Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Small Mammals - Furry & Cute

Small Mammals - Furry & Cute Home for the small, furry and cute mammals such as bunnies and hamsters

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 07-27-2010, 08:09 PM
wanie wanie is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Location: ampang
Posts: 10
Rep Power: 0
wanie is on a distinguished road
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

ye ke.....
ok i kn bg seketul...
tq so much for inform about GP...
Reply With Quote
  #22  
Old 07-28-2010, 07:05 AM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

You are most welcome!
Reply With Quote
  #23  
Old 08-16-2010, 09:41 PM
faris074 faris074 is offline
faris nak GP
 
Join Date: Aug 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 1
Rep Power: 0
faris074 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to faris074
Question Re: Vaccination for guinea pigs?

hye korunk...nak tany nie...bleh ke kalau bela GP sekor jew?...n bleh x bela dier dlm pet carrier?...huhu...teringin nk bela...tp duk hostel, xde space sgt...
Reply With Quote
  #24  
Old 08-17-2010, 12:30 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

Quote:
Originally Posted by faris074 View Post
hye korunk...nak tany nie...bleh ke kalau bela GP sekor jew?...n bleh x bela dier dlm pet carrier?...huhu...teringin nk bela...tp duk hostel, xde space sgt...
hi there..
it is actually not advisable to have a single GP..u better get a pair of it...
pet carrier yg mcm utk kucing tu ker?? or yang lain? i ade attached pic of some suitable cage untuk GP..tapi untuk yg mcm sangkar kucing tu, u kene letak toilet mat...sebab tak nak kaki dia luka & dapat sakit..

actually, ruang yg u perlu untuk bela GP tak la besar mana..kalau guna cage macam dalam pic tu..sikit je..kena guna cage yang bagus untuk pengudaraan..

cheers..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	cage gp.jpg
Views:	153
Size:	29.5 KB
ID:	9830   Click image for larger version

Name:	cage lg.jpg
Views:	148
Size:	12.5 KB
ID:	9831  
Reply With Quote
  #25  
Old 08-18-2010, 08:10 AM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

wawa...

klu akak masukkan cam vitamin (suplement) ke dalam air minuman diaorg ok tak...?
Reply With Quote
  #26  
Old 08-18-2010, 10:05 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
wawa...

klu akak masukkan cam vitamin (suplement) ke dalam air minuman diaorg ok tak...?
boleh, tapi hanya Vit.C sahaja..multivitamin tak boleh... dekat petshop ade jual vit C untuk guinea pig..dalam botol..liquid form..
Reply With Quote
  #27  
Old 09-19-2010, 02:20 PM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 9
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

hi nur azua,
guinea pigs you nampak sangat comel dowh! lagi2 yang color itam brown tu!

when i look at any guinea pigs kat any kedai, the only thing i wonder is how did they manage to get the genetic bulu yang drg ni mcm ada pakai gatsby!!! mcm boleh katakan tak ada haiwan lain yang memiliki bulu natural mcmtu kan.

by the way, speaking of supplement untuk guinea pigs, if i can recall, i did come across somewhere saying that kalau nak bagi supplement vit-c for them (including hamsters), it is recommended to give raw fruits like oranges kot, tapi jgn biarkan sampai rot dlm cage tu, biar 1 day, kalau drg takleh habiskan, take it out and throw. i don't know if this info is correct.
Reply With Quote
  #28  
Old 09-19-2010, 03:05 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

Quote:
Originally Posted by adrianng87 View Post
hi nur azua,
guinea pigs you nampak sangat comel dowh! lagi2 yang color itam brown tu!

when i look at any guinea pigs kat any kedai, the only thing i wonder is how did they manage to get the genetic bulu yang drg ni mcm ada pakai gatsby!!! mcm boleh katakan tak ada haiwan lain yang memiliki bulu natural mcmtu kan.

by the way, speaking of supplement untuk guinea pigs, if i can recall, i did come across somewhere saying that kalau nak bagi supplement vit-c for them (including hamsters), it is recommended to give raw fruits like oranges kot, tapi jgn biarkan sampai rot dlm cage tu, biar 1 day, kalau drg takleh habiskan, take it out and throw. i don't know if this info is correct.
hi Adrian! TQ..
the one yg pakai gatsby tu breed abbysinian..hehe..terpacak tak kira mase..apa jua keadaan melainkan bila mandikan dia..haha..eh, kucing pon ada jugak kan breed abby?

yerp3..boleh bagi oren jugak...tapi tak boleh bagi buah hari2 dekat GP..once a week je boleh..my GP tak berapa minat oren..masam sangat kot..hahah dorang lagi suka makan tembikai.. sedap!

