Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #141  
Old 09-14-2009, 03:44 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Kenapa kucing saya tidak suka dipegang??

Yang nie lak pasangan dewasa hensem-mensem saya (kedua-dua telah dikembirikan) ... masih berkasih sayang seperti Pak Lubis dan Mak Lubis sekarang ....
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B66CPL01.jpg
Views:	57
Size:	38.6 KB
ID:	7322   Click image for larger version

Name:	B66CPL02.jpg
Views:	63
Size:	38.4 KB
ID:	7323  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #142  
Old 09-14-2009, 03:57 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Kenapa kucing saya tidak suka dipegang??

Quote:
Originally Posted by rock View Post
walaupun kucing betina saya tu dah spaying,dia tetap gediks juga..bila sampai masa dia,sikit2 tergolek2 atas karpet..pantang org panggil dia,tergolek2 manja...semua org gelak tgk gelagat dia yang macam tu..gediks..
Mcm si montel saya nie laaa (huh! lepas kembiri, lagik montel dan buat geram!) .... bergolek-golek dan mengiaw-ngiaw ajak kita raba dia seluruh badan termasuk perut dia .....beri-beri de syok wan!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B68AMB04.jpg
Views:	63
Size:	38.2 KB
ID:	7330   Click image for larger version

Name:	B68AMB05.jpg
Views:	65
Size:	38.5 KB
ID:	7331  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #143  
Old 09-14-2009, 04:22 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Kenapa kucing saya tidak suka dipegang??

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
Diharap anggaplah perbincangan ini satu perbincangan yg sihat tanpa ada apa perasaan. Memang kita tak boleh samakan kucing dgn maknusia. Pada mula lagi saya dah katakan saya tidak membantah atau menyokong tentang pemandulan kucing. Saya bersikap neutral dalam perkara ini. Tetapi adakah kita HARUS mengambil salah satu nikmat yang diberi Tuhan kepada makhluknya yg berpasang2.(mengadakan perhubungan kelamin)
Pak Lubis, Pak Lubis ... itu hanya suatu nikmat nafsu sahaja dan kucing tidak akan mati tanpa nikmat nafsu ... kucing akan mati sekiranya tiada dapat memperolehi keperluan asas minima iaitu makan, minum dan tempat kediaman/berteduh.

Kucing-kucing yg populasi telah meningkat di merata-rata sehingga mereka tiada dapat memperolehi keperluan asas mereka utk hidup dengan sempurna sering ditangkap bunuh oleh pihak berkuasa dari tempat-tempat seperti di pasar/warong/kawasan perumahan secara kejam di atas aduan orang ramai bahawa tempat tersebut ada banyak kucing dan menimbulkan masalah kepada orang berniaga dan juga orang ramai dengan mengotorkan kawasan

.... macam lah kaum manusia nie bersih sangat ... membuang sampah merata-rata (walaupun tong sampah disediakan berhampiran), meludah merata-rata, berak (ya, berak!) merata-rata, kencing (ya, tak silap! saya sering lihat pekerja Alam Flora berbuat demikian .... mereka ingat orang ramai tak nampak mereka buka zip dan pancut! busuk sekali!), buang putung rokok merata-rata, buang bekas makanan dan minuman merata-rata .... dan yg paling busuk adalah kekotoran pada hati manusia ....

Pak Lubis pergi lah Klinik Kembiri kat Setapak dan pergi belakang klinik di kawasan kurungan binatang (mungkin sekarang dah tak benar ke sana lagi) dan lihat dengan mata sendiri kucing-kucing (serta ibu dan anak-anak kucing) yang dimuatkan berpuluh-puluh ekor ke dalam sangkar menunggu dibunuh setiap hari dan setiap minggu. Air mata Pak Lubis akan mengalir mcm sungai dan tiba malam nanti, akan terbayang sedih sekali .... akan kedengaran suara ibu kucing yg tetek penuh dengan susu memanggil anak-anaknya yg ketinggalan dan pasti mati kelaparan dan kesejukan punyer ....

... try it, Pak Lubis, you will see that sex is not everything, neither is it essential or all important in life ... there are more important things to cultivate .... dan kita manusia yg bertanggungjawab dan waras pun make personal choices that if you are not married or committed to the person that you love, you abstain from sex rather than act irresponsibly ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 09-14-2009 at 04:51 PM.
Reply With Quote
  #144  
Old 09-14-2009, 04:25 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Kenapa kucing saya tidak suka dipegang??

