Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-16-2010, 08:52 AM
nadyazgal's Avatar
nadyazgal nadyazgal is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Location: kuala lumpur-tawau
Posts: 66
Rep Power: 10
nadyazgal is on a distinguished road
Default 1st vet visit..

hi.. sy newbie lg dlm menjaga kucing ni.. so nk mintak pendapat/pengalaman senior2 ni..
biasanya, 1st vet visit ni diorg akan buat apa? and brp budget? please share..
Reply With Quote
  #2  
Old 04-16-2010, 02:49 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 11
Lionking is on a distinguished road
Default Re: 1st vet visit..

masa mula2 sy bela kucg dlu..bwk g vet kna wat checkup dlu, tgk sihat ke x..cek fizikal ok ke x, cek suhu badan, cek telinge kalu ada earmites,cek gigi,cek bulu dan kulit kalu ada fungus ke kutu ke..pendek kate sume la doc akan check, then ble sume ok doc akan vaksin kalu kucg tu x vaksin lg dan deworm. Kalu ada fungus doc akan bg ubat fungus atau shampoo malaseb.

Biasenye, kalu sy mula2 g vet, ada la dlm rm50 utk sekor kucg. Tp tgk keadaan kucg tu jgk, kalu sihat xde ape2 sakit juz for vaksin n deworm biasenye dlm 35-45 enget g2 la Kalu ada sakit lain betambah la sket..pastu tgk vet gak, ada stengah vetkenakan consultation fee utk yg baru 1st time dtg..;)
Reply With Quote
  #3  
Old 04-16-2010, 03:37 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: 1st vet visit..

Kalo untuk normal check up and vaksin memang dalam RM35.00 to RM40.00 tapi kat Klinik Yuan, Pandan Indah hanya RM25.00

Kalo untuk sakit tu depends on sakit apa...
Kalo untuk sakit biasa biasa macam demam, earmites kat klinik Taman Segar charges dalam RM20.00 hingga RM35.00. Memang murah
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 04-16-2010, 04:00 PM
nadyazgal's Avatar
nadyazgal nadyazgal is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Location: kuala lumpur-tawau
Posts: 66
Rep Power: 10
nadyazgal is on a distinguished road
Default Re: 1st vet visit..

bestnya klu dpt murah gitu.. sini dkt klinik haiwan sek 13, vaksin pun charge rm45.. mybe hari isnin blh la pegi.. hopefully xbyk prob.. budget pun tgh ketat ni. :D

ade tak pengalaman sapa2 yg pegi 1st vet checkup, dpt bil melambung2 tinggi?

Last edited by nadyazgal; 04-16-2010 at 08:42 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-16-2010, 11:29 PM
hidyrabdullah hidyrabdullah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 53
Rep Power: 10
hidyrabdullah is on a distinguished road
Default Re: 1st vet visit..

owh saya saya(smbil angkat tangan tinggi2)

1st visit vet...abis rm118...

huhuhu...padan muka saya...

padahal..letak ubat kutu n cuci telinga je...huhu

yg lain2 tu ntah hape2 je doc tu bg...

cucuk la( rm65)>> dia bgtau nak cek darah tuk cek samada ada fiv ke x.

then( ubat telinga) .ilium

ubt cacing...dan 1 botol ubat tuk bg kucing mkn...tuk mnambah selera

huhu..total..rm 118

tu x vaccine lg tu...harap2...stady la dulu ek b4 g vet..klu x jd mcm sy//huhu
Reply With Quote
  #6  
Old 04-16-2010, 11:57 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: 1st vet visit..

