Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Coffee Room

Coffee Room Gossip on the latest topics or just mingle around and enjoy the atmosphere!

Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 11-03-2011, 05:12 PM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 10
milocute is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by Meffy View Post
Ade masalah cikit...pernah tak sesiapa di sini kena flea infestation kat rumah? I think my house is infested due to the stray kitten that I adopted last month. Hari-hari kaki saya ade gigitan kutu.

I dah spray Frontline kat my kitten since last month and vet baru letak Spot On.

Saya dah baca thread about Cats & Fleas but anyone here have experience the same? How did you get rid of fleas in your hosue? What product did you use?

And berapa lama baru benda tu semua mati? Saya rasa runsing tiap2 hari klu nampak gigitan kat kaki. Dah over 30 bites on my legs and getting more everyday....

Please help....!!
Saya bukan otai yang berpengalaman sangat dalam bab kucing sebab saya pun dalam proses belajar. Tapi mengikut pengalaman saya yang tak seberape iaitu semasa saya adopt stray cat saya baca komen oleh otai2 di PF ni agar dikuarantin dahulu untuk mengelakkan masalah kepada kucing yang sedia ada contohnya kalau ada jangkitan kuman mahupun kutu.Itulah yang saya buat dan langkah untuk hilangkan kutu sudah awak lakukan.... spray fronline dah spot on combo frontline ( saya guna jenis combo sebab vet kata dia boleh hilangkan flea dalam telinga kucing skali... itu yang diberitau pada sayalah) pun dah kan... tapi setau saya kalau ubat tue kesan teruskan matikan kutu dan telur2. jangan kene air selama seminggu.. then mandikan untuk hilangkan baki telur kutu KO tp masih terlekat kat bulu kucing. Sape yang letakkan spot on frontline tue? awak atau vet?
Reply With Quote
  #62  
Old 11-03-2011, 05:20 PM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 10
milocute is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Saya harap tak berputus asa dengan stray cat yang awak adopt disebabkan kutu. Saya suggest cuba kuarantin dulu then bersihkan cage dia hari2 dan jangan lupa pujuk kucing awak yang terpaksa kurung dia sekejap je sampai kutu settle. Awak janjilah kat mainan baru ke bila dah ok supaya kucing awak tak merajuk. Tu yang saya buat dululah... dengan cara ini awak tak kene gigit kutu dan kucing awak pun taklah stress sgt k... Good luck.

PS: Kalau awak nak tau info lg detail pasal settlekan masalah kutu kucing, kalau tak silap ada thread pasal ni kat health, disease & diet. Mungkin awak blh tanya dan comfirm ngan otai2 kat thread tu.
Reply With Quote
  #63  
Old 11-04-2011, 07:34 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by milocute View Post
Saya harap tak berputus asa dengan stray cat yang awak adopt disebabkan kutu. Saya suggest cuba kuarantin dulu then bersihkan cage dia hari2 dan jangan lupa pujuk kucing awak yang terpaksa kurung dia sekejap je sampai kutu settle. Awak janjilah kat mainan baru ke bila dah ok supaya kucing awak tak merajuk. Tu yang saya buat dululah... dengan cara ini awak tak kene gigit kutu dan kucing awak pun taklah stress sgt k... Good luck.

PS: Kalau awak nak tau info lg detail pasal settlekan masalah kutu kucing, kalau tak silap ada thread pasal ni kat health, disease & diet. Mungkin awak blh tanya dan comfirm ngan otai2 kat thread tu.
Saya dah cuba tanye kat thread tu tp no reply. Sekarang tiap-tiap hari saya vacuum & mop lantai so I hope the situation will improve. Saya tak berani nak pegang kucing buat sementara waktu...entah la...takut kena gigit kutu lagi kut. Lagipun kucing saya tak bersangkar...memang freedom merantau dalam rumah waktu saya bekerja.

