Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 12-14-2009, 03:26 PM
chibimoruku's Avatar
chibimoruku chibimoruku is offline
Furkid Bestie
 
Join Date: May 2009
Posts: 33
Rep Power: 0
chibimoruku is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

@ kak june- jantan kene RM40 kan? mcm dlm website la tp i kene RM50 sbb jr gemok so die kate kene bg bius lebih haha

i still remembered time jr dulu, sejam lebih je buat. sbb kteorg no 2 and jantan cepat sket, time balik jr nye air liuq leleh je pastu sampai je umah die jalan jatuh2 then i intai die minum air then pee so ok la according to the website.

my 2nd cat, boo i kene anta g vet sbb die mixed breed tp nampak mcm persian so nnt takut mr krishnan tak accept plak tp kan lain la vet buat, tak puas hati. ceritanye camni, i hanta la boarding skali d nite b4, ingat sempat la die pose skali, pg2 die zass then leh la boo rehat sampai i amik die mlm tu, skali kul 6pm esoknye i call die BARU je buat! sian tak boo dh pose since last night. takpe lg. time jr kat klinik kembiri tu sejam due dh lari mcm ade je bola lg boo ni take 24 hours utk betul2 sedar

dh serik la. pasni nak anta je la g klinik kembiri!!
Reply With Quote
  #62  
Old 12-23-2009, 09:52 PM
kairul's Avatar
kairul kairul is offline
Petfinder Lifetime Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Shah Alam, Selangor, MALAYSIA
Posts: 132
Rep Power: 13
kairul is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kairul Send a message via Skype™ to kairul
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Pengalaman kembiri kucing kat klnik kembiri...
---

Alhamdulillah, pagi tadi Dexter selamat dikembirikan kat Klinik Kembiri DBKL-SPCA kat Setapak, KL. Dah lama nak kembiri, tapi masa takde, ongkos pun takde. Bila ada, alhamdulillah, selesai pun...

Klinik kembiri memang bagus. Mula2 buat appointment ngan Mr. Krishnan semalam [Selasa 22 Disember 09]. Dia suruh datang hari ni, Rabu 23 Disember 09, pukul 9.30 pagi. Tapi terlambat sikit pagi tadi sebab ada hal sikit... hehehe...

Pastu, malam semalamnya, si Dexter ni dipuasakan dari pukul 10 malam. Lepas tu, jalan nak pergi sana pun senang. Bayangkan, dari Shah Alam gi sana dalam 30 minit lebih je.. Dekat2 40 minit. Siapa datang dari Shah Alam, ikut jalan ni:

Masuk KESAS menghala ke KL. Kalau xcukup myk, isi dulu kat RnR HICOM. Pastu bayar tol 1=RM 2.20... Bayar tol 2=RM2.20... Lepas tol 2, stay kat kiri. Masuk susur Maju Expressway [MEX]. Bayar tol RM1.50. Kat hujung highway, amek exit yang kiri [Pusat Bandaraya, Jalan Tun Razak]. Sampai jalan Tun Razak, str8 je sambil mata jeling2 kt signboard Jalan Pahang. Jumpa Bulatan Pahang, amek pukul 3. Pastu terus je sampai nampak signboard Balai Polis Jalan Air Panas yang menghala ke kanan. Kalau terlajak, masuk ikut Jalan Air Jerneh [landmark: Pizza Hut]. Nampak balai bomba kt situ, ada satu lorong kat sebelah kanan/kiri korg [tgk jalan mana korg ikut mase msok, Air Panas atau Air Jerneh]. Masuk lorong tu, sampaila...

Ok, dah sampai. Pastu register ngan Mr. Krishnan. Isi particulars owner ngan pet, pastu bwk masok operation room. Td pg, masok dalam kul 11.15. Mr. Krishnan kata dalam 12.30 da leh datang. Tapi, maybe Dexter tak sedar2 lg dari bius tu, pukul 1.05 baru Mr. Krishnan call. Kira dari kul 11 sampai 1 la. Dalam 2 jam tu, gi minum2 dulu kat Restoran Genting Klang sambil baca paper...

Pastu die dah call, amek Dexter, byr n blk.. Mr. Krishnan ada la bagi macm mana cara nak jaga. Siap ngan brosur dia skali... Hehe... Dan akhirnya, Dexter selamat dineuter kat Klinik Kembiri...