Quote:
Originally Posted by hidyrabdullah View Post
owh saya saya(smbil angkat tangan tinggi2)

1st visit vet...abis rm118...

huhuhu...padan muka saya...

padahal..letak ubat kutu n cuci telinga je...huhu

yg lain2 tu ntah hape2 je doc tu bg...

cucuk la( rm65)>> dia bgtau nak cek darah tuk cek samada ada fiv ke x.

then( ubat telinga) .ilium

ubt cacing...dan 1 botol ubat tuk bg kucing mkn...tuk mnambah selera

huhu..total..rm 118

tu x vaccine lg tu...harap2...stady la dulu ek b4 g vet..klu x jd mcm sy//huhu
Harga macam tue sebab nampak macam dia bagi ubat untuk satu badan. Should be okay then and kira murah jugaklah ( sbb ear cranker/drontal/vitamin dia supply). Nanti bila dah lama bela, insyallah jumpa vet setahun sekali ja ( untuk vaccine and yearly check up ).\

nak murah g vet kerajaan dulu. Even private vet pun ada yang murah dan yang mahal ( sbb experience banyak)... First vet trip sayer tak mahal.. dalam RM50 sbb yang lain saya banyak cedok belajar dari sini. Tue pun RM50 untuk vaccine ( kira mahal ler).. tapi yang paling mahal i pernah bayar untuk vet was RM200 ( untuk repair ~boy sbb ada skin disorder)

Dun worry, pelan2..everything shud be okay nanti
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #7  
Old 04-17-2010, 10:28 AM
nadyazgal's Avatar
nadyazgal nadyazgal is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Location: kuala lumpur-tawau
Posts: 66
Rep Power: 10
nadyazgal is on a distinguished road
Default Re: 1st vet visit..

Quote:
Originally Posted by hidyrabdullah View Post
owh saya saya(smbil angkat tangan tinggi2)

1st visit vet...abis rm118...

huhuhu...padan muka saya...

padahal..letak ubat kutu n cuci telinga je...huhu

yg lain2 tu ntah hape2 je doc tu bg...

cucuk la( rm65)>> dia bgtau nak cek darah tuk cek samada ada fiv ke x.

then( ubat telinga) .ilium

ubt cacing...dan 1 botol ubat tuk bg kucing mkn...tuk mnambah selera

huhu..total..rm 118

tu x vaccine lg tu...harap2...stady la dulu ek b4 g vet..klu x jd mcm sy//huhu
mak aihh.. mahalnyaa.. klu kucing indoor pn kena bg sume2 ni ke? sbb cibol (nama kucing) ada earmite.. tp skg tgh treat pakai ilium, mcm nak ok dah sbb tgk dia dah kurang menggaru.. botak sikit telinga dia sbb dia garu.. frontline pun dah letak ari tu.. so yg tinggal vaccine je kot.. :D

klu nak g 1st check up kat gov clinic kena wat appointment tak? sapa yg pernah pegi gov clnic kat shah alam ni? ok dak?
Reply With Quote
  #8  
Old 04-17-2010, 10:30 AM
nadyazgal's Avatar
nadyazgal nadyazgal is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Location: kuala lumpur-tawau
Posts: 66
Rep Power: 10
nadyazgal is on a distinguished road
Default Re: 1st vet visit..

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Harga macam tue sebab nampak macam dia bagi ubat untuk satu badan. Should be okay then and kira murah jugaklah ( sbb ear cranker/drontal/vitamin dia supply). Nanti bila dah lama bela, insyallah jumpa vet setahun sekali ja ( untuk vaccine and yearly check up ).\

nak murah g vet kerajaan dulu. Even private vet pun ada yang murah dan yang mahal ( sbb experience banyak)... First vet trip sayer tak mahal.. dalam RM50 sbb yang lain saya banyak cedok belajar dari sini. Tue pun RM50 untuk vaccine ( kira mahal ler).. tapi yang paling mahal i pernah bayar untuk vet was RM200 ( untuk repair ~boy sbb ada skin disorder)

Dun worry, pelan2..everything shud be okay nanti
vaccine tu masa first2, ada brp kali inject? sy dgr dlm 2-3 kali? monthly ke?
Reply With Quote
  #9  
Old 04-17-2010, 11:57 AM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 11
Lionking is on a distinguished road
Default Re: 1st vet visit..

