Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Cat DIY

Cat DIY Do It Yourself Cat Stuff, Furniture, Gadgets, etc. No need to pay lots of money to buy.

Reply
 
Thread Tools
  #341  
Old 07-13-2009, 01:42 PM
abul's Avatar
abul abul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 105
Rep Power: 11
abul is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Wah cantik...
Bagus hasil tangan hubby boo ni...

Nice effort...
BTW bape abih?
Saje nak survey
Reply With Quote
  #342  
Old 07-13-2009, 02:56 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 11
booboo is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

tangs abul...abeh dlm rm150. mahai tang playwood 2 n kapet.
Reply With Quote
  #343  
Old 07-13-2009, 04:49 PM
asmaradonat's Avatar
asmaradonat asmaradonat is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2009
Location: jb
Posts: 82
Rep Power: 11
asmaradonat is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

boo... sblom nie dee banyak search kt web pasal pvc cage... tengok breeder dr overseas punya cattery yang dia org buat..

dr thn lepas dok planning.. buat family room/cat room alhamdulillah dah siap.. cuma cage nk buat xdpt.
Reply With Quote
  #344  
Old 07-13-2009, 05:35 PM
abul's Avatar
abul abul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 105
Rep Power: 11
abul is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Owh kira murah la tu...
nice cage... harap2 budak2 tu suke

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
tangs abul...abeh dlm rm150. mahai tang playwood 2 n kapet.
Reply With Quote
  #345  
Old 07-13-2009, 10:18 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 11
thini is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
trima kaseh thini....2 hubby boo yg buat bkn boo. boo cuma bg idea jer...
ni pon cedok idea rakan2 forumer dlm neh. congrats tok semua....
neway pak ucu ada kedai kat bangi. masuk ler thread dia tajuk pak ucu pet shop. mcm2 leh tanya dia. tp boo pon x smpi lg kedai pak ucu. bz ler...
derang kater kedaidia besh sngt..
Boo, kita tak jumpa la thread pak ucu pet shop... Ada kawan2 yg tau kat mana exatcly kedai pak ucu kat bangi ni.. Nama kedai ker.. interested nak gi nihh
Reply With Quote
  #346  
Old 07-14-2009, 12:01 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 11
booboo is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

thini g kat thread Pet Shops & Products then g tngok tajuk Pak Ucu Usual Pet Shop.
Reply With Quote
  #347  
Old 07-14-2009, 12:12 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 11
thini is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
thini g kat thread Pet Shops & Products then g tngok tajuk Pak Ucu Usual Pet Shop.
wokey boo, thank you; malam nanti try.. uwaaaaaa hari ni tak menang tangan siapkan kerja.. aku benci ISO
Reply With Quote
  #348  
Old 07-14-2009, 12:37 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 11
booboo is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

hihi....sabor2...g main game dulu....
Reply With Quote
  #349  
Old 07-16-2009, 04:13 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 11
thini is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Boo, mekasih for the thread, dah dapat address pakcu punya petshop.. insya allah weekend nanti nak pi
Reply With Quote
  #350  
Old 07-17-2009, 10:16 AM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 11
booboo is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

camer2 kasheh thini
Reply With Quote
  #351  
Old 08-11-2009, 09:11 PM
Yana's Avatar
Yana Yana is offline
Pets Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 40
Rep Power: 0
Yana is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by imann View Post
maybe some of us wud love to DIY out own cat product...let us share it with others..and I feel that some of the DIY product much2 better then pet product that sell in the pet shop...

pada sesiapa yang ada DIY project....boleh lah share kat sini..







flipped a smaller snack box on top a larger one. cut a hole for large kitty to go through and attached the two boxes with hinges.

should you want to paint it, do remember to paint it before you construct the boxes - it will save you time painting round the metal plates. sara also added wheels. last thing is to place a litter pan in it and you're set.


NOTA KAKI:....Ezer...if topik ni salah parking...sila alihkan ek....tq...

Kt ner boley dpt produk2 ni sumer?
mnarik tgk..
Reply With Quote
  #352  
Old 08-13-2009, 07:02 AM
nazlin6381's Avatar
nazlin6381 nazlin6381 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 19
Rep Power: 0
nazlin6381 is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

cantikla DIY u all...what a great job...rasa teruja plak...
Reply With Quote
  #353  
Old 08-22-2009, 10:31 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

semalam,tiap2 page buka..bestnya dpt buat sendiri kan..cat tree tu yg menarik tu.pandai kak imann bagi idea.nnti lepas raya,ingat nk buat sendiri juga.nk cari brg2 terbuang dkt kampung.jimat.hehehehe.
Reply With Quote
  #354  
Old 09-06-2009, 02:52 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by imann View Post
cat bed

This one is dollbed frm IKEA....


buat kan sarung tilam...and...taaaddaaaaaaaaaaaaa..





geramnya tgk...dh macam nangka dh badan dia...
Reply With Quote
  #355  
Old 09-06-2009, 03:03 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by rock View Post
geramnya tgk...dh macam nangka dh badan dia...
mcm dia lagik besar dari katil pon ade gak!
Reply With Quote
  #356  
Old 09-07-2009, 01:40 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

tula..boleh buat dia jadi bantal peluk dah tu..hahahaha.
Reply With Quote
  #357  
Old 09-08-2009, 11:48 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 11
thini is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
mcm dia lagik besar dari katil pon ade gak!
Quote:
Originally Posted by rock View Post
tula..boleh buat dia jadi bantal peluk dah tu..hahahaha.
Cookies & Rock... saya setuju - sama besar ajer ngan katil......lebih dari bantal peluk pun boleh tuhhh

agaknya kalau dapat kat anak2 ku.. esok lusa hancur kot katil tuh...
Reply With Quote
  #358  
Old 09-13-2009, 11:47 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Re: DIY Cage & Cat Tree

Sekian lama tak post kat sini (budget lari nak buat projek DIY/ takde kenderaan untuk angkut bahan2 dan jugak takde kedai hardware yg ada bahan2 yg diperlukan ).

