Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 10-26-2010, 04:50 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
RC harga melonjak naik sejak 3 tahun lepas... dah dekat nak sama harga dengan Evo. Better ambik Evo for those yang pakai RC hair and Skin. harga Evo murah lagi rasanya.

I changed to Avoderm. Ok kan? Tak belek sangat kali nieh..
Kasih, saya tak le berapa pandai sangat dan saya bukan nak takutkan Kasih, tapi daripada apa yang saya baca dalam satu buku tu, Avoderm adalah salah satu brand yang dia tak recommand pada kucing sebab vet tu kata, macam mana an obligate carnivore boleh consume fruits? Masuk akal jugak...in fact long term bagi boleh membuat kucing kita tak sihat..vet tu ada mention pasal sakit tu..tak ingat...avocado ada sedikit asid yang boleh menyebabkan keracunan..slaowly..

Saya just nak share je Kasih, jgn marah ye...kalau Kasih yakin dan ur vet kata okay, tak pe la..
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #22  
Old 10-26-2010, 05:37 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Kasih, saya tak le berapa pandai sangat dan saya bukan nak takutkan Kasih, tapi daripada apa yang saya baca dalam satu buku tu, Avoderm adalah salah satu brand yang dia tak recommand pada kucing sebab vet tu kata, macam mana an obligate carnivore boleh consume fruits? Masuk akal jugak...in fact long term bagi boleh membuat kucing kita tak sihat..vet tu ada mention pasal sakit tu..tak ingat...avocado ada sedikit asid yang boleh menyebabkan keracunan..slaowly..

Saya just nak share je Kasih, jgn marah ye...kalau Kasih yakin dan ur vet kata okay, tak pe la..
I baru tukar sebab stock dah tak da. Masih lagi dalam campuran dengan innova. tak tanya vet lagi pun pasal benda tueh.. tue yang nak check tueh
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #23  
Old 10-26-2010, 08:55 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
I baru tukar sebab stock dah tak da. Masih lagi dalam campuran dengan innova. tak tanya vet lagi pun pasal benda tueh.. tue yang nak check tueh
Itupun just an opinion by one vet je...issue dry kibbles ni memang contraversy sikit...masih dalam research pun...anyaways, bestnye ur anak boleh makan innova tu..my anak2...cium je.... Dorang peminat RC yang tegar!
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #24  
Old 10-26-2010, 09:51 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Itupun just an opinion by one vet je...issue dry kibbles ni memang contraversy sikit...masih dalam research pun...anyaways, bestnye ur anak boleh makan innova tu..my anak2...cium je.... Dorang peminat RC yang tegar!
BUlus I jenis tak da masalah i main tukar tukar dengan syarat kena campur dulu. Macam-macam sumbat kat diorang dah. Innova pulak susah nak dapat stock.. kena pre-order .Bulus sikit boleh lah.. bulus banyak sakit gak..paling kuat diorang ada 7kg punya ja.
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #25  
Old 10-27-2010, 04:02 AM
sarebloom sarebloom is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 8
Rep Power: 0
sarebloom is on a distinguished road
Cool Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

erm..hai semua..apa khabar?harap semua sihat..kat sini nak tanya la kan, ada sape2 tahu brand or any suggestion on vitamin for cats?yang well recommended punya brand or jenis. saja nak tahu.. thanx
Reply With Quote
  #26  
Old 10-27-2010, 06:08 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by sarebloom View Post
erm..hai semua..apa khabar?harap semua sihat..kat sini nak tanya la kan, ada sape2 tahu brand or any suggestion on vitamin for cats?yang well recommended punya brand or jenis. saja nak tahu.. thanx
Hello Sarebloom

Vitamin? Banyak pilihannnya...biasa nya yang biasa saya baca daripada forum sini, guna
Troy Nutripet - sesuai untuk naikkan selera kucing, cergaskan dia time tak sihat & supplement bagi kucing2 yang kurang mendapat zat2 yang sepatutnya

Kitzyme Conditioning Tablets - sesuai untuk mengurangkan masaalah bulu gugur, mencantikkan bulu supaya sihat dan shiny, mengurangkan stress & sebagai vitamin tambahan

Kitzyme Heathy Cat - amat bagus untuk keseluruhan kesihatan kucing. Makan pun sekali sehari je...

L-lysine+ multi-vitamins- sesuai untuk menaikkan selera makan kucing, L-lysine baik untuk mengelakkan kucing daripada terkena flu or upper resporitory infection dan ada multi-vitamin sebagai supplement

Fellovite with Taurine - baik untuk kesihatan keseluruhan kucing sebab bertindak sebagai multi-vitamin. Taurine adalah sangat baik untuk kucing untuk kesihatan jantung dna mata. Sebab kucing tidak boleh menghasilkan taurine dalam badan mereka.