1: Harga untuk kucing dah bukan RM 40. Dekat dinding dia tampal, kucing jantan antara RM 50 ke RM 70. Dexter kena RM 50.
2: Resit tu boleh disimpan utk income tax exemption tau. Jadi, jgn buang resit tu merata2...

Tamat...

Gambar2 neuter Dexter:
http://picasaweb.google.com/kirullnisme/DexterNeuter
__________________
If you see a person without a smile, give him yours...
If you see animals without love, give them yours.. ;)
http://kairulizwan.wordpress.com
Reply With Quote
  #63  
Old 12-23-2009, 10:26 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Baru ni akak gi Klinik Kembiri.harga dah naik.jantan bermula dgn RM50 & betina bermula dgn harga RM70.tp puas ati coz jahitan kemas & harga pun berpatutan.

Quote:
Originally Posted by chibimoruku View Post
@ kak june- jantan kene RM40 kan? mcm dlm website la tp i kene RM50 sbb jr gemok so die kate kene bg bius lebih haha

i still remembered time jr dulu, sejam lebih je buat. sbb kteorg no 2 and jantan cepat sket, time balik jr nye air liuq leleh je pastu sampai je umah die jalan jatuh2 then i intai die minum air then pee so ok la according to the website.

my 2nd cat, boo i kene anta g vet sbb die mixed breed tp nampak mcm persian so nnt takut mr krishnan tak accept plak tp kan lain la vet buat, tak puas hati. ceritanye camni, i hanta la boarding skali d nite b4, ingat sempat la die pose skali, pg2 die zass then leh la boo rehat sampai i amik die mlm tu, skali kul 6pm esoknye i call die BARU je buat! sian tak boo dh pose since last night. takpe lg. time jr kat klinik kembiri tu sejam due dh lari mcm ade je bola lg boo ni take 24 hours utk betul2 sedar

dh serik la. pasni nak anta je la g klinik kembiri!!
Reply With Quote
  #64  
Old 12-23-2009, 10:42 PM
kairul's Avatar
kairul kairul is offline
Petfinder Lifetime Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Shah Alam, Selangor, MALAYSIA
Posts: 132
Rep Power: 13
kairul is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kairul Send a message via Skype™ to kairul
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by June View Post
Baru ni akak gi Klinik Kembiri.harga dah naik.jantan bermula dgn RM50 & betina bermula dgn harga RM70.tp puas ati coz jahitan kemas & harga pun berpatutan.
btul kak june.. saya bru pergi pg td... mmg benarlah tu..
__________________
If you see a person without a smile, give him yours...
If you see animals without love, give them yours.. ;)
http://kairulizwan.wordpress.com
Reply With Quote
  #65  
Old 01-11-2010, 10:54 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by June View Post
Baru ni akak gi Klinik Kembiri.harga dah naik.jantan bermula dgn RM50 & betina bermula dgn harga RM70.tp puas ati coz jahitan kemas & harga pun berpatutan.
jgn lupa juge pada yg bwk dua kucing dlm satu carrier..akan dibekalkan dgn kotak diy selepas operasi...satu kotak beharga rm10...so jgn la kata eh kotak ni saya tak beli..memagn kena beli la sbb si tomei pening lalat dah ada kat dlm tuh...dorang tak encourage satu carrier dua kucing...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #66  
Old 01-11-2010, 05:52 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 12
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
jgn lupa juge pada yg bwk dua kucing dlm satu carrier..akan dibekalkan dgn kotak diy selepas operasi...satu kotak beharga rm10...so jgn la kata eh kotak ni saya tak beli..memagn kena beli la sbb si tomei pening lalat dah ada kat dlm tuh...dorang tak encourage satu carrier dua kucing...
kotak DIY tuh diprovide skali ker?cantik tak kak?ces! berkenan kat kotak plak dah.. saya bercadang nak bwk velvet ngan mr.danny nih..tapi carrier ada 1 je..kalu kotak dia cantik tak payah lah bwk cage
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #67  
Old 01-12-2010, 09:26 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
kotak DIY tuh diprovide skali ker?cantik tak kak?ces! berkenan kat kotak plak dah.. saya bercadang nak bwk velvet ngan mr.danny nih..tapi carrier ada 1 je..kalu kotak dia cantik tak payah lah bwk cage
ala dek non..ko imagine luggage LV yg box style tuh.....

acah jek..okay lah..even tho kotak biase jaa...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #68  
Old 01-15-2010, 11:10 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 12
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
ala dek non..ko imagine luggage LV yg box style tuh.....

