Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > General Discussion

General Discussion General information and discuss on animal rescue, adoption and advocacy

Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 10-23-2009, 08:47 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 14
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
Apalah.... Benda ni pun nak jadi issue. Saya dok kat apartment medium cost. Dulu bela kucing kampung yang saya sayang gila... 2 tahun bela di rumah taman biasa... lepas pindah ke apartment ni, dia lari ikut tingkap dan dah tak balik-balik lagi dah... (suspected dia cari saya yang pi kerja....)

Dah kalau nama cat lover rajin2 la study attitude setiap breed kucing. Bukan semua short hair tu kucing kampung. Dan tak semua jenis long hair tu sifatnya pasif. Kenalah pandai suaikan dengan environment kita.

long hair ke, short hair ke.. tu semua kucing gak. Tak kisah la sayang kucing bulu panjang, sayang kucing bulu pendek, mana-mana pun nanti kucing ni lah yang akan jadi penghalang kita nak masuk Syurga atau Neraka. Pandai-pandai la pikir tanggungjawab sendiri.

uhuhu...~
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #62  
Old 10-24-2009, 08:25 PM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 12
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Talking Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Quote:
Originally Posted by June View Post
Hi!! Guys,I agreed with Ilana statement.Dia tak salah klu cakap camtu.akak pun tak faham kenapa ramai org obsess sgt dgn DLH tp bila nampak DSH terus tak minat. come on,jgn kata selera masing2,akak sendiri selalu kasih kucing for adoption.kucing kampung yg DSH.yg biasa2 je,tp org tak nak.bukan betul ke apa Ilana kata?? suma nak yg cantik,abis yg tak cantik mcm mana?? mcm kita gak,klu suma lelaki nak kahwin dgn pompuan cantik,yg tak cantik mcm mana?? yg tak cantik tentu rasa diri di diskriminaskan??

kat rmh akak suma kucing2 kampung yg org anggap tak cantik/tak lawa/tak fluffy pasal tu takde org nak adopt.jd takkan akak nak buang pula.mau tak mau simpan jugalah.itu yg dari hari ke hari bertambah.bermula dgn 5 smp skrg jd 13 org.just imagine klu org mcm akak dan Ilana tak wujud.kemana tempatnya kucing2 kampung yg tak lawa ni.
bulu pnjang ka... bulu pendek ka....semua jugak nmanya kucin... kalu bulu pendek lbh snang jga... huahuhahua...

##nk tanya... tanya jer... ada ker DMH? smasa p cat show...ada 2 ktegory ja.. DSH & DLH.. seingt sha, pakcu ckp... kalu kita tgk ekoq kucin tu bulunya panjang & boleh digenggam... kta kategorikn dia DLH... sb my KJ BOY, bulu lehernya xlah pnjng mcm persian, tp time show, dia dketegorikn sbg DLH...
juz my 2 cents ya
__________________

"`But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
`Oh, you can't help that,' said the Cat: `we're all mad here. I'm mad. You're mad.'
Reply With Quote
  #63  
Old 10-24-2009, 11:29 PM
Maskman1985 Maskman1985 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 18
Rep Power: 0
Maskman1985 is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

yep, tu yg saya pelik masa tulis dulu... tak tahu ada DMH, even vet said mine DLH...... ;o)

tapi lepas google..... ada je DMH, tapi tak banyak beza characteristic dia ngan DLH
Reply With Quote
  #64  
Old 10-25-2009, 02:18 PM
Archinie Archinie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang
Posts: 73
Rep Power: 12
Archinie is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Quote:
Originally Posted by ilana View Post
maaflah kalau kata2 saya kasar atau menyinggung sesiapa..saya cuma kesian dgn fosterer2 yang bg adopt kucing2 ni..saya rasa tak perlu saya nak pakai helmet atau apa2 sbb saya bercakap benar..mmg banyak yg masih sayang DSH kita..kadang2 terkilan sbb tak dpt capai cita2 nk kutip stray banyak2 sbb sy masih student..paling mampu pun kasi makan..macam kt campus sy..yg buruk2 ni dia halau2 dr cafeteria..yg cantik nk pulak dia pegang kasi makan..kita pn kasilah makan terkedek2 bawak RC dari tingkat 4 bilik kita nk kasi babies2 ni makan sbb kita pn bela 1 dlm bilik..curi bela.haha..lantak lah kalau warden marah..marah la...sayang sangat miow...jadi kawan2..marilah kita adopt DSH ramai2..eventhough they are not as pretty..but they are smart,passionate,active,tough,protective..and they get fat really easy....i was once choosy whn it comes to cats..but now..i realize..i was wrong..i'll never buy an expensive cat anymore..i'll just save the unwanted..yay..
Hai Ilana,