Thanks for the tip and support. These few days memang rasa runsing...mcm risau je bangun pagi kaki ade gigitan baru :(
Reply With Quote
  #64  
Old 11-04-2011, 07:38 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by milocute View Post
Saya bukan otai yang berpengalaman sangat dalam bab kucing sebab saya pun dalam proses belajar. Tapi mengikut pengalaman saya yang tak seberape iaitu semasa saya adopt stray cat saya baca komen oleh otai2 di PF ni agar dikuarantin dahulu untuk mengelakkan masalah kepada kucing yang sedia ada contohnya kalau ada jangkitan kuman mahupun kutu.Itulah yang saya buat dan langkah untuk hilangkan kutu sudah awak lakukan.... spray fronline dah spot on combo frontline ( saya guna jenis combo sebab vet kata dia boleh hilangkan flea dalam telinga kucing skali... itu yang diberitau pada sayalah) pun dah kan... tapi setau saya kalau ubat tue kesan teruskan matikan kutu dan telur2. jangan kene air selama seminggu.. then mandikan untuk hilangkan baki telur kutu KO tp masih terlekat kat bulu kucing. Sape yang letakkan spot on frontline tue? awak atau vet?
Vet yang letakkan spot on. Kata vet dalam 24 hours fleas akan mati. Dia titikan sedikit dalam telinga sekali.

Biasanya...kalau fleas dah mati, kucing tu masih bergaru lagi tak? Dia da reduce scratching tapi sekali-sekala ade jugak dia garu badan jap. Atau pun spot on tu tak berkesan? Selagi saya nampak kucing saya bergaru saya rasa tak senang hati.
Reply With Quote
  #65  
Old 11-05-2011, 12:04 AM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 10
milocute is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by Meffy View Post
Vet yang letakkan spot on. Kata vet dalam 24 hours fleas akan mati. Dia titikan sedikit dalam telinga sekali.

Biasanya...kalau fleas dah mati, kucing tu masih bergaru lagi tak? Dia da reduce scratching tapi sekali-sekala ade jugak dia garu badan jap. Atau pun spot on tu tak berkesan? Selagi saya nampak kucing saya bergaru saya rasa tak senang hati.
Kalau vet yg letak supposed to be ok lah... sebab ubat tue kena letak betul2 kat lapisan kulit dia di bahagian tengkuk kucing... maknanye kn selak betul2 bulu dia br ubat tu berkesan.
Kucing saya dulu kadang2 masih garu2... cuak gak tp saya rajin selak bulu diorang buat spot check untuk lihat perkembangan tahap kematian kutu2 tue almaklumlah tak sabar nak tamatkan kuarantin budak2 tue. tempat kutu suka duduk kat area pipi dia, tengkuk dia, kat celah kelengkang dan area tpt poo dia... tp saya check satu badan
Ubat frontline tu pun blh apply sebulan sekali jea... tp masa saya dulu saya pakaikan rantai untuk elak kutu pada kucing yang sedia ada utk langkah berjaga2 ... mana tau kutu tertebang walaupun stray cat baru dah dikuarantin.... maybe awak blh pakaikan rantai tu lepas seminggu iaitu lepas mandi tapi yang ni awak kena comfirmkan ngan yang arif blh tak pakai selepas apply frontline sebab saya tak sure. Bukan apa bab main ngan ubat beracun untuk bunuh kutu ni takut overdose lain plak cerita nanti. All the best k
Reply With Quote
  #66  
Old 11-05-2011, 12:25 AM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 10
milocute is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by Meffy View Post
Saya dah cuba tanye kat thread tu tp no reply. Sekarang tiap-tiap hari saya vacuum & mop lantai so I hope the situation will improve. Saya tak berani nak pegang kucing buat sementara waktu...entah la...takut kena gigit kutu lagi kut. Lagipun kucing saya tak bersangkar...memang freedom merantau dalam rumah waktu saya bekerja.

Thanks for the tip and support. These few days memang rasa runsing...mcm risau je bangun pagi kaki ade gigitan baru :(
Takpelah... nanti adalah reply kat thread tu. Otai2 busy kot. Kalau awak takda sangkar maybe awak blh kuarantinkan kat satu bilik je dulu... kucing awak bebas dan awak plak hanya perlu mop hari2 satu bilik jea dan bukannya satu rumah. Penat woo mop satu rumah hari2
Tapi jgnlah sampai tak belai kucing awak. kesian dia... nanti dia rasa tersisih plak. Kucing kalau merajuk pening kepala mcm Sakura saya siap lari dari rumah lagi Saya punya panik siap upah budak2 main bola kat taman saya cari dia last2 dia balik sendiri bila rajuik dia dah reda.
Reply With Quote
  #67  
Old 11-07-2011, 12:41 AM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by milocute View Post
Takpelah... nanti adalah reply kat thread tu. Otai2 busy kot. Kalau awak takda sangkar maybe awak blh kuarantinkan kat satu bilik je dulu... kucing awak bebas dan awak plak hanya perlu mop hari2 satu bilik jea dan bukannya satu rumah. Penat woo mop satu rumah hari2
Tapi jgnlah sampai tak belai kucing awak. kesian dia... nanti dia rasa tersisih plak. Kucing kalau merajuk pening kepala mcm Sakura saya siap lari dari rumah lagi Saya punya panik siap upah budak2 main bola kat taman saya cari dia last2 dia balik sendiri bila rajuik dia dah reda.
Rumah saya tak besar mana...cuma apartment je and kucing sy lepak kat area living room or kitchen. Saya tak bagi die masuk bilik lagi sehingga isu kutu ni selesai. So far so good...ade improvement cikit so I hope this will last.

