Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 03-30-2009, 08:11 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Neutering, What to expect, preparations??

I'm thinking of neutering my kitten, Sherbet. He's 6 month and I want to neuter him as soon as possible. What is the procedure for neutering? I'm thinking of taking it to the government vet hospital..

Questions :
Can I get a neuter when I go tomorrow morning? Or do I have to go through kitten check-up before the doctor agree to a neutering?

Any preparation I should know before neutering a kitten??

This is the first time I ever send a pet for neutering.. any help would be much appreciated...
Reply With Quote
  #2  
Old 03-30-2009, 08:26 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Neutering, What to expect, preparations??

Eunna,you must fast your cat from drinking and eating by 7pm tonite until tmrw before you send Sherbet for neuter. put him in the cage without water and food from 7pm until tmrw.He's not supposed to eat/drink anything before neuter.

For male cat,the procedure is very simple.When the vet done with the operation you bring him back home and keep in the cage.this time you can give him food and water.He'll pass out and groggy for a while (because he was sedated before the operation).Within 24 hours he'll back to normal.Howerver u must not let him from the cage for the next 24 hours.(nanti bentan) After 24 hours you can let him from the cage but DO NOT let him out from your house for at least 5 days.

Better go to Klinik Kembiri because govt clinic u must set an appointment first and they don't tell you to come next week or 2 days later but they will ask you to come 2 mths later!!! appointment for operation fullybooked!! Klinik kembiri in Setapak charge only RM40 for male cat. Private vet charge between RM80-RM120.

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
I'm thinking of neutering my kitten, Sherbet. He's 6 month and I want to neuter him as soon as possible. What is the procedure for neutering? I'm thinking of taking it to the government vet hospital..

Questions :
Can I get a neuter when I go tomorrow morning? Or do I have to go through kitten check-up before the doctor agree to a neutering?

Any preparation I should know before neutering a kitten??

This is the first time I ever send a pet for neutering.. any help would be much appreciated...

Last edited by June; 03-30-2009 at 09:25 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-30-2009, 08:37 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Re: Neutering, What to expect, preparations??

Kak June.. hospital vet cheras tu kena buat appointment ke???

Tengah budget2 ni..kalau betul boleh pergi clinic/hospital vet terus neuter, Yan kurung dia dalam cage...
Reply With Quote
  #4  
Old 03-30-2009, 09:02 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Neutering, What to expect, preparations??

Yup!! akak punya kucing ari tu antar durang nak buat bulan april.ceh!! buang karan tunggu lama2.so sent her to Klinik Kembiri instead.antar kol 9pg,kol 11pg dah amik bawa pulang.mission accomplished.

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Kak June.. hospital vet cheras tu kena buat appointment ke???

Tengah budget2 ni..kalau betul boleh pergi clinic/hospital vet terus neuter, Yan kurung dia dalam cage...
Reply With Quote
  #5  
Old 03-30-2009, 09:09 PM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 12
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: Neutering, What to expect, preparations??

btol tu...
antar ke klinik kembiri DBKL kat setapak tu..
murah...
tapi datang pagi2 ckit la..
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 03-30-2009, 09:14 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Re: Neutering, What to expect, preparations??

Thanks Kak June.. ke Setapak la nampaknya saya .. Kena buat appointment ke??

Dah kurung Sherbet dah..
Reply With Quote
  #7  
Old 03-30-2009, 09:24 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Neutering, What to expect, preparations??

klu ari biasa tak payah buat appointment,sebab durang mmg beroperasi mcm biasa.tp klu nak dtg ari sabtu dan ahad ko call Mr Krishan 012-2581041 tanya durang buka tak.sabtu mmg buka tp klu ada apa2 event sometimes durang close.klu ahad klu byk request durang buka. tp utk kepastian ko blh call Mr Krishnan.dia manager kat sana.ari tu akak bodek dia suruh belanja breakfast sebab dia baru dpt pencen dari kerajaan.hehehehehe!! muka akak mmg regular kat sana.

eh,yan.ko dah puasakan si Sherbet dari pkl berapa??

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Thanks Kak June.. ke Setapak la nampaknya saya .. Kena buat appointment ke??

Dah kurung Sherbet dah..
Reply With Quote
  #8  
Old 03-30-2009, 10:07 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Re: Neutering, What to expect, preparations??

8.40 malam tadi........ Harap cuaca elok esok pagi.. boleh terus hantar zass..
Reply With Quote
  #9  
Old 03-31-2009, 03:28 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Neutering, What to expect, preparations??

Yan, mcm mana Sherbet?? dah sedar??
Reply With Quote
  #10  
Old 03-31-2009, 06:58 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Re: Neutering, What to expect, preparations??

Tak jadi, kak June.... tunda ..

Tadi siap gaduh dengan bf pasal nak antar Sherbet gi neuter... Masalahnya setapak tu jauh.. Yan takut naik motor nanti Sherbet panik.... dan bila balik lepas neuter tu.. takut tak selesa.... ni tengah pikir macam mana..
Dah telefon tanya Dr Krishnan lagi.. esok penuh.. khamis, jumaat, sabtu baru free..kena buat appointment..

