Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 06-30-2010, 04:24 PM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 11
Baby is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
I used to feed my cats with RC and Iams but noticed that they don't put on weight and also their fur then to shed a lot. But when a friend recommended BW to me and I started using it, I noticed that my cats put on weight (not obessed) and that their fur did not shed as much as before. I am sure that others who are using BW will say the same. Also, their poo poo is not as smelly as when eating RC or Iams!
Betul ke kak nurul? Coz now baby bagi RC Hair n skin & Iams.. Perasan juga tak gemuk2.. Urmm.. Nak try la.. Nanti malam Bby PM kak nurul okey?
Reply With Quote
  #22  
Old 06-30-2010, 05:10 PM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 11
Baby is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kawan, ramai pengguna cerita pengalaman apabila makan makanan IAMS bulu kucing lebih gugur. Forget IAMS.
FK,
Patutla my cat kebanyakan bulu gugur.. Nak2 lg yang bulu warna putih penuh baju.. Waa... Nak change la brand lain.. Thanks for the info!
Reply With Quote
  #23  
Old 06-30-2010, 05:28 PM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 11
Baby is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Hi Baby.....

Fish oil akk guna brand First Prize yang boleh didapati kat Klinik Yuan.
Dulu harga RM30 sebottle tapi sekarang dah naik harga ke RM38.00 sebottle.
Kalo brewster yeast akk pakai Kitzyme.
Akk terpaksa guna dua jenis sebab ada kucing boleh makan tablet Kitzyme tu dan ada yang tak.
So yang tak akk pakai fish oil tu sebab tu senang nak bagi. Buka je mulut dan pancitkan ke dlm mulut.
Kalo nak bagi tablet sure akan bergelut dan bercakaran
Rasanya baik fish oil.. Haha coz samala.. Msti nak kene bergelut n bercakaran..
Tapi yang geram bby igt da masuk kite lepaskan je dia. Dia kuar kn balik tablet tu.. Huhu..
Tumpang tanya, klinik yuan tu kat mane?
Reply With Quote
  #24  
Old 06-30-2010, 06:54 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 11
luvnett is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Quote:
Rasanya baik fish oil.. Haha coz samala.. Msti nak kene bergelut n bercakaran..
Tapi yang geram bby igt da masuk kite lepaskan je dia. Dia kuar kn balik tablet tu.. Huhu..
Tumpang tanya, klinik yuan tu kat mane?

huhu... Kucing2x luvnett sgt suka kitzyme.. goncang je botol mesti lari2 datang nak minta sebijik.. huhu.. pernah sekali sy xperasan botol 2 jacuh n terbuka... tgh2 dah separuh botol 2 hilang adoi hai.. nasib baik xjadi apa.. tapi ada gak sekor ni yg xlayan kitzyme 2.. Sy bagi dia fish oil..
Reply With Quote
  #25  
Old 06-30-2010, 07:31 PM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 11
Baby is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
huhu... Kucing2x luvnett sgt suka kitzyme.. goncang je botol mesti lari2 datang nak minta sebijik.. huhu.. pernah sekali sy xperasan botol 2 jacuh n terbuka... tgh2 dah separuh botol 2 hilang adoi hai.. nasib baik xjadi apa.. tapi ada gak sekor ni yg xlayan kitzyme 2.. Sy bagi dia fish oil..
Mak ai.... Setengah botol diorg makan? Hahaha..

Hmm.. Kak luvi baik try dua2 kan? Mane tau taste diorg lain2.. Huhu.. Nak beli la this weekend..
Reply With Quote
  #26  
Old 07-01-2010, 08:58 AM
kyoko_kiddo's Avatar
kyoko_kiddo kyoko_kiddo is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 66
Rep Power: 11
kyoko_kiddo is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

betul-betul. anda boleh minta kak nurul ajar macam mana nak bagi kucing makan ubat or supplment
hari tu lepak rumah akak, tgk senang da bersahaja je kak nurul bagi anak-anak bulu dr makan.
Reply With Quote
  #27  
Old 07-01-2010, 09:11 AM
daliainie's Avatar
daliainie daliainie is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 10
Rep Power: 0
daliainie is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Ahahaha.. cumilnyeee kucing luvnettt. dpt bygkan diorang lari2 time dgr goncang botol tu sbb kucing2 dalia pon centu
Reply With Quote
  #28  
Old 07-01-2010, 02:46 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 11
luvnett is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Quote:
Originally Posted by Baby View Post
Mak ai.... Setengah botol diorg makan? Hahaha..

