Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-11-2010, 01:27 PM
motec's Avatar
motec motec is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2010
Posts: 12
Rep Power: 0
motec is on a distinguished road
Default IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Salam n Gud day all friend,

sy baru adopt persian male about 1 month.. named bobby.. skrg nie baru je masuk 3 bulan umur dia.. masa belik tu pet wonderland punya staf suggest that i feed with Iams® ProActive Health Kitten.. then for the past 2 weeks, everthing nampak macam OK.. tp selepas sy bagi makan Whiskas Jr tue.. skrg nie dah kurang sangat2 makan iams tue..

last sunday bwk bobby ke pet wonderland utk vaksin.. then that lady cakap tak elok bagi makan selalu.. so skrg ni, me and my wife dah stop bagi makan Whiskas Jr tue... cadang nak bagi 2 kali seminggu... sblm ni satu hari 2kali.. tapi sepeket tu, buat 3 kali lah.. bila dah stop nie.. bobby dah macam takde selera makan.. pening sangat.. mlm tadi bagi jgak la sikit... selamba aje dia bedal... licin... normal ke utk kitten makan sikit nie? FYI, iams yg kecik tue, i believe less than 1 kg, belum habis lagi... tp dah tinggal sikit sangat la.. sy dah standby yg 2nd pack nye.. tp risau plak takut2 dia tak mo makan dah

skrg ni dah pening.. mcam ne nak buat? sbb sy perasan bulu bobby dah start gugur... tak banyak la.. tp dah mula..

perlu ke tukar ke makanan lain i.e RC ke.. BW ker... atau ada idea lain.... ni 1st time bela kucing.. sblm ni bela keter.... tolong ye kawan2...

Last edited by motec; 05-11-2010 at 01:33 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-11-2010, 02:23 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by motec View Post
Salam n Gud day all friend,

sy baru adopt persian male about 1 month.. named bobby.. skrg nie baru je masuk 3 bulan umur dia.. masa belik tu pet wonderland punya staf suggest that i feed with Iams® ProActive Health Kitten.. then for the past 2 weeks, everthing nampak macam OK.. tp selepas sy bagi makan Whiskas Jr tue.. skrg nie dah kurang sangat2 makan iams tue..

last sunday bwk bobby ke pet wonderland utk vaksin.. then that lady cakap tak elok bagi makan selalu.. so skrg ni, me and my wife dah stop bagi makan Whiskas Jr tue... cadang nak bagi 2 kali seminggu... sblm ni satu hari 2kali.. tapi sepeket tu, buat 3 kali lah.. bila dah stop nie.. bobby dah macam takde selera makan.. pening sangat.. mlm tadi bagi jgak la sikit... selamba aje dia bedal... licin... normal ke utk kitten makan sikit nie? FYI, iams yg kecik tue, i believe less than 1 kg, belum habis lagi... tp dah tinggal sikit sangat la.. sy dah standby yg 2nd pack nye.. tp risau plak takut2 dia tak mo makan dah

skrg ni dah pening.. mcam ne nak buat? sbb sy perasan bulu bobby dah start gugur... tak banyak la.. tp dah mula..

perlu ke tukar ke makanan lain i.e RC ke.. BW ker... atau ada idea lain.... ni 1st time bela kucing.. sblm ni bela keter.... tolong ye kawan2...
Whiskas junior? wet food?
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 05-11-2010, 02:26 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 9
luvnett is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by motec View Post
Salam n Gud day all friend,

sy baru adopt persian male about 1 month.. named bobby.. skrg nie baru je masuk 3 bulan umur dia.. masa belik tu pet wonderland punya staf suggest that i feed with Iams® ProActive Health Kitten.. then for the past 2 weeks, everthing nampak macam OK.. tp selepas sy bagi makan Whiskas Jr tue.. skrg nie dah kurang sangat2 makan iams tue..

last sunday bwk bobby ke pet wonderland utk vaksin.. then that lady cakap tak elok bagi makan selalu.. so skrg ni, me and my wife dah stop bagi makan Whiskas Jr tue... cadang nak bagi 2 kali seminggu... sblm ni satu hari 2kali.. tapi sepeket tu, buat 3 kali lah.. bila dah stop nie.. bobby dah macam takde selera makan.. pening sangat.. mlm tadi bagi jgak la sikit... selamba aje dia bedal... licin... normal ke utk kitten makan sikit nie? FYI, iams yg kecik tue, i believe less than 1 kg, belum habis lagi... tp dah tinggal sikit sangat la.. sy dah standby yg 2nd pack nye.. tp risau plak takut2 dia tak mo makan dah

skrg ni dah pening.. mcam ne nak buat? sbb sy perasan bulu bobby dah start gugur... tak banyak la.. tp dah mula..

