Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 07-12-2010, 03:27 PM
grrrrrrrk grrrrrrrk is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 43
Rep Power: 0
grrrrrrrk is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

Wahhhh,

Kenapa KKM ngan MCFA ada masalah ni, mmg bagus ada banyak kelab kucing dgn membawa register yg berlainan, sama ada FiFe, CFA atau TICA.

Saya lebih tau yg TICA dgn CFA, sbb kalo kucing u walaupun ada rupa pedigree tapi tiada cert still boleh masuk dlm HHP punya category. Dan masih akan di judge mengikut HHP punya permarkahan. Yg Fife saya x pasti la pulak.

KKM masalah nak masuk show, MCFA pulak masalah penyelewengan kelab.

Susah la camni,
Reply With Quote
  #22  
Old 07-12-2010, 03:46 PM
hhplover hhplover is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 58
Rep Power: 10
hhplover is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

Nak mencelah sikit :
Show Fife (KKM)
a. kalau kucing tu dari breed yang direcognise oleh Fife tapi tak ada cert, dia boleh masuk show under Pedigree categori Novice (fees sama mcm pedigree, mahal la sikit). Kalau ada dua Fife judge confirm yang kucing tu menepati ciri-ciri pedigree, Fife akan keluarkan cert untuk kucing tu, provided requested by the owner.
b. kalau kucing dari breed yang TIDAK di recognise oleh Fife, kucing tu boleh show (with permission from organiser), tapi TIDAK akan dipertandingkan dalam mana-mana kategori. Maybe, dengan kerjasama Fife Judge and organiser, Judge can explain about the breed and get a token gift from sponsor.

Ni pasal HHP kat Fife, TICA, CFA show
FIFE Show
HHP/Non Pedigree/Non Cert cats, mesti berciri-ciri kucing kampong or mix. Kalau dia berciri pedigree, Judge akan persuade owner to enter under Novice (entry fee sama macam pedigree) and will be judged. Kalau owner refuse, selalunya akan dijudge jugak dalam HHP tapi won't be winning anything, to ensure fairness to all pure HHP/Non Pedigree cats.
TICA Show
Kalau macam member MCFA cakap kat atas tu, HHP category tu boleh jadi tak adil di TICA show sebab kucing pure pedigree, cuma tak de cert pun boleh bertanding di HHP. Macamana pun, semua terpulang kat judge and judge kena la be professional kat sini. Sebab categori tu HHP, advantage mesti diberi kepada pure Non Pedigree/HHP cats. Dari pengalaman saya, ada jugak Judge yang beri kemenangan pada pure HHP cat tapi majoritinya beri kemenangan kepada pedigree like cats. Cuba tengok top ten HHP winning pics. So, you all fikir2 la sendiri.
CFA Show
Kat sini HHP ada satu kategori saja dan maximum cuma 20-25 ekor je. So far, CFA judge is the BEST in judging HHP categori, nampak professional and unbias. Walaupun ada satu dua pedigree like cats yang enter HHP cats ni, tapi 90% winning cats memang pure HHP cats.

So, lu orang fikir2lah sendiri kalau nak masuk korang punya pure HHP/Non Pedigree cats kat show mana. Tepuk dada tanya selera....
Reply With Quote
  #23  
Old 07-12-2010, 04:00 PM
grrrrrrrk grrrrrrrk is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 43
Rep Power: 0
grrrrrrrk is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

Yeke CFA ada limit untuk HHP catergory.

Saya check yg show terbaru di Kulai CFA show tiada dinyatakan limit untuk masuk HHP.

Yg ada cuma total entry will be 145 ekor kucing. Tapi tiada dinyatakan HHP ada limit.

Sila rujuk disini: http://mycatshow.wordpress.com/

Reply With Quote
  #24  
Old 07-12-2010, 04:13 PM
hhplover hhplover is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 58
Rep Power: 10
hhplover is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

Quote:
Originally Posted by grrrrrrrk View Post
Yeke CFA ada limit untuk HHP catergory.

Saya check yg show terbaru di Kulai CFA show tiada dinyatakan limit untuk masuk HHP.

Yg ada cuma total entry will be 145 ekor kucing. Tapi tiada dinyatakan HHP ada limit.

Sila rujuk disini: http://mycatshow.wordpress.com/

145 cats tu total semua termasuk pedigree
memangla dia cakap tak de limit, tapi so far yang paling banyak pun tengok ada 22 cats HHP yang bertanding (except show kat Sabah/Sarawak.. tak sure) .... tu lah best
Probably coony can better explain about this...
MCFA show baru ni ada sampai 60-70 ekor dlm satu kategori HHP, tiga kategory dalam 180 ekor!
Reply With Quote
  #25  
Old 07-12-2010, 05:07 PM
MiaMelissa's Avatar
MiaMelissa MiaMelissa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 37
Rep Power: 0
MiaMelissa is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

penjelasan yg hhplover bagi tu dah tepat sgt dah rasanya. judging system berbeza mengikut kelab. x sama. kalo x, i pon nak masukkan show Q oriental SH i under CFA HHP category..haha.tgk apa judge cakap.mesti dia persoal. nurul ade cert utk munchkin u kan.under tica ek.better masuk tica show bln 8 nie.bleh accumulate point lg kalo betol pada landasannya.dan, nurul boleh blaja stakat mana profile munchkin nurul tu under profile tica,supaya nurul boleh perbaiki kat mana kurangnya profile munchkin nurul di kemudian hari.kan itu lebih berguna untuk nurul?

