Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #81  
Old 07-12-2009, 10:34 PM
Coput Coput is offline
suka peluk-peluk cuking!
 
Join Date: Jul 2009
Location: pantai dalam, pj
Posts: 22
Rep Power: 0
Coput is on a distinguished road
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
la....Coput....siap type balik...adeh...
kak boo soh Coput wat kelas bahasa singkat senang....
hehehehe.....ajen btoi dia type balik...

Tu la kak, saya sedih mereka ini tidak mampu memahami bahasa remaja saya walaupun saya sebenarnya sudah berkahwin.maka dgn ini terpaksa la saya menggunakan bahasa baku yang penuh..
Reply With Quote
  #82  
Old 07-12-2009, 10:37 PM
Coput Coput is offline
suka peluk-peluk cuking!
 
Join Date: Jul 2009
Location: pantai dalam, pj
Posts: 22
Rep Power: 0
Coput is on a distinguished road
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Quote:
Originally Posted by linda_gamble View Post
hahhahhhaha...
lawakkkkkkkkkkkkkkkkk..coput...ooo coput...
walopon dah ubah..first skalie lin nak baca cuking dah tukar ke kucing tak..
upernya lum lagie..cuking tetap cuking....

hahhahha...cuking ...kekadang tersebut cam kuping pon ada...

jgn marah yer coput..lawak ler coput nie...
first time dengar nie....kucing ker cuking.....
salam perkenalan coput...
cuking tu bahasa turun temurun family saya..ini kerana, perkataan kucing itu sudah terlalu lama digunakan, maka kami agak kebosanan menggunakan perkataan itu lagi.lalu adik saya mencadangkan perkataan cuking yang nampak lebih comel dan beremosi..saya tak marah la cikgu..salam perkenalan dari coput dan kudus(nama cuking saya)
Reply With Quote
  #83  
Old 07-12-2009, 10:41 PM
Coput Coput is offline
suka peluk-peluk cuking!
 
Join Date: Jul 2009
Location: pantai dalam, pj
Posts: 22
Rep Power: 0
Coput is on a distinguished road
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Ya, Coput buat lah mcm karangan untuk SPM/STPM ... elok lah tu ....
SPM dah lepas lama dah..alhamdulillah..saya pass dengan jayanya..(jawab quote sambil merenung dan termenung)
Reply With Quote
  #84  
Old 06-26-2010, 04:44 PM
PusaChomel's Avatar
PusaChomel PusaChomel is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Location: puChonG
Posts: 44
Rep Power: 0
PusaChomel is on a distinguished road
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

salam semua...

help.. masalah sama...
masalah nak pilih klinik krjaan atau swasta ni... nak kembiri my 2 princess (belom vaksin)... ada wat survey kat klinik swasta area Giant Kelana Jaya (info dpt dr forum gak)... dan jugak klinik UPm, Klinik krajaan Cheras.. dan DBKL klinik...
hasil survey.... tak memuaskan... ehehe... .
klinik swasta harga mcm agak mahal dgn economy sy.. tapi agak dekat dgn umah (stay kat puchong)...
klinik upm kata kene vaksin dulu sblm hantar zasss...
Klinik Gomen cheras pulak... "anda dismbungkan ke bhgian klinik" tapi tak sambung2 pun....
klinik dbkl mcm jauh nak travel.... tapi price pun tak sempat tanya kat mr krishnan.. sbb dia cam bz jer..

pls assist
Reply With Quote
  #85  
Old 06-27-2010, 12:54 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 12
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Quote:
Originally Posted by PusaChomel View Post
salam semua...

help.. masalah sama...
masalah nak pilih klinik krjaan atau swasta ni... nak kembiri my 2 princess (belom vaksin)... ada wat survey kat klinik swasta area Giant Kelana Jaya (info dpt dr forum gak)... dan jugak klinik UPm, Klinik krajaan Cheras.. dan DBKL klinik...
hasil survey.... tak memuaskan... ehehe... .
klinik swasta harga mcm agak mahal dgn economy sy.. tapi agak dekat dgn umah (stay kat puchong)...
klinik upm kata kene vaksin dulu sblm hantar zasss...
Klinik Gomen cheras pulak... "anda dismbungkan ke bhgian klinik" tapi tak sambung2 pun....
klinik dbkl mcm jauh nak travel.... tapi price pun tak sempat tanya kat mr krishnan.. sbb dia cam bz jer..

pls assist
hmmm.. ape masalah u ye? kalo harga, I rase dlm thread nie dah ade diberi tahu harga majoriti tempat2 yg u state kat your post tu.. kalo bkn dlm nie pun, dalam thread lain dalam forum nie..