perlu ke tukar ke makanan lain i.e RC ke.. BW ker... atau ada idea lain.... ni 1st time bela kucing.. sblm ni bela keter.... tolong ye kawan2...
adeh.. kucing kalau selalu sangat bagi mkn wet food gini lah jadi nya.. mesti akan hilang selera mkn kibbles..
mesti sebab dia baby lagi sebab 2 lebih selesa ngan wetfoods.. apa kata kibbles dia you try lembab kan dgn air dulu bagi lembut.. dulu I ada gak baby kitten yg xnak mkn kibbles but lepas lembutkan kibbles 2 baru dia layan..
Lagi 1 maybe saiz kibbles 2 xsesuai kot.. selalu kitten bawah 4 bln lebih elok bagi RC baby cat sebab saiz kibbles dia yg kecil dan senang untuk mulut kitten yg kecil nak capai.. 2 pendapat I la.. Selebih nya tunggu maybe ada otai yg jawab nanti..
Reply With Quote
  #4  
Old 05-11-2010, 02:31 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
adeh.. kucing kalau selalu sangat bagi mkn wet food gini lah jadi nya.. mesti akan hilang selera mkn kibbles..
mesti sebab dia baby lagi sebab 2 lebih selesa ngan wetfoods.. apa kata kibbles dia you try lembab kan dgn air dulu bagi lembut.. dulu I ada gak baby kitten yg xnak mkn kibbles but lepas lembutkan kibbles 2 baru dia layan..
Lagi 1 maybe saiz kibbles 2 xsesuai kot.. selalu kitten bawah 4 bln lebih elok bagi RC baby cat sebab saiz kibbles dia yg kecil dan senang untuk mulut kitten yg kecil nak capai.. 2 pendapat I la.. Selebih nya tunggu maybe ada otai yg jawab nanti..
His cat dah pun start on kibbles ait.. so asanya no problemo pasal kibbles. Asanya dia teringat2 sedapnya wet food tueh.. 1 month baru ekk kat umah u?.. 1 kg tueh banyak lah.. can lasts more than 2 month for one cat ooo... I rasa bulu jatuh bukan pasal makan nieh.. nampak gaya cam dia tak da masalah makan.. u can try campur kibbles + wetfood tue.. pelan2 kurangkan wetfood.. ujung minggu gitu bolehlah bagi..sekali sekala... have you check possibilities fleas ke aper ker kat dier..

Banyak mana dia makan.. u agak2 berapa kibbles?.. sbb IAMS tue da okay da.. yang lain2 BW ke hapa ke.. itu semua brand..ada setengah kucing dia picky sket.. tapi yours da memang on IAMS.. cuma terganggu sket lepas dia makan wetfood ajer..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #5  
Old 05-11-2010, 02:38 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 9
luvnett is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
His cat dah pun start on kibbles ait.. so asanya no problemo pasal kibbles. Asanya dia teringat2 sedapnya wet food tueh.. 1 month baru ekk kat umah u?.. 1 kg tueh banyak lah.. can lasts more than 2 month for one cat ooo... I rasa bulu jatuh bukan pasal makan nieh.. nampak gaya cam dia tak da masalah makan.. u can try campur kibbles + wetfood tue.. pelan2 kurangkan wetfood.. ujung minggu gitu bolehlah bagi..sekali sekala... have you check possibilities fleas ke aper ker kat dier..

