Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Coffee Room

Coffee Room Gossip on the latest topics or just mingle around and enjoy the atmosphere!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-26-2008, 11:24 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 13
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default nk tanye pendapat korang..

nih nk tanye skit pendapat kawan2 sume ......harap sape2 bleh kasik pandangan @ bantuan ler...

1- Ade orang berminat nk adopt Chello...saya belum kasik persetujuan sebab tgh tanye2 dia soalan2 "berkilo-meter" tuh..cuma yg dia cakap semalam (email), klu buleh dia nak adopt Chello utk family dia kat Kuantan, Pahang..nih yg saya paste dr email yg dia send...

hi..
chello tu fully white? ekor panjang? saye nak tau mcmane die behave kalau die jumpe strangers? cheezy tu pun comel sgt tapi saye cari male kitten. mcm ni...saye kerja kat PJ. famili saye di kuantan mmg suka kucing. sblm ni pernah bela sampai 15 ekor kucing. ramai org mintak. tinggal la 2 ekor je. last year pindah rumah baru dan 2 ekor kucing saye diambil org. missing in action for almost 1 year. sampai skrg tak jumpe. so saye bercadang nak adopt kucing untuk jagaan famili saye kat kuantan. hopefully u boleh consider. u ni duk kat mana? anyway thanks for your response


NIH ANTARA YG SAYA REPLY KAT DIA.........

Chello bukan white...dia cream ada belang2 sikit klu tgk betul2..
mungkin pic yg saya attact tuh x clear kot...
ekor dia plak panjang skit tp bengkok kat hujung..L Shape...wakakaka...
Antara 3 ekor tuh, Chello nih yg susah skit nk pegang2 dia...
Tapi klu time dia manja..mmg manja giler sampai x bleh nak jalan sebab berlingkar kat kaki..
tp ada time dia kang dia sombong....kita panggil2 pun dia x nk datang...
dia datang kat kita bila dia rasa nak...
Very active & playfull...
rumah saya tuh jarang orang datang, so klu ade member2 datang umah,
dia akan jadik "anak dara" menyorok ntah mane2 dlm umh..
satu perangai dia nih, dia suka gigit & pegang rambut...
klu tgh2 tgk tv, tiba2 dia melompat atas bahu & main rambut...
sebab tuh saya make sure kuku dia kene sentiasa pendek...

ermm..klu nk antar dia ke Kuantan, bleh ke awak nk update pasal dia nnt?
saya nk tau perkembangan dia selalu..
and saya nak tau gak, kat kuantan family awak duduk perumahan @ kpg...?
saya kene tau sebab klu duk kpg, sure Chello nnt akan kuar masuk rumah kan..?
and campur2 ngan stray cats kan..??
Sebab chello nih dia jenis alahan kutu & Sengkenit..
nnt badan dia cepat berkudis @luka2..
cam ari tuh badan dia berkudis sebab jangkitan dr adik dia...
terpaksa bawak dia g Vet..
yg lain ada sengkenit sikit kat badan tp x alergic cam dia..
sebab tuh saya kene tanye soalan "berkilo-meter" kat awak nih..
nk make sure dia terjaga betul2...
kat rumah dorang sume mmg x keluar...
saya x bg main ngan strays kat luar...
awak nk bela dia sekor ke or nk tambah lg kat kpg?
sorry sekali lg ekk...?
awak tanye2 pasal dia cam saya nak bg awak bela kucing parsi jek...
too detail Questions..hehehe



SOALANNYER::...kengkawan sume ade/penah x kasik anak2 bulus korang ke negeri lain..? sebab saya prefer yg dekat2, senang nak wat spot-check dia nk tgk dia betul2 terjaga @ tak...

2- ade orang cakap, klu bela kucing susah nak dapat anak (bg yg dah kawin la)... kebanyakkan dengar cam tuh la (fakta @ auta?) penah gk time g klinik, ade le sesaje tanye pasal nih ngan Doc...doc ckp xde kene mengena pun...tp just tanye sorang doc jek la...kot2 korang ade baca artikel pasal nih ke...