I rase your problem is, you nak vaccin dulu kucing before spay or just spay and kat mane yg bley accept kucing yg tak vaccin tuk di spay.. is it?.. kalau yg ni, i think you have to decide on your own... spay without vaccin might invite problem on your cat health.. and might not.. Klinik DBKL mmg accept kucing yg tak vaccin, tp terpulang pada you utk menghadapi kemungkinan selepas kembiri..

Triangle of Satisfaction :-
If you want a GOOD result in Fast it will not be Cheap
If you want a CHEAP cost and Good result it will need more time
If you want a FAST result in Cheap Cost it wont be Good
Reply With Quote
  #86  
Old 06-27-2010, 01:39 AM
PusaChomel's Avatar
PusaChomel PusaChomel is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Location: puChonG
Posts: 44
Rep Power: 0
PusaChomel is on a distinguished road
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

thx 4 the response..
tapi i mmg betul2 blur dlm bidang nueter cats nie... ahli forum yg lain nak ckp apa pun i tak kisah
atleast, after this i know what to decide..
Reply With Quote
  #87  
Old 06-27-2010, 12:32 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

My opinion.zass dulu kucing.jgn fikir pasal vaksin.sebab klu tunggu vaksin, that will another 2 mths.by that time kucing u pun blh termengandung. jalan jauh jauh sikit dan spend lbh duit pun takpe.at least you tau yg kucing tu tak membiak lg.

Quote:
Originally Posted by PusaChomel View Post
thx 4 the response..
tapi i mmg betul2 blur dlm bidang nueter cats nie... ahli forum yg lain nak ckp apa pun i tak kisah
atleast, after this i know what to decide..
Reply With Quote
  #88  
Old 06-27-2010, 03:09 PM
PusaChomel's Avatar
PusaChomel PusaChomel is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Location: puChonG
Posts: 44
Rep Power: 0
PusaChomel is on a distinguished road
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

kak june,
based on your on experience, it is okay to zass 1st then vaccin rite? coz if i waited another 2 months, i am afraid the princesses will be on heat. kesian... sbb kegersangan.. huhuhu..

thx all..
Reply With Quote
  #89  
Old 06-28-2010, 12:30 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 12
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Hi,
Hope u didnt get me wrong here, ... :)...

kalau gov vet, for me DBKL is the best. Most of strays under my care I hantar ke sane and they will only take 2-3 days to recover, even the next day tu dah active dah, tanpa bleeding or tanda2 sakit.. but have to cage them at least seminggu and paling bagus 2 minggu tuk bg luka tu betul2 sembuh... Other gov vet, I tak berani suggest coz tak pernah hantar ke sane.

private vet pun not bad.. but u kene pilih laa :)

ape2 pun, pegi la spaykan diorang dgn segera :)
Quote:
Originally Posted by PusaChomel View Post
thx 4 the response..
tapi i mmg betul2 blur dlm bidang nueter cats nie... ahli forum yg lain nak ckp apa pun i tak kisah
atleast, after this i know what to decide..

Last edited by prinz38i; 06-28-2010 at 12:32 AM. Reason: .
Reply With Quote
  #90  
Old 06-28-2010, 01:40 AM
PusaChomel's Avatar
PusaChomel PusaChomel is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Location: puChonG
Posts: 44
Rep Power: 0
PusaChomel is on a distinguished road
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Hi,
Actually u r rite prinz, sumtimes i as a newbie juz dunno what to ask. so information and recommendation are welcomed.
Reply With Quote
  #91  
Old 06-28-2010, 09:19 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Base pd pengalaman akak,ada beberapa ekor yg akak zass dulu baru vaksin.so far takde masalah.biasanya klu house cat yg kita jaga dan tau makan & minumnya,neuter sebelum vaksin bukan isu yg besar. byk juga strays yg akak zass dulu baru vaksin & bg kat org for adoption.so far so good. akak lbh pentingkan prevent kucing tu dari membiak dari benda benda lain.Klu kucing tu sakit of course kita kena tunggu dia betul betul sihat baru blh zass.

