jadi kurang selera makan…jadik sy bg ler whiskas…lagipun sy tgk kat pek whiskas tu kandungan protein nya 30%...ish betul ker….?
Kucing sebenarnya adalah jenis "finicky eater" ... maknanya, dia memang TAK SUKA bertukar makanan dan TAK AKAN jemu makan makanan yg sama hari-hari, minggu-minggu, bulan-bulan dan tahun-tahun. Mereka suka makan makanan yg SAMA. Jangan kucing disamakan dengan binatang dua kaki yg cerewet ... kalo ikut hati, setiap tahun nak tukar bini/girlfriend ..... especially kalo umur melangkau 40 tahun ....

Sekiranya kucing anda enggan makan makanan yg sama selepas 3-4 hari, bukan bermakna dia jemu. ADA sebab lain dan tuan kucing kena mengenalpasti puncanya.

Semak: adakah kucing anda sakit? adakah anda tidak menyimpan makanan dengan baik dan elok dan masuk angin jadi lemau, kena cahaya atau suhu panas dan rosak? Adakah anda membeli makanan yg dah rosak dan re-pack dimana dia makan kali pertama dan kedua sebab dia terlalu lapar, dan lepas itu dia enggan makan lagi? Tolong semak betul-betul.
Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
klu camtu kesian ler haiwan2 kesayangan kita jadik mangsa...!
tp, sy pernah terdengar ada yg ckp, tidak salah sekiranya nak bg whiskas @ friskies ni(bergantung pd budjet/kemampuan ler kan)...asalkan yg penting kena pastikan kucing2 kita tuh banyakkan minum air masak...!..leh terima ke pendapat ni...?
Apa kah sebab sebenar anda ingin menukar makanan? Kalau mampu beli Orijen yg mahal dulu sekarang nak tukar ke Whiskees/Friskees murah yg mengandungi protein kualiti rendah yg diperolehi dari bahan bukan daging ayam tetapi sisa-sisa ayam seperti usus, bulu dan tulang hancuran dan juga bijirin tinggi yg kemudian hari akan membawa kepada penyakit batu karang dan kencing manis.

Kawan, kalo kasi air sebanyak mana pun, risiko batu karang dan kencing manis tetap ada, sebab ini disebabkan kandungan makanan yg merosakkan kesihatan kucing.

Kalau betul-betul tak mampu Orijen mahal, ada cara memperolehi makanan berkualiti premium secara murah iaitu beli pek besar yg lebih ekonomi. Pek kecil selalu berharga lebih mahal. Kalau tak boleh habiskan pek besar, cari lah cara utk membeli secara berkongsi seperti dapat di lihat di forum ini di mana pembeli bijak berkongsi pek besar breeder 24 kilo Blackwood. Makanan kucing dewasa sembilan ringgit lebih sahaja sekilo. Makanan anak kucing berkualiti tak lebih daripada dua belas ringgit sekilo. Mana nak dapat? Dia lebih murah ke atau Whiskees/Friskees murah dengan cara ini?

The point is, jadi pembeli bijak! Ada banyak cara nak jimat kos, just think out of the box! Get value for every dollar!

Sertai lah Kelab Blackwood segera. Jadi manusia bijak .....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #18  
Old 06-15-2010, 10:50 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kucing sebenarnya adalah jenis "finicky eater" ... maknanya, dia memang TAK SUKA bertukar makanan dan TAK AKAN jemu makan makanan yg sama hari-hari, minggu-minggu, bulan-bulan dan tahun-tahun. Mereka suka makan makanan yg SAMA. Jangan kucing disamakan dengan binatang dua kaki yg cerewet ... kalo ikut hati, setiap tahun nak tukar bini/girlfriend ..... especially kalo umur melangkau 40 tahun ....

Sekiranya kucing anda enggan makan makanan yg sama selepas 3-4 hari, bukan bermakna dia jemu. ADA sebab lain dan tuan kucing kena mengenalpasti puncanya.

Semak: adakah kucing anda sakit? adakah anda tidak menyimpan makanan dengan baik dan elok dan masuk angin jadi lemau, kena cahaya atau suhu panas dan rosak? Adakah anda membeli makanan yg dah rosak dan re-pack dimana dia makan kali pertama dan kedua sebab dia terlalu lapar, dan lepas itu dia enggan makan lagi? Tolong semak betul-betul.Apa kah sebab sebenar anda ingin menukar makanan? Kalau mampu beli Orijen yg mahal dulu sekarang nak tukar ke Whiskees/Friskees murah yg mengandungi protein kualiti rendah yg diperolehi dari bahan bukan daging ayam tetapi sisa-sisa ayam seperti usus, bulu dan tulang hancuran dan juga bijirin tinggi yg kemudian hari akan membawa kepada penyakit batu karang dan kencing manis.

Kawan, kalo kasi air sebanyak mana pun, risiko batu karang dan kencing manis tetap ada, sebab ini disebabkan kandungan makanan yg merosakkan kesihatan kucing.