acah jek..okay lah..even tho kotak biase jaa...
aiseh!!dah berangan dah kotak LV oo ok ok noted!nak taknak kena lah bwk cage and carrier
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #69  
Old 05-29-2010, 11:15 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri



doest it always look like ths after spaying? bandage tu bila boleh tangal kan?
Reply With Quote
  #70  
Old 05-30-2010, 11:53 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

mcm tulah rupa lepas zass.kucing ko putih jd nampak mcm kotor sikit kat bahagian perut dia.tp takde apalah.after 1 week dia akan back to normal.takde sakit apa2.yg plaster tu sebenarnya klu ko nak cabut pun blh.kucing akak dia suka gigit dan tanggalkan sendiri bandage tu. tp akak sapu dgn gel gamat HEALIN utk speed up healing process lepas kembiri.akak sapu gel gamat tu pastu halakan ke kipas angin dlm 10 minit bg dia kering.klu kuicng jilat pun takde apa apa. gel gamat tu safe even klu dijilat kucing.tp seeloknya kasih kering dan seep through the incision.

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post


doest it always look like ths after spaying? bandage tu bila boleh tangal kan?
Reply With Quote
  #71  
Old 05-30-2010, 12:19 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

ohh.. yang gel gamat healing tu nak dapat dkt mana kak? dia mmg akan jadi lemah eh ? sbb bella ni mcm lemah sangat tgk dia. tapi nasib baik mau mkn dgn minum . yang darah darah dkt perut dia tu.. nak bersih kan macam mana eh kak ? terima kasih sbb sudi mmbantu akak:)
Reply With Quote
  #72  
Old 05-30-2010, 12:25 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post
ohh.. yang gel gamat healing tu nak dapat dkt mana kak? dia mmg akan jadi lemah eh ? sbb bella ni mcm lemah sangat tgk dia. tapi nasib baik mau mkn dgn minum . yang darah darah dkt perut dia tu.. nak bersih kan macam mana eh kak ? terima kasih sbb sudi mmbantu akak:)
rasenya kt any hypermarket ade jual..tp bkn kt dlm hypermarket tula..kt booth3 jual ubat3tan traditional..pling snang klu jmp booth healing..mmg tu jual sume gamat pny product..

*gel tu bgus utk ilangkn jerawat jgk..tried n successsful..leh share dgn kucing..hehe*
Reply With Quote
  #73  
Old 05-30-2010, 12:28 PM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 11
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Tumpang tanya, plastic collar tu sebaiknya kita leave on utk berapa lama? Pasal ada website kata actually saliva anak bulus ni pun will help the healing process, but then ada website lain pulak kata, jangan bagi dia jilat2 takut infection.

Confuse
Reply With Quote
  #74  
Old 05-30-2010, 12:36 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

wahhh. lepas ni, bella punya wound dah okay, muka pun licin tanpa jerawat! :D

hm, semlm, masa dkt klinik kembiri tu, dia kata, pakai kan , sbb tanak dia gigit and jilat2 takut kena infection. tapi dia tak ckp lah berapa lama pulakk. bella ni takde lah meronta2 pakai benda ni. tapi kesian jugak tgk.

anddd. kenapa, bila bella blk dr klinik tu, pico mcm hissing dkt dia eh ? sbb ada bau kucing lain eh ?
Reply With Quote
  #75  
Old 05-30-2010, 12:36 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

and, mira kena rm80 ringgit. sbb long hair ke?
Reply With Quote
  #76  
Old 05-30-2010, 12:39 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

gel gamat tu kat mall mcm Tesco Ampang tu pun ada.durang buka mcm gerai kat dlm mall. biasanya durang jual brg2 kosmetik tradisional. Jgn pakai gel gamat brand lain coz yg tu akak tak tau keberkesanannya. yg akak pakai one and only Gel Gamat brand HEALIN.dia mcm dlm tiub yg transparent.bila nak sapu gel gamat tu guna cotton bud.since dia pakai e collar ko tak payah lg halakan ke kipas angin bagi kering.kucing akak tak suka pakai e collar.dia meronta ronta. cuma si Temok dan Putih je yg dok diam diam bila dipakaikan collar tu.

kucing yg baru lepas kembiri mmg lemah terutama kucing betina.biarkan dia klu dia tak mau makan dan minum lg. bg dia wetfood jgn bg kibbles. yg darah darah atau bekas luka dia tu tak payah ko buat apa apa dulu.nanti bila dah 5-7 hari,ko buka collar dia tu,dia sendiri pandai bersihkan.