Saje2 nak tau...how many cats do you have?
Reply With Quote
  #68  
Old 11-07-2011, 12:46 AM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by milocute View Post
Ubat frontline tu pun blh apply sebulan sekali jea... tp masa saya dulu saya pakaikan rantai untuk elak kutu pada kucing yang sedia ada utk langkah berjaga2 ... mana tau kutu tertebang walaupun stray cat baru dah dikuarantin.... maybe awak blh pakaikan rantai tu lepas seminggu iaitu lepas mandi tapi yang ni awak kena comfirmkan ngan yang arif blh tak pakai selepas apply frontline sebab saya tak sure. Bukan apa bab main ngan ubat beracun untuk bunuh kutu ni takut overdose lain plak cerita nanti. All the best k
You mean the flea collar? Yg tu kena beli kat vet atau pet shop? Saya tak pernah nampak rupa rantai ni tp pernah baca yg benda ni agak kuat ubatnya. Tapi betul la...semua ni sebenarnya racun serangga. Klu banyak2 dah mcm sembur baygon kat kucing plak..hehe

You're very helpful <3
Reply With Quote
  #69  
Old 11-07-2011, 01:05 AM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 10
milocute is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by Meffy View Post
Rumah saya tak besar mana...cuma apartment je and kucing sy lepak kat area living room or kitchen. Saya tak bagi die masuk bilik lagi sehingga isu kutu ni selesai. So far so good...ade improvement cikit so I hope this will last.

Saje2 nak tau...how many cats do you have?
Ok lah tue... Good to hear dah ada improvement. Ok lah tu.. kira mop hall dengan kitchen je. Blh kuar peluh sikit... tak yah gi gim Awak kat johor area mana?

Pasal saya ada brape ekor anak tue... jawapan saya ialah buat masa nie ada 6 ekor indoor ( Sakura, Milo, Sasuke Jr, Aslan, Kiko, Kenit) Kucing awak nama apa?
Reply With Quote
  #70  
Old 11-07-2011, 01:17 AM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 10
milocute is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by Meffy View Post
You mean the flea collar? Yg tu kena beli kat vet atau pet shop? Saya tak pernah nampak rupa rantai ni tp pernah baca yg benda ni agak kuat ubatnya. Tapi betul la...semua ni sebenarnya racun serangga. Klu banyak2 dah mcm sembur baygon kat kucing plak..hehe

You're very helpful <3
Yup, betul lah tu ( Flea Collar) Saya beli kat petshop je. Dalam RM12 kalau tak silap. Bentuk dia macam cat's collar biasa cuma takda loceng and diameter mcm lebih skit manakala panjang boleh adjust. Nak tunjuk photo saya plak kat kg nie. Collar tue ada kat JB. Pakaikan dan tanggalkan bila mandikan kucing sebab kalau kena air ubat dia hilang. Satu collar blh tahan dlm a few months... lupa plak brapa bulan tp saya pakaikan dlm sebulan je masa beli tokey petshop tu ada cakap tp hehehe.... dia cakap collar tue blh jatuhkan telur kutu gak. Keberkesanan saya tak sure sebab saya pakaikan kat kucing yang takda kutu... just for protection macam saya ckp sebelum ni.
Reply With Quote
  #71  
Old 11-07-2011, 11:05 AM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by milocute View Post
Ok lah tue... Good to hear dah ada improvement. Ok lah tu.. kira mop hall dengan kitchen je. Blh kuar peluh sikit... tak yah gi gim Awak kat johor area mana?

