Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > Rescuers & Fosterers

Rescuers & Fosterers For rescuers and fosterers, the true heroes of PetFinder.my

Closed Thread
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-28-2009, 11:29 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Fund Collection for Mia Katz's stray

Hello! Friends, Mira aka Mira Katz rescued one kitty with eye infection that need operation to remove the eye.But Mira short of money as the operation cost maybe around RM500-RM800 depending on the outcome from the operation.

It doesn't matter how much you can contribute because every single cent count to save this poor little fella. Please kindly PM Mia Katz for bank details and amount that you want to bank in.

I will contact Dr Chee (he was the one treated my Peterpan) again around 1pm to check roughly how much the operation will cost. He is in surgery room at the moment

This cat urgently need the operation soonest possible. Hopefullly we can do it this weekend the latest.
  #2  
Old 04-28-2009, 06:21 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 13
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

New 3rd Party Account Transfer - Step 3 of 3
Confirmation status

[ Bank information removed by moderator ]

Effective date: Today
Description of transaction: Fund Collection 4 Stray Cats

MIA,
SORRY BYK2 SBB X DAPAT MEMBANTU BYK DR SEGI JUMLAH
TP SUMBANGAN IKHLAS NIH DENGAN HARAPAN KUCEN TUH CEPAT2
SIHAT SEPERTI SEDIA KALA..

X SANGGUP NK TGK KEADAAN DIA CAM TUH
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::

Last edited by AndyKoh; 04-29-2009 at 06:57 PM.
  #3  
Old 04-28-2009, 08:59 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Fund Collection for Mia Katz's stray

Tks Lia,jumlah tu tak kisah berapa.seikhlas hati saja.sikit2 lama2 jd bukit juga.yg penting nyawa si kenit dpt diselamatkan

ikut kata Mia,kena tunggu lg 2 minggu kenit tu besar sikit baru blh buat operaton.jd kita ada masa utk raise fund

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
New 3rd Party Account Transfer - Step 3 of 3
Confirmation status

Effective date: Today
Description of transaction: Fund Collection 4 Stray Cats

MIA,
SORRY BYK2 SBB X DAPAT MEMBANTU BYK DR SEGI JUMLAH
TP SUMBANGAN IKHLAS NIH DENGAN HARAPAN KUCEN TUH CEPAT2
SIHAT SEPERTI SEDIA KALA..

X SANGGUP NK TGK KEADAAN DIA CAM TUH

Last edited by AndyKoh; 04-29-2009 at 06:58 PM.
  #4  
Old 04-28-2009, 09:15 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 12
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

thanks kak june bukakan new thread untuk budak kecik ni...

ni latest news

tadi mia pegi vet kat bangsar, vet paling dekat ngan umah. bawak budak kecik ngan sibling die.

vet 2 kata, mata budak kecik ni tak boleh nak diselamatkan lagi, dah rosak.
tapi tak boleh nak buat operation 2 skarang sebab kecik lagi.
umuq die baru 5 minggu, tak fit 4 surgery. vet suruh tunggu 3-4 minggu lagi.
so buat masa skarang ni mia hanya boleh bersihkan mata die je...

silbling budak kecik pon buta sebelah mata tapi tak teruk.

cost surgery kat c 2 dalam RM500.

so harap harap dapat lah buat kat vet bangsar sebab dekat ngan umah.
  #5  
Old 04-28-2009, 09:23 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 12
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post


Effective date: Today
Description of transaction: Fund Collection 4 Stray Cats

MIA,
SORRY BYK2 SBB X DAPAT MEMBANTU BYK DR SEGI JUMLAH
TP SUMBANGAN IKHLAS NIH DENGAN HARAPAN KUCEN TUH CEPAT2
SIHAT SEPERTI SEDIA KALA..

X SANGGUP NK TGK KEADAAN DIA CAM TUH
thanks abzalia...