3- betul ke ambik gambar kucing x elok..?? nnt kucing mati... b4 nih pun klu orang tgk dalam pc saya banyak gambar2 kucing, mesti dorang ckp cam tuh..pastuh baru2 ni g kusus, dorang tgk camera ade gambar kucing yg dah mati (Cheewy) pun dorang ckp cam tuh... kira ade la kengkawan yg ckp cam tuh... FYI, klu saya amik gambar dorang, x guna flash klu dekat2, tp yg lampu merah tuh ade la..bukan saje2 buat, tp lampu tuh mmg ade...x tau le kot2 bleh ejas ke lampu tuh...& tak penah ambik gmbr dekat2 sangat dengan mata...

4-korang ade x simpan fatwa pasal kembiri nih...bila saya ckp kat kawan pasal nak kembiri Rusty & Chellom, dorang cakap "...ee..tak elok seksa binatang...kang tuhan balas kat ko...langsung x beranak sampai ke tua kang..."

tuh 4 soalan saya..harap korang bleh membantu utk saya buat keputusan (pasal Chello) dan xplen kat dorang yg ckp cam tuh..

time kaseyy
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #2  
Old 11-26-2008, 11:47 AM
filinlee's Avatar
filinlee filinlee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bukit Jalil/ Bukit Serdang
Posts: 1,214
Rep Power: 14
filinlee is on a distinguished road
Default Re: nk tanye pendapat korang..

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
nih nk tanye skit pendapat kawan2 sume ......harap sape2 bleh kasik pandangan @ bantuan ler...

1- Ade orang berminat nk adopt Chello...saya belum kasik persetujuan sebab tgh tanye2 dia soalan2 "berkilo-meter" tuh..cuma yg dia cakap semalam (email), klu buleh dia nak adopt Chello utk family dia kat Kuantan, Pahang..nih yg saya paste dr email yg dia send...

hi..
chello tu fully white? ekor panjang? saye nak tau mcmane die behave kalau die jumpe strangers? cheezy tu pun comel sgt tapi saye cari male kitten. mcm ni...saye kerja kat PJ. famili saye di kuantan mmg suka kucing. sblm ni pernah bela sampai 15 ekor kucing. ramai org mintak. tinggal la 2 ekor je. last year pindah rumah baru dan 2 ekor kucing saye diambil org. missing in action for almost 1 year. sampai skrg tak jumpe. so saye bercadang nak adopt kucing untuk jagaan famili saye kat kuantan. hopefully u boleh consider. u ni duk kat mana? anyway thanks for your response


NIH ANTARA YG SAYA REPLY KAT DIA.........

Chello bukan white...dia cream ada belang2 sikit klu tgk betul2..
mungkin pic yg saya attact tuh x clear kot...
ekor dia plak panjang skit tp bengkok kat hujung..L Shape...wakakaka...
Antara 3 ekor tuh, Chello nih yg susah skit nk pegang2 dia...
Tapi klu time dia manja..mmg manja giler sampai x bleh nak jalan sebab berlingkar kat kaki..
tp ada time dia kang dia sombong....kita panggil2 pun dia x nk datang...
dia datang kat kita bila dia rasa nak...
Very active & playfull...
rumah saya tuh jarang orang datang, so klu ade member2 datang umah,
dia akan jadik "anak dara" menyorok ntah mane2 dlm umh..
satu perangai dia nih, dia suka gigit & pegang rambut...
klu tgh2 tgk tv, tiba2 dia melompat atas bahu & main rambut...
sebab tuh saya make sure kuku dia kene sentiasa pendek...