Saya setuju sgt dgn apa yg awak cakap..Niat kita cuma nak menyelamatkan makhluk 4 kaki ni. Tak kiralah dia cantik atau tak, bulu panjang atau pendek. Semua binatang pun perlukan makanan dan tempat tinggal. tak salah kalau kita yg mampu ni hulur2kan ckit hasil yg kita dpt. mana tau dpt berkat nanti. Yg penting 3 ekor anak2 saya kt umah semuanya domestic cat. bkn fizikal yg penting tp sikap diaorg yg buatkan kami terhibur dan hilang stress lps balik dr keja. bayangkan rasa penat semuanya hilang bila bukak je pintu nmpk je muka ketiga-tiga ekor tggu depan pintu.
Reply With Quote
  #65  
Old 10-25-2009, 03:40 PM
Melissa Melissa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 1
Rep Power: 0
Melissa is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

I berminat untuk jaga semua kucing2 tu...
Reply With Quote
  #66  
Old 05-08-2010, 10:31 AM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Wink Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

hello! pnjg betol forum ni..hehe..for me, kucing3 maskman tu sume DLH..sbb look at the tail fur..n vet pon dh kata cm itu kn maskman?? hehe..comel la kucing3 anda! so adorable! rase cm nk pelok3..

ilana, u pon student?? same like me.. DSH jela yg byknye pon kt campus3 kn..mane nk jmp DLH..sbb org lg syg DLH dr DSH..buang yg DSH rata2! aku pling benci org buang kucing! mula2 bela..past buang bile dh xmo jg..last3 skali psl dh jmp DLH..troz xmo bela yg DSH tu! geram!
So,i rase xsalah ape yg u cuba katakan..DLH or DSH xde beza..its just the bulus3 tu!

Kakjune, stujuk ngn akak! bek xpyh kasik adopt kt org3 mcm tu! tu bkn real animal lover..kjap nk kjap xnk! ish3!

to org3 yg bjaya adopt kittens dr maskman, slamat jd ibu n ayah kucing yg bek! u did a great job when u willing to adopt them without considering whether they r DSH or DLH..

tu jela mau tulis..sbb tu je hengat dr byk3 penulisan kt forum ni..hehe..

*cube andai kata korg jd DSH, pastu xde org nk adopt korg..sure sedih weyh! sbb pe..sbb kt dunia ni ppl lg suke DLH..kn kn kn*

DSH n DLH are just the same..they r all cats!
Reply With Quote
  #67  
Old 05-08-2010, 11:40 PM
rinduorglama rinduorglama is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2010
Posts: 1
Rep Power: 0
rinduorglama is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Quote:
Originally Posted by June View Post
akak bukan apa,kdg2 akak rasa some people are just to much.akak sendiri mengalamnya.2x dgn budak2 forum kat sini gak.mula2 janji nak amik 2 ekor kucing yg akak put up for adoption.kucing kampung biasa je.tup2 bila lg 2 mgu nak amik kata tak jd.bg alasan yg tak masuk akal.akak rasa sgt suspicious.mmg betul apa yg akak jangka,rupa kwn tu dpt adopt 1 ekor DLH Parsi yg takde cert.korang fikirlah apa yg akak rasa.kesian kucing yg akak nak kasih adopt tu.

