Go

Go Back   PetFinder.my > Reviews, Notices & Stories > Success Stories

Success Stories Share your happy and heart-warming "tails" with our community. Let us know about your successful rescue, rehome or adoption efforts!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-04-2008, 08:09 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

Hehe... Diatas permintaan ramai...hehe (sebenarnya tak ramai pun..wakaka, saja nak citer kat org baru kat sini yg duk PM2 pakcu pasai citer nih)..Enjoy, and Enjoy Again for those yg dah tau..wakaka

100% original n unedited !

Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....n Pics (Thanks Din)
Salam sejahtera to ALL,

Tak tau, tapi terasa sayu sikit mlm ni. 2 of my cats (Alfio n Raldo), genap 3 tahun hari ni. Selalunya we all ada la celebrate sikit, macam last year aku adala potong-potong kek (depa tu adala makan sikit kek tu, tapi malamnya bagi ayam rebus), but this year tak celebrate sebab alfio dah kasi kat orang. Tu yang sayu tu.. Sebabnya, aku kesian kat dia sebab bila dah ada kucing lain, dia lebih suka menyendiri dan tak nak makan. So, aku bagila kat org, supaya dia dapat sepenuh kasih sayang dari tuan baru dia. Tapi sebelum tu, aku dah pastikan tuan baru tu memang sayang pada kucing, tak ada kucing lain, dan tahu sedikit sebanyak tentang pemeliharaan kucing. Sayunya... sebab alfio adalah kucing pertama aku, kucing pertama aku (together with raldo) yang masuk bertanding show MCC, dan alfio la kucing pertama aku dpt 1st place in his 1st show.


Ini la alfio.. rindunyer..

Lepas umur depa tu 1 tahun lebih and neutered, aku beli sekor kitten (argo), kononnya nak bagi depa tu main-main.


Ini la argo, masa mula-mula sampai rumah aku.

2/3 hari, alfio n raldo punyala marah. Aku letakkan argo dalam cage kat belakang, silapnya dekat dengan tempat depa dua ekor tu makan and litter box. Si alfio adalah pergi dekat-dekat sekali sekala tapi hissing kat si kenit tu. Raldo langsung tak nak ke belakang, makan minum pun tak, lepas tu di bantainya poo poo kat depan (ruang tamu), marah sangat la tu. So, aku terpaksa la transfer, litterbox and tray makan tu kat depan. Harum semerbaklah rumah aku, tapi nak buat macamana...


Ini la raldo

After a week, depa tu dah tak bole pisah dah dgn argo. Kadang tu berebut-rebut pulak.. hehe. Tapi, sayangnya depa tu dapat main dgn argo lebihkurang seminggu je. Yang ini nak cerita panjang..

Aku dok depan, ngan PC tgh buat report, dlm kul 12 mlm. Depa bertiga tu tgh main kat dapor belakang. Tiba-tiba aku dengar bunyi argo menjerit. Aku terusla gi belakang, aku tengok alfio n raldo macam resah je tgk luar. Argo tak de pulak masa tu. So, aku carilah argo, kut-kut dalam bilik ker, bawah kotak ker tapi takde. Last tu aku perasan, kat pintu belakang tu, wire grill tu macam dah kena kebak. Sah ler dah keluar argo ni. Aku terus unlock the door, tengok kat bawah longkang, lorong2 belakang tak de pun. Aku, dgn tak pakai baju round satu kawasan lorong2 kedai kat situ tapi tak jumpa pun. Nampak, adala 2/3 org teenagers tgh lepak2 kat tepi jalan, so tanyala dia org ada nampak argo tak, tapi tak de. Punyalah sedih... Dalam sedih2 tu, tiba-tiba ada bro security yg jaga kedai jual kereta tanya aku kenapa. Aku jwb, kucing hilang. Dia kata, tadi dia ada nampak 2/3 teenagers duk lepak kat lorong belakang rumah aku, lepas tu depa tu lari n nampaknya mcm pegang sesuatu tapi dia tak sure. Bebudak tu masuk keta, terus pecut. Dia nampak kereta tu tapi tak perasan plat no. Sah ler... argo kena curi!! Macamana nak buat ni? Aku panik.. dah pukul 1 pagi, mana nak kejar budak2 tu n tak tau pulak sapa.. Yang aku paling sedih bila tengok alfio n raldo. Mengiau-ngiau panggil adik dia org.. meleleh air mata aku.