Miamelissa: if i bwk masuk bengal dlm cfa show, apa jadi ek..
Reply With Quote
  #26  
Old 07-12-2010, 05:39 PM
hhplover hhplover is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 58
Rep Power: 10
hhplover is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

Quote:
Originally Posted by MiaMelissa View Post
Miamelissa: if i bwk masuk bengal dlm cfa show, apa jadi ek..
rasanya boleh show jer (kalau organiser permisi) tapi tak boleh compete and collect point sebab CFA tak recognise Bengal...
Reply With Quote
  #27  
Old 07-12-2010, 06:42 PM
grrrrrrrk grrrrrrrk is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 43
Rep Power: 0
grrrrrrrk is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

So maknanya CFA pun xde limit untuk entry HHP.

Cuma sbb x ramai HHP yg nak masuk show CFA je. So secara amnya sume CFA, TICA atau FiFe xde limit ntuk HHP punya entrance. Selagi ada org nak masuk selagi tu bleh masuk.

Ini apa yg saya nampak.

Reply With Quote
  #28  
Old 07-13-2010, 09:07 AM
MiaMelissa's Avatar
MiaMelissa MiaMelissa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 37
Rep Power: 0
MiaMelissa is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

Quote:
Originally Posted by grrrrrrrk View Post
So maknanya CFA pun xde limit untuk entry HHP.

Cuma sbb x ramai HHP yg nak masuk show CFA je. So secara amnya sume CFA, TICA atau FiFe xde limit ntuk HHP punya entrance. Selagi ada org nak masuk selagi tu bleh masuk.

Ini apa yg saya nampak.

For me, CFA show won't let HHPs over number pedigree cats. sebab intention show adalah berbeza. mungkin untuk menjaga status show itu sendiri. i pon pernah join show CFA. committee pernah bgtau i yang HHPs normally 15-30 ekor saja. diorang xkan ambik more than that.
Reply With Quote
  #29  
Old 07-13-2010, 09:29 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

I would like to thank HHPLover for the detailed explanation . If the VP of KKM had done the explanation like you had I am sure that this would not have arised. So.... the best show to participate would be CFA or TICA

Thank you to Rado, MiaMelissa also for your kind explanation Much appreciated.

But I kinda feel kinda sad because cats are differentiate by having Certificates and Non Certificates at the end of the day they are just cats irrespective of the CERTS that they are holding.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #30  
Old 07-13-2010, 10:02 AM
MiaMelissa's Avatar
MiaMelissa MiaMelissa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 37
Rep Power: 0
MiaMelissa is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
I would like to thank HHPLover for the detailed explanation . If the VP of KKM had done the explanation like you had I am sure that this would not have arised. So.... the best show to participate would be CFA or TICA

Thank you to Rado, MiaMelissa also for your kind explanation Much appreciated.

But I kinda feel kinda sad because cats are differentiate by having Certificates and Non Certificates at the end of the day they are just cats irrespective of the CERTS that they are holding.
YOU ARE WELCOME
xpe nurul..once nurul join show nanti, insyaAllah Nurulakan blajar lots about judging system and why adanya pedigree category and HHP category..goodluck erk in the upcoming show.dadaa..
Reply With Quote
  #31  
Old 07-13-2010, 02:44 PM
hhplover hhplover is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 58
Rep Power: 10
hhplover is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
I would like to thank HHPLover for the detailed explanation . If the VP of KKM had done the explanation like you had I am sure that this would not have arised. So.... the best show to participate would be CFA or TICA

Thank you to Rado, MiaMelissa also for your kind explanation Much appreciated.

But I kinda feel kinda sad because cats are differentiate by having Certificates and Non Certificates at the end of the day they are just cats irrespective of the CERTS that they are holding.
No problem Nurul. It is just a simple misunderstanding. VP tu pun baru jadi VP, walaupun dah lama dalam KKM... so jgn lah marah-marah dia..

Saya pun sedih jugak bila kucing dibeza-beza dengan cert. Tapi nak buat macamana kan.... dah nasib kucing kacukan/kampong/non cert... yang penting semua kita sincere in loving and take care of our cats..
Reply With Quote
  #32  
Old 07-13-2010, 02:50 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

Quote:
Originally Posted by hhplover View Post
No problem Nurul. It is just a simple misunderstanding. VP tu pun baru jadi VP, walaupun dah lama dalam KKM... so jgn lah marah-marah dia..

Saya pun sedih jugak bila kucing dibeza-beza dengan cert. Tapi nak buat macamana kan.... dah nasib kucing kacukan/kampong/non cert... yang penting semua kita sincere in loving and take care of our cats..
Kalo dah lama dalam KKM patut dia pandai explain in detailed like you Ni cara dia explain wat sakit hati orang je. Dia tu patut ambil kelas sopan santun. I rather show my cat in shows organized by CFA (under HHP) or TICA since they do not have this riduculous rules and regulation.

Agreed...... we should be sincere in loving and caring for our cats despsite of having or not having certs
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #33  
Old 07-26-2010, 06:52 PM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 10
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

kucing pun ada double standard ... memang syeall
Reply With Quote
  #34  
Old 10-14-2011, 07:30 PM
jarir jafni jarir jafni is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Location: taiping
Posts: 18
Rep Power: 0
jarir jafni is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

jom kite daftar kelab kuceng baru nak???
Reply With Quote
  #35  
Old 06-28-2019, 10:21 AM
frey frey is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 2
Rep Power: 0
frey is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	cat.jpg
Views:	72
Size:	114.8 KB
ID:	12517  
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pet Insurance in Malaysia? a.lya General Discussion 13 11-09-2014 09:55 PM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM
Oscar come to Malaysia dog is my buddy Animal Organizations & Societies 0 08-17-2009 05:54 PM


All times are GMT +8. The time now is 05:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.