yg kes kedua,ada satu makhluk kat forum ni,bila kita org kat sini galakkan dia amik kucing coz dia ada seekor je.dia kata mmg rasa mcm nak adopt tp bg alasan itu ini.oklah kita org pun kata takpelah.eh,tau tau dia dpt kucing free dari satu org dlm forum ni gak,kucing baka bagus mmg terkenal punya breed,yg fluffy,lawa etc.mcm mana tu? kata tak blh adopt dgn satu ribu alasan,tau tau dpt kucing bagus tiba2 bolehlah pula ada 2 kucing di rmh

akak sgt kecewa dgn org2 mcm ni.org mcm ni elok kuar je dari forum ni bg pendapat akak because durang tu hipokrit je.if you really love cats,it doesnt matter what are their colour,breed,size etc.
Huhu... bukan setakat kena buang dari forum, tapi dinaikkan pangkat pulak jadi Moderator...
Yang tempelak tu pulak dah jadi kawan baik pulak... pulak.. sama-sama pulak jadi Administrator... sapa pulak yang lebih hipokrit ni..
Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
ye laa...after one year plus kat sini baru kak zai realize....I AM AT THE WRONG PLACE........so guys...this will be my final posting here....good bye and take care....
Nasib baik Kak zai masuk balik... terubat jugak rindu, tapi masih rindu dengan orang senior lama-lama yang tak hipokrit dan lebih berbudi bahasa...
Reply With Quote
  #68  
Old 05-09-2010, 09:23 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Hmm!! inilah akibatnya klu bercakap tak bg salam dulu. Lain kali klu tak tau ujung pangkal jgn menyampuk org tua tua. kamu ni tak tau apa yg berlaku jd jgn sembarangan tuduh.sekurang kurangnya bukan saya yg menyorok dibelakang nick yg can be any Tom,Dick & Harry. sapa yg hipokrit sebenarnya??

Sesama moderator ni kami ada yg tak pernah berjumpa pun. yg pernah berjumpa pun setakat hai hai bye bye.takde muah muah. jd mcm mana blh jd kwn baik.


Quote:
Originally Posted by rinduorglama View Post
Huhu... bukan setakat kena buang dari forum, tapi dinaikkan pangkat pulak jadi Moderator...
Yang tempelak tu pulak dah jadi kawan baik pulak... pulak.. sama-sama pulak jadi Administrator... sapa pulak yang lebih hipokrit ni..

Nasib baik Kak zai masuk balik... terubat jugak rindu, tapi masih rindu dengan orang senior lama-lama yang tak hipokrit dan lebih berbudi bahasa...
Reply With Quote
  #69  
Old 05-10-2010, 12:41 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Quote:
Originally Posted by rinduorglama View Post
Huhu... bukan setakat kena buang dari forum, tapi dinaikkan pangkat pulak jadi Moderator...
Yang tempelak tu pulak dah jadi kawan baik pulak... pulak.. sama-sama pulak jadi Administrator... sapa pulak yang lebih hipokrit ni..

Nasib baik Kak zai masuk balik... terubat jugak rindu, tapi masih rindu dengan orang senior lama-lama yang tak hipokrit dan lebih berbudi bahasa...
rinduorglama : aikk ??? nama aku pun naik gak ke ? jgn rindu lama2 nanti merana badan ...hahaha !!

June : ....skrg aku jenguk sekali sekala jer pf nih. walau aku pernah wat stetmen cemtu tapi aku tak pernah lupa ko ler yg banyak kasi inspirasi kat aku sampai skrg aku lebih appreciate kucing2 aku dan mula rescue kucing2 stray kat area aku yg selama ni aku cuma kasi mkn jer. Aku ngan ko kosong kosong ye...*ulok tgn kat june mintak mahap*

pada yg mkn cili : sebelom nak kata org hipokret, cermin diri sendiri dulu. kalau berani jgn nyuruk belakang PC jer.

Reply With Quote
  #70  
Old 05-10-2010, 01:00 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Alahai!! Zai,ko mana ada salah dgn aku.aku ingat yg aku kena minta maaf dgn ko sebab kdg2 ko terasa dgn kata2 aku.tp sungguh aku tak pernah maksudkan ko langsung.

aku kdg2 geram dgn budak2 yg berani kat belakang PC je dok maki2 kita.klu tak puas ati,ckp terang terang.senang cerita. lepas tu engkau engkau,aku aku.dah selesai.


Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
rinduorglama : aikk ??? nama aku pun naik gak ke ? jgn rindu lama2 nanti merana badan ...hahaha !!