Banyak mana dia makan.. u agak2 berapa kibbles?.. sbb IAMS tue da okay da.. yang lain2 BW ke hapa ke.. itu semua brand..ada setengah kucing dia picky sket.. tapi yours da memang on IAMS.. cuma terganggu sket lepas dia makan wetfood ajer..
2 la I pun rasa maybe dia dah tersyok ngan wetfood 2..
Reply With Quote
  #6  
Old 05-11-2010, 02:51 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 10
Lionking is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
2 la I pun rasa maybe dia dah tersyok ngan wetfood 2..
haaa..tu la..seeloknye jgn kasik whiskas, tmbah lg kucg persian..kitten lak tu..kalu nk bg wetfood kasi yg berkhasiat punye mcm rc wetfood ke, evo ke, avoderm ke..kitten saya pun ske gak mkn wetfood tp kasi 2x sminggu je..sehari tu saya cmpurkan wetfood ngan kibble..sy cmpur RC kitten+RC wet instinctive for kitten..maybe u bleh try..

sy ada memory hitam yg xdpt dlupakan sbb whiskas ni, one of my kitten mkn whiskas jr. sjak baby lg, now dh in heaven dh..tp bkn sy yg kasi whiskas tu, owner lama dia..walaupun dia mati bkn juz sbb makanan tu je tp blh dikatakan dat food x ckup nutrient yg diperlukan utk kitten khususnye bg baby cat, sbb kitten perlukan mkanan yg sgt berkhasiat
Reply With Quote
  #7  
Old 05-11-2010, 03:02 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 9
luvnett is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
haaa..tu la..seeloknye jgn kasik whiskas, tmbah lg kucg persian..kitten lak tu..kalu nk bg wetfood kasi yg berkhasiat punye mcm rc wetfood ke, evo ke, avoderm ke..kitten saya pun ske gak mkn wetfood tp kasi 2x sminggu je..sehari tu saya cmpurkan wetfood ngan kibble..sy cmpur RC kitten+RC wet instinctive for kitten..maybe u bleh try..

sy ada memory hitam yg xdpt dlupakan sbb whiskas ni, one of my kitten mkn whiskas jr. sjak baby lg, now dh in heaven dh..tp bkn sy yg kasi whiskas tu, owner lama dia..walaupun dia mati bkn juz sbb makanan tu je tp blh dikatakan dat food x ckup nutrient yg diperlukan utk kitten khususnye bg baby cat, sbb kitten perlukan mkanan yg sgt berkhasiat
betul2.. setuju sgt..
Sy selalu bagi royal canin wetfood & evo je.. kalau rajin sy akan bagi ayam rebus yg dicingcang kat kitten2 sy..
tanya sikit mamyku ni lionking ye?
Reply With Quote
  #8  
Old 05-11-2010, 03:12 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 10
Lionking is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
betul2.. setuju sgt..
Sy selalu bagi royal canin wetfood & evo je.. kalau rajin sy akan bagi ayam rebus yg dicingcang kat kitten2 sy..
tanya sikit mamyku ni lionking ye?
yup!!!hee, org yg same la..haha..nk tukar username kt forum ni xleh tkr la plak..hehe

anyway..luvnett kata kasik ayam rebus pun bgus jgk,kasi rebus dada ayam dgn kaki ayam skali, tp kaki ayam tu x mkn la..pergh...kucg saya mkn smpi menjilat bulu,haha
Reply With Quote
  #9  
Old 05-11-2010, 03:16 PM
motec's Avatar
motec motec is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2010
Posts: 12
Rep Power: 0
motec is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Whiskas junior? wet food?

yup... tak buleh ekk..?
Reply With Quote
  #10  
Old 05-11-2010, 03:24 PM
motec's Avatar
motec motec is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2010
Posts: 12
Rep Power: 0
motec is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
adeh.. kucing kalau selalu sangat bagi mkn wet food gini lah jadi nya.. mesti akan hilang selera mkn kibbles..
mesti sebab dia baby lagi sebab 2 lebih selesa ngan wetfoods.. apa kata kibbles dia you try lembab kan dgn air dulu bagi lembut.. dulu I ada gak baby kitten yg xnak mkn kibbles but lepas lembutkan kibbles 2 baru dia layan..
Lagi 1 maybe saiz kibbles 2 xsesuai kot.. selalu kitten bawah 4 bln lebih elok bagi RC baby cat sebab saiz kibbles dia yg kecil dan senang untuk mulut kitten yg kecil nak capai.. 2 pendapat I la.. Selebih nya tunggu maybe ada otai yg jawab nanti..
erm... RC nye wet food yer.. noted.. TQ

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
His cat dah pun start on kibbles ait.. so asanya no problemo pasal kibbles. Asanya dia teringat2 sedapnya wet food tueh.. 1 month baru ekk kat umah u?.. 1 kg tueh banyak lah.. can lasts more than 2 month for one cat ooo... I rasa bulu jatuh bukan pasal makan nieh.. nampak gaya cam dia tak da masalah makan.. u can try campur kibbles + wetfood tue.. pelan2 kurangkan wetfood.. ujung minggu gitu bolehlah bagi..sekali sekala... have you check possibilities fleas ke aper ker kat dier..