Bf plak tak percaya bila Yan bgtau kat cheras tu kena buat appointment sampai 2 bulan.... tapi memang situ dekat la...



Tengah pening sekarang.....
Reply With Quote
  #11  
Old 03-31-2009, 07:18 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Neutering, What to expect, preparations??

Jd ko antar Sherbet sabtu ni?? ntah kenapa belakanga ni Klinik Kembiri ramai betul.2 minggu lalu masa bawa Topeng pun sama.nasib baik akak kol 815pg dah standby depan klinik.jd akak nombor 1.lepas register tunggu durang operate Topeng.yg jantan durang operate dulu sebab cepat.budak yg seorang tu kucing dia kuar pkl 1030pg sebab kucing jantan.akak punya kuar pkl 11pg.

eh,tak percaya kena buat appointment kat Klinik Haiwan begitu lama??? ko suruh dia gi dulu.eheheheh!! tgk blh dapat tak minggu ni atau minggu depan.sebab durang punya schedule operation 2 minggu sekali je.yg nak operate ramai.Yan,klu ko nak gi Sabut depan akak blh pick up ko kat rmh.rmh ko dan akak bukan jauh.akak dok Tmn Shamelin,ko dok Bandar Tasik Permaisurui kan?? minggu depan Sabtu nak antar lg kucing stray gi kembiri kat Setapak.

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Tak jadi, kak June.... tunda ..

Tadi siap gaduh dengan bf pasal nak antar Sherbet gi neuter... Masalahnya setapak tu jauh.. Yan takut naik motor nanti Sherbet panik.... dan bila balik lepas neuter tu.. takut tak selesa.... ni tengah pikir macam mana..
Dah telefon tanya Dr Krishnan lagi.. esok penuh.. khamis, jumaat, sabtu baru free..kena buat appointment..

Bf plak tak percaya bila Yan bgtau kat cheras tu kena buat appointment sampai 2 bulan.... tapi memang situ dekat la...



Tengah pening sekarang.....
Reply With Quote
  #12  
Old 03-31-2009, 08:22 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Re: Neutering, What to expect, preparations??

Quote:
Originally Posted by June View Post
Jd ko antar Sherbet sabtu ni?? ntah kenapa belakanga ni Klinik Kembiri ramai betul.2 minggu lalu masa bawa Topeng pun sama.nasib baik akak kol 815pg dah standby depan klinik.jd akak nombor 1.lepas register tunggu durang operate Topeng.yg jantan durang operate dulu sebab cepat.budak yg seorang tu kucing dia kuar pkl 1030pg sebab kucing jantan.akak punya kuar pkl 11pg.

eh,tak percaya kena buat appointment kat Klinik Haiwan begitu lama??? ko suruh dia gi dulu.eheheheh!! tgk blh dapat tak minggu ni atau minggu depan.sebab durang punya schedule operation 2 minggu sekali je.yg nak operate ramai.Yan,klu ko nak gi Sabut depan akak blh pick up ko kat rmh.rmh ko dan akak bukan jauh.akak dok Tmn Shamelin,ko dok Bandar Tasik Permaisurui kan?? minggu depan Sabtu nak antar lg kucing stray gi kembiri kat Setapak.
Eh, Kak June pun nak gi neuter kucing gak? Kalau gitu, saya tumpang Kak June aje.. Sabtu depan (11/4/09) ? Kena buat appointment tak? Sebab tadi pagi call Dr Krishnan.. dia kata kena buat appointment.. Kalau hari Sabtu pun kena buat appointment, saya terus buat appointment hari sama dengan kak June nak pegi tu..

Kak June bagi alamat Kak June kat pm.. nanti hari tu saya suh bf hantar saya dgn Sherbet gi rumah Kak June jek.
Reply With Quote
  #13  
Old 03-31-2009, 10:23 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Neutering, What to expect, preparations??

ok,boleh tp akak jenis pergi pagi2.730pg dah pergi sebab akak nak jd org yg pertama smp tak pun yg kedua.sebab klu dtg lambat kena queue smp tenghari biasanya akak call Mr Krishnan tu dan dia selalu kata boleh boleh boleh.hehehehe!! mgkn sebab akak dah biasa dgn dia jd boleh je suma.

ok,akak PM ko alamat akak sat lg.


Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Eh, Kak June pun nak gi neuter kucing gak? Kalau gitu, saya tumpang Kak June aje.. Sabtu depan (11/4/09) ? Kena buat appointment tak? Sebab tadi pagi call Dr Krishnan.. dia kata kena buat appointment.. Kalau hari Sabtu pun kena buat appointment, saya terus buat appointment hari sama dengan kak June nak pegi tu..

Kak June bagi alamat Kak June kat pm.. nanti hari tu saya suh bf hantar saya dgn Sherbet gi rumah Kak June jek.
Reply With Quote
  #14  
Old 04-01-2009, 10:31 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 12
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Neutering, What to expect, preparations??