MM,sebenarnya akak pun bukan 100% collarkan kucing akak yg betina bila lepas zass.ada yg tak suka. so akak biarkan je. kdg2 nampak gak durang jilat jilat bekas luka tu. tp bila akak sapu gel gamat,akak masukkan collar tu,sebab nak pastikan gel tu kering atas luka durang baru akak buka balik collar dia. so far mmg takde apa apa masalah.

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post
ohh.. yang gel gamat healing tu nak dapat dkt mana kak? dia mmg akan jadi lemah eh ? sbb bella ni mcm lemah sangat tgk dia. tapi nasib baik mau mkn dgn minum . yang darah darah dkt perut dia tu.. nak bersih kan macam mana eh kak ? terima kasih sbb sudi mmbantu akak:)
Reply With Quote
  #77  
Old 05-30-2010, 12:41 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

mgkn sebab long hair jd kena RM80.

ada bau hospital tu agaknya si Pico hiss kat dia.dulu si Peterpan pun selalu kena hiss bila baru balik dari spital.tp lama lama durang dah ok. in fact,setiap kali kucing akak yg baru balik dari spital mesti kena hiss baru kawan balik

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post
wahhh. lepas ni, bella punya wound dah okay, muka pun licin tanpa jerawat! :D

hm, semlm, masa dkt klinik kembiri tu, dia kata, pakai kan , sbb tanak dia gigit and jilat2 takut kena infection. tapi dia tak ckp lah berapa lama pulakk. bella ni takde lah meronta2 pakai benda ni. tapi kesian jugak tgk.

anddd. kenapa, bila bella blk dr klinik tu, pico mcm hissing dkt dia eh ? sbb ada bau kucing lain eh ?
Reply With Quote
  #78  
Old 05-30-2010, 12:52 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

kalau takat meng hiss hiss tu mira tak kesah sangat . ni smpai tangan dia nak kacau orang tu. dah lah yang orang tu tgh sakit, tak larat . time macam tu lah pico nak kacau2 dia. smpai terkencing dia. kesian tgk. pico bila dah kena marah pulak, lari bilik seblah. merajuk. haha
Reply With Quote
  #79  
Old 05-30-2010, 10:46 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Kak June,
nk tanya beberap soalan boleh?

berapa lama masa akan diambil ntk anak bulus ni baik macam biasa?
klo neuter male pon macam nie gak ke??
Reply With Quote
  #80  
Old 05-30-2010, 11:07 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Mira,klu blh letak Bella dlm tempat dia blh bersendirian.Maksud akak,walaupun dlm cage,tp letak dia jauh dari kucing2 lain.biar dia dpt rest dgn tenang.

Yana,kucing jantan recover lbh cepat coz zass male cat tu minor je klu compare dgn kucing betina. biasanya kucing jantan bila siang dia kena zass,by nite around 10pm mcm tu dia dah fully sedar dah.takde lg huyung hayang mcm kucing mabok. tp utk pastikan durang totally recover,biasanya akak cage durang selama 3 hari.pastu releaselah dlm rmh.klu kucing betina baisanya akak cagekan selama 5 hari je.pastu release dah.

maksud release ni dlm rmh bukan biarkan durang kuar rmh.mgkn pd yg dok rmh landed prorperty tu ingat release tu maksudnya release keluar rmh. klu kucing yg biasa kuar dari rmh tu,pastikanlah sekurang kurangnya 10 hari lepas zass.ini utk pastikan luka jahitan tak basah/terbuka dan sewaktu dgnnya.

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Kak June,
nk tanya beberap soalan boleh?

berapa lama masa akan diambil ntk anak bulus ni baik macam biasa?
klo neuter male pon macam nie gak ke??
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Klinik Haiwan Mesra Bangi & Putrajaya fantasticat Vets & Docs Reviews 231 06-11-2014 03:09 PM
which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet? booboo Cats & Kittens 100 04-12-2013 02:21 PM
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Transportation needed from Tmn Puncak Jalil to Klinik Kembiri (Setapak) sillylupie Rescuers & Fosterers 7 04-06-2010 12:49 PM
Umur sesuai kembiri??? Bond_mie Health, Disease & Diet 48 06-17-2009 12:24 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.