Kalau betul-betul tak mampu Orijen mahal, ada cara memperolehi makanan berkualiti premium secara murah iaitu beli pek besar yg lebih ekonomi. Pek kecil selalu berharga lebih mahal. Kalau tak boleh habiskan pek besar, cari lah cara utk membeli secara berkongsi seperti dapat di lihat di forum ini di mana pembeli bijak berkongsi pek besar breeder 24 kilo Blackwood. Makanan kucing dewasa sembilan ringgit lebih sahaja sekilo. Makanan anak kucing berkualiti tak lebih daripada dua belas ringgit sekilo. Mana nak dapat? Dia lebih murah ke atau Whiskees/Friskees murah dengan cara ini?

The point is, jadi pembeli bijak! Ada banyak cara nak jimat kos, just think out of the box! Get value for every dollar!

Sertai lah Kelab Blackwood segera. Jadi manusia bijak .....
Yang ni saya setuju...!

Comot, baik u dgr kata FK ni...

Kawan saya pun tak le banyak duit, dia sanggup lagi beli Iams or Blackwood (tengok fulus masa tu) daripada beli komersial food. Tuan dia sendiri sanggup makan maggi..sian dia...huhu. Sebab dia kata, manusia sakit boleh bagitahu, pegi doctor. Kucing? Kalau sakit time peringkat terok baru la kita perasan. MAsa tu dah tak leh pusing balik masa, dan bill2 vet pun makin naikkk...huhu

Bak kata FK, jadila pengguna yg bijak...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #19  
Old 06-15-2010, 11:20 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: bagi whiskas junior pada kucing...

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Yang ni saya setuju...!

Comot, baik u dgr kata FK ni...

Kawan saya pun tak le banyak duit, dia sanggup lagi beli Iams or Blackwood (tengok fulus masa tu) daripada beli komersial food. Tuan dia sendiri sanggup makan maggi..sian dia...huhu. Sebab dia kata, manusia sakit boleh bagitahu, pegi doctor. Kucing? Kalau sakit time peringkat terok baru la kita perasan. MAsa tu dah tak leh pusing balik masa, dan bill2 vet pun makin naikkk...huhu

Bak kata FK, jadila pengguna yg bijak...
Aku boleh bezakan kucing yg makan makanan premium dengan kucing yg makan makanan di beli daripada supermarket/kedai runcit seperti Whiskee/Friskees. Bulu dia amat beza, yg makan makanan premium lebat, padat, berkilat, warna bulu akan bertukar jadi terang dan menarik (oren cair jadi oren bright sekali, kemerahan, padat dan menarik warnanya, warna kelabu cair akan timbul gelap dan berwarna, nampak menarik ada kebiruan atau coklat-coklat) ... memang menarik dan cantik warna yg timbul sebab kucing jadi lebih sihat. Nampak mesti mahu peluk punyer ....

Kuntum, dis wan 4U ... yum-yum!!!!!

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	016.jpg
Views:	225
Size:	28.6 KB
ID:	9503  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #20  
Old 06-15-2010, 11:32 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default bagi whiskas junior pada kucing...

Bro,itu pasal rupanya bila org nampak kucing aku durang suma terkezut.Durang kata kucing aku tegap dan bulu berkilat, pdhal klu aku yg sendiri tgk biasa je mgkn pasal aku nampak hari hari so tak nampak beza. semalam pest control dtg rmh sembur termites punya semburan sempat lg mengintai kuicng aku dlm carrier. Durang comment,kak,besarnya kuicng.lawa lawalah. ini kucing baka apa.aku senang jawab, baka apa bendanya.ini kucing kampung

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Aku boleh bezakan kucing yg makan makanan premium dengan kucing yg makan makanan di beli daripada supermarket/kedai runcit seperti Whiskee/Friskees. Bulu dia amat beza, yg makan makanan premium lebat, padat, berkilat, warna bulu akan bertukar jadi terang dan menarik (oren cair jadi oren bright sekali, kemerahan, padat dan menarik warnanya, warna kelabu cair akan timbul gelap dan berwarna, nampak menarik ada kebiruan atau coklat-coklat) ... memang menarik dan cantik warna yg timbul sebab kucing jadi lebih sihat. Nampak mesti mahu peluk punyer ....

Kuntum, dis wan 4U ... yum-yum!!!!!

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hilangkan kesan cat pada bulu kucing. Halim66 Cats & Kittens 11 06-11-2014 12:32 AM
Any idea..nak bagi nama anak kucing sy? shahampang Cats & Kittens 24 09-09-2011 05:53 PM
Carl's Junior fast food zaidong Food & Recipes 1 07-29-2009 05:06 PM
mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat? bardaziz Cats & Kittens 15 07-23-2009 11:09 AM
SPCA Hiring: Junior PR Officer / Receptionist AndyKoh Jobs & Vacancies 1 10-09-2008 12:37 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.