Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Small Mammals - Furry & Cute > Rabbits

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 12-07-2008, 01:45 PM
afro's Avatar
afro afro is offline
JLD 485
 
Join Date: Oct 2008
Location: chulalongkorn
Posts: 176
Rep Power: 12
afro is on a distinguished road
Default Re: Litter Training Rabbits

ni nak tanya sikit nih...biasenya wabit lepas neuter, litter habbit dia jadi semakin baikkan?? tapi pelik la tengok bobo ni...kencing still bersepah. yang paling sakit hati, pagi2 masa keluarkan dari cage nak bagi makan, die kencing dulu kat penjuru dinding sebelum makan...masa dalam cage xkencing pulak. da kluar baru sibuk nak kencing. tp mase tu kire ok lagi la sebab x letak litter tray lagi kat bawah mase tu. but sekarang ni ber++ geram pulak sy kat dia...macam ni ceritanya..........

pada suatu pagi, masa nak bagi makan kat wabit2, sy keluarkan dulu toilet dia n letak kat penjuru tempat dia selalu kencing tu....pastu kluarkan dia pulak n letak dia atas litter tray tu....nak dijadikan cerita, dia cium2 je toilet tu n then dia turun, pegi kat tepi dinding n kencing kat situ pulak. geramnyeeee....

ada sekali tu saya try basuh n spray lantai dengan pencuci serai utk hilangkan bau pada lantai. result yang memberansangkan diperolehi... tapi sayangnya bertahan utk 1 hari je... pastu back to normal....

ada sesiapa x yang ada idea macam mana nak buat bobo kencing dalam litter tray? sy takut wabit yang lain ikut jejak langkah dia....
__________________
Reply With Quote
  #42  
Old 06-02-2009, 06:44 PM
ZZuRRa's Avatar
ZZuRRa ZZuRRa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Setar,Kedah
Posts: 7
Rep Power: 0
ZZuRRa is on a distinguished road
Default Re: Litter Training Rabbits

My 1 year rabbit know how to go to his "bathroom" by itself and it took not more than 2 months to litter train it.Plus,I used an ordinary box and just put 3 pieces of papers.Change it everyday to avoid any smell.
Reply With Quote
  #43  
Old 11-15-2009, 11:23 PM
nani nani is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Kajang
Posts: 120
Rep Power: 11
nani is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nani Send a message via Skype™ to nani
Default Re: Litter Training Rabbits

Quote:
Originally Posted by vivienlpl View Post
is your bunny / rabbit still small?
if small can train
but if big already..... susah nak train.....
erm... saya tak brpe paham la.. erm baby rabbit kite nk train kene tgu die pisah dari ibu die ke?ringkas ye. camne nk ajar die... diorg ni degil la sangat2.... rse nk gigit2
Reply With Quote
  #44  
Old 11-16-2009, 07:13 PM
ZZuRRa's Avatar
ZZuRRa ZZuRRa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Setar,Kedah
Posts: 7
Rep Power: 0
ZZuRRa is on a distinguished road
Default Re: Litter Training Rabbits

Quote:
Originally Posted by nani View Post
erm... saya tak brpe paham la.. erm baby rabbit kite nk train kene tgu die pisah dari ibu die ke?ringkas ye. camne nk ajar die... diorg ni degil la sangat2.... rse nk gigit2
tunggu umur dia dlm 1-2 bulan.senang jer.letak kotak biasa dalam sangkar mereka.masa saya mula2 try,arnab saya ingat tu mainan dia.lama2,dia tau yg tu tandas dan tak pernah pee or poop outside.sbb tu tak risau kalau dia roaming(bgi dia exercise) dlam rumah.bila dia nk ker toilet jer,dia akan masuk dlm sangkar sendiri.lps habis buat "business" dia keluar main balik.umur arnab kakak brapa?kalau dah 2 tahun keatas,susah sikit.