Quote:
Originally Posted by nadyazgal View Post
vaccine tu masa first2, ada brp kali inject? sy dgr dlm 2-3 kali? monthly ke?
kitten dh blh divaksin umur 6-8weeks, but tgk kesihatan kiten jgk la, if dh start vaksin umur 2bln,better vaksin another 2x,monthly la..then juz annually la. Biasenye kalu kitten dh umur 3,4 bln, 2x vaksin monthly dh cukup rasenye. Then anually jer. Utk kucg2 saya g2 la sy wat..n deworm start umo 2 minggu..

erm..forumers lain maybe ada pendapat,pengalaman ttg brape kali vaksin nih..
Reply With Quote
  #10  
Old 04-17-2010, 05:13 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: 1st vet visit..

Quote:
Originally Posted by nadyazgal View Post
vaccine tu masa first2, ada brp kali inject? sy dgr dlm 2-3 kali? monthly ke?
2/3 kali? erkk...

Kalau ikut yang i buat.. I vaccine sekali, pastue lepas sebulan another 1 untuk booster..then after dat every year jerk...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #11  
Old 04-17-2010, 05:55 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: 1st vet visit..

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
2/3 kali? erkk...

Kalau ikut yang i buat.. I vaccine sekali, pastue lepas sebulan another 1 untuk booster..then after dat every year jerk...
Normal vaksin is either two times or three times and then followed by yearly booster.

If the cats is 100% indoors then you will only need to bring your cats for booster once in every two years but if your cats is partly indoor and partly outdoor then you will need to do yearly booster. This was what my vet informed me.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #12  
Old 04-17-2010, 07:59 PM
nadyazgal's Avatar
nadyazgal nadyazgal is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Location: kuala lumpur-tawau
Posts: 66
Rep Power: 10
nadyazgal is on a distinguished road
Default Re: 1st vet visit..

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Normal vaksin is either two times or three times and then followed by yearly booster.

If the cats is 100% indoors then you will only need to bring your cats for booster once in every two years but if your cats is partly indoor and partly outdoor then you will need to do yearly booster. This was what my vet informed me.
mksud sy jarak antara vaccine pertama ngn yg kedua.. so jarak dia sebulan la ye.. ok2..

skg dah paham.. tp, apa beza 4 in 1 vaccine ngn 3 in 1? mana yg lebih bgus?
Reply With Quote
  #13  
Old 04-17-2010, 10:27 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 11
Lionking is on a distinguished road
Default Re: 1st vet visit..

Quote:
Originally Posted by nadyazgal View Post
mksud sy jarak antara vaccine pertama ngn yg kedua.. so jarak dia sebulan la ye.. ok2..

skg dah paham.. tp, apa beza 4 in 1 vaccine ngn 3 in 1? mana yg lebih bgus?
Slalu vet akan kasi cucuk vaksin yg 4 in one 2..actually vaksin ade byk jenis Yg 4 in one tu bleh kate wajib la, pastu ada felv vaksin, tapi x wajib vaksin tu, if kucg u outdoor then better wat felv vaksin but make sure wat blood test dlu if result -ve baru cucuk.

All of my cat sume vaksin 4 in one..xnah lak vet syorkan yg 3 in one,hehe, i punxtau ade yg 3 in one ke?

4 in one vaccine:
Distemper (Panleukopenia)
Rhinotrachetis
Calcivirus
Chlamydia
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dog Friendly Restaurant, Please come visit dog is my buddy Food & Recipes 17 05-04-2009 09:39 PM
SPCA Penang 2nd May 2009 Event, please visit the booth dog is my buddy Events 0 04-29-2009 05:09 PM
Cats 101 : Getting Your First Cat - Part 2 The First Veterinary Visit ashleywong Cats & Kittens 0 10-14-2008 10:16 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.