Nutri-Cal - bertindak sebagai multivitamins cuma ditambah omega 3, 6 ...sesuai untuk menjaga kecantikan bulu kucing.

Nutri-stat - bertindak sebagai multi vit juga dan sebagai makanan tambahan bagi kucing2 yang fussy

Banyak lagi sarebloom....saya sempat bagi yang ini sahaja. Ikut la apa yang sesuai untuk kucing sarebloom. Tetapi ingat, jgn bagi terlalu banyak supplement...instead of untuk menfaatkan kucing, boleh mudhratkan kucing pulak. Kalau saya, kalau recomandation kata bagi kat kucing dalam 5ml, saya bagi dalam 2ml je. Saya bagi few kinds of supplements jugak la sebab anak2 saya selalu sangat masuk baording. Nak kuatkan immune system dorang, Tapi like I said, dosage tu sayang kurangkan dalam 50-70% dariapda yang direcommand.

Sekali lagi saya tegaskan, kalau boleh mintak pendapat vet dahulu sebelum nak bagi supplements ni...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #27  
Old 10-28-2010, 10:32 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
...
Banyak lagi sarebloom....saya sempat bagi yang ini sahaja. Ikut la apa yang sesuai untuk kucing sarebloom. Tetapi ingat, jgn bagi terlalu banyak supplement...instead of untuk menfaatkan kucing, boleh mudhratkan kucing pulak. Kalau saya, kalau recomandation kata bagi kat kucing dalam 5ml, saya bagi dalam 2ml je. Saya bagi few kinds of supplements jugak la sebab anak2 saya selalu sangat masuk baording. Nak kuatkan immune system dorang, Tapi like I said, dosage tu sayang kurangkan dalam 50-70% dariapda yang direcommand.

Sekali lagi saya tegaskan, kalau boleh mintak pendapat vet dahulu sebelum nak bagi supplements ni...
... dan sekali lagi saya ingin menambah supaya tuan kucing rajin-rajin jumlahkan semua komponen kandungan (iaitu vitamin, mineral, dsbnya) dalam semua makanan (termasuk kibbles, segala supplements yg diberikan, wet food, any food or garbage yg kucing makan seharian, atau jiran yg diam-diam sayang dan curi-curi kasi makan) bagi memastikan dengan betul bahawa had harian (daily limit) setiap komponen tidak dilebihi dan mencederakan badan kucing.

Sebab tu lah nasihat pakar nutrition adalah bahawa separate supplements are always dangerous.

... dan kalau nak tanya vet mengenai supplements, pastikan bahawa korang tanya vet yg klinik dia tak ada jual produk supplements.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #28  
Old 10-28-2010, 10:49 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
... dan sekali lagi saya ingin menambah supaya tuan kucing rajin-rajin jumlahkan semua komponen kandungan (iaitu vitamin, mineral, dsbnya) dalam semua makanan (termasuk kibbles, segala supplements yg diberikan, wet food, any food or garbage yg kucing makan seharian, atau jiran yg diam-diam sayang dan curi-curi kasi makan) bagi memastikan dengan betul bahawa had harian (daily limit) setiap komponen tidak dilebihi dan mencederakan badan kucing.

Sebab tu lah nasihat pakar nutrition adalah bahawa separate supplements are always dangerous.

... dan kalau nak tanya vet mengenai supplements, pastikan bahawa korang tanya vet yg klinik dia tak ada jual produk supplements.
Betol tu, jgn terikut2 sangat orang lain, bila orang bagi kita pun nak bagi juga...tak salah nak bagi tapi macam FK kata, refer dulu pada vet. Kalau ur cat in tip top condition, rasanya tak perlu nak bagi...

Vet saya bagitahu, kebanyakan kucing mati bukan sebab apa, sebab owner suka sanagt bagi banyak supplements...sian kucing . Ginjal dan buah pinggang kucing akan rosak . So, hati2 la bila bagi supplements ni, in my case, saya refer dgn vet dulu. Sekali lagi, jgn cepat terikut cara orang. Kucing orang lain factor kesihatannya, kucing kita lain ....tak sama.
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan?? izwanbest Pet Food 11 12-26-2010 04:41 AM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
OrenJe : Kucing betina untuk `adoption` :) tediber Rescuers & Fosterers 3 07-21-2010 01:32 PM
Apa Benda Yang Keluar Dari Saluran Najis Anak Kucing Ini..? Pak Lubis Health, Disease & Diet 6 03-15-2010 09:48 PM
masalah psl kucing betina yeepi Cats & Kittens 6 03-05-2010 02:17 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.