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Pak Lubis, Pak Lubis ... itu hanya suatu nikmat nafsu sahaja dan kucing tidak akan mati tanpa nikmat nafsu ... kucing akan mati sekiranya tiada dapat memperolehi keperluan asas minima iaitu makan, minum dan tempat kediaman/berteduh.

Kucing-kucing yg populasi telah meningkat di merata-rata sehingga mereka tiada dapat memperolehi keperluan asas mereka utk hidup dengan sempurna sering ditangkap bunuh oleh pihak berkuasa dari tempat-tempat seperti di pasar/warong/kawasan perumahan secara kejam di atas aduan orang ramai bahawa tempat tersebut ada banyak kucing dan menimbulkan masalah kepada orang berniaga dan juga orang ramai dengan mengotorkan kawasan.

Pak Lubis pergi lah Klinik Kembiri kat Setapak dan pergi belakang klinik di kawasan kurungan binatang (mungkin sekarang dah tak benar ke sana lagi) dan lihat dengan mata sendiri kucing-kucing (serta ibu dan anak-anak kucing) yang dimuatkan berpuluh-puluh ekor ke dalam sangkar menunggu dibunuh setiap hari dan setiap minggu. Air mata Pak Lubis akan mengalir mcm sungai dan tiba malam nanti, akan terbayang sedih sekali .... akan kedengaran suara ibu kucing yg tetek penuh dengan susu memanggil anak-anaknya yg ketinggalan dan pasti mati kelaparan dan kesejukan punyer ....

I have no words to say
very sad
Reply With Quote
  #145  
Old 09-14-2009, 08:50 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 12
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Kenapa kucing saya tidak suka dipegang??

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Pak Lubis, Pak Lubis ... itu hanya suatu nikmat nafsu sahaja dan kucing tidak akan mati tanpa nikmat nafsu ... kucing akan mati sekiranya tiada dapat memperolehi keperluan asas minima iaitu makan, minum dan tempat kediaman/berteduh.

Kucing-kucing yg populasi telah meningkat di merata-rata sehingga mereka tiada dapat memperolehi keperluan asas mereka utk hidup dengan sempurna sering ditangkap bunuh oleh pihak berkuasa dari tempat-tempat seperti di pasar/warong/kawasan perumahan secara kejam di atas aduan orang ramai bahawa tempat tersebut ada banyak kucing dan menimbulkan masalah kepada orang berniaga dan juga orang ramai dengan mengotorkan kawasan

.... macam lah kaum manusia nie bersih sangat ... membuang sampah merata-rata (walaupun tong sampah disediakan berhampiran), meludah merata-rata, berak (ya, berak!) merata-rata, kencing (ya, tak silap! saya sering lihat pekerja Alam Flora berbuat demikian .... mereka ingat orang ramai tak nampak mereka buka zip dan pancut! busuk sekali!), buang putung rokok merata-rata, buang bekas makanan dan minuman merata-rata .... dan yg paling busuk adalah kekotoran pada hati manusia ....

Pak Lubis pergi lah Klinik Kembiri kat Setapak dan pergi belakang klinik di kawasan kurungan binatang (mungkin sekarang dah tak benar ke sana lagi) dan lihat dengan mata sendiri kucing-kucing (serta ibu dan anak-anak kucing) yang dimuatkan berpuluh-puluh ekor ke dalam sangkar menunggu dibunuh setiap hari dan setiap minggu. Air mata Pak Lubis akan mengalir mcm sungai dan tiba malam nanti, akan terbayang sedih sekali .... akan kedengaran suara ibu kucing yg tetek penuh dengan susu memanggil anak-anaknya yg ketinggalan dan pasti mati kelaparan dan kesejukan punyer ....

... try it, Pak Lubis, you will see that sex is not everything, neither is it essential or all important in life ... there are more important things to cultivate .... dan kita manusia yg bertanggungjawab dan waras pun make personal choices that if you are not married or committed to the person that you love, you abstain from sex rather than act irresponsibly ....
masa hantar bobo kat klinik kembiri setapak tuh utk dispay,terdengar juga bunyi anjing melolong..tak sanggup rasanya nak duduk situ lama2 smbil dgr binatang2 tuh mcm meminta tolong
Reply With Quote
  #146  
Old 09-14-2009, 09:36 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Kenapa kucing saya tidak suka dipegang??

Apa apa pun saya terima semuanya yang dinyatakan tentang kembiri tu. Saya pun memang nya bercadang nak kembirikan kucing dara saya dua ekor dan kucing bujang saya yang sekor dalam jagaan saya.




