Go

Go Back   PetFinder.my > Latest News & Happenings > Events

Events Latest happenings and events pertaining to pets and animal welfare

Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 10-29-2009, 06:01 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Quote:
Originally Posted by rock View Post
pak cu,kalau kucing yg masuk show ni kan,agak2 semua yg masuk akan dpt hadiah tak?
selalunya hadiah apa ye?
semua yang show akan dapat hadiah - entry gift, nilai lebih kurang RM 50 atas. Dulu2 dapat carrier ngn makanan, masa merdeka show dulu dpt hammock ngan makanan. Kalau ada placing, tambah lg hadiah.... hehehe. Kalah menang sebenarnyer tak important sangat, yang penting enjoy and dapat bagi semangat and konfiden kat kucing n owner, serta belajar and timba pengalaman. So that, you know how to take care of your cats, what to improve and what to maintain.....
Reply With Quote
  #62  
Old 10-29-2009, 07:36 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Salam semua...
Sikit tips untuk Show...

Perlu Buat…..
1. Pastikan semua keperluan dan kad vaksinasi telah disimpan dalam satu beg. Buat satu senarai barang keperluan yang perlu dibawa dan periksa samada semua telah tersedia pada malam sebelum show.
2. Bawa salinan borang penyertaan kucing anda. Sekiranya terdapat kesilapan, perbetulkan secepat mungkin dengan Pegawai Pendaftaran semasa mendaftar kucing anda.
3. Pastikan anda sampai awal. Ini akan membantu anda untuk membuat persiapan akhir dan mengelakkan diri anda berada dalam keadaan tergesa-gesa dan panik. Ini juga akan membantu kucing anda untuk bertenang dan tidak stress.
4. Bawa sedikit permainan untuk kucing anda. Ini untuk mengelakkan kucing anda dari stress semasa show, terutama pada kucing yang baru pertama kali masuk show.
5. Jangan lupa bawa alas sangkar yang tebal. Selalunya dalam Show Hall, suasana agak sejuk. Oleh itu alas sangkar yang tebal boleh meredakan sedikit kesejukan pada kucing.
6. Pastikan anda mendapat tidur yang secukupnya pada malam sebelum Show. Tidur yang cukup membolehkan anda cergas dan bertenaga untuk enjoy Show dan sentiasa peka dengan perkembangan semasa Show.
7. Pastikan anda membawa bersama semua alat-alat grooming yang perlu seperti sikat, pengorek telinga, pemotong kuku, bedak dan sebagainya.
8. Puasakan kucing anda selewat-lewatnya bermula jam 12 malam sebelum Show. Sebaik-baiknya, kurungkan kucing ada dalam bilik atau sangkar yang luas sekali dengan litterbox nya. Ini untuk mengelakkan kucing dari membuang semasa show dan akan mengakibatkan markah kucing anda dipotong sekiranya terdapat kekotoran atau berbau.
9. Dan yang paling penting, Show bukan lah untuk menang. Yang penting semangat dan usaha anda untuk menjadikan kucing anda sebagai pemenang. Jadilah pemenang yang bersyukur dan merendah diri. Adat pertandingan memang ada kalah menang, jadi sentiasalah redha dengan apa jua keputusan.

Jangan Buat….
1. Jangan marah atau memburuk-burukan Pengadil sekiranya anda tidak beroleh kemenangan. Ingat, semua Pengadil adalah professional dan lebih arif tentang kucing.
2. Jangan memburuk-burukkan kucing yang sedang diadili oleh Pengadil. Kelakuan seperti ini menampakkan anda cuba mempengaruhi Pengadil dalam membuat penilaian. Ingat, anda bukan Pengadil yang membuat penilaian.
3. Jangan cuba memberitahu Pengadil itu adalah kucing anda. Sentiasa bersikap terbuka dan menyerahkan sepenuhnya ke atas kebijaksanaan Pengadil semasa kucing anda dinilai.
4. Jangan sekali-kali cuba merubah penampilan kucing anda. Maksudnya, seperti mewarnakan bulu kucing, mewarnakan kuku kucing, memendekkan misai kucing dan sebagainya. Sekiranya terdapat perkara sedemikian, kucing anda akan dibatalkan penyertaan serta merta.
5. Jangan menyalahkan sesiapa sekiranya kucing anda terlepas waktu penilaian. Anda hendaklah sentiasa peka dan bersedia semasa Show. Sentiasalah memberi tumpuan ke atas apa jua pengumuman semasa Show.
6. Jangan menjadi pemenang yang sombong. Bersyukur dan merendah diri semasa diumumkan sebagai pemenang.
7. Jangan sekali-kali membawa kucing yang sakit untuk show. Ini adalah untuk mengelakkan sakit itu dari berjangkit ke kucing-kucing lain. Bayangkan, sekiranya kucing anda mendapat penyakit akibat dari jangkitan semasa show.