So, esoknya aku buat report polis. Siap dgn gambar argo sekali. Aku rasala, aku ler org pertama kat daerah tu buat repot polis kucing hilang. Aku cuak jugak, takut kena gelak dgn polis, tapi aku buat bodo jer le. Leganya, bila polis tu tak gelak pun, but seems to take it very seriously. Gambo argo terus tampal kat notice board polis, n masa tu jugak sarjan tu call polis lain beritahu. Aku beritauler kereta jenis apa n color (based on the security guard description, tak tau plat no), tapi polis tu kate byk kereta mcm tu (wira sedan merah). So, aku pleads kat polis, just try your best.

Petang tu jugak aku gi rumah bomoh, aku dah tanya rumah bomoh barang hilang kat pakcik-pakcik kat sini (im new to this area). Bomoh tu sengih-sengih je kat aku, tapi bila tgk pic argo, dia terus mcm kesian kat aku. So, terus dia jampi2 pic tu. Katanya argo sah kena curi, tapi masih dekat-dekat lagi. Dia suruh aku dtg lusa. Lusanya aku pergi, dia bagi aku batu sungai 7 bijik, dia suruh goreng tanpa minyak 3 mlm berturut, lepas jam 12 mlm. Katanya, argo dah jauh dah. Mlm tu aku start ler goreng batu tu, kreng-kreng kul 12 mlm. Meremang jugak bulu tengkok aku seram. Kelakarnya, si alfio n raldo dok tgk je aku goreng, macam paham jer.

After 4 days, tak jumpa lagi. Aku jumpa lagi sorang bomoh (recommended by my friend). Dia pun kata, argo kena curi and dah jauh. Leganya, tak de sorang pun yg kata argo dah mati. Sebabnya, semalam tu aku drive kat kawasan tu ternampak satu bangkai kucing kat tepi jalan, bulu dia mcm argo.

After a week, still no news. So aku tawakkal jer la sambil doa-doa dlm sembhyg. Kata my friend, after 14 days, alfio n raldo tu maybe dah tak ingat lagi dah kat argo, tu yg sedih tu. Tempat yg aku beli argo tu willing to subsitute, tapi aku kata tunggu la dulu dlm seseminggu lagi.

After 10 days, kul 12 mlm, aku gi la jalan kaki ke kedai mamak. On the way tu, ternampak la ada satu kereta (wira sedan merah) nak masuk dari jalan besar ke kedai video games tepi tu. Tgk ada 2/3 org budak muda dlm tu. Terdetik hati aku.. might be these is them. So, aku try la call koperal cuba suruh dia org siasat, tapi koperal tu buat roadblock, tak dpt dtg. Dia suruh aku call sarjan, tapi tak dpt pulak. So, aku terusla gi kedai mamak, sampai kat sana tiba-tiba sarjan tu ada kat sana, teruslah aku story kat dia. Dia promise, lepas makan dia pergi siasat. Lepas je makan, aku pun terus jalan lalu kat situ, aku tgk sarjan tu tengah dok soal siasat 2/3 org budak tu. Dia panggil aku. Aku ingat lagi sampai sekarang dia cakap apa. `ini dia tuan punya kucing tu, kalau dia tak dpt kucing tu mlm ni' semua masuk lokap' Aku punya la takut, sebab aku tak sure budak2 tu yang amik sebab dia orang tak mengaku ambik. Nanti jadi dendamlak kat aku. Aku pergila kat sorang budak, duduk tepi sekali. Dia ni nampak mcm ustad, ada janggut lagi. Aku tanya la dia. What he said its a real shock to me `saya tak tau apa-apa bang, tapi bila saya balik rumah tengok ada kucing dalam bonet belakang' ooohhh nasib baik la tak lemas argo tu. Mungkin dekat kut. So, aku ckp kat polis tu, argo memang dia org ambik, and i'm to claim it now. So, polis tu kasi aku pergi dgn budak tu, tapi sorang tinggal. Sarjan tu ckp, kalau tak de kucing, yg tinggal ni masuk lokap.