Quote:
Originally Posted by PusaChomel View Post
kak june,
based on your on experience, it is okay to zass 1st then vaccin rite? coz if i waited another 2 months, i am afraid the princesses will be on heat. kesian... sbb kegersangan.. huhuhu..

thx all..
Reply With Quote
  #92  
Old 07-06-2010, 04:19 PM
ahnhan ahnhan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
ahnhan is on a distinguished road
Wink Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
mana yg better ek? then nak tanya klinik kerajaan kat area kl ni kat mana ek? boo stay kat kota damansara. then keja kat semarak. (area klcc)
suma tngok vet swasta jer....heh...out of budjet la kadang2....
nak nyambut bb lam pwot lg.....anak2 bulu yg makin membesar dgn pesat lg...aduss!! 2 yg penin 2.....help plizzzzzz
Boo...i ader member vet in government..Die sendiri advice better g vet swasta..As long as government will give vaccine base on minimum requirement. Government dah cut budget sume nak minimum. Sbb dorg dah budget ngam-ngam. tak boleh lebih. takde duit dorg ni... Kalu swasta die kasi dos tahap optimum base on your pet requirement. Depend on condition.. Itu jer yg i tahu..Selamat mencuba..
Reply With Quote
  #93  
Old 07-06-2010, 04:31 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Quote:
Originally Posted by ahnhan View Post
Boo...i ader member vet in government..Die sendiri advice better g vet swasta..As long as government will give vaccine base on minimum requirement. Government dah cut budget sume nak minimum. Sbb dorg dah budget ngam-ngam. tak boleh lebih. takde duit dorg ni... Kalu swasta die kasi dos tahap optimum base on your pet requirement. Depend on condition.. Itu jer yg i tahu..Selamat mencuba..
Ahnhan cakap aper nie? Member vet kata gomen klinik cuma akan bagi vaccine minimum sebab kurang budget? You mean mereka akan sediakan cuma single vaccines dan tidak lagi the 4-in-1? Tak mungkin sebab ini tidak melibatkan duit gomen, ini vaksin pelanggan kena bayar. Kita mintak 4-in-1 tu bukan kita dapat free dari gomen, kita bayar aper ... kalau saya bawak anak bulus pergi klinik gomen, dia akan tanya nak vaccine aper? single ke? 3-in-1 ke? 4-in-1 ke?
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #94  
Old 08-13-2010, 04:05 PM
bell_reena's Avatar
bell_reena bell_reena is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 3
Rep Power: 0
bell_reena is on a distinguished road
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

salam...saya org baru kt sini...nak tanya sikit la...
saya duk area puncak alam....my BELL sakit mata dah bbrp ari..mata dia asyik berair dan kuarkan taik mata byk2...skrg mata dia dah bengkak...
reena plak tgh sarat tunggu ari....husband plak keje balik mlm..tak de sapa leh bawa BELL pi klinik...lgpun igt nak pi klinik kerajaan...ada tak sapa2 tau klinik kerajaan yg ok dan harga berpatutan??

thanks
Reply With Quote
  #95  
Old 08-14-2010, 01:36 PM
Coput Coput is offline
suka peluk-peluk cuking!
 
Join Date: Jul 2009
Location: pantai dalam, pj
Posts: 22
Rep Power: 0
Coput is on a distinguished road
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Quote:
Originally Posted by bell_reena View Post
salam...saya org baru kt sini...nak tanya sikit la...
saya duk area puncak alam....my BELL sakit mata dah bbrp ari..mata dia asyik berair dan kuarkan taik mata byk2...skrg mata dia dah bengkak...
reena plak tgh sarat tunggu ari....husband plak keje balik mlm..tak de sapa leh bawa BELL pi klinik...lgpun igt nak pi klinik kerajaan...ada tak sapa2 tau klinik kerajaan yg ok dan harga berpatutan??