Gambar diatas kedua dua anak kucing betina

Semasa saya mengambil 2 ekor anak kucing dari adik beradik empat ekor saya sedih juga dan turut menahan sebak mengenangkan nasib yang dua ekor lagi. Tetapi 2 ekor yang saya tak ambil tu dedua jantan dan saya hanya ambil sekor betina dan jantan. Seekor betina lagi juga saya adopt dari member PF dari Seremban. Ketiga tiga nya sudah menyesuaikan diri..

Diharap jangan menyangka saya bukan yang bukan bukan dengan nada " Pak Lubis .. Pak Lubis' . Agak terasa dihati saya nih ....

Jadi seperti yang saya katakan itu semua yang saya katakan hanya perbincangan dan tiada niat apa apa untuk membangkang tentang kembiri..

Last edited by Pak Lubis; 09-14-2009 at 09:48 PM.
Reply With Quote
  #147  
Old 09-14-2009, 10:10 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Kenapa kucing saya tidak suka dipegang??

Jgn la terasa hati Pak Lubis. Apa yang Furkids cakap tu memang benar. Nama Pak Lubis disebut berulang2 tu , bukan nak menyindir ke apa...cuma sebab ini thread Pak Lubis. Tentulah wajar kami bercakap dgn tuan empunya thread, ibarat menghormati tuan rumah.
Tak gitu Pak Lubis

Seekor kucing yg telah dikembirikan hidup lebih tenang dan bahagia. Dia tidak pun merasa resah untuk keluar mencari teman. Tidak kencing merata2 untuk 'mark territory'. Mereka malah jadi lebih manja dan montel. Perasaan itu memang sudah tidak ada lagi. So, I dont think they feel they are missing 'it'.

Kucing2 yg berkeliaran di kawasan perumahan, kalau ada penduduk yg report, akan ditangkap dan di bawa ke DBKL untuk ditamatkan riwayat mereka dgn cara yang sungguh kejam. Ini fakta yang benar. TV3 pun pernah menyiarkan tentang kekejaman yg berlaku ini dalam rancangan 360 tidak lama dulu.
mungkin Pak Lubis pun ada tengok...
Reply With Quote
  #148  
Old 09-14-2009, 10:23 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Kenapa kucing saya tidak suka dipegang??

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Jgn la terasa hati Pak Lubis. Apa yang Furkids cakap tu memang benar. Nama Pak Lubis disebut berulang2 tu , bukan nak menyindir ke apa...cuma sebab ini thread Pak Lubis. Tentulah wajar kami bercakap dgn tuan empunya thread, ibarat menghormati tuan rumah.
Tak gitu Pak Lubis

Seekor kucing yg telah dikembirikan hidup lebih tenang dan bahagia. Dia tidak pun merasa resah untuk keluar mencari teman. Tidak kencing merata2 untuk 'mark territory'. Mereka malah jadi lebih manja dan montel. Perasaan itu memang sudah tidak ada lagi. So, I dont think they feel they are missing 'it'.

Kucing2 yg berkeliaran di kawasan perumahan, kalau ada penduduk yg report, akan ditangkap dan di bawa ke DBKL untuk ditamatkan riwayat mereka dgn cara yang sungguh kejam. Ini fakta yang benar. TV3 pun pernah menyiarkan tentang kekejaman yg berlaku ini dalam rancangan 360 tidak lama dulu.
mungkin Pak Lubis pun ada tengok...
Sebagai orang lama ... memang mudah terasa ... samaada dari nada suara maupun dari corak kata kata... Bahasa Melayu sebenarnya boleh diterjemahkan dengan berbagai nada, seperti sindiran, kias dan bebagai cara .... Kalau sekali sebut "Pak Lubis" itu hanya satu panggilan .. Kalau sebut 2 kali .... dengan nada menaik ... memaksudnya memanggil .... kalau panggil 2 kali dengan nada menurun .... satu sindiran dan kekesalan .... Terpulang lah ...kerana disini tidak dapat mendengar nada suara...

Tambah pula saya tengah bersedih atas kehilangan 5 anak kucing yang beranak dirumah saya 2 hari lepas .... TV3 .... jarang tengok TV3 tu.
Reply With Quote
  #149  
Old 09-15-2009, 09:47 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Kenapa kucing saya tidak suka dipegang??

Don't wokri, Pak Lubis, bukan sindir atau apa-apa cuma ... saya memang pasti Pak Lubis baik hati .... sorry kalau tersinggung, ya?

