Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > Lost & Found

Lost & Found Additional exposure for your Lost / Found pets, besides posting at our main PetFinder.my site. Please read our Lost & Found Guidelines first at http://PF.my/l26

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-03-2008, 01:26 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 14
nik_tropicana is on a distinguished road
Default kehilangan...my BELL

assallamualaikum n salam sejahtera..

disini saya meminta jasa baik forumer esp yang tinggal disekitar sentul or gombak kot2 terjumpa kucen saya yang bernama BELL..berikut adalah sdikit makluman berkaitan kucen saya nie..



nama : BELL
umur : 7 bulan
jantina : betina
neuter/spay : blom lagi
jenis : DSLH
ciri-ciri lain : marble classic pattern
tarikh hilang : awal pagi 2 oktober bersamaan awal pagi 2 syawal..

BELL nie saya perasan kehilangan dier time saya bru balik dari kampung..bila saya balik rumah tingkap rumah dah terbuka then saya rasa tak sedap hati..puas saya panggil nama dier tapi dier tak kuar pun...time tu rasanya luluh hati saya sebab BELL nie kucen pemberian abg saya untuk hari jadi saya 3 jun lepas..n semasa saya taip thread nie 3 oktober..dah 4 bulan saya bela BELL..time BELL hilang jiran saya kata dier nampak BELL ade kat luar umah pkul 2 pagi (2 oktober) n dier try nak tangkap tapi BELL lari..BELL nie jenis kucen yang tak mesra ngan orang yang dier tak kenal..ble saya tau je BELL takde kat umah, saya da round satu flat panggil2 nama dier tapi tak jumpa..esok pagi saya akan cari BELL lagi tapi esok pagi jugak saya sekeluarga kne balik kelantan sebab sepupu saya kawin..saya harap ade insan yang jumpa kucen nie n jaga dier sehingga ahad nie then pulangkan kucen nie kat saya balik..pada mereka yang menjumpai n dapat memulangkan BELL nie pada saya, sedikit saguhati yang tidak seberapa akan diberikan dan selebihnya moga Allah dapat membalas jasa baik anda..terima kasih..

selamat hari raya maaf zahir dan batin..

nik tropicana - 017 3967864
Reply With Quote
  #2  
Old 10-03-2008, 02:26 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

Quote:
Originally Posted by nik_tropicana View Post
assallamualaikum n salam sejahtera..

disini saya meminta jasa baik forumer esp yang tinggal disekitar sentul or gombak kot2 terjumpa kucen saya yang bernama BELL..berikut adalah sdikit makluman berkaitan kucen saya nie..



nama : BELL
umur : 7 bulan
jantina : betina
neuter/spay : blom lagi
jenis : DSLH
ciri-ciri lain : marble classic pattern
tarikh hilang : awal pagi 2 oktober bersamaan awal pagi 2 syawal..

BELL nie saya perasan kehilangan dier time saya bru balik dari kampung..bila saya balik rumah tingkap rumah dah terbuka then saya rasa tak sedap hati..puas saya panggil nama dier tapi dier tak kuar pun...time tu rasanya luluh hati saya sebab BELL nie kucen pemberian abg saya untuk hari jadi saya 3 jun lepas..n semasa saya taip thread nie 3 oktober..dah 4 bulan saya bela BELL..time BELL hilang jiran saya kata dier nampak BELL ade kat luar umah pkul 2 pagi (2 oktober) n dier try nak tangkap tapi BELL lari..BELL nie jenis kucen yang tak mesra ngan orang yang dier tak kenal..ble saya tau je BELL takde kat umah, saya da round satu flat panggil2 nama dier tapi tak jumpa..esok pagi saya akan cari BELL lagi tapi esok pagi jugak saya sekeluarga kne balik kelantan sebab sepupu saya kawin..saya harap ade insan yang jumpa kucen nie n jaga dier sehingga ahad nie then pulangkan kucen nie kat saya balik..pada mereka yang menjumpai n dapat memulangkan BELL nie pada saya, sedikit saguhati yang tidak seberapa akan diberikan dan selebihnya moga Allah dapat membalas jasa baik anda..terima kasih..

selamat hari raya maaf zahir dan batin..

nik tropicana - 017 3967864
Selamat Hariraya Nik....maaf-maafan kiter ye....