Pasal saya ada brape ekor anak tue... jawapan saya ialah buat masa nie ada 6 ekor indoor ( Sakura, Milo, Sasuke Jr, Aslan, Kiko, Kenit) Kucing awak nama apa?
6? O___o boleh muat ke dalam rumah? I'm always amazed dgn orang yg banyak kucing sedangkan saya ade seekor pun dah mcm hypertension

Kucing saya nama Meffy :3
Reply With Quote
  #72  
Old 11-07-2011, 11:07 AM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by milocute View Post
Yup, betul lah tu ( Flea Collar) Saya beli kat petshop je. Dalam RM12 kalau tak silap. Bentuk dia macam cat's collar biasa cuma takda loceng and diameter mcm lebih skit manakala panjang boleh adjust. Nak tunjuk photo saya plak kat kg nie. Collar tue ada kat JB. Pakaikan dan tanggalkan bila mandikan kucing sebab kalau kena air ubat dia hilang. Satu collar blh tahan dlm a few months... lupa plak brapa bulan tp saya pakaikan dlm sebulan je masa beli tokey petshop tu ada cakap tp hehehe.... dia cakap collar tue blh jatuhkan telur kutu gak. Keberkesanan saya tak sure sebab saya pakaikan kat kucing yang takda kutu... just for protection macam saya ckp sebelum ni.
Ok...I will try to look for it. Macam ok gak pakai tu. Nk pastikan kutu semua mati. Biasanya pergi pet shop mane? Saya kat area Larkin so gi petshop dekat2 situ je.
Reply With Quote
  #73  
Old 11-07-2011, 03:35 PM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 10
milocute is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

6 ekor still ok kot... cuma time diorang main kejar2 tue pening skit tp enjoy tgok diorang happy. Bila balik penat2 kerja... Sakura wajib sambut saya depan sliding door tp yang lain tue ikut mood Hilang stress keje
Jiran saya lagi banyak... ada 18 ekor semua indoor. Kami ada sediakan satu bilik khas untuk diorang. Bilik standard rumah teres tue. Mcm saya bilik tu untuk letak toilet tray diorang dan segala peralatan keperluan dan permainan diorang. Diorang still bebas satu rumah... kadang2 saya gunakan bilik tu sebagai denda kalau diorang nakal sgt... so far denda ni dgn warning pistol air berkesan kalau tak pintu bilik tu sentiasa terbuka kecuali masa denda... biasa tak lama... setakat 1 hari je... sebab saya yg rindu kat diorang dan tak tahan diorang merayu yang saya assumed yg diorang mintak maaf
Saya duduk area Sierra Perdana... saya beli barang banyak kat satu petshop kat Megah ria ( Jalan Api2) Sin Aquatic Petshop. Kalau nak datang sini mcm jauh plak... tak berbaloi plak. Tapi saya pernah beli satu petshop ni kat Larkin Perdana. X ingat lah namanya. Nanti saya tanya jiran saya tu. Tokey dia pun ramah. Suka gie sana sebab dia ada susu kucing yang dah ready made. X yah bancuh2. So far kucing saya serasi ngan susu ni. Kat petshop kat rumah saya tak jual susu ni. Dia jual pasir kucing pun murah. Pasal Flea collar tu cuba tanya kat petshop tu dia ada jual tak sebab saya tak sure. Kalau tak silap kat satu petshop level bwh kat carefour ada jual. mcm pernah nampak.

Last edited by milocute; 11-07-2011 at 11:57 PM. Reason: uncomplete sentence
Reply With Quote
  #74  
Old 11-07-2011, 11:57 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Oh..rupanya Sierra Perdana kat area Masai. Saya duk JB around 10 years so tak sure banyak tempat kat mana 18 ekor kucing...indoor...*faint* OMG...mesti rumah jiran awak besar. But seriously, kalau kat rumah sentiasa ade orang okay cikit walaupun ramai kucing. At least ade orang layan diorang. Your cats semua adopted ke ada yang beli from breeder?

Saya tau kedai kat Larkin Perdana tu. Regular customer dari dulu sebab ade bela ikan Parrot Fish. Kedai tu banyak jugak cat food yang repack. Boss die friendly and very helpful. Tak kedekut bagi diskaun tu sebab kedai die ramai orang. Beli ikan pun ade diskaun :D Saya pernah nampak susu tu...dalam botol kecik warna pink. Macam susu budak plak. Tp mahal la...saya rasa 200 ml RM8.00 ke RM9.00.
Reply With Quote
  #75  
Old 11-08-2011, 09:11 AM
aku_ais aku_ais is offline
Love all pets
 
Join Date: Jun 2010
Location: pasir gudang,johor
Posts: 159
Rep Power: 11
aku_ais is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to aku_ais
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by Meffy View Post
Oh..rupanya Sierra Perdana kat area Masai. Saya duk JB around 10 years so tak sure banyak tempat kat mana 18 ekor kucing...indoor...*faint* OMG...mesti rumah jiran awak besar. But seriously, kalau kat rumah sentiasa ade orang okay cikit walaupun ramai kucing. At least ade orang layan diorang. Your cats semua adopted ke ada yang beli from breeder?