ermm..klu nk antar dia ke Kuantan, bleh ke awak nk update pasal dia nnt?
saya nk tau perkembangan dia selalu..
and saya nak tau gak, kat kuantan family awak duduk perumahan @ kpg...?
saya kene tau sebab klu duk kpg, sure Chello nnt akan kuar masuk rumah kan..?
and campur2 ngan stray cats kan..??
Sebab chello nih dia jenis alahan kutu & Sengkenit..
nnt badan dia cepat berkudis @luka2..
cam ari tuh badan dia berkudis sebab jangkitan dr adik dia...
terpaksa bawak dia g Vet..
yg lain ada sengkenit sikit kat badan tp x alergic cam dia..
sebab tuh saya kene tanye soalan "berkilo-meter" kat awak nih..
nk make sure dia terjaga betul2...
kat rumah dorang sume mmg x keluar...
saya x bg main ngan strays kat luar...
awak nk bela dia sekor ke or nk tambah lg kat kpg?
sorry sekali lg ekk...?
awak tanye2 pasal dia cam saya nak bg awak bela kucing parsi jek...
too detail Questions..hehehe



SOALANNYER::...kengkawan sume ade/penah x kasik anak2 bulus korang ke negeri lain..? sebab saya prefer yg dekat2, senang nak wat spot-check dia nk tgk dia betul2 terjaga @ tak...

x pernah lagik kasi adopt luar dari kl/selangor... but depends on u jugak.. u confident ker x nak kasi dia bela...

2- ade orang cakap, klu bela kucing susah nak dapat anak (bg yg dah kawin la)... kebanyakkan dengar cam tuh la (fakta @ auta?) penah gk time g klinik, ade le sesaje tanye pasal nih ngan Doc...doc ckp xde kene mengena pun...tp just tanye sorang doc jek la...kot2 korang ade baca artikel pasal nih ke...

itu sajer citer orang tua2 dulu kot.. x der masalah la... x tau la kawan2 lain cakap apa....pendapat diorang...

3- betul ke ambik gambar kucing x elok..?? nnt kucing mati... b4 nih pun klu orang tgk dalam pc saya banyak gambar2 kucing, mesti dorang ckp cam tuh..pastuh baru2 ni g kusus, dorang tgk camera ade gambar kucing yg dah mati (Cheewy) pun dorang ckp cam tuh... kira ade la kengkawan yg ckp cam tuh... FYI, klu saya amik gambar dorang, x guna flash klu dekat2, tp yg lampu merah tuh ade la..bukan saje2 buat, tp lampu tuh mmg ade...x tau le kot2 bleh ejas ke lampu tuh...& tak penah ambik gmbr dekat2 sangat dengan mata...

yang nih pon orang tua2 cakap.... sometimes things happen secara kebetulan jer... all these are superstitious.. terpulang pada diri masing2 kalo nak percaya... cumer biler amek gambar jangan pakai flash putih diret kat mata diorang dekat2 la...kot?

4-korang ade x simpan fatwa pasal kembiri nih...bila saya ckp kat kawan pasal nak kembiri Rusty & Chellom, dorang cakap "...ee..tak elok seksa binatang...kang tuhan balas kat ko...langsung x beranak sampai ke tua kang..."

tuh 4 soalan saya..harap korang bleh membantu utk saya buat keputusan (pasal Chello) dan xplen kat dorang yg ckp cam tuh..

time kaseyy
cakap orang tuh.. 'pala hotak ko! ada ke ko nak jaga kalo da melambak kucen terbiar kat tepi jalan tuh' huh... ada.. topik nih ada penah kuar kat sini n kat kg lama.. nnt kiter carikan...
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 11-26-2008, 12:00 PM
BabyZee's Avatar
BabyZee BabyZee is offline
.:: Baby, I dig you! ::.
 