Adus.....saya sedih betul dengar citer mcm ni...
mcm mana Bell boleh hilang nik? Selama Nik balik kampong dia tinggal dgn sape kat rumah? Kesian nye dia kat luar tu entah makan entah tidak
harap Bell dapat ke tangan org yang bertanggunjwb dan pulangkan balik kepada nik dengan selamat...amin...
Reply With Quote
  #3  
Old 10-03-2008, 03:25 PM
AndyKoh's Avatar
AndyKoh AndyKoh is offline
Founder, PetFinder.my
 
Join Date: Apr 2008
Location: Petaling Jaya, Selangor
Posts: 1,347
Rep Power: 10
AndyKoh has disabled reputation
Default Re: kehilangan...my BELL

Hi Nik,

Please signup for an account at the main PetFinder.my site, then proceed to create a Pet Profile, specify its status as Lost, and upload photos/descriptions accordingly.

This would generate much better exposure for your lost pet.

Here are further tips on locating your pet:
http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=145

All the best!
Reply With Quote
  #4  
Old 10-06-2008, 01:17 PM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 14
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Selamat Hariraya Nik....maaf-maafan kiter ye....

Adus.....saya sedih betul dengar citer mcm ni...
mcm mana Bell boleh hilang nik? Selama Nik balik kampong dia tinggal dgn sape kat rumah? Kesian nye dia kat luar tu entah makan entah tidak
harap Bell dapat ke tangan org yang bertanggunjwb dan pulangkan balik kepada nik dengan selamat...amin...
BELL hilang sebab silap saya jugak ar..tinggalkan dier sekor-sekor ntuk balik kampung...tau2 blik umah tingkap da terbukak..saya risau tentang makan minum dier...

arinie amik cuti sebab nak cari BELL..puas gak la jalan area sentul n setapak cari petshop tapi xde..mne la tau orang yang amik BELL tu g jual kat petshop...pas nie nak wat poster plak..tampal kat setiap blok kot2 orang-orang area sini yang amik BELL..

tadi tanyer jiran kat tingkat bawah kot-kot dier ade jumpa BELL tapi dier kata tak jumpa..tapi yang takutkan saya bila dier cakap stray cat yang dier bela (kucen nie saya slalu bagi makan) mati malam raya lepas sebab kene belasah ngan anjing..jiran tu kata lagi lunyai gak la anak kucen tu..aduuii..lagi saya takut ble fikirkan BELL yang tinggal sekor2 kat dunia luar nie...

hope dapat jumpa dier dalam masa terdekat nie..
Reply With Quote
  #5  
Old 10-06-2008, 02:00 PM
Ferreted Ferreted is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Utama
Posts: 415
Rep Power: 0
Ferreted is an unknown quantity at this point
Default Re: kehilangan...my BELL

hope you find your pretty BELL soon.. losing a pet is hard. i pray for you.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-06-2008, 02:16 PM
meowbaby's Avatar
meowbaby meowbaby is offline
Addicted to Cats..
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 76
Rep Power: 13
meowbaby is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

aww.... i hope bell will come back home.. im sure she misses u too.. :)

btw selamat hari raya 2all..
Reply With Quote
  #7  
Old 10-06-2008, 02:25 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kehilangan...my BELL

Nik, mcm mana u blh tinggalkan kucing sendiri2 tanpa pengawasan waktu balik kampung?? it was a big mistake.mgkn si Bell dah on heat dan kuar mencari jantan dan tak reti jalan pulang.kenapa tak spay dia awal2??
Reply With Quote
  #8  
Old 10-06-2008, 02:28 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 13
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

Alahai Nik..siannya BELL . kenapa tak bwk jer balik kpg.. cuti kan lama ... mesti dia sunyi dok umah sorang2 . lyn balik kpg pun angkut semua 10 ekor kucing kat umah tu bawak balik..

anyway... benda dah nak jadik kan..nak wat camne.. harap2 Bell selamat kat dunia luar nun... dan harap2 nik akan dapat jumpe dia.. kalo ade org lain jumpa pun...moga2 org tu akan jaga dia sebaik mungkin dan tidak dianiaya..
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #9  
Old 10-06-2008, 02:50 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

Nik and anyone who will be leaving your pets alone in the house for any period of time, please take no chances of accidents happening and your pets escaping by taking double precautions (these are very, very intelligent animals ... much more intelligent than you ... and if there is a weak link, they will be sure to find it!) investing in a 3-tier cage (the bigger adult one, not the smaller kitten one) and setting it up for maximum security and comfort.

Ada forumer yang pernah mengalami dimana pintu solid wood pun kucing boleh cakar sampai berlubang dan tangan kuku kucing habis berdarah sebab nak keluar. Netting jenis besi pun diorang boleh cakar dan tarik buka dan berlubang. A trapped animal in desperation can even chew off its own limb to escape! Dia bukan nya kira! Always be mindful that at the end of the day, your pet is an animal, not a human and you need to truly understand an animal mind!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B24Cage06.jpg
Views:	59
Size:	38.8 KB
ID:	1099   Click image for larger version

Name:	B24Cage10.jpg
Views:	57
Size:	38.4 KB
ID:	1100   Click image for larger version

Name:	B60MGGBLL01.jpg
Views:	49
Size:	37.7 KB
ID:	1101  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 10-06-2008 at 03:09 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-06-2008, 03:29 PM
BabyZee's Avatar
BabyZee BabyZee is offline
.:: Baby, I dig you! ::.
 