So, about 1 pagi, we all naik keta gi cari kucing tu kat rumah dia org. MasyAllah, jauhnya, about 38km. Sampai satu rumah, argo tak de kat situ. Pergi satu rumah lagi, pun tak de. Last-last tu pergi to 3rd house. Rumah yg ni dlm hutan, kereta tak boleh masuk, tak de jalan. Park tepi, jalan about 50 mtr. Budak ni masuk dlm rumah. kejut kawan dia. To my relieve, dia keluar bawak argo. Bagi kat aku. Alhamdulilah.. jumpa jugak. To my disgust, none of them say sorry to me... mcm tak de apa jer. So, bila balik, sarjan tanya nak dakwa tak budak2 ni, aku ckp no, for me dah dpt argo cukupla. Tapi dlm tu aku dok basuh gak budak tu, kalau nak main dgn kucing dtg la rumah, jgn curi.

So, punya la happy. Alfio n Raldo jumpa terus gomol2 argo. It brought tears of happiness to me..

Alhamdulillah, argo semakin sihat sekrg ni. And he did very well in MCC shows. 3x 1st place! The last he entered bagging Best Neuter Pet in South City Plaza.


Argo now..


Rimba kencana. The only DSH. After august nak neuter. Cerita dia, next time.


Kilau saujana. 8 months. DSLH (MC..hehe) Tak de citer lagi. Kontroversi byk ler.. hehe, baru lepas sihat...


New boy DSH, 3 bulan kut, 1st adopted stray, name Littail Mike.. cun kan? wakaka

The end
Reply With Quote
  #2  
Old 12-04-2008, 10:27 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

Pakcu!!!!!!!!!!!!! ini kisah mona fendy dari kampung sebelah ni.wakakakakak!! anyway,bagus gak utk mengimbas kembali memori dari kampung sana.kiranya ada juga permintaan dari member senior ni.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-04-2008, 10:35 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

Hehe.. June Fendy..wakaka.... A ah, nak bg semangat kat org2 yg penah ilang kucing n memenuhi permintaan lagu popular..hehe
Reply With Quote
  #4  
Old 12-04-2008, 10:52 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

hahahhahahah!! sekali sekali kita buat request mengenang tempat lama tak gitu Pakcu.si Tok Penghulu yg beriya iya request tp dia tak muncul sejak berapa zaman ni.


Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Hehe.. June Fendy..wakaka.... A ah, nak bg semangat kat org2 yg penah ilang kucing n memenuhi permintaan lagu popular..hehe
Reply With Quote
  #5  
Old 12-04-2008, 10:58 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

Quote:
Originally Posted by June View Post
hahahhahahah!! sekali sekali kita buat request mengenang tempat lama tak gitu Pakcu.si Tok Penghulu yg beriya iya request tp dia tak muncul sejak berapa zaman ni.
A ah, lama tak dgr citer Tok Penghulu. Apa kabar dia ek...
Reply With Quote
  #6  
Old 12-05-2008, 10:10 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 12
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

cute giler argo...
bile la mrasa nak pegang2 dia..
heheheh..
rupanya tu ler kisah argo yg pakcu ckp2 dulu ekk..
iskk...rasanya bebudak tuh curik argo sebab nak "main" jek ke
dah plan nak "jual"..
iskkk.....
panjang jodoh dia ngan pakcu..
finally jumpa balik..
at least pakcu dh try seboleh mungkin utk dapatkan dia balik..
sapa x sayang kucing beb!..