2 lah bila nak bersihkan mata die kena hati2...
seriau gak tengok mata budak kecik ni...
masa lap 2 kalau terkena skit kat kelopak mata mesti berdarah...
  #6  
Old 04-29-2009, 08:47 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 13
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

kita banyak2 bedoa lah semoga dia tak kesakitan yg amat2 sementara tunggu tarikh nak opt....
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
  #7  
Old 04-29-2009, 09:11 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Kalau nerve dalam mata tu dia tak sakit lagi sebab at this time nerve tu dah mati ... kalau sakit pun, it is from the accumulation of pressure kalau the eyeball keeps getting bigger because of fluid accumulation dan juga the raw tissue that bleeds bila terkena sesuatu.

Mia, kalau the eyeball terjatuh while waiting for the ops, jangan panik, ya? Just keep putting Nicol eyedrops in the eye to clean 3 times a day. Vet kasi Terramycin ointment tak?

Mia jangan lap kat mata dia at all ... cuma luaran daripada bulu mata di muka sahaja ... sensitive, sore dan senang berdarah ... sakit dia nanti ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
  #8  
Old 04-29-2009, 09:32 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

[ Bank information removed by moderator ]

linda pon harap baby kitten tue cepat sembuh...
jumlah derma tak seberapa, harap mia bersabar yer..

Last edited by AndyKoh; 04-29-2009 at 06:58 PM.
  #9  
Old 04-29-2009, 09:39 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Quote:
Originally Posted by linda_gamble View Post

Transaction Date, Time : 29-Apr-2009 09:29:17 AM

linda pon harap baby kitten tue cepat sembuh...
jumlah derma tak seberapa, harap mia bersabar yer..
Tu diahhhh!!! Everybody!!! ceduk poket aje .... tak kira la berapa, buat ajer seiklas hati ... kalo fund lebih boleh simpan utk kebajikan kucing lain ...


Kalo mata kitten tersebut dijaga bersih dan tidak berjangkitan sementara menunggu kitten menjadi lebih besar utk melaksanakan perbedahan, mata tersebut mungkin jatuh keluar secara sendiri dan kawasan socket mata tu akan sembuh secara baik dengan sendiri dan perbedahan tidak lagi diperlukan.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by AndyKoh; 04-29-2009 at 06:58 PM.
  #10  
Old 04-29-2009, 10:25 AM
sillylupie's Avatar
sillylupie sillylupie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Seri Kembangan, Selangor (Yeah, we got free water!)
Posts: 1,019
Rep Power: 13
sillylupie is on a distinguished road
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Hello Mira,
Just transferred some $$$ for little kitty. amount ends with 8.
Get well soon meow2!
Rgds, Bina
__________________
sillylupie
http://sillylupie.blogspot.com

sillylupie-shop
http://sillylupie-shop.blogspot.com
  #11  
Old 04-29-2009, 10:35 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Fund Collection for Mia Katz's stray

ya betul.skrg ni klu kwn2 dlm kesusahan kita blh buat tabung kucing atau anjing.yg lebih blh buat kucing/anjing strays yg durang feed everyday.takde masalah.

si kitten ni ada satu adik lg ikut kata Mira.memerlukan juga perhatian.klu ada lebihan duit tu,blhlah guna utk si adik.

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Tu diahhhh!!! Everybody!!! ceduk poket aje .... tak kira la berapa, buat ajer seiklas hati ... kalo fund lebih boleh simpan utk kebajikan kucing lain ...


Kalo mata kitten tersebut dijaga bersih dan tidak berjangkitan sementara menunggu kitten menjadi lebih besar utk melaksanakan perbedahan, mata tersebut mungkin jatuh keluar secara sendiri dan kawasan socket mata tu akan sembuh secara baik dengan sendiri dan perbedahan tidak lagi diperlukan.
  #12  
Old 04-29-2009, 10:58 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 13
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kalo mata kitten tersebut dijaga bersih dan tidak berjangkitan sementara menunggu kitten menjadi lebih besar utk melaksanakan perbedahan, mata tersebut mungkin jatuh keluar secara sendiri dan kawasan socket mata tu akan sembuh secara baik dengan sendiri dan perbedahan tidak lagi diperlukan.
aku belom penah experience mcm ni bang fk (mintak2 tak ade la ..sbb aku pon bukan nye kapasiti tebal sangat)..kalau la belaku dpn mata aku..mau aku yg pitam dulu tengok mata comei bulat tegolek golek ..
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
  #13  
Old 04-29-2009, 11:12 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 13
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Quote:
Originally Posted by Mia_Katz View Post
thanks abzalia...