Join Date: Jul 2008
Location: Subang Jaya, Selangor, Malaysia, World of Animal Lurve...
Posts: 1,868
Rep Power: 14
BabyZee is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to BabyZee
Default Re: kehilangan...my BELL

adoi nik..sorry for your lost but hope it won't be forever..
zee harap bell kembali balik..
neway this should be a lesson to other forumers or people who are new with pets..
sudah ada pihak forumers menyatakan pendapatnya jadi zee tak perlula cakap apa2 lagi cuma harap Bell kembali semula...
__________________
" Bad things happen. Trust that good things happen, too.
Sometimes you’ve just got to close your eyes, hold on tight and believe. "
Reply With Quote
  #11  
Old 10-06-2008, 05:54 PM
filinlee's Avatar
filinlee filinlee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bukit Jalil/ Bukit Serdang
Posts: 1,214
Rep Power: 14
filinlee is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

Dear Nik,

I'm srry to hear of your loss... i know what the feeling is like.. i pray n hope bell would return soon....di samping e2.. cari la merata tempat dan jangan cepat berputus asa ok... chaiyok..chaiyok...

kawan2 yang lain pon jangan la harsh sangat kat dia.. definitely his mistake to leave the cat all alone at home..but i'm sure all of us do make mistakes sometimes rite... let us all give our support to him no matter what... i'm sure this is an expensive lesson for him to learn.....kiter bagi dia semangat untuk mencari..bukan marah lagi kat dia...biler dah jumper..nak marah nak apa boleh la... so skarang sumer beringat2 la yer...jangan tgalkan kucen dirumah sendirian biler berjalan jauh.....
__________________
Reply With Quote
  #12  
Old 10-06-2008, 08:58 PM
Ferreted Ferreted is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Utama
Posts: 415
Rep Power: 0
Ferreted is an unknown quantity at this point
Default Re: kehilangan...my BELL

agree.. dun harsh sangat, very heavy to lose a pet you know.. sobs.. they may find a way home and they may not but all of us pray likewise he would and have my fingers crossed for you..
Reply With Quote
  #13  
Old 10-07-2008, 09:19 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 14
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

thanks for da moral support..ermmm..saya pun tak sangka BELL boleh hilang..masa saya balik raya kedua (saya tinggalkan dier 3 hari) tingkap da terbuka..time tu bru perasan yang tingkap tu lupa nak lock..aduuuiii..seblom nie ade tinggalkan dier ngan makanan n air..siap taburkan skali patung mainan ntuk dier main..ok jer..tapi memang saya ngaku la silap diri sendri letak dier sekor kat umah..

pasal bawak BELL balik kampung tak boleh sebab sepupu baru bersalin..

semalam masa kemas umah, jumpa mainan feveret dier, labah2 hitam kat bawah kerusi...BELL klu dapat labah2 nie dier main tak ingat dunia..klu kita amik labah2 tu, dier panjat2 kaki nak amik blik labah2 tu blik...sebak hati lagi...

semalam gak gf saya offer adopt ank kucen dari sepupu dier n dier pun da amik sekor tapi saya cakap yang saya still tunggu dan cari BELL..selagi boleh cari, saya cari...

Last edited by nik_tropicana; 10-07-2008 at 09:27 AM.
Reply With Quote
  #14  
Old 10-07-2008, 01:40 PM
Penghulu's Avatar
Penghulu Penghulu is offline
Tok Penghulu
 
Join Date: Jun 2008
Location: Bamboo River
Posts: 937
Rep Power: 13
Penghulu is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

Quote:
Originally Posted by nik_tropicana View Post
thanks for da moral support..ermmm..saya pun tak sangka BELL boleh hilang..masa saya balik raya kedua (saya tinggalkan dier 3 hari) tingkap da terbuka..time tu bru perasan yang tingkap tu lupa nak lock..aduuuiii..seblom nie ade tinggalkan dier ngan makanan n air..siap taburkan skali patung mainan ntuk dier main..ok jer..tapi memang saya ngaku la silap diri sendri letak dier sekor kat umah..

pasal bawak BELL balik kampung tak boleh sebab sepupu baru bersalin..

semalam masa kemas umah, jumpa mainan feveret dier, labah2 hitam kat bawah kerusi...BELL klu dapat labah2 nie dier main tak ingat dunia..klu kita amik labah2 tu, dier panjat2 kaki nak amik blik labah2 tu blik...sebak hati lagi...