Saya tau kedai kat Larkin Perdana tu. Regular customer dari dulu sebab ade bela ikan Parrot Fish. Kedai tu banyak jugak cat food yang repack. Boss die friendly and very helpful. Tak kedekut bagi diskaun tu sebab kedai die ramai orang. Beli ikan pun ade diskaun :D Saya pernah nampak susu tu...dalam botol kecik warna pink. Macam susu budak plak. Tp mahal la...saya rasa 200 ml RM8.00 ke RM9.00.
hi meffy! sorry la ni br nk komen pasal kutu tu...
**ok sy bkn otai**
ada istilah untuk jangkitan kutu kucing ni... tak ingat nama dia apa... huhu
bagus lah awak dah disinfect rumah tu...
tapi saya sarankan awak oergi jumpa Doctor mintak antibiotic tak pun jab so awak sembuh dari digigit kutu tu.... kalau tak awak yang makin teruk nanti...

btw awak ni dari area mana kat johor ni?
Reply With Quote
  #76  
Old 11-08-2011, 09:13 AM
aku_ais aku_ais is offline
Love all pets
 
Join Date: Jun 2010
Location: pasir gudang,johor
Posts: 159
Rep Power: 11
aku_ais is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to aku_ais
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by milocute View Post
6 ekor still ok kot... cuma time diorang main kejar2 tue pening skit tp enjoy tgok diorang happy. Bila balik penat2 kerja... Sakura wajib sambut saya depan sliding door tp yang lain tue ikut mood Hilang stress keje
Jiran saya lagi banyak... ada 18 ekor semua indoor. Kami ada sediakan satu bilik khas untuk diorang. Bilik standard rumah teres tue. Mcm saya bilik tu untuk letak toilet tray diorang dan segala peralatan keperluan dan permainan diorang. Diorang still bebas satu rumah...
hehehe betul tu...banyak kucing memang sangat seronok...rasa sunyi je duduk sini tak ada kucing....

by the way tihah balik kejap masa raya haji...
GINGER hilang semalam! bawa balik kampung pastu dia terlepas...
ni terkenang-kenang je...mana la ginger ni...aduh...
Reply With Quote
  #77  
Old 11-08-2011, 09:52 PM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 10
milocute is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by Meffy View Post
Oh..rupanya Sierra Perdana kat area Masai. Saya duk JB around 10 years so tak sure banyak tempat kat mana 18 ekor kucing...indoor...*faint* OMG...mesti rumah jiran awak besar. But seriously, kalau kat rumah sentiasa ade orang okay cikit walaupun ramai kucing. At least ade orang layan diorang. Your cats semua adopted ke ada yang beli from breeder?

Saya tau kedai kat Larkin Perdana tu. Regular customer dari dulu sebab ade bela ikan Parrot Fish. Kedai tu banyak jugak cat food yang repack. Boss die friendly and very helpful. Tak kedekut bagi diskaun tu sebab kedai die ramai orang. Beli ikan pun ade diskaun :D Saya pernah nampak susu tu...dalam botol kecik warna pink. Macam susu budak plak. Tp mahal la...saya rasa 200 ml RM8.00 ke RM9.00.
Jiran saya memang terlalu menyayangi kucing... tu sebab sampai 18 ekor... dia yang byk tunjuk ajar kat saya selama ni dan of course kami sama2 share info yg kami baca kat internet. Rumah kami standard rumah teres 1 1/2 tingkat je cuma masing2 hanya duduk berdua je so ada byak space lg lah utk anak2 kami.
Kucing saya semua adopt... tak pernah beli dari mana-mana petshop mahupun breeder. Sakura ( still ada) dan Sasuke ( in heaven) adalah kucing pertama saya. Saya adopt mereka dari seseorang yang saya kenal sebab kesian dgn keadaan diorang sebab this person claimed that she's a cat lover tapi mengabaikan kebajikan kucing2 tu. So, saya tanya boleh saya adopt dia kata boleh terus saya bawa balik dari Melaka ke Jb. Yang lain2 ada yang orang buang depan rumah dan sekor kawan sekerja mintak tlg jaga sebab kucing tu sakit , last2 dia bagi je kat saya.
Susu dalam botol pink anak2 saya tak suka minum. Saya beli yang dalam kotak. Yang tu diorang laju minum Saya kalau kebetulan lalu je gie beli kat sana ... bukan ape kalau yang ready made ni senang sikit maklumlah keje saya tak tentu masa skit. Tapi kalau yang jenis bancuh saya pakai jenama Petalac. Pernah cuba brand lain tapi tak serasi sebab diorang cirit.
Reply With Quote
  #78  
Old 11-08-2011, 10:04 PM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 10
milocute is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by aku_ais View Post
hehehe betul tu...banyak kucing memang sangat seronok...rasa sunyi je duduk sini tak ada kucing....