Join Date: Jul 2008
Location: Subang Jaya, Selangor, Malaysia, World of Animal Lurve...
Posts: 1,868
Rep Power: 14
BabyZee is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to BabyZee
Default Re: nk tanye pendapat korang..

more info on cats and human pregnancy ada di sini..
http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=530

kesimpulannya kalau tidak jaga kebersihan kucing2 anda or buat para si isteri yang usurskan pasal cleaning up kucing2 punya poo and pee so memang kemungkinan besar bleh keguguran tetapi bukan sebab kucing itu..
sebab kalau kebersihan kucing tak dijaga memang kadang2 kalau bagi dorg kuar semua, memang ada bakteria yang dorg dapat dari luar membahayakan kandungan tu..
so yang penting jaga kebersihan anda and kucing2 skali and buat para suami, time isteri tengah pregnant,tingankan la tangan tolong bersihkan pasir2 kucing sebab tak hygenic and boleh jadi membahayakan buat isteri yang pregnant..
jadi sebab tu kalau ada pasangan yang bela kucing mengalami keguguran sebab kebersihan tak di amik beratkan...
__________________
" Bad things happen. Trust that good things happen, too.
Sometimes you’ve just got to close your eyes, hold on tight and believe. "
Reply With Quote
  #4  
Old 11-26-2008, 12:01 PM
filinlee's Avatar
filinlee filinlee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bukit Jalil/ Bukit Serdang
Posts: 1,214
Rep Power: 14
filinlee is on a distinguished road
Default Re: nk tanye pendapat korang..

ni pasal fatwa tuh dari kg sebelah...

What Islam said about Neutering Pets?

We have referred to the "Jawatankuasa Kemajuan Islam Malaysia" regarding the neutering of pets.

Below is the "fatwa" issued by JAKIM (July 2002):

"All pets like cats and dogs are allowed to be neutered or spayed in order to maintain the health and

welfare of both the animals and the community."

"Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan

dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah."

After studying the messages of the aforementioned "mazhab"s and the medical viewpoint, 'JAKIM' has decided that neutering of cats for reasons of 'maslahat' is acceptable. It is in agreement with 'qaedah' (way) Fiqhiyyah which states "To choose the lesser of two evils".

-----------------------------------------------------------

Sedangkan Allah Subahanahu Wataa’ala melarang memakan harta orang lain dengan jalan yang bathil.Termasuk menjual barang yang tidak ada manfaatnya ialah menjual serangga kecil yang melata di bumi seperti kumbang, ular, kala jengking, tikus, dan semut. Syara’ tidak memandang sebagai ada manfaatnya pada serangga-serangga tersebut.Tidak sah diperjualbelikan setiap binatang buas seperti singa, serigala atau burung yang tidak boleh dimanfaatkan seperti burung rajawali dan burung gagak, iaitu binatang atau burung yang tidak boleh dimakan.

Adapun binatang atau burung yang boleh dimanfaatkan sah diperjualbelikan seperti harimau bintang digunakan untuk memburu, gajah untuk berperang, monyet untuk memetik buah-buahan atau menjaga, lebah untuk diambil madunya, burung anthalib ( bulbul/murai ) untuk berseronok-seronok dengan suaranya, burung merak untuk berseronok-seronok dengan bulunya dan lintah untuk menghisap darah orang sakit.( lihat Mughti Al- Muhtaj2/15 dan Kifayah Al-Akhyar 234-235 )

Khas mengenai kucing, menurut Yusuf Al-Ardibili di dalam Al- Anwar li A’mal Al- Abrar 1/213-214, mengatakan:

Ertinya: “ Sah jual beli binatang ternakan, kuda, baghal, keldai, kijang, anak kijang, burung helang (bazah), rajawali, gajah, harimau bintang, monyet, kucing, merpati, burung-burung, lintah, ulat sutera, binatang yang gunanya untuk hiburan kerana warnanya seperti burungmerak, atau kerana suaranya seperti zurzur ( burung tiung ),” andalib ( bulbul/murai ) dan burung kakak tua.”Maka berdasarkan nash kitab Al-anwar di atas adalah sah diperjualbelikan binatang kucing peliharaan, tetapi bukan kucing hutan atau kucing liar.