June : ....skrg aku jenguk sekali sekala jer pf nih. walau aku pernah wat stetmen cemtu tapi aku tak pernah lupa ko ler yg banyak kasi inspirasi kat aku sampai skrg aku lebih appreciate kucing2 aku dan mula rescue kucing2 stray kat area aku yg selama ni aku cuma kasi mkn jer. Aku ngan ko kosong kosong ye...*ulok tgn kat june mintak mahap*

pada yg mkn cili : sebelom nak kata org hipokret, cermin diri sendiri dulu. kalau berani jgn nyuruk belakang PC jer.

Reply With Quote
  #71  
Old 05-10-2010, 02:16 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 12
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Uhuhuh.. kalau kucin-kucin boleh baca thread ni misti depa gelak tgk tuan-tuan depa thinking too much bout type of breed sampai bertekak. Kucing saya sekor Long hair, sekor short hair 2-2 ekor pun hidup peacefully.

As long as bleh jaga kucing bebaik, tak kurung dalam sangkar 90% of thier time, cukup makan, tak kisah la nak bela baka baik atau tak.

Better the discussion focus in the critical issue seperti isu kritikal yang saya nampak sekarang adalah makin bertambahnya backyard breeder. Asal dapat good breed mula plan nak matingkan. Bila dapat kittens mula nak jual dgn alasan terlalu banyak la, tak dapat nak bela lah.

Kalau tak laku, mula nak abandon belakang lorong. Orang macam ni patut direport pada NGO yang berkaitan je ar. Biar kena denda atau kucing2 mereka dirampas.
Reply With Quote
  #72  
Old 05-10-2010, 02:28 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

you are 100% betul sesangat.tp u kena tengok dari bigger picture.

Backyard breeder yg semakin bertambah mcm cendawan tumbuh after ujan ada dikalangan kita gak.pastu bila tembelang buka mulalah start menembak sana sini.kena pula penyokong penyokong yg membuta tuli ikut sama menembak.masalah ni susah utk selesai coz ramai yg choose to remain silent.takut dituduh sbg hipokrit dsbnya.

Sebenarnya bukan isu kucing bulu panjang atau pendek tp isunya ada ke org org yg mengambil/membeli kucing ni betul2 cat lovers atau fancy je?? orang nak dia pun nak.bila dah tak larat jaga coz DLH maintenance lbh tinggi,mcm u ckplah,buang kat lorong/pasar/warung.sapa yg susah?? pet rescuer juga yg jd tukang cuci taik taik yg ditinggalkan.mereka tak faham yg membela kucing/pet ni satu tanggungjawab bukan utk fun saja.

Isu utk mendenda/jail tuan punya pet sudah lama diutarakan tp kita punya gomen buat tak tau coz we are talking abt animal.Durang tak berminat dgn isu binatang ni. pernah buat petisyen and all tp smp skrg takde kabar berita.

Sorry, I'm might be very blunt and outspoken but this is the truth that many choose to ignore.

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
Uhuhuh.. kalau kucin-kucin boleh baca thread ni misti depa gelak tgk tuan-tuan depa thinking too much bout type of breed sampai bertekak. Kucing saya sekor Long hair, sekor short hair 2-2 ekor pun hidup peacefully.

As long as bleh jaga kucing bebaik, tak kurung dalam sangkar 90% of thier time, cukup makan, tak kisah la nak bela baka baik atau tak.

Better the discussion focus in the critical issue seperti isu kritikal yang saya nampak sekarang adalah makin bertambahnya backyard breeder. Asal dapat good breed mula plan nak matingkan. Bila dapat kittens mula nak jual dgn alasan terlalu banyak la, tak dapat nak bela lah.

Kalau tak laku, mula nak abandon belakang lorong. Orang macam ni patut direport pada NGO yang berkaitan je ar. Biar kena denda atau kucing2 mereka dirampas.
Reply With Quote
  #73  
Old 05-10-2010, 02:48 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 12
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Kalau saya sebut ni saya rasa saya akan mula ditembak.

Saya pertama kali join Cat Show end of april under MCFA. It surprised me sebab saya jumpa ramai breeder kat sini. Kucing saya 'dilamar' untuk dimatingkan. bukan seorang atau dua tapi hampir 10 org buat tawaran untuk breed my cat.

The worst case, cat show ini disertai oleh cat owner yang bawa kucing banyak-banyak(ada yg sampai 7 ekor!). and left thier cats in cage a whole day without any care. Saya rasa ramai tau kalau nak masuk cat show kucing-kucing dipuasakan sejak jam 12 tgh malam sebelum hari pertandingan.