semalam gak gf saya offer adopt ank kucen dari sepupu dier n dier pun da amik sekor tapi saya cakap yang saya still tunggu dan cari BELL..selagi boleh cari, saya cari...
Allo nik...dah jumpa ker bell kamu...? Kalau masih belum...kau ketuk lah umah sekitar neibourhood kau tu...mungkin ade yg simpan dalam umah durang dan tak tau owner saper utk nak pulangkan...cuba lah mungkin nasib kau boleh baik kali ni...saper tau...
__________________

MJ
Reply With Quote
  #15  
Old 10-07-2008, 01:51 PM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 14
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

Quote:
Originally Posted by Penghulu View Post
Allo nik...dah jumpa ker bell kamu...? Kalau masih belum...kau ketuk lah umah sekitar neibourhood kau tu...mungkin ade yg simpan dalam umah durang dan tak tau owner saper utk nak pulangkan...cuba lah mungkin nasib kau boleh baik kali ni...saper tau...
ketuk umah jiran tu tugas abg saya..dier wat petang nie time orang da blik dari keje...malam karang turn saya plak tampal poster kat setiap blok area umah saya nie..
Reply With Quote
  #16  
Old 10-07-2008, 03:37 PM
duyung_leo's Avatar
duyung_leo duyung_leo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 540
Rep Power: 13
duyung_leo is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

nik.. sorry to hear about that.. duyung doakan semoga dapat jumpa BELL balik..
Reply With Quote
  #17  
Old 10-07-2008, 03:59 PM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 14
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

Quote:
Originally Posted by duyung_leo View Post
nik.. sorry to hear about that.. duyung doakan semoga dapat jumpa BELL balik..
thanks duyung..hope dapat jumpa dalam minggu nie...
Reply With Quote
  #18  
Old 10-07-2008, 04:09 PM
fantasticat's Avatar
fantasticat fantasticat is offline
BAD Company...
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 266
Rep Power: 13
fantasticat is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

takziah bro... doa je la so that ko dapat balik... tapi in the same time, jangan letak harapan tinggi sangat... takut kalau tak dapat ko tension giler lak sok... sebab kucing stok gini memang laris di pasaran... nak-nak pulak kalau dah melintas depan mata... sah-sah kena rembat... so ko sabar je la... terima dengan hati terbuka...
Reply With Quote
  #19  
Old 10-07-2008, 04:30 PM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 14
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

Quote:
Originally Posted by fantasticat View Post
takziah bro... doa je la so that ko dapat balik... tapi in the same time, jangan letak harapan tinggi sangat... takut kalau tak dapat ko tension giler lak sok... sebab kucing stok gini memang laris di pasaran... nak-nak pulak kalau dah melintas depan mata... sah-sah kena rembat... so ko sabar je la... terima dengan hati terbuka...
aduiii..bro fantasticat orang yang ke 6 cakap mende yang same..kawan2 kat ofis nie pun cakap mende yang sama..dieorang cakap kucen yang lawa klu orang lain jumpa terus amik..tapi rasanya betol ape yang dicakap tu..isk..isk..
Reply With Quote
  #20  
Old 10-07-2008, 05:27 PM
fantasticat's Avatar
fantasticat fantasticat is offline
BAD Company...
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 266
Rep Power: 13
fantasticat is on a distinguished road
Default Re: kehilangan...my BELL

Quote:
Originally Posted by nik_tropicana View Post
aduiii..bro fantasticat orang yang ke 6 cakap mende yang same..kawan2 kat ofis nie pun cakap mende yang sama..dieorang cakap kucen yang lawa klu orang lain jumpa terus amik..tapi rasanya betol ape yang dicakap tu..isk..isk..
apa-apa pun ko amik pengajaran je la dari apa yang jadi... esok-esok kalau ko nak gi cuti... ada lebih baik ko hantar boarding je... ala sekor je apa ada hal... tak pun tumpang umah member... aku nasib baik raya negeri sembilan tahun ni... so takde la jauh na... 3-3 kucing aku, aku letak je kat sangkar memasing kat umah tu... mangga macam biasa... bila malam je aku balik kajang, kesahkan makan-minum ngan jamban diorang...

camtu la ari-ari... letih memang la letih... tapi at least aku jimat 36 hengget satu hari (aku raya kat kampung 5 ari ko, kalau hantar boarding ko kali la dengan 36 hengget)... duit minyak berapa sangat... lagi pun puas hati sebab duduk kat rumah jugak... untuk taknak bagi dia berak banyak sangat aku cut-down dia punya food intake 50%... tapi air sentiasa ada... alhamdulillah... semua ok...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 09:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.