Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-11-2009, 11:21 AM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 11
fia86 is on a distinguished road
Default bulu kucing gumpal2

Nak tanye ... cmne yer nak wat kalo bulu kucing persian gumpal2?? saye baru dapat kucing tue.. name ye micky. Tgk macam tak terjage jek.. sebab dok belai2 badan dia, keras jek.. bile check.. memang dah gumpal gile2 punye bulu si micky tu macam dah lekat kat kulit badan si micky tu.. petang semalam.. potong ckit2.. potong yang kecik2 yang dah nak start gumpal... pastu sikat ckit2 badan si micky tu.... rase mcm xpenah disikat kuceng neh.. terus terkam sikat tu.. di geget2 yer.. isk2.. tulun2.. nak taye kepada yang pakar disini.. Tenkiu
Reply With Quote
  #2  
Old 02-11-2009, 11:32 AM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by fia86 View Post
Nak tanye ... cmne yer nak wat kalo bulu kucing persian gumpal2?? saye baru dapat kucing tue.. name ye micky. Tgk macam tak terjage jek.. sebab dok belai2 badan dia, keras jek.. bile check.. memang dah gumpal gile2 punye bulu si micky tu macam dah lekat kat kulit badan si micky tu.. petang semalam.. potong ckit2.. potong yang kecik2 yang dah nak start gumpal... pastu sikat ckit2 badan si micky tu.... rase mcm xpenah disikat kuceng neh.. terus terkam sikat tu.. di geget2 yer.. isk2.. tulun2.. nak taye kepada yang pakar disini.. Tenkiu
hantar grooming je..memang kena get rid trus dari bulu gumpal2 tu.rasenye xde ubat la utk bulu gumpal2,tapi xtau la kalau ade..lets wait for the experts.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-11-2009, 11:39 AM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 11
fia86 is on a distinguished road
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
hantar grooming je..memang kena get rid trus dari bulu gumpal2 tu.rasenye xde ubat la utk bulu gumpal2,tapi xtau la kalau ade..lets wait for the experts.
selalu grooming bape ek?? depends pada keadaan bulu dia ek?? xpenah pi bawak kucing grooming.. 2 ekor kat rumah tu jebat and morin selalu sikat bulu2 deorng tu... tapi sian plak kat si micky tu.. tgk mcm teruk jek bulu kat atas badan dia tu.. ketul2 besar gak ler....
Reply With Quote
  #4  
Old 02-11-2009, 11:48 AM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by fia86 View Post
selalu grooming bape ek?? depends pada keadaan bulu dia ek?? xpenah pi bawak kucing grooming.. 2 ekor kat rumah tu jebat and morin selalu sikat bulu2 deorng tu... tapi sian plak kat si micky tu.. tgk mcm teruk jek bulu kat atas badan dia tu.. ketul2 besar gak ler....
kalau grooming mcm mandikan,ptong kuku,bersihkan telinga n hidung tu dlm rm50..kalau nak cukur semua bulu tu mahal sikit la,sbb pakai bius,tapi ni semua dh lama x buat..sbb Sugar tu medium hair,adik2 die maybe la kena grooming sbb bulu panjang sgt kalau dh besar..

try la tnya kedai yg buat grooming kucing..sesekali hantar diorg pegi 'spa'
Reply With Quote
  #5  
Old 02-11-2009, 12:43 PM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 12
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
kalau grooming mcm mandikan,ptong kuku,bersihkan telinga n hidung tu dlm rm50..kalau nak cukur semua bulu tu mahal sikit la,sbb pakai bius,tapi ni semua dh lama x buat..sbb Sugar tu medium hair,adik2 die maybe la kena grooming sbb bulu panjang sgt kalau dh besar..

try la tnya kedai yg buat grooming kucing..sesekali hantar diorg pegi 'spa'
wah...grooming! x penah try lg tuh...nak gak p wat skali..dgn aku2 skali masuk grooming
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #6  
Old 02-11-2009, 01:06 PM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 11
fia86 is on a distinguished road
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
kalau grooming mcm mandikan,ptong kuku,bersihkan telinga n hidung tu dlm rm50..kalau nak cukur semua bulu tu mahal sikit la,sbb pakai bius,tapi ni semua dh lama x buat..sbb Sugar tu medium hair,adik2 die maybe la kena grooming sbb bulu panjang sgt kalau dh besar..