Ini bukan sepatutnya attitude Cat Lover. Dah jadi macam penyiksa kucing. Manusia pun puasa dari waktu sahur sampai terbenam matahari. inikan pula kucing yang bertubuh 10 kali lebih kecil.

The problem, macam cik june cakap, banyak yang remain silent. Saya nampak cat show makin banyak dianjurkan. Hadiah lumayan. Jual kucing yang cantik sikit pun dah lumayan. Turn out, Cat lover pun boleh jadi cat breeder anytime. Kucing-kucing kena kurung dalam sangkar most of the time.

Dalam hal ini, saya rasa kucing-kucing belakang lorong lebih beruntung dari kucing2 bulu panjang yang kena kurung dalam sangkar di laman-laman belakang rumah backyard breeder ni. BTW, kucing saya sebenarnya saya selamatkan dari backyard breeder juga. I paid RM300 for the cat that was dying. It's either RM300 atau dia dibiar mati.
Reply With Quote
  #74  
Old 05-10-2010, 03:34 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

*Urut urut dada*Speechless

rupanya lbh teruk dari yg saya imagine

Sebenarnya ada pernah beberapa org mencadangkan few of my cats diantar utk Cat Show tp saya tak berminat. Kucing saya hanya kucing kampung kutip dari jalan/angkut dari kedai makan. Saya rasa biarlah kucing2 saya dok rmh jd sakai dpd dibawa ke sana kemari dlm keadaan stress.

* Kucing saya sakai tahap gaban.dengar footstep org kat luar suma bertempiaran lari.tp ada 2 ekor yg sgt friendly.tak takut org langsung. kuicng yg itulah dicadangkan kwn2 utk antar cat show .

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
Kalau saya sebut ni saya rasa saya akan mula ditembak.

Saya pertama kali join Cat Show end of april under MCFA. It surprised me sebab saya jumpa ramai breeder kat sini. Kucing saya 'dilamar' untuk dimatingkan. bukan seorang atau dua tapi hampir 10 org buat tawaran untuk breed my cat.

The worst case, cat show ini disertai oleh cat owner yang bawa kucing banyak-banyak(ada yg sampai 7 ekor!). and left thier cats in cage a whole day without any care. Saya rasa ramai tau kalau nak masuk cat show kucing-kucing dipuasakan sejak jam 12 tgh malam sebelum hari pertandingan.

Ini bukan sepatutnya attitude Cat Lover. Dah jadi macam penyiksa kucing. Manusia pun puasa dari waktu sahur sampai terbenam matahari. inikan pula kucing yang bertubuh 10 kali lebih kecil.

The problem, macam cik june cakap, banyak yang remain silent. Saya nampak cat show makin banyak dianjurkan. Hadiah lumayan. Jual kucing yang cantik sikit pun dah lumayan. Turn out, Cat lover pun boleh jadi cat breeder anytime. Kucing-kucing kena kurung dalam sangkar most of the time.

Dalam hal ini, saya rasa kucing-kucing belakang lorong lebih beruntung dari kucing2 bulu panjang yang kena kurung dalam sangkar di laman-laman belakang rumah backyard breeder ni. BTW, kucing saya sebenarnya saya selamatkan dari backyard breeder juga. I paid RM300 for the cat that was dying. It's either RM300 atau dia dibiar mati.
Reply With Quote
  #75  
Old 05-10-2010, 03:57 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Quote:
Originally Posted by rinduorglama View Post
Huhu... bukan setakat kena buang dari forum, tapi dinaikkan pangkat pulak jadi Moderator...
Yang tempelak tu pulak dah jadi kawan baik pulak... pulak.. sama-sama pulak jadi Administrator... sapa pulak yang lebih hipokrit ni..

Nasib baik Kak zai masuk balik... terubat jugak rindu, tapi masih rindu dengan orang senior lama-lama yang tak hipokrit dan lebih berbudi bahasa...
Sempat jenguk forum sekejap dari jauh, korang nie dah buat aku gelak sampai sakit perot, berguling-guling kat lantai jatuh dari kerusi berdebop! Perut rasa mcm nak pecah!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #76  
Old 05-10-2010, 04:02 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 12
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Haha. Jangan tatau kucing saya sakai gak. 2-2 ekor tu kena letak satu cage waktu cat show sbb sekor dah stress. orang pegang dia asik nak gigit.