BE A GRACIOUS WINNER..... BE A GRACIOUS LOSER.....

Last edited by abgraldo; 10-29-2009 at 11:28 PM.
Reply With Quote
  #63  
Old 10-29-2009, 10:37 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

ooo...macam tu pakcu..rock tak prnah masuk show2 pakcu,tu yg bertanya..
kalau kucing rock ni ok,rock teringin juga nak masuk..
Reply With Quote
  #64  
Old 10-29-2009, 11:24 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Quote:
Originally Posted by rock View Post
ooo...macam tu pakcu..rock tak prnah masuk show2 pakcu,tu yg bertanya..
kalau kucing rock ni ok,rock teringin juga nak masuk..
Takde salah nyer bertanya.... lagi bagus. Pakcu percaya, kalau rock masuk show, lepas tu mesti ada kelainan yang positif pada rock dalam memelihara kucing. Contohnya macam Pakcu, sebelum masuk show, soal kebersihan dan bulu kucing tak der la Pakcu jaga sangat. Mandi pun jarang2. Tapi lepas show, Pakcu sanggup berhabis untuk dapatkan shampoo dan vitamin yang bagus, mandi kucing selalu, pastikan bulu dan kulit kucing tip top dan pemakanan yang seimbang. Yang penting kucing tu happy dan semakin sihat. Lagi satu kita akan menjadi semakin appreciative pada kucing kita, walaupun kucing Pakcu dulu kucing kampong dan bukan pedigree....
Reply With Quote
  #65  
Old 10-29-2009, 11:32 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Takde salah nyer bertanya.... lagi bagus. Pakcu percaya, kalau rock masuk show, lepas tu mesti ada kelainan yang positif pada rock dalam memelihara kucing. Contohnya macam Pakcu, sebelum masuk show, soal kebersihan dan bulu kucing tak der la Pakcu jaga sangat. Mandi pun jarang2. Tapi lepas show, Pakcu sanggup berhabis untuk dapatkan shampoo dan vitamin yang bagus, mandi kucing selalu, pastikan bulu dan kulit kucing tip top dan pemakanan yang seimbang. Yang penting kucing tu happy dan semakin sihat. Lagi satu kita akan menjadi semakin appreciative pada kucing kita, walaupun kucing Pakcu dulu kucing kampong dan bukan pedigree....
betul tu pakcu,sejak masuk sini,pantang nmpk petshop,mesti singgah..pastu,macam2lah beli..apa yg terbaca dlm ni,yg bagus,kalau terjumpa,beli..
sampai shampoo diorg,lagi byk koleksi dr shampoo kita sendiri..
diorg mkn vitamin,kita punya vitamin,tak pernah terlintas nk beli..
ari2 ddk telek diorg je..
dah sayang,tak blh buat apalah..
Reply With Quote
  #66  
Old 10-29-2009, 11:43 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Quote:
Originally Posted by rock View Post
betul tu pakcu,sejak masuk sini,pantang nmpk petshop,mesti singgah..pastu,macam2lah beli..apa yg terbaca dlm ni,yg bagus,kalau terjumpa,beli..
sampai shampoo diorg,lagi byk koleksi dr shampoo kita sendiri..
diorg mkn vitamin,kita punya vitamin,tak pernah terlintas nk beli..
ari2 ddk telek diorg je..
dah sayang,tak blh buat apalah..
macam tu ler baru Rock!!!
Reply With Quote
  #67  
Old 10-30-2009, 12:48 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

OOh.. saya mesti datang bg sokongan + cuci mata tgk anak2 bulus.. Tak masuk lagi sebab still belum berani .

Insya-allah suatu hari akan datang saya akan join jugak cat show nih ..