Hmm.. Kak luvi baik try dua2 kan? Mane tau taste diorg lain2.. Huhu.. Nak beli la this weekend..

A'ah baby, habis setengah botol dimakan nya.. try dua2 pun ok juga ye lah mana tau kan citarasa lain2.. nanti dalam seminggu dua baby guna mesti akan nampak bulu anak bulus bertambah kilat..


Quote:
Ahahaha.. cumilnyeee kucing luvnettt. dpt bygkan diorang lari2 time dgr goncang botol tu sbb kucing2 dalia pon centu
hehe.. ye lah kan dalia.. macam diorg tahu.. bunyi goncangan botol 2 je mesti akan lari2 datang wat muka kesian.. tapi ada gak sekor yg buat tak tahu je.. bila sy bagi nanti kawan2 dia yg tolong mkn
Reply With Quote
  #29  
Old 09-20-2010, 08:13 PM
cutetomel's Avatar
cutetomel cutetomel is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 10
Rep Power: 0
cutetomel is on a distinguished road
Talking nape bulu kucen gugur

kucen saya yg nma chubby tu bulu dia gugur byk....saya nak tau apa punca nya..mkanan or shampoo????
Reply With Quote
  #30  
Old 09-21-2010, 01:04 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: nape bulu kucen gugur

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=3091
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #31  
Old 09-21-2010, 02:04 AM
sphinxlover sphinxlover is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 69
Rep Power: 11
sphinxlover is on a distinguished road
Default Re: nape bulu kucen gugur

That could mean a serious health problem....you should check with your vet.......
Reply With Quote
  #32  
Old 09-21-2010, 10:40 AM
minami2010 minami2010 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
minami2010 is on a distinguished road
Default Re: nape bulu kucen gugur

Saya pun nak tanya kenapa bulu kucing saya banyak gugur... sebelum takk pun.. nak kata ada fungus takk jugakkk!! risau sangat!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	25062010802-001.jpg
Views:	58
Size:	88.3 KB
ID:	10125  
Reply With Quote
  #33  
Old 09-21-2010, 11:16 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 11
anizarina is on a distinguished road
Default Re: nape bulu kucen gugur

makanan kot..sejak makan bw..bulu bubuye tak gugur mcm dulu lagi...klo dukung dia masa pakai baju / suar itam..tak de laa byk sgt bulu dia
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #34  
Old 09-21-2010, 11:33 AM
minami2010 minami2010 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
minami2010 is on a distinguished road
Default Re: nape bulu kucen gugur

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
makanan kot..sejak makan bw..bulu bubuye tak gugur mcm dulu lagi...klo dukung dia masa pakai baju / suar itam..tak de laa byk sgt bulu dia
Entahla.. saya bagi makan Iams Kittens. Avo dan ada gakk ambil vitamin.. tapi lately nih bulu sekor tu asyik la gugur.. banyak lakk tuh...

adakah time dia nak mating?? dok bising pun yerkk.. miauw.. mau.. mau.. ahaks..
Reply With Quote
  #35  
Old 09-21-2010, 11:40 AM
minami2010 minami2010 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
minami2010 is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Adakah pasal bulu gugur ni ada kena mengena dengan "mating".. kucing saya sekor betina dan sekor jantan.. dua beradik.. tapi takkan depa nak mengawan dua beradik kot?? uhukss..
Reply With Quote
  #36  
Old 09-21-2010, 11:43 AM
minami2010 minami2010 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
minami2010 is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Quote:
Originally Posted by Baby View Post
Betul ke kak nurul? Coz now baby bagi RC Hair n skin & Iams.. Perasan juga tak gemuk2.. Urmm.. Nak try la.. Nanti malam Bby PM kak nurul okey?
emppp pasai pupu nih .. saya ada beli satu botol cecair yang perlu dicampur dalam minuman kittens.. Alhamdulilah pupu depa tak bau dah!

