Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Coffee Room

Coffee Room Gossip on the latest topics or just mingle around and enjoy the atmosphere!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-22-2010, 10:05 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 11
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Sakitnya Hati Ini..

Seketika dulu ada 2 ekor kucing adik beradik yg saya postkan di PF dan di mudah.com 'for adoption'. Kucing tersebut telah pun diambil oleh 2 orang yg berlainan seekor oleh sepasang suami isteri dan seekor lagi oleh seorg gadis bersama rakan2 nya dihari yg berlainan.

Semalam saya surf di mudah.com dan didapati gambar kedua2 ekor kucing saya dipaparkan 'for adoption' dgn wording nya serupa dgn wording saya..

Saya sms no tel tsbt dan dia kata "kebetulan sama, kalau nak ambiklah" dan "mungkin tempat lain kot kalau org nak saya akan bg kucing saya bukan kucing awak yg penting kucing tu ada'

Sakit betul hati..Ini gambar kucing tersebut.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	03042010071-001.jpg
Views:	63
Size:	101.8 KB
ID:	9212   Click image for larger version

Name:	03042010073-001.jpg
Views:	65
Size:	72.4 KB
ID:	9213  

Last edited by Pak Lubis; 04-22-2010 at 10:13 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-22-2010, 10:22 PM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 10
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Astahfirullah..Pak Lubis,dua2 kitten sekali ke yg kena jual kat mudah tu? So, pasangan suami isteri & budak perempuan tu berpakat la ye? Ya Allah, ada jugak org yg nak buat macam ni dekat hamba Allah yg helpless cani, sedih saya dengar...kalau ada apa2 yg saya boleh buat, bgtau lah ye, saya bantu kalau boleh.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-22-2010, 10:26 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Manusia ni....

Kenapa pegi ambik kat Pak Lubis kalau kucing2 tu di post for adoption semula? Pasal apa dia post for adoption? Pak Lubis ada tanya ke?
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #4  
Old 04-22-2010, 10:32 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 11
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Bukan suami isteri dan budak tu punya hal... Harap jangan salah faham.. Kesian dia orang tu..

Org yg lain telah ambik gambar kucing yg saya gunakan utk advertise tu dan gunakan gambar kucing saya utk advertise kucing dia .. orang yg advertise menipu org la ni.. Lain yg di advertise lain yg diberi.

Boleh caj dia tipu orang .. Boleh caj gunakan gambar yg saya mempunyai hak tanpa kebenaran.

Last edited by Pak Lubis; 04-22-2010 at 10:40 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-22-2010, 10:38 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

salam..xphmla..kne adopt ke jual sbnrnye..huhu..maaf..oh yer..org yg tlah iklan yg sama tu,org yg amik meow dr pak lubis ke?
Reply With Quote
  #6  
Old 04-22-2010, 10:43 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 11
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

dia guna gambar kucing saya utk promote kucing dia ..yg adopt kucing saya tak ada kaitan.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-22-2010, 10:43 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
Bukan suami isteri dan budak tu punya hal... Harap jangan salah faham.. Kesian dia orang tu..

Org yg lain telah ambik gambar kucing yg saya gunakan utk advertise tu dan gunakan gambar kucing saya utk advertise kucing dia .. orang yg advertise menipu org la ni.. Lain yg di advertise lain yg diberi.

Boleh caj dia tipu orang .. Boleh caj gunakan gambar yg saya mempunyai hak tanpa kebenaran.
Ooooo..IC!!! Baru faham....
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #8  
Old 04-22-2010, 11:17 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 15
blackie007 has disabled reputation
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Pak Lubis,

In future, put a watermark on your photos so they don't get 'stolen' by unscrupulous people.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-22-2010, 11:19 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 11
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Advertisement yg mengandungi gambar ex kucing saya di mudah.telah dideletekan setelah saya ber sms dgnnya..
Reply With Quote
  #10  
Old 04-22-2010, 11:33 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 11
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Quote:
Originally Posted by blackie007 View Post
Pak Lubis,

In future, put a watermark on your photos so they don't get 'stolen' by unscrupulous people.
Although i used to be an amateur photographer using a DSLR and used my PC to edit my photo through photoshop and sometimes watermarked it but now I am just using camera phone and also using my phone to surf internet. I dont know whether watermark application is available in my phone image editor.
Reply With Quote
  #11  
Old 04-23-2010, 12:22 AM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 15
blackie007 has disabled reputation
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Can you add text in your phone image editor, Pak Lubis? If you can, then just add something, eg, the word '@PakLubis' across the photo.

BTW, glad to hear the person has deleted your kittens' photos after you sms them.
Reply With Quote
  #12  
Old 04-23-2010, 10:00 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Salam Pak Lubis,

Nurul pun pernah kena macam Pak Lubis Masa tu Nurul advert kucing Norweigen untuk adoption ngan adoption fees RM250.00 jadi ada la seorang 'catlover' konon yang berminat nak adopt. Bila dia berjaya adopt Norwegien forest cat Nurul dia janji akan jaga ngan baik.