Oleh sebab raya dah dekat sangat, saya terpaksa membina sebuah banglo untuk anak2 bulus kat rumah parent saya di JB.. Balik raya lama jugak, nak hantar boarding mahal sangat pulak (lebih2 lagi ada 3 anak bulus ni.. ), maka saya pun nekad pinjam kereta bapak, untuk angkut anak2 bulus bawak balik JB khamis ni. Sementara tu, saya dan parent saya bina mahligai untuk anak2 kaki empat ni.. Mula2 nak buat cage frame PVC pipe aje, tapi parent saya beli metal rack untuk dibuat frame, lepas tu tak cukup pulak (dan metal rack tu dah naik harga, masa promosi kat Tesco, RM 32.. tapi masa nak beli lagi, dah naik rega RM129 ). So, mak saya beli angle bar utk buat extension tingkat atas. Dua hari bertungkus lumus, akhirnya siapla banglo untuk anak2 bulus...



Kos semua, lebih kurang RM200 (tak pasti nilai tepat sebab ada material yg parent saya beli dulu sebelum saya balik JB). Saya design cage guna AutoCAD dan bapak saya yg banyak tolong buat drilling dan pasang hinge. Bila fikir2 balik, guna angle bar untuk buat frame semua sekali lagi senang.. tapi dah beli metal rack baru mak saya terfikir pasal angle bar .

Projek kedua, DIY cat tree.. saya buat kat JB gak sebab bahan2 senang dapat dan bapak saya ada peralatan untuk buat cat tree (driller, grinder, pemotong kayu, etc). Lagipun bapak saya lebih mahir bertukang dari saya

Ni dia produk yg siap..




Kos semua tak sampai RM50. Buat masa ni cat tree ni "bogel" lagi.. sebab kelam kabut buat lepas siapkan cage tadi pagi. Lepas ni maybe akan "touch-up" sikit dengan tali sisal untuk scratching dan karpet untuk alas plywood tu
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC01075.JPG
Views:	4995
Size:	62.7 KB
ID:	7314   Click image for larger version

Name:	DSC01077.JPG
Views:	7108
Size:	86.9 KB
ID:	7315   Click image for larger version

Name:	DSC01079.JPG
Views:	2985
Size:	53.6 KB
ID:	7316   Click image for larger version

Name:	DSC01080.JPG
Views:	5264
Size:	33.8 KB
ID:	7317  
Reply With Quote
  #359  
Old 09-14-2009, 12:05 AM
alfian's Avatar
alfian alfian is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 194
Rep Power: 11
alfian is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

tak terkata saya kagum dgn akak ni....
nak jadi adik angkat boleh ?
boleh tuntut ilmu bertukang
selamat hariraya kak
__________________
Reply With Quote
  #360  
Old 09-14-2009, 01:00 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: DIY Cage & Cat Tree

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Sekian lama tak post kat sini (budget lari nak buat projek DIY/ takde kenderaan untuk angkut bahan2 dan jugak takde kedai hardware yg ada bahan2 yg diperlukan ).

Oleh sebab raya dah dekat sangat, saya terpaksa membina sebuah banglo untuk anak2 bulus kat rumah parent saya di JB.. Balik raya lama jugak, nak hantar boarding mahal sangat pulak (lebih2 lagi ada 3 anak bulus ni.. ), maka saya pun nekad pinjam kereta bapak, untuk angkut anak2 bulus bawak balik JB khamis ni. Sementara tu, saya dan parent saya bina mahligai untuk anak2 kaki empat ni.. Mula2 nak buat cage frame PVC pipe aje, tapi parent saya beli metal rack untuk dibuat frame, lepas tu tak cukup pulak (dan metal rack tu dah naik harga, masa promosi kat Tesco, RM 32.. tapi masa nak beli lagi, dah naik rega RM129 ). So, mak saya beli angle bar utk buat extension tingkat atas. Dua hari bertungkus lumus, akhirnya siapla banglo untuk anak2 bulus...



Kos semua, lebih kurang RM200 (tak pasti nilai tepat sebab ada material yg parent saya beli dulu sebelum saya balik JB). Saya design cage guna AutoCAD dan bapak saya yg banyak tolong buat drilling dan pasang hinge. Bila fikir2 balik, guna angle bar untuk buat frame semua sekali lagi senang.. tapi dah beli metal rack baru mak saya terfikir pasal angle bar .

Projek kedua, DIY cat tree.. saya buat kat JB gak sebab bahan2 senang dapat dan bapak saya ada peralatan untuk buat cat tree (driller, grinder, pemotong kayu, etc). Lagipun bapak saya lebih mahir bertukang dari saya

Ni dia produk yg siap..




Kos semua tak sampai RM50. Buat masa ni cat tree ni "bogel" lagi.. sebab kelam kabut buat lepas siapkan cage tadi pagi. Lepas ni maybe akan "touch-up" sikit dengan tali sisal untuk scratching dan karpet untuk alas plywood tu
Lorr..ajin sungguh... tapi oklah..rm200 dapat camtue... kalau kat kedai dalam Rm300-400 gak kalau besar camtue...Kiter nieh tak pandai kerja tangan... Cuma ri tue ayah g kutip meja2 sekolah rosak pastue buat cam meja jepun..diornag suka..buat cam katil bertingkat..sekor ambik satu tingkat...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 08:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.