Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Travel > Photos & Diaries

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-04-2008, 03:22 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 12
anitayusof00 is on a distinguished road
Default The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Salam to all,
Tinggal 7 hari je aku nak memulakan expedisi ke timur tengah & eastern Europe. So many things need to be done, yet so little time to do it all. Aku nak kena siapkan corrections proposal aku lagi & check on my data analysis for chapter 4 of my thesis. Adessss....
My itinerrary goes like this :
Nov 10 : Check in at KLIA.
Nov 11 : Departure at 3.15am to Kuwait city.Arrival 6.25am (local time). 10 hours transit, so I will explore the city as much as I can. Connecting flight to Tehran at 4pm, and arrival at Imam Khomeini Airport at 6.05pm.
Nov 12 : Tehran sightseeing.
Nov 13 : Tehran sghtseeing continues. Night train to Esfahan.
Nov 14 : Esafahan sightseeing.
Nov 15 : Esfahan sightseeing continues. Night bus to Shiraz.
Nov 16 : Shiraz sightseeing.
Nov 17 : Persepolis & Pasargadae (world heritage site). Night bus to Yazd.
Nov 18 : Yazd sightseeing. Late afternoon go to desert for sunset viewing.
Nov 19 : Yazd sightseeing continues. Night train to Tehran.
Nov 20 : Arrive Tehran early morning. Rest and sleep. Night - Trans Asia Express train to Istanbul via Lake Van (3058km).
Nov 21 - 23 : Trans Asia Express. Arrive Istanbul by late afternoon.
Nov 24 - 25 : Istanbul sightseeing (European side)
Nov 26 : Istanbul sightseeing (Asian side)
Nov 27 - 28 : Bus back to Tehran
Nov 29 : Ski excursion at Dizin @ Tochal ski resort.
Nov 30 : Tehran - Kuwait (9 hours transit, ronda2 lagi). Connecting flight to KL at 11.45pm.
Dec 1 : Arrive KLIA at 12.30pm. Home sweet home.
WISH ME LUCK
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...

Last edited by anitayusof00; 11-04-2008 at 06:13 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-04-2008, 04:49 PM
filinlee's Avatar
filinlee filinlee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bukit Jalil/ Bukit Serdang
Posts: 1,214
Rep Power: 13
filinlee is on a distinguished road
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

good luck kak nita.. semoga enjoy jenjalan tuh nnt.. n hati2 yer.... pastuh..amek gambo bebanyak... nak tengok.. ehehhehe

semoga selamat perjalanan pergi dan balik..!~
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 11-04-2008, 05:09 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

me too.. wishing selamat all the way.. come back in one piece!

krem salam kat awek2 kuwait yg mata ijau... muhahahaha
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #4  
Old 11-04-2008, 06:19 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 12
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Thank u filin & chemonk...
Chemonk - Kalau bole nampak mata diaorg kaler hijau, akak sampaikan la salam ko, tapi kalau tutup litup, mintak maap la ye dikk....
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #5  
Old 11-05-2008, 12:50 PM
filinlee's Avatar
filinlee filinlee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bukit Jalil/ Bukit Serdang
Posts: 1,214
Rep Power: 13
filinlee is on a distinguished road
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

ehehe..kak nita.. x per.. x mata ijo pon chemonk nak gak.... kem salam jer.. ehehehe
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 11-05-2008, 01:12 PM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 13
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

selamat pergi dan selamat pulang yer kak...kirim salam kat awek turkey ehh..klu dapatkn email lagi bez..cinta antara benua..hehehe..gurau jer kak..(tp klu amik serius pun xpe)..
Reply With Quote
  #7  
Old 11-05-2008, 03:01 PM
sillylupie's Avatar
sillylupie sillylupie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Seri Kembangan, Selangor (Yeah, we got free water!)
Posts: 1,019
Rep Power: 13
sillylupie is on a distinguished road
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Have a safe & good trip. Snap pictures of cats in different countries, that'll be interesting!! :)
__________________
sillylupie
http://sillylupie.blogspot.com

sillylupie-shop
http://sillylupie-shop.blogspot.com
Reply With Quote
  #8  
Old 11-05-2008, 11:43 PM
Mr & Mrs Mondok's Avatar
Mr & Mrs Mondok Mr & Mrs Mondok is offline
:: PetFinder Student ::
 