"melentur buluh biar dari rebungnya"..hehehe..
Reply With Quote
  #45  
Old 11-16-2009, 07:32 PM
ZZuRRa's Avatar
ZZuRRa ZZuRRa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Setar,Kedah
Posts: 7
Rep Power: 0
ZZuRRa is on a distinguished road
Default Re: Litter Training Rabbits

Quote:
Originally Posted by afro View Post
ni nak tanya sikit nih...biasenya wabit lepas neuter, litter habbit dia jadi semakin baikkan?? tapi pelik la tengok bobo ni...kencing still bersepah. yang paling sakit hati, pagi2 masa keluarkan dari cage nak bagi makan, die kencing dulu kat penjuru dinding sebelum makan...masa dalam cage xkencing pulak. da kluar baru sibuk nak kencing. tp mase tu kire ok lagi la sebab x letak litter tray lagi kat bawah mase tu. but sekarang ni ber++ geram pulak sy kat dia...macam ni ceritanya..........

pada suatu pagi, masa nak bagi makan kat wabit2, sy keluarkan dulu toilet dia n letak kat penjuru tempat dia selalu kencing tu....pastu kluarkan dia pulak n letak dia atas litter tray tu....nak dijadikan cerita, dia cium2 je toilet tu n then dia turun, pegi kat tepi dinding n kencing kat situ pulak. geramnyeeee....

ada sekali tu saya try basuh n spray lantai dengan pencuci serai utk hilangkan bau pada lantai. result yang memberansangkan diperolehi... tapi sayangnya bertahan utk 1 hari je... pastu back to normal....

ada sesiapa x yang ada idea macam mana nak buat bobo kencing dalam litter tray? sy takut wabit yang lain ikut jejak langkah dia....
Sebelum tu,boleh saya tgk gmbr litter tray tu?Dan umur arnab2 tu?kalau nak train rabbits,kena mula dari umur yg awal.kalau dah tua sgt,liat la sikit,tapi rasanya still boleh "diselamatkan".yang saya pening,litter tray tu awk letak dkt mana?luar sangkar atau dalm?btw,litter tray takleh diubah kedudukannya.yalah,pening arnab2 tu nanti."Eh,tadi benda di kat sana.lps tu di sini" habis2,tak guna terus.

saya cuma letak kotak biasa dan bubuh 3 helai old newspaper dlm tu.mula2,dia ingatkan tu rumah kedua dia.main2 pula dgn kotak tu.(oh,time tu dia umur 1 bulan 1/2)lepas tu,dia pee dan poop dlm tu.and taada!dia tak pernah buat hal dah.

kita takleh nk "push" sangat arnab2 ni.Dan,kalu kita baik dgn arnab2 ni,lagi senang nak di-trainkndan sekrang aran bsaya dah umur hampir 2 tahun.manja teramat dgn saya.nmpk saya lalu tepi sngkar,excited.hulur hidung minta diusapkan walaupun time tu dia tidur.kalu org lain lalu,dia buat bodoh jer.

oh ya,yg bab kencing tepi penjuru tu,mmg ada masalah.kenapa?sbb,dia ingat,dkt situ tandas dia dan bukan dlm litter tray tu.sepupu saya tak provide litter tray,jadi setiap kali bgi arnab exercise,dia akan lari tepi penjuru dan buat business dkt situ.

ada apa2,email jer..zuralyn_94@yahoo.com
Reply With Quote
  #46  
Old 11-20-2009, 10:33 AM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 11
aznor is on a distinguished road
Default Re: Litter Training Rabbits

litter training a rabbit is actually a very hard task..
well it all depends on our rabbits..
some rabbit proof to be a lot easier to train and some cant be trained ieven if they were neutered..
first u need to buy the litter box and fix it to the corner of the cage or you may also use a box..
just like in the first picture..
to encourage rabbit pooop..
in the litter box put food and hays in the litter box..(this means you have to put the food bowl inside the litter box)
it is rabbits nature to pee and poop while they were eating..
another steps is to scoop the poo and pee and put it into the litter box..(
when ur bit bit scent his smell..(but make sure u clean first all the poo n pee he throw before)so that he will not scent any other place to poo
he will naturally poo there..
well it is all based on my experience..
i might be wrong so check this web..
ha nak hilangkan poo die yg kemerahan or yg x leh keluar ngan cucian air..
we need to use weak acid for example vinegar(cuka)..

btw my bit bit run free in the house i just locate the corner litter box(2nd pic)
at the corner ..
she poo there..

http://exoticpets.about.com/cs/rabbits/a/rabbitslt.htm
http://exoticpets.about.com/cs/rabbi...rtrainrabb.htm



HOPE I THIS HELP ...