I spoke to JAKIM last year, regarding this...yes they agreed that selling/buying cats for hobby is HARUS. However, not for wild cats. The cat must be tamed, train or developed for specific use..in this case, for hobby.

Wallahualambisawab..

--------------------------------------------------------------------------------


more? read here --> http://kitten.com.my/forum/cat-kitte...-kucing-4.html
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 11-26-2008, 12:05 PM
filinlee's Avatar
filinlee filinlee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bukit Jalil/ Bukit Serdang
Posts: 1,214
Rep Power: 14
filinlee is on a distinguished road
Default Re: nk tanye pendapat korang..

Here, im attaching some of the related excerpt i got from JAKIM. Alhamdulilah, some of my queries, has been answered. Im still waiting for my other queries, InsyaAllah, i'll put it here once i have it.
Though here, some is not in my queries list, but no harm to read. But, please thoroughly read, as some are quite confusing (kembiri issue-same question but different answer). The rest i think is quite clear.
As for me, I'll just accept what JAKIM has said and Tawakkal. That's all i can say.

Question: Is cat hair considered as najis?
Answer: According to the Syafi’i school of thought, cat hair is considered as najis. Hence, there must not be any cat hair on one’s body or solat area as this may render the solat invalid. One must therefore remove the hair by any means possible.
Excerpt from Majlis Ugama Islam Singapura


Soalan : Kucing adalah tergolong dalam binatang yang haram dimakan, adakah bulu kucing yang berterbangan atau terlekat pada pakaian atau sejadah , sembahyang saya sah atau tidak. Apakah hukumnya sekiranya kita telah mengambil air sembahyang dan memegang kucing dalam keadaan tangan yang basah..
Jawapan : Sah sembahyang yang dikerjakan walaupun tangan kita basah atau kering ketika memegang kucing. Ini kerana kucing bukanlah haiwan yang dikategorikan dalam najis mughallazah

Soalan : Saya ingin bertanya, adakah bulu kucing dan bulu binatang yang lain boleh membatalkan solat? jika boleh, adakah ini bermaksud membatalkan wuduk sekali? saya agak keliru kerana ada percanggahan pendapat daripada rakan-rakan saya.sekian,terima kasih...
Jawapan : Bulu kucing dan seumpamanya adalah tidak membatalkan solat..

Soalan : Apakah hukumnya mengembirikan kucing peliharaan?.
Jawapan : Hukum mengembirikan kucing peliharaan adalah haram sekiranya memberi kemudaratan kepada kucing berkenaan. Ini kerana Allah SWT telah menciptakan kucing itu ada jantan dan betinanya supaya ia dapat hidup dan membiak..

Soalan : Apakah hukumnya kita mengembirikan (kasi)kucing jantan bertujuan agar ia tidak kencing memancut demi tujuan kebersihan dalam rumah. Ini kerana seperti yg kita sedia maklum kucing jantan bila dewasa suka kencing memancut di dlm rumah tidak kira di mana ia sempat. Adakah haram kasi kucing jantan utk tujuan kebersihan ini kerana di dlm islam pun menitik beratkan kebersihan...
Jawapan : Kasi adalah bermaksud memandulkan binatang bukan bermaksud membuang alat jantina. mengkasi binatang adalah harus pada binatang yang harus dimakan semasa kecilnya. Manakala binatang yang tidak halal dimakan adalah haram dikasi..

Soalan : Apakah hukumnya memandulkan binatang peliharaan utk tujuan "birth control"?.
Jawapan : Hukum mengembiri / kasi adalah harus kepada binatang ternakan untuk tujuan mendapat keuntungan dari segi daging dengan syarat dikasi semasa kecil. Selain daripada binatang ternakan, tidak boleh dimandulkan.