Join Date: Aug 2008
Location: .:: Bdr Baru Bangi, Selangor ::.
Posts: 1,208
Rep Power: 0
Mr & Mrs Mondok is an unknown quantity at this point
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

.:: Huhuhu... Kak Nita nk pegi berjalan-jalan lagik... Syoknyer...
Take a good care of ur health & ur pocket...
Yg penting kesihatan, kalao tak sihat, tak syok nk jenjalan...
Betul tak???!!! ::.
__________________

~ Mr & Mrs Mondok ~
~ Cipom & Puteh ~
Reply With Quote
  #9  
Old 11-06-2008, 10:25 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 12
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Hahaha....ada2 jer la korang ni...Yg sorang nak awek kuwait...yg sorang nak awek turkey,....awek iran tak der yg nak ke ?
Dah tu....aweks2 yg ramai kat msia ni camner ???
sillylupie - i will, if i c them
Mondok - InsyaAllah. Since the past 5 days, dah start jogging balik, everyday 3km. Jadik laa...Tak larat nak jog smpai 7km cam dulu. Dah tua !!! Lagipun jog sorang2 tak besh.
Poket memang ada sikit rabak laa...cos USD & Kuwait dinar naik melambung2. Change duit semalam, 1USD = RM3.60 (klu kat KL may be boleh dapat rate ok sikit kot, tapi kat ipoh ni rate teruk). 1KWD = RM13.30, tapi hanya boleh change ke USD & kat Kuwait baru change ke KWD. 2 kali tukar....Manyak rugi woooo....
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #10  
Old 11-06-2008, 10:29 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 13
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Hahaha....ada2 jer la korang ni...Yg sorang nak awek kuwait...yg sorang nak awek turkey,....awek iran tak der yg nak ke ?
Dah tu....aweks2 yg ramai kat msia ni camner ???
sillylupie - i will, if i c them
Mondok - InsyaAllah. Since the past 5 days, dah start jogging balik, everyday 3km. Jadik laa...Tak larat nak jog smpai 7km cam dulu. Dah tua !!! Lagipun jog sorang2 tak besh.
Poket memang ada sikit rabak laa...cos USD & Kuwait dinar naik melambung2. Change duit semalam, 1USD = RM3.60 (klu kat KL may be boleh dapat rate ok sikit kot, tapi kat ipoh ni rate teruk). 1KWD = RM13.30, tapi hanya boleh change ke USD & kat Kuwait baru change ke KWD. 2 kali tukar....Manyak rugi woooo....
awek malaysia da ade..kira nak wat branch la kak..heheheh (tp saya nie jenis setia pada yg satu)..

mak oiii..memang rabak poket..agak2 akak la kn, brape bajet akak sepanjang pemergian ke oversea nie...
Reply With Quote
  #11  
Old 11-06-2008, 10:35 AM
Mr & Mrs Mondok's Avatar
Mr & Mrs Mondok Mr & Mrs Mondok is offline
:: PetFinder Student ::
 
Join Date: Aug 2008
Location: .:: Bdr Baru Bangi, Selangor ::.
Posts: 1,208
Rep Power: 0
Mr & Mrs Mondok is an unknown quantity at this point
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Hahaha....ada2 jer la korang ni...Yg sorang nak awek kuwait...yg sorang nak awek turkey,....awek iran tak der yg nak ke ?
Dah tu....aweks2 yg ramai kat msia ni camner ???
sillylupie - i will, if i c them
Mondok - InsyaAllah. Since the past 5 days, dah start jogging balik, everyday 3km. Jadik laa...Tak larat nak jog smpai 7km cam dulu. Dah tua !!! Lagipun jog sorang2 tak besh.
Poket memang ada sikit rabak laa...cos USD & Kuwait dinar naik melambung2. Change duit semalam, 1USD = RM3.60 (klu kat KL may be boleh dapat rate ok sikit kot, tapi kat ipoh ni rate teruk). 1KWD = RM13.30, tapi hanya boleh change ke USD & kat Kuwait baru change ke KWD. 2 kali tukar....Manyak rugi woooo....