BTW GOOD LUCK...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	litter-training1.gif
Views:	148
Size:	26.8 KB
ID:	8009   Click image for larger version

Name:	pPETS-3765718dt.jpg
Views:	369
Size:	42.4 KB
ID:	8010  

Last edited by aznor; 11-20-2009 at 10:42 AM.
Reply With Quote
  #47  
Old 11-30-2009, 12:39 AM
wanieidayu's Avatar
wanieidayu wanieidayu is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 5
Rep Power: 0
wanieidayu is on a distinguished road
Question Re: Litter Training Rabbits

So does it means that I must not let my rabbit out of cage until they know how to use the litter box? so is it that everyday i must put their fresh pee & pooh into their litterbox until they understand that this is where their supposed to do thier business?
Reply With Quote
  #48  
Old 11-30-2009, 01:20 AM
nani nani is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Kajang
Posts: 120
Rep Power: 11
nani is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nani Send a message via Skype™ to nani
Talking Re: Litter Training Rabbits

Quote:
Originally Posted by afro View Post
act...i dah dpt pun holland lop yang orang nak adopt tu.hehe... i ingat nak neuter dia bcoz tahi dia bucuk... muka kiut tapi tahi bucuk x bes la.haha....ni i bagi pic dia. nama dia bobo. lagi 2 ekor wabit i ada kat rumah. nanti cuti sem i upload pic dieorang k!
jap ye.. nk tyee.. camne nk neuter kan rabbit??
Reply With Quote
  #49  
Old 12-02-2009, 07:17 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 11
aznor is on a distinguished road
Default Re: Litter Training Rabbits

Quote:
Originally Posted by wanieidayu View Post
So does it means that I must not let my rabbit out of cage until they know how to use the litter box? so is it that everyday i must put their fresh pee & pooh into their litterbox until they understand that this is where their supposed to do thier business?
btol wanie..
hi meet here..
klau u lpaskan nanti die akan cari tempat untuk poo n bile die dah acustomed dgn tmpat pee tu ..
die x kan nak guna litter box lagi..
Reply With Quote
  #50  
Old 12-02-2009, 07:18 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 11
aznor is on a distinguished road
Default Re: Litter Training Rabbits

Quote:
Originally Posted by nani View Post
jap ye.. nk tyee.. camne nk neuter kan rabbit??
nani bawak pergi vet..
u x rancang nak buat sendiri kan ?
lol
Reply With Quote
  #51  
Old 12-05-2009, 11:25 AM
wanieidayu's Avatar
wanieidayu wanieidayu is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 5
Rep Power: 0
wanieidayu is on a distinguished road
Default Re: Litter Training Rabbits

Quote:
Originally Posted by aznor View Post
btol wanie..
hi meet here..
klau u lpaskan nanti die akan cari tempat untuk poo n bile die dah acustomed dgn tmpat pee tu ..
die x kan nak guna litter box lagi..
Dah seminggu try ni... Diorg masih nak kencing merata2 lagi. Kat litterbox pun kencing kat merata2 dlm cage pun kencing.....

If tak bagi diorg kuar seminggu, sebab nak ajar kencing kat litterbox. Mau diorg mrajuk kat saya nih. Susah...susah...
Reply With Quote
  #52  
Old 12-05-2009, 11:57 AM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 11
aznor is on a distinguished road
Default Re: Litter Training Rabbits

Quote:
Originally Posted by wanieidayu View Post
Dah seminggu try ni... Diorg masih nak kencing merata2 lagi. Kat litterbox pun kencing kat merata2 dlm cage pun kencing.....

If tak bagi diorg kuar seminggu, sebab nak ajar kencing kat litterbox. Mau diorg mrajuk kat saya nih. Susah...susah...
mmg susah ckit..
n kadang 2 ade yg x boleh di train pon..
i pon x tau la cam ne lagi sbb my bunny ok je..
tapi i ambil mase 1 bulam untuk diorang betol2 trained
hanye lpas bile i ade bersame dan sekejap2 je..
x pe klau kurug..
tapi kene lpas gak dlm 10 mnt ke sehari(waktu pagi 7 am/ maghrib 7 pm) rabbit mmg perlu run free waktu 2 nie..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Potty Training dog is my buddy Training & Behavioral Issues 16 08-03-2010 06:04 PM
Dog obedience training by certified dog behaviorist. acsyen Training & Behavioral Issues 3 12-06-2008 02:18 AM
Rabbits also have different characteristics vivienlpl Rabbits 2 09-14-2008 06:01 PM
Training My Labrador pushpa Training & Behavioral Issues 11 08-22-2008 11:21 AM
Training your cat/kitten to use the litter box ashleywong Training & Behavioral Issues 4 08-11-2008 03:00 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.