Semoga berjaya pada semua!!
Reply With Quote
  #68  
Old 10-30-2009, 10:39 AM
harris's Avatar
harris harris is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 116
Rep Power: 12
harris is on a distinguished road
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

lagi 2 hari ni.. hehhe. x sabar rasanya nak amik gambar pakcu dan kucing kucing dia.. hehhehe
Reply With Quote
  #69  
Old 10-30-2009, 12:36 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
OOh.. saya mesti datang bg sokongan + cuci mata tgk anak2 bulus.. Tak masuk lagi sebab still belum berani .
Insya-allah suatu hari akan datang saya akan join jugak cat show nih ..
Semoga berjaya pada semua!!
Thanks Euanna... Yeahh... see u on Sunday...
Quote:
Originally Posted by harris View Post
lagi 2 hari ni.. hehhe. x sabar rasanya nak amik gambar pakcu dan kucing kucing dia.. hehhehe
Ye ker nih.... hehehe see u on Sunday, thanks Harris
Reply With Quote
  #70  
Old 10-30-2009, 11:53 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 11
Lionking is on a distinguished road
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

pakcu, cat show mmg 1hb je eh,maknanya hari ahad je la? igtkn sabtu dh mula..huhu
Reply With Quote
  #71  
Old 10-31-2009, 01:13 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
pakcu, cat show mmg 1hb je eh,maknanya hari ahad je la? igtkn sabtu dh mula..huhu
Jumaat dah mula tapi exhibition jer... dalam 20-30 ekor kucing, Cat Show hari Ahad jer - more than 100 cats!!, same venue
Reply With Quote
  #72  
Old 11-01-2009, 08:41 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

pictures please...
Reply With Quote
  #73  
Old 11-01-2009, 09:00 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 10
Fareen is on a distinguished road
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Hello all,

I pergi tadi dalam pukul 4pm. First time pergi MCC show Nak tanya:-

1) Show tadi vetted ke? Cos nampak macam ada satu kucing yang sakit mata.
Hopefully not.
2) Macamana judging system dia? And how many categories? Cos a few
trophies yang I nampak (which I thought exhibitors should've placed
the trophies facing the outer side so visitors can see them instead
facing towards them. Mcmana nak nampak?), semua winners are
categorized as DSH or DLH. Yang trophy I tak nampak tak taulah.

Thanks!
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #74  
Old 11-01-2009, 11:00 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
Hello all,

I pergi tadi dalam pukul 4pm. First time pergi MCC show Nak tanya:-

1) Show tadi vetted ke? Cos nampak macam ada satu kucing yang sakit mata.
Hopefully not.
2) Macamana judging system dia? And how many categories? Cos a few
trophies yang I nampak (which I thought exhibitors should've placed
the trophies facing the outer side so visitors can see them instead
facing towards them. Mcmana nak nampak?), semua winners are
categorized as DSH or DLH. Yang trophy I tak nampak tak taulah.

Thanks!
Hello Fareen...
Show tadi memang vetted, morning all the cats being vetted by two vets. Pasal kucing sakit mata tu Pakcu pun perasan gak, probably baru lagi kut, so at the early stage tu memang tak nampak sangat agaknye, but towards the evening, tambah lak dengan stress it become worse. Probably ler....
Pasal judging tu, Pakcu yang dah masuk banyak kali nih pun tak berapa faham sangat. Sometimes it's very complicated tambahan pulak category dia banyak so pening gak. Lagi senang Fareen masuk web Fife analyse.
Tak semua DSH/DLH. Cages 01 - 50, semua pedigree. Yup, perhaps in the future, trophy tu letak facing spectators.....
Reply With Quote
  #75  
Old 11-01-2009, 11:07 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 10
Fareen is on a distinguished road
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Hello Fareen...
Show tadi memang vetted, morning all the cats being vetted by two vets. Pasal kucing sakit mata tu Pakcu pun perasan gak, probably baru lagi kut, so at the early stage tu memang tak nampak sangat agaknye, but towards the evening, tambah lak dengan stress it become worse. Probably ler....
Pasal judging tu, Pakcu yang dah masuk banyak kali nih pun tak berapa faham sangat. Sometimes it's very complicated tambahan pulak category dia banyak so pening gak. Lagi senang Fareen masuk web Fife analyse.
Tak semua DSH/DLH. Cages 01 - 50, semua pedigree. Yup, perhaps in the future, trophy tu letak facing spectators.....
TQ Pakchu Nanti Fareen masuk Fife tu. Tengok ada participants pun blur menunggu jugak. First time kot Tadi x de pulak perasan any forumers (macamlah Fareen kenal semua hehe). Maybe cos ramai sgt orang, nak bernafas pun susah. Unfortunately tadi ada kucing yang kencing kot..so fenin lah bau jugak hehehe.