.:: Yup, ekonomi teruk sket skrg... Foreign exchange rate berubah-ubah... Ada yg turun ada yg naik... ::.
__________________

~ Mr & Mrs Mondok ~
~ Cipom & Puteh ~
Reply With Quote
  #12  
Old 11-07-2008, 10:32 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 12
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Betul tu mondok....rate tak menentu sekarang & based on peringatan oleh bakal PM kita, Datuk Seri Najib Tun Razak, nx year, things will be more difficult for us....meaning salah satu di antaranya adalah duit kita akan semakin jatuh di pasaran forex. Kalau camtu, nak berjalan ke mana2, kena cari negara yg duit kita lagi besar laa....Ko bila nak ke Italy ?

Nik, budget akak untuk 3 minggu ke 3 negara ni RM4600 excluding shopping. Budget tu including airfare (RM2700 Kuwait Airways), stay kat budget accomodation, entrance fees, transportation, visa, ski rental, ski day pass & makan, mostly masak sendiri (Bawak canned food siap2 dari sini....walaupun Iran negara Islam & senang nak cari makanan tapi kat sana makanan mahal cos Iran bukan negara pertanian mcm Malaysia, meaning semua bahan makanan diimport dari negara luar....kat sana minyak murah laa...Tak kan nak makan minyak kot...). Since akak bawak anak teruna akak tu, so double la expensesnya.
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...

Last edited by anitayusof00; 11-08-2008 at 09:19 AM.
Reply With Quote
  #13  
Old 11-07-2008, 10:46 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 13
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Nik, budget akak untuk 3 minggu ke 3 negara ni RM4600 excluding shopping. Budget tu including airfare (RM2700 Kuwait Airways), stay kat budget accomodation, entrance fees, transportation, visa, ski rental, ski day pass & makan, mostly masak sendiri (Bawak canned food siap2 dari sini....walaupun Iran negara Islam & senang nak cari makanan tapi kat sana makanan mahal cos Iran bukan negara pertanian mcm Malaysia, meaning semua bahan makanan diimport dari negara luar....kat sana minyak murah laa). Since akak bawak anak teruna akak tu, so double la expensesnya.
aduiii..bleh pengsan klu mcm nie...sy melancong dlm negeri je la mcm nie..hehehe..hati2 yer kak..selamat pergi n selamat blik...n amik gmbr skali..xdpt pergi amik gmbar pun jadila....
Reply With Quote
  #14  
Old 11-07-2008, 10:57 AM
Mr & Mrs Mondok's Avatar
Mr & Mrs Mondok Mr & Mrs Mondok is offline
:: PetFinder Student ::
 
Join Date: Aug 2008
Location: .:: Bdr Baru Bangi, Selangor ::.
Posts: 1,208
Rep Power: 0
Mr & Mrs Mondok is an unknown quantity at this point
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Betul tu mondok....rate tak menentu sekarang & based on peringatan oleh bakal PM kita, Datuk Seri Najib Tun Razak, nx year, things will be more difficult for us....meaning salah satu di antaranya adalah duit kita akan semakin jatuh di pasaran forex. Kalau camtu, nak berjalan ke mana2, kena cari negara yg duit kita lagi besar laa....Ko bila nak ke Italy ?
.:: Apa lagiiii??? ::.
__________________