thanks
Salam reena..1st of all, slmt datang memeriahkan lg petfinder..sian Bell..saya pernah blaja kt puncak alam gk, so saya tahu camne situasi di sana..berbalik pd kes reena, sakit mata tu penyakit biasa bg kucing lagi2 kalau dok beramai2..dlu kucing saya But-But sampai buta disebabkan sakit mata dan saya lmbt bwk pergi klinik (tu yg nama dia But-But= Buta).Lps kejadian tu, kalau ada kucing saya sakit mata, cepat2 saya bwk pergi klinik.dan as expected Doc akan bg Nicol eye drop atau pon Chloramphenicol. Lepas pakai, within a week, mata kucing saya kembali bersinar..(tak payah minum inner shine pun..hehe)..Untuk soalan reena..tempat yg paling baik dan murah untuk klinik kerajaan adalah di Cheras..tak susah nk carik.google je..msti jumpa..hehe..doctor2 sume sungguh mesra alam..semua staff la baik sgt..dan charge lebih murah..kalau ubat mata hari tu saya kena rm 10. tp tak termasuk consultation and pendaftaran ye..pendaftaran hny sekali sahaja..Gud Luck ye..Maaf membebel panjg..hehe
Reply With Quote
  #96  
Old 08-14-2010, 02:08 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 15
blackie007 has disabled reputation
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Dear bell_reena and Coput,

Please be reminded that you are to use proper English or Bahasa Malaysian when posting in the forum.

Quote:
1) Language Use - Proper English & Bahasa Malaysia
In order to allow and encourage the participation of our multi-racial members, you should use proper English or Bahasa Malaysia in your discussions. Informal/colloquial language or dialects should be avoided whenever possible. Do not use abbreviations such as "ne1, gr8, wan2, ckp, tgk, troz, cmtu" and such - there are no character limitations at the forum, so please write in proper grammar and language.

Please write in English if possible. Although PetFinder.my focuses on Malaysian pets, there are many foreigners that frequent our forums, and English would be best for us to share the knowledge, and they can better contribute to it as well. Please try your best to help disseminate knowledge in the form of writing that the most number of people can benefit in.

Forum Moderators may edit or remove such posts to improve readability of the thread as necessary.

extracted from Forum Rules and Guidelines
Please help keep our forum easily readable so knowledge can be more effectively shared among members.

Thank you.
Reply With Quote
  #97  
Old 08-21-2010, 08:57 AM
Kakma Kakma is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 9
Rep Power: 0
Kakma is on a distinguished road
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Salam Dik,

Kak ma punya pendapat camni, if u berkemampuan pilah clinic swasta yg bagus2 (klinik yg ada good track record jgn redah aje, ada gak yg teruk) puas hati, tapi if tak berkemampuan mcm Kakma ni pilah klinik haiwan kerajaan punya pon ok tapi cuma bukan doc yg attend pembantu aje, but oklah, kakma selalu pi yg Cheras tu. Baru ni Simba akak kena semput pi kat sana jugak die org bagi ubat for a week tak baik than die org suruh kakma gi UPM terus wat xtray. Kat UPM mmg betul2 doktor yg check kakma puas hati sgt. The doc was very dedicated especially yg rawat Simba kakma tu.
Reply With Quote
  #98  
Old 08-21-2010, 12:39 PM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 10
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

tak tahu pula ada kelinik kerajaan untuk pets..dekat area damansaara ada tak?
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #99  
Old 11-12-2012, 09:50 AM
ayuazami ayuazami is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2012
Location: Shah Alam
Posts: 41
Rep Power: 0
ayuazami is on a distinguished road
Wink Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

Hi semua, nak tanya, sape pernah pergi clinic area Balakong?

antara 3 area ni pon takpe.
- Seri Kembangan
- Kajang
- Bandar Baru Bangi


I heard that kat UPM servis dia okay, tapi kalau untuk sakit sikit2/checkup, boleh pegi situ ke tak eh?

kalau boleh servis/medicine tu taknaklah yang mahal sangat. kopak duit nak bayar, dengan bela 6 ekor kucing lagi..
Mohon tolong ye, sebab tak pernah pegi clinic area Balakong...
Reply With Quote
  #100  
Old 04-12-2013, 10:24 AM
bayer86 bayer86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 4
Rep Power: 0
bayer86 is on a distinguished road
Default Re: which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet?

adakah perlu buat appointment lagi kat sana.?boleh x hantar terus..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Klinik Haiwan Mesra Bangi & Putrajaya fantasticat Vets & Docs Reviews 231 06-11-2014 03:09 PM
Transportation needed from Tmn Puncak Jalil to Klinik Kembiri (Setapak) sillylupie Rescuers & Fosterers 7 04-06-2010 12:49 PM


All times are GMT +8. The time now is 11:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.