errrrrr..pakcu beli dia mula2 dulu harga berapa...??
klu x keberatan nk share2 bgtau ler..
saje jek menyibuk nih...
hehehhehe
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #7  
Old 12-05-2008, 10:52 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 12
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

waaa..pakcu da bukak crite yang penuh ngan cabaran...boleh masuk kisah benar...ape2pun suma kucen pakcu hensem2+macho...sebaik kilau da zasss..klu x nak masuk minang..wakakaka..
Reply With Quote
  #8  
Old 12-05-2008, 11:31 AM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
cute giler argo...
bile la mrasa nak pegang2 dia..
heheheh..
rupanya tu ler kisah argo yg pakcu ckp2 dulu ekk..
iskk...rasanya bebudak tuh curik argo sebab nak "main" jek ke
dah plan nak "jual"..
iskkk.....
panjang jodoh dia ngan pakcu..
finally jumpa balik..
at least pakcu dh try seboleh mungkin utk dapatkan dia balik..
sapa x sayang kucing beb!..

errrrrr..pakcu beli dia mula2 dulu harga berapa...??
klu x keberatan nk share2 bgtau ler..
saje jek menyibuk nih...
hehehhehe
Thanks Lia. Argo tu pakcu bagi token jer, sebab ambik kat tuan Alfio Raldo dulu, pakcu bukan citer sedih so dia kesian budak tu nak adik so dia bagila argo..hehe . Kalau dia jual adala dl 5-600 kut...murahjer.
Quote:
Originally Posted by nik_tropicana View Post
waaa..pakcu da bukak crite yang penuh ngan cabaran...boleh masuk kisah benar...ape2pun suma kucen pakcu hensem2+macho...sebaik kilau da zasss..klu x nak masuk minang..wakakaka..
Kilau belum zass lagi..hehe, tp dia lambat matured, maybe dlm umur stahun kut, dlm 3 bulan lebih lagi... sapa antara calon menantu pakcu tu?..
Reply With Quote
  #9  
Old 12-05-2008, 11:35 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 12
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Kilau belum zass lagi..hehe, tp dia lambat matured, maybe dlm umur stahun kut, dlm 3 bulan lebih lagi... sapa antara calon menantu pakcu tu?..
bajet nak ntuk Acha..wakakaka..gurau je pakcu..yg ade skrg nie pun da puas hati..xmo tambah2 lagi..tapi saya berkenan tgk Kilau...
Reply With Quote
  #10  
Old 12-06-2008, 12:13 PM
mixa's Avatar
mixa mixa is offline
AnImaL lUVer..
 
Join Date: Nov 2008
Location: cheras, kl
Posts: 267
Rep Power: 11
mixa is on a distinguished road
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

Saspen n menarik citer pakcu nih..boleh wat drama dh..hehehe..

comei benar si agro tu time kecik but biler dh besar dh x cute tp hensem..

mase pakcu jumpe die kn, cmne keadaan die? ade muka takut x? bulu die waktu tu cmne?
Reply With Quote
  #11  
Old 12-06-2008, 11:34 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

Quote:
Originally Posted by mixa View Post
Saspen n menarik citer pakcu nih..boleh wat drama dh..hehehe..
comei benar si agro tu time kecik but biler dh besar dh x cute tp hensem..
mase pakcu jumpe die kn, cmne keadaan die? ade muka takut x? bulu die waktu tu cmne?
Thanks.. sebab Yusof Haslam bukan forumers.. kalau tak lama dah...
Macam tuan argo gak kut...wakaka
Memang muka stress n takut... bulu banyak gugur, kepala botak... kutu banyak!. Camana pun Alhamdulilah jumpa balik..
Reply With Quote
  #12  
Old 12-16-2008, 10:19 AM
Ferreted Ferreted is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Utama
Posts: 415
Rep Power: 0
Ferreted is an unknown quantity at this point
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

pakcuu.. ask that bomoh where is my sammy? still alive or not? hehehe. i have surrendered his fate to whatever it is.. anyway selamat pakcu bisa dapat argo balik. cerita yang sangat mengharukan dan terbayang betapa bahagianya pakcu pas dapatkan itu furball. hahaha..