~ Mr & Mrs Mondok ~
~ Cipom & Puteh ~
Reply With Quote
  #15  
Old 11-07-2008, 01:09 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Hahaha....ada2 jer la korang ni...Yg sorang nak awek kuwait...yg sorang nak awek turkey,....awek iran tak der yg nak ke ?
Dah tu....aweks2 yg ramai kat msia ni camner ???
sillylupie - i will, if i c them
Mondok - InsyaAllah. Since the past 5 days, dah start jogging balik, everyday 3km. Jadik laa...Tak larat nak jog smpai 7km cam dulu. Dah tua !!! Lagipun jog sorang2 tak besh.
Poket memang ada sikit rabak laa...cos USD & Kuwait dinar naik melambung2. Change duit semalam, 1USD = RM3.60 (klu kat KL may be boleh dapat rate ok sikit kot, tapi kat ipoh ni rate teruk). 1KWD = RM13.30, tapi hanya boleh change ke USD & kat Kuwait baru change ke KWD. 2 kali tukar....Manyak rugi woooo....
Ok.. bg Pakcu awek Iran... Tapi nak yg idung yg boleh letak hanger baju.. hehe.Take care, have a safe trip to n fro.. Enjoy k, tp jgn lupa semayang..hehe. Teringat lagi masa ke Istanbul dulu... lama dah sebelum gempabumi kuat dulu..
Reply With Quote
  #16  
Old 11-08-2008, 09:13 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 12
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Terima kasih pada semua. InsyaAllah pics akan dikirimkan nanti.
Betul tu nik & mondok....Malaysia pun banyak tempat2 menarik yg belum habis tenguk lagi....cuma sayangnya kat Msia ni tak der snow...itu yg buat aku nak gi cuti2 luar Malaysia jer, cos nak cari tpt yg ada snow. Dah giler main ski !!! (tapi bukan pandai pun )
Abgraldo nak awek iran ? Ok...bisa diatur.........
Tak kan lupa semayang punyer....cos setiap hari kurang2 dua masjid I akan visit. Camner nak lupa ??? Untung you pergi Istanbul dulu....cos not as expensive as now.....Sekarang.....Istanbul is considered as among the most expensive places to visit. Almost every attraction, fees is YTL20, equals to RM60 duit kita. Adoiiii..........Pengsan !!!
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #17  
Old 11-13-2008, 02:19 AM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Salam Nita, dah sampai mana dah? dpt awek iran tak utk pakcu? hehe.. now kul brp kat sana?
Reply With Quote
  #18  
Old 11-13-2008, 02:21 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 12
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Dah selamat sampai Tehran semalam. So far everything is nice. I love the ppl, the food, the place and everything except the pollution & very congested population. Satu benda nak share dgn korang.....kat sini cara they all solat ada beza dgn kita tau cos diaorg shiah. Diaorg combine zuhur & asar dan maghrib & isyak. Dah tu yg pompuan pula tak payah tutup kaki habis. Bila tahiyyat & keluarkan jari, siap ketuk2 jari tu beberapa kali ke lutut. Aku tgh solat pun boleh tak khusuk dibuatnya
Tadi try nak amik gambar kucing kat Sadabad Palace tapi kucing tu camera shy laa....Nampak biji mata dia je yg merah menyala berlawan dgn flash camera
Tmrw night akan naik train ke Esfahan pula, the most beautiful city in Iran.
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #19  
Old 11-13-2008, 02:27 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 12
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

Salam Pakcu. Sekarang 9.43pm Iran time, 2.13am Malaysian time.
Awek Iran cun2 pakcu...tak tau nak pilih mana satu utk pakcu. Pakcu dtg sini pilih sendiri la....Memang cun giler.....
Yg lelaki pun hensem2 sangat. Boleh cair iman dibuatnya. Nasib ada anak teruna escort...kalau tak mau hilang kesedaran diri
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #20  
Old 11-13-2008, 10:22 AM
Mr & Mrs Mondok's Avatar
Mr & Mrs Mondok Mr & Mrs Mondok is offline
:: PetFinder Student ::
 
Join Date: Aug 2008
Location: .:: Bdr Baru Bangi, Selangor ::.
Posts: 1,208
Rep Power: 0
Mr & Mrs Mondok is an unknown quantity at this point
Default Re: The countdown begins....kuwait - iran - turkey

.:: Kak Nita, cam best jer g Istanbul...
Mlm esok g Tehran plak ye...
Have a safe journey ekkk... ::.
__________________

~ Mr & Mrs Mondok ~
~ Cipom & Puteh ~
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.