Agaknya pemenang seronok nak tengok trophy sendiri tu yang terlupa nak facing belah spectators tu
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #76  
Old 11-02-2009, 01:33 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Salam 1Malaysia.....
Seronoknyer dapat jumper kawan-kawan kat show tu... Macam2 ceriter ader...hehehe. Ramai lak muka2 baru yang 1st time masuk bertanding! Tahniah!!... kawan-kawan yang datang menyokong pun ramai... Terimakasih!!
Kepada yang menang.... Tahniah! (DJSNAZ - 1st Novice Semi Longhair, Best Novice, Laila - 1st K6 Domestic Short Hair, Kak Sal - 3rd K10 Domestic Long Hair (1st time masuk show nih!!, pas tu lupa lak bawak vaksin cad, kena balik amik...hehehe..), Azreen - 3rd K6 Domestic Long Hair, Nana - 3rd K10 Female Domesic long Hair - yg ni Rossette lak tak der, tak cukup katanyer...huh) Kepada yang tak berjaya, jangan putus asa k, cuba lagi... Yang penting, Pakcu rasa semua dapat banyak belajar dan timba banyak pengalaman yang sangat berguna.
Pakcu lak - Best Overall Domestic, Best Domestic Shorthair, 1st Male Open Domestic Shorthair, 1st Neuter Open Domestic Long Hair, 2nd Neuter Open Domestic Longhair, 2nd K6 Domestic Short Hair, 2nd Neuter Open Domestic Shorthair, 2nd K10 Domestic Shorthair. Alhamdulilah....

29hb Nov nih ada lagi show dan dengar katanya lagi banyak hadiah.... Juga di Mid Valley. So, for those interested to join, cepat-cepatler register and boleh start grooming dah....And MCC promise, the Hall will be bigger this time, sebab kali ni rasanya show hall sempit, sesak sikit sebab orang ramai datang.

CONGRATS TO ALL!!

p/s : sapa2 yang ada gambar, tolong tepek kan k.... Mana yang ada menang tu tapi Pakcu luper, sorry K... tak ingat sangat... dah tuer...wakaka So u all tepekkan nama kat sini k...
Reply With Quote
  #77  
Old 11-02-2009, 01:39 PM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 12
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

saya tggu few cameraman yg sy dpt cekup smlm send pics kt saya...baru leh kasi share kt cni..heheh...

wah! Pakcu conquer besar kategori non-pedigree! tahniah tahniah!!

insyaAllah, 29hb ni cnfirm akan join lagi...
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #78  
Old 11-02-2009, 02:08 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 10
Fareen is on a distinguished road
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Congrats pada yg menang!

Saya pergi x de nampak sorang pun hehe.

EJ, barang hidung awak pun x nampak. ke Fareen x perasan muka
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #79  
Old 11-02-2009, 02:23 PM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 12
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
Congrats pada yg menang!

Saya pergi x de nampak sorang pun hehe.

EJ, barang hidung awak pun x nampak. ke Fareen x perasan muka
hahahah...ade laa..Fareen x prasan agaknya...kalo Reen prasan, ade 5 maine coon je show smlm..EJ bwk masuk 2 maine coon tu..tp,EJ sentiasa ade kt maine coon warna blue tabby...cage 42
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #80  
Old 11-02-2009, 02:31 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 10
Fareen is on a distinguished road
Default Re: MCC INTERNATIONAL CAT SHOW - 1st NOV, MID VALLEY

Quote:
Originally Posted by DJSNAZ83 View Post
hahahah...ade laa..Fareen x prasan agaknya...kalo Reen prasan, ade 5 maine coon je show smlm..EJ bwk masuk 2 maine coon tu..tp,EJ sentiasa ade kt maine coon warna blue tabby...cage 42
rasanya Ada nampak maincoon blue tu. tapi tulah, ramai sgt org, tempat kecik. sesak jugak.

maybe nanti 29th nov fareen dtg. kita SMS SMS hehe.
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MCC CAT FUN SHOW AT MID VALLEY - 31st August, 2009 abgraldo Events 96 09-09-2009 02:36 AM
Mid Valley Dog Sports Show - Pet World Msia 2009, 3-5 July groovemaster Events 18 07-16-2009 09:41 AM
Mcc international cat show - 28 june & 5 july abgraldo Events 88 07-06-2009 03:50 PM
MCC International Cat Show - 21 Dec 08 abgraldo Events 82 12-25-2008 09:04 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.