I rasa itu normal behaviour untuk kucing yang too close with owner. Easily stressed bila jumpa org tak kenal. Kucing-kucing yang selalu jadi bahan pameran mungkin akan jadi extra friendly.

Saya tak kata cat show tak baik. Saya suka sbb boleh kenal cat lover lain dan tukar-tukar tips penjagaan kucing. Yang make it worst bila byk breeder yang join dan sebuk nak matingkan kucing2 dngan kucing baka baik. That's irritating.

Bab puasakan kucing, saya tak sampai hati tak bagi kucing saya tak makan. Saya bawa botol susu & extra makanan untuk feed them time by time.

Actually saya rasa attitude cat owner yang perlu di didik. And yang paling best the winner for HPP adult (neutered) adalah kucing kampung yang di kutip dari lorong belakang juga. Tak ada salahnya bela kucing biasa. Makcik tu punya la suka sbb dapat makanan kucing banyak utk feed kucing-kucing belakang lorong yang dia kutip.

best kan? apa kata next time kita penuhkan cat show dgn cat lover instead of backyard breeder? kita boleh fight them, then...
Reply With Quote
  #77  
Old 05-10-2010, 04:30 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Sempat jenguk forum sekejap dari jauh, korang nie dah buat aku gelak sampai sakit perot, berguling-guling kat lantai jatuh dari kerusi berdebop! Perut rasa mcm nak pecah!
Eh Eh Eh.. FK? Ajaib.. hehehe.. takder isu/comment..cuma nak kata hi pada FK jerk.. rindu ngan your advices..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #78  
Old 05-10-2010, 05:03 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 13
Zarul is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
Kalau saya sebut ni saya rasa saya akan mula ditembak.

Saya pertama kali join Cat Show end of april under MCFA. It surprised me sebab saya jumpa ramai breeder kat sini. Kucing saya 'dilamar' untuk dimatingkan. bukan seorang atau dua tapi hampir 10 org buat tawaran untuk breed my cat.
backyard breeder?
Reply With Quote
  #79  
Old 05-10-2010, 05:07 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 13
Zarul is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Quote:
Originally Posted by June View Post
Sebenarnya bukan isu kucing bulu panjang atau pendek tp isunya ada ke org org yg mengambil/membeli kucing ni betul2 cat lovers atau fancy je?? orang nak dia pun nak.bila dah tak larat jaga coz DLH maintenance lbh tinggi,mcm u ckplah,buang kat lorong/pasar/warung.sapa yg susah?? pet rescuer juga yg jd tukang cuci taik taik yg ditinggalkan.mereka tak faham yg membela kucing/pet ni satu tanggungjawab bukan utk fun saja.
betul...to own a pet is a responsibility not just for fun
Reply With Quote
  #80  
Old 05-10-2010, 05:14 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 12
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: 3 DLH kittens to give away (born 16May09)

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
backyard breeder?
Ada yang bagi card, I assume they have Cattery, regardless Breeding Cattery or just Boarding but with intention to become unlisenced breeder. Ada yang just personal contact yang minta I consider matingkan kucing I dengan kucing baka baik mereka.

My shorthaired baby adalah Russian Blue(yang mulanya i just tot dia normal gey stray cat). She capture most of the breeder's attention a lot I guess.

http://mykerabukerang.blogspot.com/2...1_archive.html

Can refer to above link if you wish to look at my 'the-unwanted' babies.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3 Medications You Should NEVER Give Your Dog dog is my buddy Vets & Docs Reviews 9 07-26-2010 09:50 PM
New born bengal kitten (3 marbel & 1 black sppoted) xsynie Cats & Kittens 38 01-16-2009 09:31 PM
Kitten Food for Kittens Give Your Little Kitten the Right Start for Growth and Development ashleywong Health, Disease & Diet 0 10-14-2008 11:04 PM
.:: How to give medications to a cat ::. BabyZee Health, Disease & Diet 8 10-09-2008 06:06 PM
.:: How to give medication to a dog.. ::. BabyZee Health, Disease & Diet 4 08-13-2008 10:41 AM


All times are GMT +8. The time now is 09:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.