2 lah bila nak bersihkan mata die kena hati2...
seriau gak tengok mata budak kecik ni...
masa lap 2 kalau terkena skit kat kelopak mata mesti berdarah...
waaaaaaaaa...
rasa ngilu jer jantung nih dengar mia ckp cam tuh...
siannyer dia....
terlalu kecik utk rasa kesakitan cam tuh....
semoga Allah lindungi & selamatkan dia...
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
  #14  
Old 04-29-2009, 11:17 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Anak kucing memang senang kena penyakit sakit mata, Hate sebab tu saya selalu stok up Nicol eyedrops dan Terramycin ointment dlam fridge saya, especially utk strays sebab banyak dan selalu sangat mereka dapat jangkitan mata (ada yg disebabkan selsema) yg kalau kita tak tolong dgn segera akan menjangkit cepat jadi teruk dan dia menderita sampai mati dlm longkang kita tak perasaan ... sungguh kesian.

Eyedrop Nicol tu saya titik 3-4 kali sehari kalau nampak aje mata dia berair walaupun sikit sahaja untuk 5-7 hari. Jangkitan kalau dapat tangkap awal, cepat sembuh. Kadang-kadang matanya berair disebabkan terkena bahan kotor pun ada, tapi titis beberapa hari juga supaya tak naik jangkitan. Kalau tak habis ubat Nicol tu selepas 20 hari pembukaan botol, buangkan dan beli baru.

Tapi kalau nampak mcm kekuningan atau keputihan sedikit, buka matanya dengan lembut, letak Terramycin dan massage perlahan-perlahan (very, very gently) untuk ubat dissolve dlm mata. Buat sekurang-kurangnya 3 kali sehari, jangan buat satu kali/hari dan lupa buat kali/hari lain supaya bacteria tu tidak diberi peluang utk develop resistance terhadap antibiotik tersebut dan ubat jadi tidak mujarab. Selalu berhati-hati dan cermat dengan penggunaan antibiotik. Penyalahgunaan akan mengakibatkan ubat tersebut kurang mujarab bagi membunuh kuman tersebut sepenuhnya. Titik 7 hari sekurang-kurangnya walaupun setengah doktor kata 3 hari boleh, 5 hari pun boleh. You need a complete course of antibiotics to complete treatment and prevent creating resistant bacteria.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
  #15  
Old 04-29-2009, 11:32 AM
catt413 catt413 is offline
Azman
 
Join Date: Sep 2008
Location: Bandar Sunway
Posts: 29
Rep Power: 0
catt413 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to catt413
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Quote:
Originally Posted by Mia_Katz View Post
vet suruh tunggu 3-4 minggu lagi.
hmmm.. harap2 budak bulu's nie ok... tengok 1-2 minggu lagi sempat la kot den gali lubang kat mana2 tolong sikit.. sekarang nie minta maaf la, ujung2 bulan biasa la org kerja sendiri, gali lubang tutup lubang... gali, gali, gali...

takper demi anak2 bulu's akan ku ikhtiarkan...
  #16  
Old 04-29-2009, 11:35 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 13
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Anak kucing memang senang kena penyakit sakit mata, Hate sebab tu saya selalu stok up Nicol eyedrops dan Terramycin ointment dlam fridge saya, especially utk strays sebab banyak dan selalu sangat mereka dapat jangkitan mata (ada yg disebabkan selsema) yg kalau kita tak tolong dgn segera akan menjangkit cepat jadi teruk dan dia menderita sampai mati dlm longkang kita tak perasaan ... sungguh kesian.
haros carik ubat nicol ni...terramycin ni boleh beli terus dari vet tanpa consultation? ke kat petshop ada jual? sbb kdg2 sesat jugak kitten stray yg nampak betaik2 mata ..
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
  #17  
Old 04-29-2009, 11:42 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
haros carik ubat nicol ni...terramycin ni boleh beli terus dari vet tanpa consultation? ke kat petshop ada jual? sbb kdg2 sesat jugak kitten stray yg nampak betaik2 mata ..
Hate, ubat-ubat ini sama utk mata manusia ... boleh beli di farmasi biasa ... Guardian pun ader ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
  #18  
Old 04-29-2009, 11:51 AM
catt413 catt413 is offline
Azman
 