try la tnya kedai yg buat grooming kucing..sesekali hantar diorg pegi 'spa'
hikhik tuan yer kuceng pun xpenah pi spa... xpe2.. ok.. thank darling sebab bagi information.. tenkiu darling
Reply With Quote
  #7  
Old 02-11-2009, 02:24 PM
nYum nYum is offline
tUkaNG cUCi cAGe...
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 20
Rep Power: 0
nYum is on a distinguished road
Default Re: bulu kucing gumpal2

gumpal2??
biar je.nati lama2 bulat jd bola.leh main golek2

g la anto gromming
kasi cukur smpai tinggal kulit
xpe jgn risau
2 3 mgu bulu dia dah naik
cukup 3 bulan same with original fes hair

maaf ye bahasa tunggang langgang
Reply With Quote
  #8  
Old 02-11-2009, 04:11 PM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 11
fia86 is on a distinguished road
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by nYum View Post
gumpal2??
biar je.nati lama2 bulat jd bola.leh main golek2

g la anto gromming
kasi cukur smpai tinggal kulit
xpe jgn risau
2 3 mgu bulu dia dah naik
cukup 3 bulan same with original fes hair

maaf ye bahasa tunggang langgang
isk2.. wat men bola ek.. makin bulat la badan si micky tu..
Reply With Quote
  #9  
Old 02-11-2009, 08:40 PM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by fia86 View Post
isk2.. wat men bola ek.. makin bulat la badan si micky tu..
micky yg dalam gmbar avatar tu ke? comel nyee..
ala sesekali je anta kucing2 tu,hhehe.dulu time Shiro hidup lagi,memang selalu la anta die grooming sbb bulu die memang sgt panjang,all white plak tu,dah la selalu lari dr rumah,balik pun mcm askar dah,kotor sgt..hantar la 'salun'.xlarat nak menyental,kang die plak sakit .
Reply With Quote
  #10  
Old 02-11-2009, 08:56 PM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 13
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: bulu kucing gumpal2

darling, brape rm nak grooming nie n kat ner eh..saya pun ade sekor yg pure white..slalu sental tapi still kuning2 ckit...
Reply With Quote
  #11  
Old 02-12-2009, 12:10 AM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 11
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Talking Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by nik_tropicana View Post
darling, brape rm nak grooming nie n kat ner eh..saya pun ade sekor yg pure white..slalu sental tapi still kuning2 ckit...
nik, ko sental pakai apa? akak buh clorox sket... bru bkilat bulu che kiah...
kehkehkehkeh
ko percaya x????
__________________

"`But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
`Oh, you can't help that,' said the Cat: `we're all mad here. I'm mad. You're mad.'
Reply With Quote
  #12  
Old 02-12-2009, 12:29 AM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by shareen_natasha View Post
nik, ko sental pakai apa? akak buh clorox sket... bru bkilat bulu che kiah...
kehkehkehkeh
ko percaya x????
Uikk ye ker Sha... bahayanyer!! leh mati kucing tau, clorox kuat!! Harap2 Sha joking jer nih...
Dulu kucing Pakcu ada gak lekat lipstick entah sapa... lama gak nak ilang, tapi lama2 lepas selalu mandi (tiga hari sekali), hilang dah...hehehe... (kena sental kuat2 sikit kat situ)
Grooming bukan utk bulu gumpal2, grooming tu utk bersihkan bulu n seluruh anggota badannya aja. Kalau bulu gumpal2, jawabnya kena gunting jer tapi hati2 takut terkena kulit. Paling bagus bawak gi vet n dia akan tolong or ajarkan camana cara yg betul untuk gunting bulu2 gumpal tu.
Reply With Quote
  #13  
Old 02-12-2009, 12:46 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 13
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by shareen_natasha View Post
nik, ko sental pakai apa? akak buh clorox sket... bru bkilat bulu che kiah...
kehkehkehkeh
ko percaya x????
saya sental guna troy yang anti fungus....jgn letak klorok kak...trus gugur kot bulu kucen nnt..

Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Uikk ye ker Sha... bahayanyer!! leh mati kucing tau, clorox kuat!! Harap2 Sha joking jer nih...
Dulu kucing Pakcu ada gak lekat lipstick entah sapa... lama gak nak ilang, tapi lama2 lepas selalu mandi (tiga hari sekali), hilang dah...hehehe... (kena sental kuat2 sikit kat situ)
Grooming bukan utk bulu gumpal2, grooming tu utk bersihkan bulu n seluruh anggota badannya aja. Kalau bulu gumpal2, jawabnya kena gunting jer tapi hati2 takut terkena kulit. Paling bagus bawak gi vet n dia akan tolong or ajarkan camana cara yg betul untuk gunting bulu2 gumpal tu.
pakcu, saya nak trim bulu Acha kasi botak boleh ke?gugur banyak sangat ar pakcu..supplement yg pakcu suggest xsempat beli lagi..sen xde..
Reply With Quote
  #14  
Old 02-12-2009, 08:04 AM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 11
fia86 is on a distinguished road
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
micky yg dalam gmbar avatar tu ke? comel nyee..
ala sesekali je anta kucing2 tu,hhehe.dulu time Shiro hidup lagi,memang selalu la anta die grooming sbb bulu die memang sgt panjang,all white plak tu,dah la selalu lari dr rumah,balik pun mcm askar dah,kotor sgt..hantar la 'salun'.xlarat nak menyental,kang die plak sakit .

