Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Exotic

Exotic The strange, the creepy, and the scary such as spiders, scorpions and more

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 06-29-2009, 03:04 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 12
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Nih gambar2 baby tuh....




Tengah menelan pisang...




Senyum lah tu..

chumel...
tp apakan daya...
x mampu nak bela selain dr tuh..
sah2 hubby bising
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #22  
Old 06-29-2009, 04:31 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by hashimi View Post
oooowwhhh.....
tringin nk bela. kalo der org nk jual just inform la. tp nk yg leh wat lesen n dari peniaga yg sah...
rasanya takda peniaga yang sah jual haiwan terlindung. Orang yang bela haiwai-haiwan ni yang perlu ambil lesen untuk membela. Bila dah dapat lesen kena buat yearly report status haiwan tersebut. Mereka yang ada lesen ni lah yang jual. Kalau kat sini, lesen cuma dikuarkan oleh Sarawak Forestry. Bukannya oleh orang yg menjualnya.
Reply With Quote
  #23  
Old 06-29-2009, 04:43 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by zulkis View Post
Huh...best siot..sekali pandang macam sugar glider..comei. Yang ni anak dia umur baper bulan? Tempoh matang/dewasa plak camne? Bila start boleh ngawan? hehe..
Baru putus susu, umo dalam 2 bulan. Tak tahu lah umo berapa dia matang. Setakat nih aku tak nak fikir jauh ke depan. Gerun gak aku fikir saiz matang dia. Aku nih dok apartment, ngan kucing aku lagik, ngan binturong yang sebenar anjing, 2 ekor pulak tu. Nak fikirkan bila dia start mengawan? Kalau aku dekat ngan ko, boleh ko adopt anak-anak dia ker apa, tapi aku kat Sarawak. Aku tak trust orang bela. Ni lah sebab utama aku ambik anak binturong tu takut jatuh ke tangan orang tak betul-betul nak jaga.
Reply With Quote
  #24  
Old 06-29-2009, 08:45 PM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 11
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
rasanya takda peniaga yang sah jual haiwan terlindung. Orang yang bela haiwai-haiwan ni yang perlu ambil lesen untuk membela. Bila dah dapat lesen kena buat yearly report status haiwan tersebut. Mereka yang ada lesen ni lah yang jual. Kalau kat sini, lesen cuma dikuarkan oleh Sarawak Forestry. Bukannya oleh orang yg menjualnya.
i'm mean petshop tu leh wat resit utk kita tunjuk kat wildlife department. so leh la wat resit.
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
  #25  
Old 06-30-2009, 08:30 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by hashimi View Post
i'm mean petshop tu leh wat resit utk kita tunjuk kat wildlife department. so leh la wat resit.
Biasanya petshop tak jual binatang terlindung sebab perlukan kebenaran. Kalau petshop dibenarkan menjual, banyaklah binatang terlindung ini diburu dan dijual. Kalau ada jual pun dia takkan bagi resit yang boleh jadi bahan bukti yang dia jual.
Reply With Quote
  #26  
Old 06-30-2009, 08:33 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Binturong

Bareen,
besonyer bdn binturong nih kalu dah dewasa....
ngeri la pulak....dia tak bahayakan kucing2 Bareen ke nanti ?
Reply With Quote
  #27  
Old 06-30-2009, 09:30 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Kalau dari kecik dah biasa ngan kucing tak jadi masalah. Parent dia pun memang dah biasa ngan kucing. Malah lebih manja dari kucing.
Reply With Quote
  #28  
Old 06-30-2009, 10:49 AM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 11
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: Binturong

Ha saudaraku Bareen.. lama ye menyepi tanpa berita.. Hrp Bareen byk brsabar dgn kehilangan kedua-dua civet Bareen tu.. SEmoga Civet tu berada dalam keadaan baik wpun tiada di dpn mata.. *fikir positif*
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #29  
Old 06-30-2009, 11:17 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by rozzygee View Post
Ha saudaraku Bareen.. lama ye menyepi tanpa berita.. Hrp Bareen byk brsabar dgn kehilangan kedua-dua civet Bareen tu.. SEmoga Civet tu berada dalam keadaan baik wpun tiada di dpn mata.. *fikir positif*
Harap-harap cam tu lah. Yang buat aku risau tu, dua-dua terjun dari tingkat 4. Kalau mati tapi takda bangkainya. Kesan darah pun tak da. Harap mereka berdua berjumpa balik dalam hutan.
Reply With Quote
  #30  
Old 07-02-2009, 01:39 PM
casriex's Avatar
casriex casriex is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2009
Location: KL-JB
Posts: 91
Rep Power: 11
casriex is on a distinguished road
Default Re: Binturong