Banyak mana dia makan.. u agak2 berapa kibbles?.. sbb IAMS tue da okay da.. yang lain2 BW ke hapa ke.. itu semua brand..ada setengah kucing dia picky sket.. tapi yours da memang on IAMS.. cuma terganggu sket lepas dia makan wetfood ajer..
tak penah kira plak bape kibbles dia telan.. cuma, klu bagi pagi tu, sampai ke malam tak habis lagi.. klu bukan sbb Whiskas Jr nie bulu dia gugur, ape sbb lain ekk? duhhh... fening.. fening....

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
2 la I pun rasa maybe dia dah tersyok ngan wetfood 2..
ye lor.. semlm satu hari dia tak makan langsung iams dia... balik umah kena dok depan dia bersila baru la dia makan sikit.. sikit... pengsan plak si bobby nie lapor.. last2, wife bagi la sikit wet food dia.. terus licin..

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
haaa..tu la..seeloknye jgn kasik whiskas, tmbah lg kucg persian..kitten lak tu..kalu nk bg wetfood kasi yg berkhasiat punye mcm rc wetfood ke, evo ke, avoderm ke..kitten saya pun ske gak mkn wetfood tp kasi 2x sminggu je..sehari tu saya cmpurkan wetfood ngan kibble..sy cmpur RC kitten+RC wet instinctive for kitten..maybe u bleh try..

sy ada memory hitam yg xdpt dlupakan sbb whiskas ni, one of my kitten mkn whiskas jr. sjak baby lg, now dh in heaven dh..tp bkn sy yg kasi whiskas tu, owner lama dia..walaupun dia mati bkn juz sbb makanan tu je tp blh dikatakan dat food x ckup nutrient yg diperlukan utk kitten khususnye bg baby cat, sbb kitten perlukan mkanan yg sgt berkhasiat
erm, soklan kayu... campur tu maknanye kena gaul2 ngan kibbles dia ker atau letak sebelah2? terus rasa nak pitam dgr citer hitam mamy nie... whiskas... adui... adui...
Reply With Quote
  #11  
Old 05-11-2010, 03:40 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 10
Lionking is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by motec View Post
erm... RC nye wet food yer.. noted.. TQ



tak penah kira plak bape kibbles dia telan.. cuma, klu bagi pagi tu, sampai ke malam tak habis lagi.. klu bukan sbb Whiskas Jr nie bulu dia gugur, ape sbb lain ekk? duhhh... fening.. fening....



ye lor.. semlm satu hari dia tak makan langsung iams dia... balik umah kena dok depan dia bersila baru la dia makan sikit.. sikit... pengsan plak si bobby nie lapor.. last2, wife bagi la sikit wet food dia.. terus licin..



erm, soklan kayu... campur tu maknanye kena gaul2 ngan kibbles dia ker atau letak sebelah2? terus rasa nak pitam dgr citer hitam mamy nie... whiskas... adui... adui...

gaulkan skali..jgn la pitam, kitten sy tu sblm sy amek dia mmg x pnah mkn kibbles sbb owner lama dia xreti pasal mkanan ni, so sjak ibu dia mgandungkan dia n smpi lpas lahir n dh leh mkn mmg owner lama dia kasi whiskas shj,ibu dia pn diberi mkn whiskas jer,so sjak dr dlm perut lg dia xdpt nutrisi yg scukupnye..

bulu gugur leh jd byk sbb,maybe dia stress, ada fungus, ada kutu or ada skin problem, or mungkin mkanan jgk..tp xtau la kn mane satu, mungkin u leh kasi kitzyme vitamin, bgus jgk utk kitten yg sdg membesar,

tambahlg satu, maybe sbb cuaca panas leh jgk buat bulu gugur

Last edited by Lionking; 05-11-2010 at 03:48 PM.
Reply With Quote
  #12  
Old 05-11-2010, 03:41 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 9
luvnett is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
erm, soklan kayu... campur tu maknanye kena gaul2 ngan kibbles dia ker atau letak sebelah2? terus rasa nak pitam dgr citer hitam mamy nie... whiskas... adui... adui...

maknanya gaul kan sekali..