Soalan : Apakah hukum saya mengkasi/ memandulkan kucing saya dengan tujuan untuk mengelakkan populasi kucing liar yang kelaparan meningkat dan juga kerana saya tidak mampu membela terlampau banyak kucing? .
Jawapan : Hukum mengembiri / kasi adalah harus kepada binatang ternakan untuk tujuan mendapat keuntungan dari segi daging dengan syarat dikasi semasa kecil. Selain daripada binatang ternakan, tidak boleh dikasi termasuk kucing..

Soalan : Apakah hukum memandulkan kucing betina/jantan dengan niat tidak mahu kucing membiak kerana sudah terlalu banyak kucing. Ada yang mengatakan hukumnye harus dan ada pula yang menyatakan hukumnya adalah haram.
Jawapan : Memandulkan binatang yang harus dimakan dagingnya seperti lembu, kerbau, kambing dan sebagainya adalah harus hukumnya tetapi hendaklah dimandulkan binatang itu semasa kecil.
Walau bagaimanapun, menurut Keputusan Panel Kajian Syariah pada 3&4 April 2000, mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga maslahah ammah.
Maslahah ammah bermaksud jika binatang itu membawa penyakit atau menjaga keselamatan manusia.

Soalan : Saya amat berminat untuk membuka kedai binatang peliharaan yang halal (ayam,arnab,ikan air tawar)dan tidak halal dimakan (kucing,hamster,kura-kura dll). Masalah saya kali ini adalah bolehkah saya makan hasil daripada jualan haiwan perliharaan tersebut.Bolehkah pihak tuan bagi pendapat tentang masalah tersebut..
Jawapan : Memelihara dan menjual binatang yang halal dimakan dan halal dijual adalah harus dengan syarat adakan pasangan masing-masing.
Manakala memelihara binatang peliharaan yang tidak halal dimakan seperti kucing adalah diharuskan sebagaimana mengikut sunnah Rasulullah SAW.
Sebaliknya menjual hamster, kura-kura, labi-labi dan seumpamanya adalah haram kerana binatang itu dihukumkan bangkai..

Soalan : Apakah hukumnya menjual kucing (kucing parsi)? Kucing ini dijual atas faktor kecantikannya. Hasil dari jualan kucing ini digunakan untuk tujuan membeli makanannya, vitamin, shampo dan lain-lain.Atau bolehkah hasil jualan kucing ini digunapakai untuk makan/minum..
Jawapan : Menjual kucing dan seumpamanya adalah harus dan pendapatannya halal.

Soalan : Apakah hukum membeli haiwan yang haram dagingnya untuk dimakan seperti penyu dan burung gagak
Jawapan : Harus membeli haiwan yang haram dagingnya dimakan seperti penyu, buaya, biawak, harimau, ular dan sebagainya
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 11-26-2008, 12:09 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 13
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: nk tanye pendapat korang..

thanks filin..ur opinion akan diambil kira....
tuh ler..b4 nih pening nak jawab fatwa mane yg kate bleh kembiri...
klu ade nnt, bleh arr tampal "besar2" kat umah + BOLD & UNDERLINE dengan kaler merah gituuu..
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #7  
Old 11-26-2008, 12:23 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default nk tanye pendapat korang..

yg aku highlight merah tu jadi tanda tanya.mcm mana kucing dia blh hilang dan kenapa org minta kucing dia,pakai bagi je?? disini aku musykil sebab adakah dia owner yg baik?? adakah kucing2 dia dah kembiri atau blm yg menyebabkan blh multply jd 15??

takde bukti mengatakan klu pelihara kucing tak blh mengandung.mak aku dulu ada 13-15 ekor kucing dirmh tp anak bersusun mcm paku.kami ada 9 adik beradik.1 meninggal sakit.kakak2 aku ada kucing anak pun blh tahan anak ramai.aku pun pernah mengandung tp pasal kena denggi aku keguguran.

pasal kembiri tu,aku tak payah tunggu jakim bg statement.secara logiknya kucing yg tak dikembirikan akan melahirkan anak 3 atau 4 kali 1 thn.mgkn 4 -6ekor setiap kelahiran. klu ko darab jumlah keseluruhan setiap kelahiran bukankah negara kita akan kebanjiran strays?? rata2 org lbh suka beli cat ped atau yg DLH.abis kucing kampung biasa mcm mana?? jd kesimpulannya utk kembiri kucing supaya durang tak membiak dan menimbulkan mcm2 penyakit yg fatal,lebih baik kita kembiri kucing2 atau anjing2 peliharaan.