Join Date: Sep 2008
Location: Bandar Sunway
Posts: 29
Rep Power: 0
catt413 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to catt413
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
haros carik ubat nicol ni...terramycin ni boleh beli terus dari vet tanpa consultation? ke kat petshop ada jual? sbb kdg2 sesat jugak kitten stray yg nampak betaik2 mata ..
hihihihihi.... ubat org tu.... liat2 sikit... tapi memang berkesan kat kucing.. dan yang penting tak mahal pun.. memang spare jer ubat nie exp untuk strays... kekadang yang datang umah mata bersarang.... kesian... tolong la takat termampu...
  #19  
Old 04-29-2009, 12:04 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Quote:
Originally Posted by catt413 View Post
hihihihihi.... ubat org tu.... liat2 sikit... tapi memang berkesan kat kucing.. dan yang penting tak mahal pun.. memang spare jer ubat nie exp untuk strays... kekadang yang datang umah mata bersarang.... kesian... tolong la takat termampu...
wakakakaakahhhhh!!! ya ... berhati-hati semasa menekan keluar ... tekan sedikit ubat keluar banyak mcm ular ... kalau tak berhati-hati dan tekan perlahan-lahan, akan banyak membazir .... dulu beberapa kali saya terpaksa balik ke klinik dgn muker merah dan kasi tahu vet ubat dah habis pada hari ke-3 (tak pandai picit!) dan nak beli tambahan ....... sekarang kalo beli kena 3-4 tiub sekali dari farmasi .... huhuhuhuuuuuu!!!!

Aku dah pandai picit sekarang ... dah baaaaaaanyak praktis ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
  #20  
Old 04-29-2009, 12:16 PM
catt413 catt413 is offline
Azman
 
Join Date: Sep 2008
Location: Bandar Sunway
Posts: 29
Rep Power: 0
catt413 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to catt413
Default Re: Fund Collection for Mia Katz's stray

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
wakakakaakahhhhh!!! ya ... berhati-hati semasa menekan keluar ... tekan sedikit ubat keluar banyak mcm ular ... kalau tak berhati-hati dan tekan perlahan-lahan, akan banyak membazir .... dulu beberapa kali saya terpaksa balik ke klinik dgn muker merah dan kasi tahu vet ubat dah habis pada hari ke-3 (tak pandai picit!) dan nak beli tambahan ....... sekarang kalo beli kena 3-4 tiub sekali dari farmasi .... huhuhuhuuuuuu!!!!

Aku dah pandai picit sekarang ... dah baaaaaaanyak praktis ....

hihihihihi.... aku pun dah pandai.. sudah berapa lama training!!! zaman kanak2 lu, kalau kucing sakit mata jer.. nie la ubat dia... mengadu kat abah, terus dia ker farmasi.. dulu2 kat perlis mana nak cari vet... sekarang pun rasanya yang ada pun klinik kerajaan... sebut pasal ubat nie teringat plak kat aruah abah aku... dia la yang memperkenalkan ubat nie kat aku...
Closed Thread

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Reptiles Photo Collection IcE-CooN Reptiles 6 11-03-2010 10:24 AM
Introducing my British Short Hair Collection xsynie Cats & Kittens 3 03-02-2009 11:39 AM
Howl: A Collection of the Best Contemporary Dog Wit - Paperback dog is my buddy Coffee Room 0 12-04-2008 11:54 AM
Fund Raising by buying RM8 Croc's Shoes NicoLe PAWS 6 07-13-2008 06:37 PM


All times are GMT +8. The time now is 10:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.