'
Quote:
yup!!!hee, org yg same la..haha..nk tukar username kt forum ni xleh tkr la plak..hehe

ooo.. 2 la rasa org yg sama.. hehe.. kita ada borak2 kat thread royal canin wet food kan..


Quote:
anyway..luvnett kata kasik ayam rebus pun bgus jgk,kasi rebus dada ayam dgn kaki ayam skali, tp kaki ayam tu x mkn la..pergh...kucg saya mkn smpi menjilat bulu,haha
kucing2 sy pun suka... tersangat la suka.. sampai kalau nak wak diorg balik kampung kan takut nanti habis ayam kat kampung 2 kena buru plak..
Reply With Quote
  #13  
Old 05-11-2010, 03:56 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 10
Lionking is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post

maknanya gaul kan sekali..


'

ooo.. 2 la rasa org yg sama.. hehe.. kita ada borak2 kat thread royal canin wet food kan..




kucing2 sy pun suka... tersangat la suka.. sampai kalau nak wak diorg balik kampung kan takut nanti habis ayam kat kampung 2 kena buru plak..
yup..hehe..kucg sy ada 2ekor yg sgt suke ayam..kcuali Lula,lula ske mkan rc33 jer,yg lain dia x jamah lgsg, wetfood dia xnah mkn lgsg..pelik jgk..
Reply With Quote
  #14  
Old 05-11-2010, 04:22 PM
motec's Avatar
motec motec is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2010
Posts: 12
Rep Power: 0
motec is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

ok mammy.. dengan cargas nye sy buat balik kejer nie... then will let you know the status by tomorrow... harap2 menjadik la.. sy nak kucing yg gomok.. cam tuan dia jgak.. baru besh...

lagi satu pasal rebus ayam tue... bobby yg baru 3 bulan ni bule ekk bagi makan ayam rebus? macam nak cuba ajer...

Last edited by motec; 05-11-2010 at 04:32 PM.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-11-2010, 06:00 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 9
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

my baby makan whiskas jr wetfood.. tu first solid food yg dia makan..selalu campur dgn BW kibbles sbb dia still tak boleh nk kunyah kibble..

dalam 2 hari nie ade perasan yg poo dia agak cair n bit smelly(smelly yg lain dr biasa)..
bila baca thread nie baru tahu whiskas jr wetfood pon tak elok..

patut ke i tukar?
setakat nie memang mencari gak rc wetfood tp belum jumpe..
ingat kalau poo dia still cair, weekend ni nk bwk g jumpe vet..
Reply With Quote
  #16  
Old 05-11-2010, 06:32 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by motec View Post
ok mammy.. dengan cargas nye sy buat balik kejer nie... then will let you know the status by tomorrow... harap2 menjadik la.. sy nak kucing yg gomok.. cam tuan dia jgak.. baru besh...

lagi satu pasal rebus ayam tue... bobby yg baru 3 bulan ni bule ekk bagi makan ayam rebus? macam nak cuba ajer...
Boleh ja..rebus ayam pasteu carik2..hidangkan sekali dengan supnyer... ala2 nak bagi makan baby gitue...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #17  
Old 05-11-2010, 08:05 PM
Devoted Lily's Avatar
Devoted Lily Devoted Lily is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 70
Rep Power: 9
Devoted Lily is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

tuan rumah tumpang thread yer..

i pon ada masalah y sama.. i baru bela bambino br 2 mggu.. i bg die mkn BW.. 1st tyme i bawak die balik rumah tu mang die takot nak mkn.. mkn pon secoet je.. esok 2 i bawak pi vaksin.. die demam n ta lalu mkn.. i umpan pkai wet fud..

n sebabkan die kurus i kerap jgk bg die ayam rebus,,, selalu sgt.. smpai poo die lembek.. so i stop n bg kibbles... bg kibbles tu la main2 je mkn.. 1scoop tu nak abes pon jenoh.. i susah ati.. beli nutripet.. y tu die mkn pulak dgn lajunye die jilat...

so i tatao mcm mane nak naik kan selera die mkn kibbles..
Reply With Quote
  #18  
Old 05-11-2010, 08:16 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 10
Lionking is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by Devoted Lily View Post
tuan rumah tumpang thread yer..