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
nih nk tanye skit pendapat kawan2 sume ......harap sape2 bleh kasik pandangan @ bantuan ler...

1- Ade orang berminat nk adopt Chello...saya belum kasik persetujuan sebab tgh tanye2 dia soalan2 "berkilo-meter" tuh..cuma yg dia cakap semalam (email), klu buleh dia nak adopt Chello utk family dia kat Kuantan, Pahang..nih yg saya paste dr email yg dia send...

hi..
chello tu fully white? ekor panjang? saye nak tau mcmane die behave kalau die jumpe strangers? cheezy tu pun comel sgt tapi saye cari male kitten. mcm ni...saye kerja kat PJ. year pindah rumah baru dan 2 ekor kucing saye diambil org. missing in action famili saye di kuantan mmg suka kucing. sblm ni pernah bela sampai 15 ekor kucing. ramai org mintak. tinggal la 2 ekor je. last for almost 1 year. sampai skrg tak jumpe. so saye bercadang nak adopt kucing untuk jagaan famili saye kat kuantan. hopefully u boleh consider. u ni duk kat mana? anyway thanks for your response


NIH ANTARA YG SAYA REPLY KAT DIA.........

Chello bukan white...dia cream ada belang2 sikit klu tgk betul2..
mungkin pic yg saya attact tuh x clear kot...
ekor dia plak panjang skit tp bengkok kat hujung..L Shape...wakakaka...
Antara 3 ekor tuh, Chello nih yg susah skit nk pegang2 dia...
Tapi klu time dia manja..mmg manja giler sampai x bleh nak jalan sebab berlingkar kat kaki..
tp ada time dia kang dia sombong....kita panggil2 pun dia x nk datang...
dia datang kat kita bila dia rasa nak...
Very active & playfull...
rumah saya tuh jarang orang datang, so klu ade member2 datang umah,
dia akan jadik "anak dara" menyorok ntah mane2 dlm umh..
satu perangai dia nih, dia suka gigit & pegang rambut...
klu tgh2 tgk tv, tiba2 dia melompat atas bahu & main rambut...
sebab tuh saya make sure kuku dia kene sentiasa pendek...

ermm..klu nk antar dia ke Kuantan, bleh ke awak nk update pasal dia nnt?
saya nk tau perkembangan dia selalu..
and saya nak tau gak, kat kuantan family awak duduk perumahan @ kpg...?
saya kene tau sebab klu duk kpg, sure Chello nnt akan kuar masuk rumah kan..?
and campur2 ngan stray cats kan..??
Sebab chello nih dia jenis alahan kutu & Sengkenit..
nnt badan dia cepat berkudis @luka2..
cam ari tuh badan dia berkudis sebab jangkitan dr adik dia...
terpaksa bawak dia g Vet..
yg lain ada sengkenit sikit kat badan tp x alergic cam dia..
sebab tuh saya kene tanye soalan "berkilo-meter" kat awak nih..
nk make sure dia terjaga betul2...
kat rumah dorang sume mmg x keluar...
saya x bg main ngan strays kat luar...
awak nk bela dia sekor ke or nk tambah lg kat kpg?
sorry sekali lg ekk...?
awak tanye2 pasal dia cam saya nak bg awak bela kucing parsi jek...
too detail Questions..hehehe



SOALANNYER::...kengkawan sume ade/penah x kasik anak2 bulus korang ke negeri lain..? sebab saya prefer yg dekat2, senang nak wat spot-check dia nk tgk dia betul2 terjaga @ tak...