hehe tu gambo morin.. micky yer xsempat upload lagi... hehe buzy ckit ler. nanti upload gambo si micky and manje... manje gak pun org bagi.. kecik lagi baru 2 bulan.. tapi takut orang.. tu yang kurung jek.. kalo tak melepek bawah kusi jek... tapi si manje nie suke men ngan si Jebat.. hehe tu la ingat nak bawak si micky pi grooommminggg akhir bulan kot... hahaha poket kering lerrrr
Reply With Quote
  #15  
Old 02-12-2009, 08:06 AM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 11
fia86 is on a distinguished road
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by shareen_natasha View Post
nik, ko sental pakai apa? akak buh clorox sket... bru bkilat bulu che kiah...
kehkehkehkeh
ko percaya x????
isk2.. pake clorox ke kak?
Reply With Quote
  #16  
Old 02-12-2009, 08:10 AM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 11
fia86 is on a distinguished road
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Uikk ye ker Sha... bahayanyer!! leh mati kucing tau, clorox kuat!! Harap2 Sha joking jer nih...
Dulu kucing Pakcu ada gak lekat lipstick entah sapa... lama gak nak ilang, tapi lama2 lepas selalu mandi (tiga hari sekali), hilang dah...hehehe... (kena sental kuat2 sikit kat situ)
Grooming bukan utk bulu gumpal2, grooming tu utk bersihkan bulu n seluruh anggota badannya aja. Kalau bulu gumpal2, jawabnya kena gunting jer tapi hati2 takut terkena kulit. Paling bagus bawak gi vet n dia akan tolong or ajarkan camana cara yg betul untuk gunting bulu2 gumpal tu.
ooo.. grooming tu hanye macam nak bersihkan badan kucing je la ek. hehe abgraldo, sory la ek.. fia nie xpenah bawak kucing2 kat rumah pi grooming.. sume yer lurus jek ... mane tak yer.. balik keje... duduk.. kuceng2 pun lepak same... tangan pe lagi capai sikat ler... morin suke disikat... kalo jebat susah ckit.. micky jek yang teruk.. kat atas badan dia tu teruk sgt gumpal2 yer.. besa plak tu... i nanti fia pi anto vet..
Reply With Quote
  #17  
Old 02-13-2009, 12:01 PM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 11
fia86 is on a distinguished road
Default Re: bulu kucing gumpal2

haaa.. ni la micky.. yang bulu dia dok gumpal2..

tunggu la micky yer.. awal bulan ni pi services bulu dia neh
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Image(098).jpg
Views:	108
Size:	225.1 KB
ID:	3390   Click image for larger version

Name:	Image(099).jpg
Views:	109
Size:	141.1 KB
ID:	3391   Click image for larger version

Name:	Image(109).jpg
Views:	98
Size:	455.0 KB
ID:	3392   Click image for larger version

Name:	Image(108).jpg
Views:	96
Size:	135.4 KB
ID:	3393  
Reply With Quote
  #18  
Old 02-13-2009, 07:47 PM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by nik_tropicana View Post
darling, brape rm nak grooming nie n kat ner eh..saya pun ade sekor yg pure white..slalu sental tapi still kuning2 ckit...

dulu hantar kat vet sec13 shah alam..putih bersih jadi nye..kalau nak buat sndri kat rumah,ade shampoo whitening utk bulu kucing putih,x payah clorox la kat sec13 tu die get rid bulu gumpal2 sekali..so settle la,nanti bulu panjang balik,no worries
Reply With Quote
  #19  
Old 02-13-2009, 08:03 PM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by fia86 View Post
haaa.. ni la micky.. yang bulu dia dok gumpal2..

tunggu la micky yer.. awal bulan ni pi services bulu dia neh
micky comel sgt nihh pipi tembammm cium sikitt
Reply With Quote
  #20  
Old 02-13-2009, 08:10 PM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 11
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Talking Re: bulu kucing gumpal2

Quote:
Originally Posted by fia86 View Post
haaa.. ni la micky.. yang bulu dia dok gumpal2..

tunggu la micky yer.. awal bulan ni pi services bulu dia neh
ala.....segaknya micky... meh la derma kt sha meh... hari2 aku grooming dia... huhuhuhuhu
__________________

"`But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
`Oh, you can't help that,' said the Cat: `we're all mad here. I'm mad. You're mad.'
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kucing tua binbin Cats & Kittens 68 04-08-2013 01:06 PM
aksesori kucing spongegirl Pet Products 3 05-04-2009 01:37 PM
15 ekor kucing Daniel Cat TV and Photos 111 04-17-2009 08:12 PM
Kucing Kentut... shareen_natasha Cats & Kittens 36 01-16-2009 07:24 PM
kucing bengal.. chemonk Success Stories 32 12-04-2008 09:51 PM


All times are GMT +8. The time now is 03:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.