P.S: lama tak post, saya ketiduran... hehehe
Reply With Quote
  #13  
Old 12-19-2008, 03:24 AM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

Quote:
Originally Posted by Ferreted View Post
pakcuu.. ask that bomoh where is my sammy? still alive or not? hehehe. i have surrendered his fate to whatever it is.. anyway selamat pakcu bisa dapat argo balik. cerita yang sangat mengharukan dan terbayang betapa bahagianya pakcu pas dapatkan itu furball. hahaha..

P.S: lama tak post, saya ketiduran... hehehe
Thanks Chelly, sorry aaa for so late reply... Pakcu pun ketiduran.... So sorry to hear about your Sammy, Pakcu hope and pray he's ok wherever he is. How long already?
Reply With Quote
  #14  
Old 12-19-2008, 08:58 AM
Ferreted Ferreted is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Utama
Posts: 415
Rep Power: 0
Ferreted is an unknown quantity at this point
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

haaa... he... i give up already.. i know my place condition... eee... 5 months already gone. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAA....
Reply With Quote
  #15  
Old 12-19-2008, 02:51 PM
azris azris is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 94
Rep Power: 12
azris is on a distinguished road
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

pak cu...ni which bomoh nie hehe in case if ada kucing disappears boleh juga contact2 tok moh tu
Reply With Quote
  #16  
Old 12-19-2008, 03:17 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

Quote:
Originally Posted by azris View Post
pak cu...ni which bomoh nie hehe in case if ada kucing disappears boleh juga contact2 tok moh tu
Hehe... bomoh kampong jer, kalau ada yg dissapear PM Pakcu dgn pic, nama kucing and alamat tempat hilang. Tapi jgn lama2 sangat, kalau boleh dalam tempoh dua hari hilang mesti dah kasi Pakcu..., hehe.. pomot Bomoh lak Pakcu ni kan...
Reply With Quote
  #17  
Old 12-19-2008, 03:58 PM
Ferreted Ferreted is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Utama
Posts: 415
Rep Power: 0
Ferreted is an unknown quantity at this point
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

pakcu.. kalo nak tanya nasib doggie saya bisa tak?
Reply With Quote
  #18  
Old 12-19-2008, 04:28 PM
azris azris is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 94
Rep Power: 12
azris is on a distinguished road
Default Re: Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

hehe apa pengeras dia pakcu?nanti if ada member2 hilang kucing or myself sendiri..nanti kitaorg carik pakcu
Reply With Quote
  #19  
Old 12-19-2008, 05:08 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cerita Alfio, Argo, Polis, Bomoh....

Pakcu,selain dari cat lovers,buka petshop,ikut cat show msh ada time nak jd bomoh cari kucing dan anjing hilang.huhuhu!! your plate is full Pakcu.you need an assitant.saya blh tlg

Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Hehe... bomoh kampong jer, kalau ada yg dissapear PM Pakcu dgn pic, nama kucing and alamat tempat hilang. Tapi jgn lama2 sangat, kalau boleh dalam tempoh dua hari hilang mesti dah kasi Pakcu..., hehe.. pomot Bomoh lak Pakcu ni kan...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Argo Selalu Mengiau.. Kenapa ek abgraldo Training & Behavioral Issues 32 11-07-2008 08:02 PM


All times are GMT +8. The time now is 04:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.