2- ade orang cakap, klu bela kucing susah nak dapat anak (bg yg dah kawin la)... kebanyakkan dengar cam tuh la (fakta @ auta?) penah gk time g klinik, ade le sesaje tanye pasal nih ngan Doc...doc ckp xde kene mengena pun...tp just tanye sorang doc jek la...kot2 korang ade baca artikel pasal nih ke...

3- betul ke ambik gambar kucing x elok..?? nnt kucing mati... b4 nih pun klu orang tgk dalam pc saya banyak gambar2 kucing, mesti dorang ckp cam tuh..pastuh baru2 ni g kusus, dorang tgk camera ade gambar kucing yg dah mati (Cheewy) pun dorang ckp cam tuh... kira ade la kengkawan yg ckp cam tuh... FYI, klu saya amik gambar dorang, x guna flash klu dekat2, tp yg lampu merah tuh ade la..bukan saje2 buat, tp lampu tuh mmg ade...x tau le kot2 bleh ejas ke lampu tuh...& tak penah ambik gmbr dekat2 sangat dengan mata...

4-korang ade x simpan fatwa pasal kembiri nih...bila saya ckp kat kawan pasal nak kembiri Rusty & Chellom, dorang cakap "...ee..tak elok seksa binatang...kang tuhan balas kat ko...langsung x beranak sampai ke tua kang..."

tuh 4 soalan saya..harap korang bleh membantu utk saya buat keputusan (pasal Chello) dan xplen kat dorang yg ckp cam tuh..

time kaseyy
Reply With Quote
  #8  
Old 11-26-2008, 03:59 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 13
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: nk tanye pendapat korang..

yg aku highlight merah tu jadi tanda tanya.mcm mana kucing dia blh hilang dan kenapa org minta kucing dia,pakai bagi je?? disini aku musykil sebab adakah dia owner yg baik?? adakah kucing2 dia dah kembiri atau blm yg menyebabkan blh multply jd 15?? <<<----THANKS JUNE..NASIB BAIK KO TIMBULKAN ISU NIH...NNT AKU TANYE DIA PASAL BENDA NIH...

takde bukti mengatakan klu pelihara kucing tak blh mengandung.mak aku dulu ada 13-15 ekor kucing dirmh tp anak bersusun mcm paku.kami ada 9 adik beradik.1 meninggal sakit.kakak2 aku ada kucing anak pun blh tahan anak ramai.aku pun pernah mengandung tp pasal kena denggi aku keguguran].<<---TU LER...KOMPIUS GAK...SEBAB FIKIR2...REZEKI TU DI TANGAN TUHAN... TGK RAMAI GK YG X BELA KUCING BERTAHUN2 X BERANAK... SO, LEPAS NIH SENANG LA AKU NAK MENJAWAB SOALAN2 YG SAJA MENYAKITKAN ATI & MEMPERLEKEHKAN AKU BELA KUCING..

pasal kembiri tu,aku tak payah tunggu jakim bg statement.secara logiknya kucing yg tak dikembirikan akan melahirkan anak 3 atau 4 kali 1 thn.mgkn 4 -6ekor setiap kelahiran. klu ko darab jumlah keseluruhan setiap kelahiran bukankah negara kita akan kebanjiran strays?? rata2 org lbh suka beli cat ped atau yg DLH.abis kucing kampung biasa mcm mana?? jd kesimpulannya utk kembiri kucing supaya durang tak membiak dan menimbulkan mcm2 penyakit yg fatal,lebih baik kita kembiri kucing2 atau anjing2 peliharaan. <<---NOTED...AND THANKS SEBAB KASIK PANDANGAN K...MUAHHHHHHH (UTK KUCING2 KO SAJA)...WAKAKAK..
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 08:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.