Cuma rasa penat kat hati sebab kami sering sangat dengar komen membangkitkan isu "keinginan untuk hubungan kelamin" dan tidak mengenai perkara overpopulasi sehingga kucing tiada dapat memperolehi keperluan asas utk hidup mereka seperti makan, minum dan tempat tinggal/berlindung dan akibat manusia merampas semua hak utk mereka hidup di muka bumi ini dengan tangkap dan membunuh secara kejam.

... dan bila mata dah terbuka melihat kekejaman tersebut dan hati pun rasa pedih, memang rasa nak berusaha sedaya upaya utk mengembirikan sebanyak kucing terbiar tu sebab dah lah nak memperolehi keperluan asas utk diri mereka sendiri tu payah benar, ini nak mengandung dan beranak lepas tu nak kasi makan dan lindungan kepada anak-anak semua padahal utk mereka sendiri pun tak ada atau tidak mencukupi .... rasa teruk dan kesian betul penderitaan kucing-kucing tersebut ....

Juga, Pak Lubis, hati pedih melihat cara mereka mati ... seringkali usia cuma beberapa hari atau minggu sahaja mereka mati di longkang atau digigit anjing liar (banyak pula yg sebenarnya dibunuh secara kejam oleh manusia yg masukkan mereka ke dalam beg plastik dan ikat buang di tong sampah seolah-olah mereka tu sampah busuk biasa ... ada ker mereka boleh samakan benda bernyawa dengan sampah ... nyawa tiada nilai utk mereka, padahal mereka setia menunaikan sembahyang setiap hari ) .... ya, saya pasti Pak Lubis pun turut air mata mengalir sebab memang obvious kepada kami semua bahawa Pak Lubis punyer hati memang sayangkan mereka ... dan Pak Lubis pun tak ada beranakkan mereka utk mendapat anak kucing, semuanya Pak Lubis adoptkan daripada "rescues" juga (tanpa izin Mak Lubis - ini saya salute pendirian Pak Lubis to have the courage dan pendirian to do what is right dan dapat memberi peluang hidup bahagia utk beberapa anak kucing yg tiada tempat lindung/menumpang kasih sayang!).

P.S. Mana pergi 5 ekor anak kucing tu Pak Lubis? Biasanya saya kalau nampak ibu dan anak-anak yg baru lahir, dengan serta merta saya akan tangkap semua dan letakkan ke dalam sangkar jenis 1-tier demi keselamatan mereka semua (saya tak kira kucing siapa, ada ker tak ada tuan) sebab mereka boleh hilang (mati) dengan senang especially bila ibunya membawa mereka ke tempat lain yg kurang selamat (memang biasa utk ibu kucing sering mengalih tempat untuk avoid dikesan oleh predators in the wild).
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 09-15-2009 at 09:58 AM.
Reply With Quote
  #150  
Old 09-15-2009, 12:43 PM
moiraz's Avatar
moiraz moiraz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2009
Location: USJ
Posts: 41
Rep Power: 0
moiraz is on a distinguished road
Default Re: Kenapa kucing saya tidak suka dipegang??

Quote:
Originally Posted by rock View Post

tu diantara masalah saya yg utama sebab saya nak sunat dia lepas raya..
huarrgghh! sama laa nie. kucing I nie pas raya nak pi antar sunat sbb dia pun dah start main spray sana sini even though ada access nk pi jalan-jalan kat luar. chait

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Yang nie lak pasangan dewasa hensem-mensem saya (kedua-dua telah dikembirikan) ... masih berkasih sayang seperti Pak Lubis dan Mak Lubis sekarang ....
this one I agree, even though da spay or neuter, kucing-kucing ni still ada perasaan kasih sayang to each other. so issue hilang nafsu or what ever tiada sebab haiwan nie keinginan tidak boleh dikawal. thats why jdnye over population and to avoid any unwanted litters, spaying & neutering mmg digalakkan.
__________________
www.iwroteureadifuwish.blogspot.com
[SIGPIC][/SIGPIC]

Last edited by moiraz; 09-15-2009 at 12:55 PM. Reason: unplanned post
Reply With Quote
  #151  
Old 09-15-2009, 01:21 PM
moiraz's Avatar
moiraz moiraz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2009
Location: USJ
Posts: 41
Rep Power: 0
moiraz is on a distinguished road
Lightbulb Re: Kenapa kucing saya tidak suka dipegang??

This is the explanation I've got (partially quoted) from http://www.islam-qa.com with regard to fixing by means of neutering the cat.