Lepas dua atau tiga minggu macam tu masa surf Mudah.com dan Adpost, Nurul terkejut betul sebab dia nak jual kucing norwegien nurul ngan harga RM600 Masa nurul call ngan handphone dia tak nak jawab. Tapi bila kol ngan ofis phone baru dia angkat. Nurul menyamar and dia kata mmg nak jual.

Then Nurul pm dia kat PF tanya dia... betul ke dia jual kucing Nurul. Pertama tak jawab tapi lama lama baru dia jawab mengatakan kucing Norwegien tu tak ngam ngan kucing dia.

Nurul nie aktif surf Mudah, Adpost dan Lowyat. Nurul perhatikan orang nie asyik mencari kucing je especially bila ada orang nak bagi untuk adoption. Rasa dia nie nak adopt and then jual balik untuk dapat keuntungan yang lebih

Kena la hati hati ngan orang nie!
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #13  
Old 04-23-2010, 11:43 AM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 10
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Pak Lubis, oooo baru saya faham. Bagusla dia dah delete pic tu. False advertising betul :(

Kak Nurul, thanks for sharing, that's why I love petfinder, banyak yang kita boleh belajar. Eventhough niat kita baik, nak carikkan good homes for helpless kitties, ada je org yg nak take advantage of the situation. At least with sharing, kita yang naive ni boleh belajar cara2 utk safeguard our kitties from falling into the wrong hands.
Reply With Quote
  #14  
Old 04-23-2010, 11:59 AM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 11
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Quote:
Originally Posted by blackie007 View Post
Can you add text in your phone image editor, Pak Lubis? If you can, then just add something, eg, the word '@PakLubis' across the photo.

BTW, glad to hear the person has deleted your kittens' photos after you sms them.
Thanks Blackie..
I hv tried adding text in my photo at the image in the my phone using image editor. It can be done..
Next time my photo will have 'Pak Lubis Collection' written diagonally across the photo regardless where i post the photo.
Reply With Quote
  #15  
Old 04-23-2010, 12:01 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Quote:
Originally Posted by MidnightMaiden View Post
Pak Lubis, oooo baru saya faham. Bagusla dia dah delete pic tu. False advertising betul :(

Kak Nurul, thanks for sharing, that's why I love petfinder, banyak yang kita boleh belajar. Eventhough niat kita baik, nak carikkan good homes for helpless kitties, ada je org yg nak take advantage of the situation. At least with sharing, kita yang naive ni boleh belajar cara2 utk safeguard our kitties from falling into the wrong hands.
Not a problem MidnightMaiden, tu la I am very careful now about who I give my cats for adoption. Sometimes, I don't blame the people for putting a high price on their cats when they put up their fur babies for adoption. The reason is because they don't want their babies to be re-sold!
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #16  
Old 04-23-2010, 12:10 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
Thanks Blackie..
I hv tried adding text in my photo at the image in the my phone using image editor. It can be done..
Next time my photo will have 'Pak Lubis Collection' written diagonally across the photo regardless where i post the photo.
Pak Lubis, nak tanya soalan bonus and non related to this issue
Where to find the image editor? I am using Nokia E71. Cari cari tak jumpa pun?
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #17  
Old 04-23-2010, 12:54 PM
nani nani is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Kajang
Posts: 120
Rep Power: 11
nani is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nani Send a message via Skype™ to nani
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

salam pak lubis.. kucing saya aritu.. sihat x dia? saya igt nk amik dia.. tapi kn... cmne penjagaan dia? saya nk bela.. tapi takut die berak merata2.. bau dia kuat x? mesti die da cmel kan....
Reply With Quote
  #18  
Old 04-23-2010, 06:01 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 15
blackie007 has disabled reputation
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Glad to hear that, Pak Lubis. And you're welcome.
Reply With Quote
  #19  
Old 04-23-2010, 09:35 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 11
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Pak Lubis, nak tanya soalan bonus and non related to this issue
Where to find the image editor? I am using Nokia E71. Cari cari tak jumpa pun?
Saya tak berapa tahu pasal E71... Tetapi kalau cameranya 5megapixel sudah tentu sama dgn tel saya n 96 dan n 79.. Dekat image .. Tekan option .. Tekan Edit .. Kat situ ada .. Nak crop ke .. Adjust contrast atau brightness ke.. Atau nak sharpen image .. Reduce size.. Tetapi yg basic aje lah .. Tak ada lah se canggih Photoshop software, tapi cukup..
Reply With Quote
  #20  
Old 04-23-2010, 09:40 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 11
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Sakitnya Hati Ini..

Quote:
Originally Posted by nani View Post
salam pak lubis.. kucing saya aritu.. sihat x dia? saya igt nk amik dia.. tapi kn... cmne penjagaan dia? saya nk bela.. tapi takut die berak merata2.. bau dia kuat x? mesti die da cmel kan....
Nani... SMS pak cik ..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Berhati-hati di Mudah deanil Coffee Room 91 06-20-2011 08:23 PM
Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama burn yeop20an General Discussion 29 12-27-2009 04:58 PM
Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan... shareen_natasha Coffee Room 29 10-26-2009 06:37 PM
Hati-hati dengan orang menyamar pegawai kastam!! abgraldo Coffee Room 49 10-23-2009 02:05 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.