Binturong ni spesis terancam dan tertakluk di bawah Red Book oleh IUCN. Memang lesen public untuk dapatkan binatang ni tak dikeluarkan. Sejenis spesis yang unik. Dulu masa keja kat utan slalu nampak dia. Ske buat sarang kat dahan yang tinggi spt pokok kayu ara.. Dia slalu grooming diri dia. kat uan dia jenis pemalu tapi garang gak.. Boleh bergayut pada dahan guna ekornya yang kuat...
Reply With Quote
  #31  
Old 07-02-2009, 03:17 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Sarawak Forestry masih bagi permit lesen untuk bela Binturong. Binturong kat sini dalam ketegory Protected Species. Kalau dalam ketegory Totally Protected Species baru tak leh dijadikan pet.
Reply With Quote
  #32  
Old 07-02-2009, 09:09 PM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 11
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by casriex View Post
Binturong ni spesis terancam dan tertakluk di bawah Red Book oleh IUCN. Memang lesen public untuk dapatkan binatang ni tak dikeluarkan. Sejenis spesis yang unik. Dulu masa keja kat utan slalu nampak dia. Ske buat sarang kat dahan yang tinggi spt pokok kayu ara.. Dia slalu grooming diri dia. kat uan dia jenis pemalu tapi garang gak.. Boleh bergayut pada dahan guna ekornya yang kuat...
spesis asiatic bearcat kn?
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
  #33  
Old 07-03-2009, 09:17 AM
casriex's Avatar
casriex casriex is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2009
Location: KL-JB
Posts: 91
Rep Power: 11
casriex is on a distinguished road
Default Re: Binturong

Nama scientific dia Artictis Binturong dari family viverridae dan sejenis karnivor. Dia adalah spesis bearcat tapi bukan asiatic laa sebab ada beberapa tempat lagi di dunia ada spesis yang sama.
Reply With Quote
  #34  
Old 07-03-2009, 03:16 PM
zulkis's Avatar
zulkis zulkis is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 29
Rep Power: 0
zulkis is on a distinguished road
Default Re: Binturong

Wow dasatnya binturong ni..banyak tul fakta yang aku tak tahu
Reply With Quote
  #35  
Old 07-03-2009, 03:44 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Satu fakta yang menarik pada Binturong ialah kemampuan dia men"delay"kan bunting selepas mengawan. Dia boleh mengawan bila-bila masa tapi dia akan memilih masa untuk dia bunting mengikut keadaan yang dia rasa sesuai.
Umo matang adalah 2 tahun, tempuh bunting 3 bulan. Disebabkan kemampuan dia mengawal pregnant dia, kita tak boleh nak agak masa dia melahirkan anak seperti kita boleh ramal minggu mana kucing kita akan beranak.
Reply With Quote
  #36  
Old 07-03-2009, 03:54 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Satu fakta yang menarik pada Binturong ialah kemampuan dia men"delay"kan bunting selepas mengawan. Dia boleh mengawan bila-bila masa tapi dia akan memilih masa untuk dia bunting mengikut keadaan yang dia rasa sesuai.
Umo matang adalah 2 tahun, tempuh bunting 3 bulan. Disebabkan kemampuan dia mengawal pregnant dia, kita tak boleh nak agak masa dia melahirkan anak seperti kita boleh ramal minggu mana kucing kita akan beranak.
Memang satu fakta yang sangat menarik, dan tentu tak ramai yang tahu. Very convenient ....mengawan bila2 masa, time nak bunting boleh decide sendiri. Rasa nak google lagi...cari kenapa binturong dpt keistimewaan yang macam tu ? WAllahualam....

Last edited by adamyala; 07-03-2009 at 08:21 PM.
Reply With Quote
  #37  
Old 07-03-2009, 04:05 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Memang satu fakta yang sangat menarik, dan tentu tak ramai yang tahu. Very convenient ....mengawan bila2 masa, time nak bunting boleh decide sendiri. Rasa nak google lagi...cari kenapa binturong dpt keistimewaan yang macam tu ? Allahualam....
Dia buat cam tu sebab ikut musim buah kot.
Reply With Quote
  #38  
Old 07-03-2009, 04:17 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Binturong

comelnyer...binturong nie..
baru linda tau besar dier bleh cecah sampai camtue skalie....
tahniah barren..
Reply With Quote
  #39  
Old 07-03-2009, 11:03 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 12
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Binturong

apa nama dia bareen?
Reply With Quote
  #40  
Old 07-05-2009, 08:59 PM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 11
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by casriex View Post
Nama scientific dia Artictis Binturong dari family viverridae dan sejenis karnivor. Dia adalah spesis bearcat tapi bukan asiatic laa sebab ada beberapa tempat lagi di dunia ada spesis yang sama.
yaya, silap fakta...
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.