Quote:
Originally Posted by June View Post
Jd ko antar Sherbet sabtu ni?? ntah kenapa belakanga ni Klinik Kembiri ramai betul.2 minggu lalu masa bawa Topeng pun sama.nasib baik akak kol 815pg dah standby depan klinik.jd akak nombor 1.lepas register tunggu durang operate Topeng.yg jantan durang operate dulu sebab cepat.budak yg seorang tu kucing dia kuar pkl 1030pg sebab kucing jantan.akak punya kuar pkl 11pg.

eh,tak percaya kena buat appointment kat Klinik Haiwan begitu lama??? ko suruh dia gi dulu.eheheheh!! tgk blh dapat tak minggu ni atau minggu depan.sebab durang punya schedule operation 2 minggu sekali je.yg nak operate ramai.Yan,klu ko nak gi Sabut depan akak blh pick up ko kat rmh.rmh ko dan akak bukan jauh.akak dok Tmn Shamelin,ko dok Bandar Tasik Permaisurui kan?? minggu depan Sabtu nak antar lg kucing stray gi kembiri kat Setapak.
June nak ikotttttttttttttttttttttt...june kalo yan tak jadik pegi ..aku ganti tempat dia..kadang mr krishnan marah gak last2 minute tak jadik...aku nak zass kan mak kucen kat umah tuh...dia dah tamo nyusu anak2 dia..bila aku sorok anak2 dia tau dia mengelupor carik anak2..bila anak2 mengendeng nenen dia..dia trajang...hah jaga la ko..meh sini aku zass...

Yan, kalau yan tak jadik kasik tau yek...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #15  
Old 04-01-2009, 10:55 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Neutering, What to expect, preparations??

boleh,boleh.nanti kit koling koling ye.yg aku nak zass ni pun mak kucing gak.liar nak mampus.aku dah start nak tangkap dia klu nampak kelibat dia dlm beberapa ari ni


Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
June nak ikotttttttttttttttttttttt...june kalo yan tak jadik pegi ..aku ganti tempat dia..kadang mr krishnan marah gak last2 minute tak jadik...aku nak zass kan mak kucen kat umah tuh...dia dah tamo nyusu anak2 dia..bila aku sorok anak2 dia tau dia mengelupor carik anak2..bila anak2 mengendeng nenen dia..dia trajang...hah jaga la ko..meh sini aku zass...

Yan, kalau yan tak jadik kasik tau yek...
Reply With Quote
  #16  
Old 04-01-2009, 11:00 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 12
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Neutering, What to expect, preparations??

Quote:
Originally Posted by June View Post
boleh,boleh.nanti kit koling koling ye.yg aku nak zass ni pun mak kucing gak.liar nak mampus.aku dah start nak tangkap dia klu nampak kelibat dia dlm beberapa ari ni

mahsey dahling..koling2 nanti
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #17  
Old 04-01-2009, 11:01 AM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 12
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: Neutering, What to expect, preparations??

wah...ni macam modes operandi jek munyik.....bagus2....bijak2...
__________________
Reply With Quote
  #18  
Old 04-01-2009, 11:03 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Neutering, What to expect, preparations??

ini dipanggil Ops Kucing bukan Ops Sikap.modus operandi menzaass kucing

Quote:
Originally Posted by imann View Post
wah...ni macam modes operandi jek munyik.....bagus2....bijak2...
Reply With Quote
  #19  
Old 04-01-2009, 11:07 AM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 11
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: Neutering, What to expect, preparations??

ramai yg nak zass2 nie lately..hehehe...
sama laa..kat umah tu, plan nak nauter Fergie n spay Melody...tapi,xleh nak zass dua2 serentak la since anak2 Melody baru menjangkau 2 bulan...so, nak g neuter Fergie dulu..Melody tunggu hujung bln 4 baru nak zass...

*rajin betol laa kak june nie pi zass strays..bgus! bgus!
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #20  
Old 04-01-2009, 11:10 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Neutering, What to expect, preparations??

tak tahanlah EJ.durang dok beranak,anak kucing merata2 berak kencing.smp jiran2 bunuh kucing.ades!! akak ada nampak durang cucuk pakai pen.mmg gaduh sakanlah masa tu.akak smack kepala budak tu dgn brief case akak.dah satu hal bergaduh dgn mak bapak durang yg bangang tak reti ajar anak tp tau beranak je.durang biar anak2 durang cucuk anak kucing yg baru lahir dgn pen.


Quote:
Originally Posted by DJSNAZ83 View Post
ramai yg nak zass2 nie lately..hehehe...
sama laa..kat umah tu, plan nak nauter Fergie n spay Melody...tapi,xleh nak zass dua2 serentak la since anak2 Melody baru menjangkau 2 bulan...so, nak g neuter Fergie dulu..Melody tunggu hujung bln 4 baru nak zass...

*rajin betol laa kak june nie pi zass strays..bgus! bgus!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Spaying / Neutering somebunny Rabbits 26 12-12-2011 04:07 PM
Health Benefits of Neutering/Spaying Cats lynielime Health, Disease & Diet 7 12-31-2008 12:42 PM
soal-jawab agama: neutering & spaying chemonk Health, Disease & Diet 10 12-02-2008 02:33 PM


All times are GMT +8. The time now is 11:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.