Preventing your cat from reproducing is preventing a natural process that Allaah has created in it. Undoubtedly the rulings on animals are not as serious as in the case of humans, but this does not mean violating the rights of the creation of Allaah.

If this operation will cause harm, or it will cause complications for the cat, then it is not permissible. The prohibition against causing harm is general and includes harm against both humans and animals. There follow some of the ahaadeeth that indicate this:

It was narrated from Ibn ‘Umar (may Allaah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “A woman entered Hell because of a cat which she tied up and did not feed, nor did she allow it to eat of the vermin of the earth.”

The vermin of the earth means mice, etc.

(Narrated by al-Bukhaari, 3140; Muslim, 2242. There is also a similar report from Abu Hurayrah).

It was narrated from Jaabir ibn ‘Abd-Allaah that a donkey whose face had been branded passed by the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him), and he said, “May Allaah curse the one who branded him.”

(Narrated by Muslim, 2217).

The scholars differed concerning the neutering of non-humans:

The Hanafis said that there is nothing wrong with neutering animals, because that benefits both the animals and humans.

The Maalikis said that it is permissible to neuter animals whose meat may be eaten, and it is not makrooh, because that makes the meat better.

The Shaafa’is made a distinction between animals whose meat is eaten and others. They said that it is permissible to neuter animals when they are small if they are animals whose meat is eaten, but it is haraam in other cases. They also stipulated the condition that this neutering should not cause the animal’s death.

As for the Hanbalis, it is permissible in their view to neuter sheep because that makes the meat better, but it was said that it is makrooh in the case of horses etc.

Imam Ahmad said: I do not like for a man to neuter anything, rather that is makrooh because of the prohibition on causing pain to animals.

See al-Majmoo’ 6/155; al-Adab al-Shar’iyyah, 3/144, 145; al-Fataawa al-Hindiyyah, 5/358)

There is also a comment on neutering cats: “If neutering cats will bring some benefit or ward off some harm, then there is nothing wrong with it, as it says in al-Kubra.”

(al-Fawaakih al-Dawaani, 2/346)

Hence we say that if there is some benefit in neutering the cat and if that will not cause its death, then it is permissible.

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (may Allaah have mercy on him) said:

If there are too many cats and they are a nuisance, and if the operation will not harm them, then there is nothing wrong with it, because this is better than killing them after they have been created. But if the cats are ordinary cats and are not causing a nuisance, perhaps it is better to leave them alone to reproduce.

Fataawa Islamiyyah, 4/448

And Allaah knows best.


what I believe is, its all depends on the owner and their intention. Do what's best to all.
__________________
www.iwroteureadifuwish.blogspot.com
[SIGPIC][/SIGPIC]
Reply With Quote
  #152  
Old 09-15-2009, 02:45 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Kenapa kucing saya tidak suka dipegang??

Yang baiknye pada fikiran saya hentikan lah issu kembiri. Selagi dibincangkan ia akan menjadi bertambah hangat.
Sudah tentu ada yg pro dan kon nya dan ada yg 'terasa' atau jauh hati atas komen, ungkapan atau seruan yg diluahkan (mcm yg saya rasai) demi meluah pendapat masing.
Saya berpendapat, buat lah yg terbaik pada fikiran masing2 selagi ianya tidak di nyatakan haramnya. Kalau ada yg kata kembiri tu haram, tak usah buat tapi kalau kucing2 betina beranak pinak kat rumah jgn pulak masuk dlm karung dan hantar ke tmpat lain.. Spt pasar dan kawasan perumahan. Atau tak usah langsung bela kucing.
Oleh kerana saya yg bangkitkan saya tak mahu ia dibincangkan lagi dalam thread saya ini.
Dan kalau boleh moderator kuncilah (lock) thread ini.
Thread lain yg bincangkan kembiri terpulang pada forumer semua..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
tolong saya,saya dh buntu.. rock Health, Disease & Diet 52 12-13-2009 04:27 PM
tolong saya,saya dh buntu.. rock Vets & Docs Reviews 10 08-16-2009 12:05 AM
Tukar suka sama suka - british short hair kitten DIK BAYU Cats & Kittens 1 08-13-2009 04:18 PM
Nak Tukar Kucing Suka Sama Suka linda_gamble Cats & Kittens 20 04-01-2009 12:41 PM
Argo Selalu Mengiau.. Kenapa ek abgraldo Training & Behavioral Issues 32 11-07-2008 08:02 PM


All times are GMT +8. The time now is 03:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.