baik tak gemuk.. jangan jadi obess! hehehehehe
Reply With Quote
  #37  
Old 09-21-2010, 12:50 PM
toffeecino toffeecino is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 21
Rep Power: 0
toffeecino is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Sorry for interrupting. My Kree-mee also had the same problem before. Infact, she overgroomed herself and pull-off her hair from her stomach area, so you can see that her lower abdomen kind of bald. At that time, she was not yet spayed, but the other male cats in the house are already neutered. So the vet told me that desire to mate,
if not fulfilled, can be very stressful to the cat, which will cause their fur to shed,especially at the root of their tails .
Reply With Quote
  #38  
Old 09-21-2010, 12:58 PM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 11
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Quote:
Originally Posted by minami2010 View Post
Adakah pasal bulu gugur ni ada kena mengena dengan "mating".. kucing saya sekor betina dan sekor jantan.. dua beradik.. tapi takkan depa nak mengawan dua beradik kot?? uhukss..
Hi Minami..on the topic of mating..animals tak differentiate between adik beradik, parent & child etc. So we as humans and responsible pet owners have to intervene..in this case neuter & spay, so tak jadi perkara2 yang tak diingini nanti
Reply With Quote
  #39  
Old 09-21-2010, 05:41 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

hi semua,
sy ada pertanyaan tentang bulu kucing..
sy ada seekor kucing berumur 6minggu, stray kitten warna hitam dan putih bernama kecik.. masa balik kampung raya hari tu, tiba-tiba bulu dia macam tercabut sampai nampak kulit..
besar kawasan bulu tercabut tu sebesar syiling 5 sen.. beberapa hari lepas tu kat tempat lain pulak ada bulu tercabut tapi kali ni macam bentuk ring pulak..

Kecik dh diberi ubat kutu sebab masa ambil dia penuh dengan kutu dan telur kutu..
Sy kasi kecik makan RC Babycat kibbles dan RC baby cat instinctive.
apa sebabnya bulu tercabut?
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #40  
Old 09-21-2010, 11:33 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
hi semua,
sy ada pertanyaan tentang bulu kucing..
sy ada seekor kucing berumur 6minggu, stray kitten warna hitam dan putih bernama kecik.. masa balik kampung raya hari tu, tiba-tiba bulu dia macam tercabut sampai nampak kulit..
besar kawasan bulu tercabut tu sebesar syiling 5 sen.. beberapa hari lepas tu kat tempat lain pulak ada bulu tercabut tapi kali ni macam bentuk ring pulak..

Kecik dh diberi ubat kutu sebab masa ambil dia penuh dengan kutu dan telur kutu..
Sy kasi kecik makan RC Babycat kibbles dan RC baby cat instinctive.
apa sebabnya bulu tercabut?
Illiyana..

Bila bulu jatuh dalam bentuk patches.. VET is definitely kena pergi sebab it umight be Ring Worm or anything else http://www.peteducation.com/article....1+2134&aid=223. And worst.. jangan main-main sakit kulit kucing..it can go to humans too.. Sometimes it is not the food. That is why it is very important for you to talk to your vet first then only posted any dubious that you have after that... Patches and Round fur lost are nothing to be taken lightly.
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
chubby, comel, gucci, j`kie

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
bulu kucing gumpal2 fia86 Cats & Kittens 42 01-08-2011 09:30 AM
my anak bulu..luv them soo much.. ayumisha Cat TV and Photos 61 09-30-2010 10:54 AM
Bulu kucing yang gugur adalah najis anitayusof00 Coffee Room 41 03-14-2010 10:01 PM
Bulu kucing banyak gugur... naddy Health, Disease & Diet 16 02-23-2010 03:26 PM
Bulu gugur fia86 Training & Behavioral Issues 72 10-12-2009 10:40 PM


All times are GMT +8. The time now is 10:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.