i pon ada masalah y sama.. i baru bela bambino br 2 mggu.. i bg die mkn BW.. 1st tyme i bawak die balik rumah tu mang die takot nak mkn.. mkn pon secoet je.. esok 2 i bawak pi vaksin.. die demam n ta lalu mkn.. i umpan pkai wet fud..

n sebabkan die kurus i kerap jgk bg die ayam rebus,,, selalu sgt.. smpai poo die lembek.. so i stop n bg kibbles... bg kibbles tu la main2 je mkn.. 1scoop tu nak abes pon jenoh.. i susah ati.. beli nutripet.. y tu die mkn pulak dgn lajunye die jilat...

so i tatao mcm mane nak naik kan selera die mkn kibbles..

ikut pengalaman saya, kucg yg sgt kurus elok kasi mkn wetfood, kasi yg berkhasiat punye, campurkan skali ngan kibbles, so nnt dia biasala ngan kibbles..dgn ayam rebus pun bleh, kucg saya yg bee tu masa kecik kurus sesgt, kasi mkn ayam rebus slalu,cmpurkan skit dgn kibbles,nk kasi biase dgn rasa kibbles tu, n now bee dh telebih gemuk plak,huhu..kena msk london weight management nk kuruskan bdn la pulak,huhu...

kalu wetfood saya prefer rc wetfood, avoderm, evo, fancy feast...
Reply With Quote
  #19  
Old 05-11-2010, 08:24 PM
Devoted Lily's Avatar
Devoted Lily Devoted Lily is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 70
Rep Power: 9
Devoted Lily is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
ikut pengalaman saya, kucg yg sgt kurus elok kasi mkn wetfood, kasi yg berkhasiat punye, campurkan skali ngan kibbles, so nnt dia biasala ngan kibbles..dgn ayam rebus pun bleh, kucg saya yg bee tu masa kecik kurus sesgt, kasi mkn ayam rebus slalu,cmpurkan skit dgn kibbles,nk kasi biase dgn rasa kibbles tu, n now bee dh telebih gemuk plak,huhu..kena msk london weight management nk kuruskan bdn la pulak,huhu...

kalu wetfood saya prefer rc wetfood, avoderm, evo, fancy feast...

skang bambino mang mkn fancy feast ngn ayam rebus utk wet fud...
die mkn laju tp tak tahan poo nye y lembek tu..
da la bambino ni loqlaq sket.. slalu terpijak poo nye sndri.. saket jiwa btoll anak teruna sekor tu..

ok2 t try campo kibbles ngn wet fud..
kalo bg wet fud smpai die mntak2 lg kibbles ta de respon lgsg..
aishhhh...

dulu poo bee u lembek ta ea??
Reply With Quote
  #20  
Old 05-11-2010, 09:29 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 9
luvnett is on a distinguished road
Default Re: IAMS Kitten::My kitten dah kurang makan.. Kenapa yer?

Quote:
Originally Posted by Devoted Lily View Post
skang bambino mang mkn fancy feast ngn ayam rebus utk wet fud...
die mkn laju tp tak tahan poo nye y lembek tu..
da la bambino ni loqlaq sket.. slalu terpijak poo nye sndri.. saket jiwa btoll anak teruna sekor tu..

ok2 t try campo kibbles ngn wet fud..
kalo bg wet fud smpai die mntak2 lg kibbles ta de respon lgsg..
aishhhh...

dulu poo bee u lembek ta ea??
sorry ye menjampuk sikit.. rasanya bukan sebab bagi ayam kot poo dia cam 2.. coz I pernah bagi ayam kat kitten yg demam.. memang kitten 2 mkn ayam je selama seminggu.. coz dia xnak jamah kibbles tapi poo dia ok je..

loqlaq ye? biasalah kitten lagi 2.. sama lah cam budak2 gak..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dah puas makan ati oni hatamah Cat TV and Photos 73 12-23-2009 04:14 PM
:::Kenapa Kucing Tak Aktif? jeranq Cats & Kittens 17 12-10-2009 06:08 PM
Help me!! my ngau2 XNK MAKAN!! angelicdevil Cats & Kittens 51 10-17-2009 07:00 PM
Kenapa kucing saya tidak suka dipegang?? Pak Lubis Training & Behavioral Issues 151 09-15-2009 02:45 PM
Argo Selalu Mengiau.. Kenapa ek abgraldo Training & Behavioral Issues 32 11-07-2008 08:02 PM


All times are GMT +8. The time now is 10:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.