Last edited by nur azua; 09-19-2010 at 03:06 PM. Reason: adela~ haha
Reply With Quote
  #29  
Old 09-19-2010, 11:12 PM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 9
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

Quote:
Originally Posted by nur azua View Post
hi Adrian! TQ..
the one yg pakai gatsby tu breed abbysinian..hehe..terpacak tak kira mase..apa jua keadaan melainkan bila mandikan dia..haha..eh, kucing pon ada jugak kan breed abby?

yerp3..boleh bagi oren jugak...tapi tak boleh bagi buah hari2 dekat GP..once a week je boleh..my GP tak berapa minat oren..masam sangat kot..hahah dorang lagi suka makan tembikai.. sedap!
yeke... tak kan la air pun kalah ngn bulu-gatsby guinea pig u! hahaha! tapi serius comel pacak2 dia.
klo drg suka tembikai, mesti drg suka epal. epal pun mkanan sihat bg drg. dlu i bela 20 ekor hamster, berebut2 drg mkn, mcm jumpe treasure plak haha...
Reply With Quote
  #30  
Old 09-20-2010, 12:40 AM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

Quote:
Originally Posted by adrianng87 View Post
yeke... tak kan la air pun kalah ngn bulu-gatsby guinea pig u! hahaha! tapi serius comel pacak2 dia.
klo drg suka tembikai, mesti drg suka epal. epal pun mkanan sihat bg drg. dlu i bela 20 ekor hamster, berebut2 drg mkn, mcm jumpe treasure plak haha...
Woohooo..ramainye rakyat hammies kamu! haha..hammies saya sume dah beri pada orang..mereka gembira ngn owner baru.. hehe..leh la kasik apple jgk nanti! tq for the idea adrian!
Reply With Quote
  #31  
Old 09-20-2010, 12:54 AM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 9
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

Quote:
Originally Posted by nur azua View Post
Woohooo..ramainye rakyat hammies kamu! haha..hammies saya sume dah beri pada orang..mereka gembira ngn owner baru.. hehe..leh la kasik apple jgk nanti! tq for the idea adrian!
no problem nur azua!
speaking about their vaccination, i heard there's a service for rodents too, tapi, i think they are as healthy as they are already masa drg born for rodents. but anyhow, from my experience, kalau setiap bulan nur azua bagi mereka fresh fruits makan at least once pun da boleh jadikan supplement antibody / immune system bagi mereka.
Reply With Quote
  #32  
Old 07-19-2011, 04:13 PM
marayah marayah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 53
Rep Power: 9
marayah is on a distinguished road
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

Quote:
Originally Posted by nur azua View Post
boleh, tapi hanya Vit.C sahaja..multivitamin tak boleh... dekat petshop ade jual vit C untuk guinea pig..dalam botol..liquid form..
hey azua..tgk ur sangkar ok ke dorg x lompat2 ke?...sy buat c&C cages gak...then masuk yg sekor ni.die dok kejar2 yg dua ekor asal tu...takut lak dier terkeluar dri sangkar
Reply With Quote
  #33  
Old 07-19-2011, 04:16 PM
marayah marayah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 53
Rep Power: 9
marayah is on a distinguished road
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

Quote:
Originally Posted by nur azua View Post
boleh, tapi hanya Vit.C sahaja..multivitamin tak boleh... dekat petshop ade jual vit C untuk guinea pig..dalam botol..liquid form..
saya nak revise balik makanan GP saya...sayur yg dibolehkan ialah apa?..buah2an pulak?
Reply With Quote
  #34  
Old 07-21-2011, 02:12 PM
picco picco is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 75
Rep Power: 9
picco is on a distinguished road
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

maaf ye menyampok sikit.......camne nk letak gmbor gp dlm tread ni? almaklomlah bru nk belajor,sbb mase x mengizinkn...harp ada org yg sudi mennyajor...
Reply With Quote
  #35  
Old 07-21-2011, 03:10 PM
marayah marayah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 53
Rep Power: 9
marayah is on a distinguished road
Default Re: Vaccination for guinea pigs?

Quote:
Originally Posted by picco View Post
maaf ye menyampok sikit.......camne nk letak gmbor gp dlm tread ni? almaklomlah bru nk belajor,sbb mase x mengizinkn...harp ada org yg sudi mennyajor...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
any1 hav guinea pig/cavies? the_dead_identity Small Mammals - Furry & Cute 11 05-21-2010 06:23 PM
Rabbit and Guinea pig for adoption aznor Small Mammals - Furry & Cute 6 05-13-2010 05:57 AM
guinea pig nick88 Small Mammals - Furry & Cute 22 01-29-2010 10:31 PM
Vaccination after boarding kuntum Health, Disease & Diet 14 12-25-2009 12:03 AM
The Vaccination Conundrum - New Protocols for Cats ashleywong Cats & Kittens 0 10-14-2008 10:21 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.