by the way tihah balik kejap masa raya haji...
GINGER hilang semalam! bawa balik kampung pastu dia terlepas...
ni terkenang-kenang je...mana la ginger ni...aduh...
Ginger hilang???? Isk... hari tu masa akak amik BW tunang Tehah kata Ginger terlepas gak tapi jumpa balik. Dia kuar gie amik angin kot. Ginger pernah balik kg tak? Kalau pernah mesti dia kenal jalan balik. Cuma takut org lain tgok Ginger comel diorang curi je. Akak harap Ginger balik secepat mungkin. Akak pun kalau hilang anak mau tak panik mcm Sakura merajuk ari tu....
Reply With Quote
  #79  
Old 11-09-2011, 10:42 AM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by aku_ais View Post
hi meffy! sorry la ni br nk komen pasal kutu tu...
**ok sy bkn otai**
ada istilah untuk jangkitan kutu kucing ni... tak ingat nama dia apa... huhu
bagus lah awak dah disinfect rumah tu...
tapi saya sarankan awak oergi jumpa Doctor mintak antibiotic tak pun jab so awak sembuh dari digigit kutu tu.... kalau tak awak yang makin teruk nanti...

btw awak ni dari area mana kat johor ni?
Hi :)

Gigitan dah semangkin sembuh tp saya rasa bekas gigitan tu mesti berbulan2 br akan hilang. Dah la kulit putih nampak obvious sangat :( Buruk tu..tak leh pakai seluar pendek la buat masa ni..huuuuu

Saya kat area Larkin ^_^ How about you?
Reply With Quote
  #80  
Old 11-09-2011, 10:51 AM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by milocute View Post
Susu dalam botol pink anak2 saya tak suka minum. Saya beli yang dalam kotak. Yang tu diorang laju minum Saya kalau kebetulan lalu je gie beli kat sana ... bukan ape kalau yang ready made ni senang sikit maklumlah keje saya tak tentu masa skit. Tapi kalau yang jenis bancuh saya pakai jenama Petalac. Pernah cuba brand lain tapi tak serasi sebab diorang cirit.
Saya ade beli susu tepung brand Nicki tu...kucing langsung tak nak minum. Membazir je satu pek tu >__>

Nak tanye cikit...last weekend saya tinggalkan kucing sendiri kat rumah for 2 malam. Saya tinggalkan air and makanan byk2. Masa balik, saya tengok makanan ade lagi...mcm die tak sentuh sangat and kucing saya ikut keliling rumah. Dari masuk pintu depan...ke dapur...everywhere in the house and asyik bergeser kat kaki. Since that day dia kurang makan sebab biasanya pagi saya akan bagi makan wet food and dry food for standby sampai malam. Semalam saya tengok makanan tak usik langsung and wet food pagi masih ade lagi. Saya pun cuba layan die...bagi toys pun die tak layan. Asyik nak ikuuuuuuut je. Saya rasa rimas sebab penat balik keje..nak rehat pun tak leh. Kalau tutup pintu bilik, dia meow pulak.

What's wrong with her? Kenapa die x nak makan and why die ikut saya non-stop? Biasanya dia tak mcm tu...dia ikut sebab nak makan...dah makan ikut sekejap lepas tu buat hal dia.

Last edited by Meffy; 11-09-2011 at 12:39 PM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hi to all pet rescuers and forumers Dongdong86 Member Introductions 8 12-26-2011 05:44 AM
Minta Tolong Sikit All Forumers June Coffee Room 46 07-20-2010 12:46 AM
Today is a day for Celebration PetFinder 1st Anniversary and DIMB PetFinder Awards. dog is my buddy Events 10 04-27-2009 12:10 AM


All times are GMT +8. The time now is 10:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.