Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 10-03-2009, 12:48 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 12
rock is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

satu lagi alternatif nak kurangkan bulu gugur,bagi kucing2 anda yg mengalami masalah bulu gugur ni dengan nutri-coat = palatable tonic

dulu,saya bawa kucing saya ke vet,kebetulan org vet tu baik dgn saya,so suka sukalah pergi bawa kucing saya jumpa dia...dia syorkan bagi mkn benda ni lah...sebab dekat vet pn,guna benda juga.tapi kalau nak beli ubat,diorg bagi ubat wrna kuning juga..tapi bukan ni.hasilnya,tak berapa bagus..beli je benda ni kat petshop,pasti anda puas hati...
boleh campur dekat makanan diorg terus,atau pam terus ke dalam mulut dia.sekali sehari je.lakukan dalam 3 hingga 4 hari,lepas tu stop..dalam masa seminggu,kalau gugur banyak lagi,ulang lagi proses yang sama...kucing saya,lepas makan benda ni,bulu dia dh tak gugur pun...kucing saya short hair je.
tapi saya pam terus ke dalam mulut dia,kalau campur dalam makanan dia,dia tak nak makan.

harganya tak mahal pun..tapi saya lupa berapa rm..berbelas2 je.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	P1030141.jpg
Views:	211
Size:	110.9 KB
ID:	7436  
Reply With Quote
  #62  
Old 10-03-2009, 01:24 PM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 13
fia86 is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by rock View Post
satu lagi alternatif nak kurangkan bulu gugur,bagi kucing2 anda yg mengalami masalah bulu gugur ni dengan nutri-coat = palatable tonic

dulu,saya bawa kucing saya ke vet,kebetulan org vet tu baik dgn saya,so suka sukalah pergi bawa kucing saya jumpa dia...dia syorkan bagi mkn benda ni lah...sebab dekat vet pn,guna benda juga.tapi kalau nak beli ubat,diorg bagi ubat wrna kuning juga..tapi bukan ni.hasilnya,tak berapa bagus..beli je benda ni kat petshop,pasti anda puas hati...
boleh campur dekat makanan diorg terus,atau pam terus ke dalam mulut dia.sekali sehari je.lakukan dalam 3 hingga 4 hari,lepas tu stop..dalam masa seminggu,kalau gugur banyak lagi,ulang lagi proses yang sama...kucing saya,lepas makan benda ni,bulu dia dh tak gugur pun...kucing saya short hair je.
tapi saya pam terus ke dalam mulut dia,kalau campur dalam makanan dia,dia tak nak makan.

harganya tak mahal pun..tapi saya lupa berapa rm..berbelas2 je.
wah! rock.. tenkiu for information..
Reply With Quote
  #63  
Old 10-03-2009, 08:58 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by rock View Post
vet balik pulau je kasih...
dekat sgt dgn umah,tak sampai 3minit.
owhh no wonder...cucuk2 nieh mak sedara pernah cita...vet tue jugaklah..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #64  
Old 10-03-2009, 09:01 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by rock View Post
satu lagi alternatif nak kurangkan bulu gugur,bagi kucing2 anda yg mengalami masalah bulu gugur ni dengan nutri-coat = palatable tonic

dulu,saya bawa kucing saya ke vet,kebetulan org vet tu baik dgn saya,so suka sukalah pergi bawa kucing saya jumpa dia...dia syorkan bagi mkn benda ni lah...sebab dekat vet pn,guna benda juga.tapi kalau nak beli ubat,diorg bagi ubat wrna kuning juga..tapi bukan ni.hasilnya,tak berapa bagus..beli je benda ni kat petshop,pasti anda puas hati...
boleh campur dekat makanan diorg terus,atau pam terus ke dalam mulut dia.sekali sehari je.lakukan dalam 3 hingga 4 hari,lepas tu stop..dalam masa seminggu,kalau gugur banyak lagi,ulang lagi proses yang sama...kucing saya,lepas makan benda ni,bulu dia dh tak gugur pun...kucing saya short hair je.
tapi saya pam terus ke dalam mulut dia,kalau campur dalam makanan dia,dia tak nak makan.

harganya tak mahal pun..tapi saya lupa berapa rm..berbelas2 je.
berbelas ker... sure meh?.. If I am not mistaken berpuluh2 lemon jugak.. Been using dat on my furkids jugak.. boleh lah... tapi long hair..have to endure ngan ada musim bulu jatuh.. memang dia promote bulu tumbuh sihat tapi kalau ada fleas and ticks..sama ja.. kena get rid of those first...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #65  
Old 10-04-2009, 01:27 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 12
rock is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
owhh no wonder...cucuk2 nieh mak sedara pernah cita...vet tue jugaklah..
dulu pernah juga kucing kt kg kena kurap...tapi beli ubat sapu je.sekejap je baik,naik balik kurap dia.bila dh berulang2 kali jadi macam ni,kesian pula tgk kucing tergaru2 kan,kwn yg vet tu ckp,kena cucuklah sayang kucing u ni...bagi bunuh kuman dlm kulit dia tu.selagi tak bunuh,dia sentiasa ada..

nasib tak jadi skandal dgn vet tu..
Reply With Quote
  #66  
Old 10-04-2009, 01:30 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 12
rock is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by fia86 View Post
wah! rock.. tenkiu for information..
fia86, saya guna ubat tu,sebab saya nampak kt vet..vet guna ubat tu..
kadang2 tu,kalau saya pergi vet,nampak ubat pelik sikit,saya tanyalah ubat ni,itu,untuk apa...lepas tu saya pergilah beli kt luar...kalau emergency,bolehlah guna,sebelum hantar diorg ni gi vet..
Reply With Quote
  #67  
Old 10-04-2009, 01:32 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 12
rock is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
berbelas ker... sure meh?.. If I am not mistaken berpuluh2 lemon jugak.. Been using dat on my furkids jugak.. boleh lah... tapi long hair..have to endure ngan ada musim bulu jatuh.. memang dia promote bulu tumbuh sihat tapi kalau ada fleas and ticks..sama ja.. kena get rid of those first...
berbelas2 je kasih...tak mahal pn.dh lama guna ubat ni..tak tahulah skrg dh naik harga.
saya beli kt petshop K nine kot nama dia..on the way ke GH.
Reply With Quote
  #68  
Old 10-04-2009, 04:09 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by rock View Post
berbelas2 je kasih...tak mahal pn.dh lama guna ubat ni..tak tahulah skrg dh naik harga.
saya beli kt petshop K nine kot nama dia..on the way ke GH.
yerlah maybe kot sbb asyik ambik dari vet. Tak pernah tahu harga luar. g pun dia add up skali bill si sayer assume mende nieh mahal sbb tak pernah ada mende murah kt sini. Hehehehe Petshop k 9?X pernah pg.. Canine tueh maksudnyer anjing kan. Saya selalu g dpetshop sajer. Tempat lain malas nal teroka da.
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #69  
Old 10-04-2009, 09:40 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 12
rock is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
yerlah maybe kot sbb asyik ambik dari vet. Tak pernah tahu harga luar. g pun dia add up skali bill si sayer assume mende nieh mahal sbb tak pernah ada mende murah kt sini. Hehehehe Petshop k 9?X pernah pg.. Canine tueh maksudnyer anjing kan. Saya selalu g dpetshop sajer. Tempat lain malas nal teroka da.
kebetulan ubat ni dh habis,pergilah vet nk beli vitamin untuk bulu kucing ni..tapi ubat dia,tak berapa kesan,so pergi semula kt vet tu,tanya dia kt mana ada jual ubat yg tu..org vet tu cakaplah dekat K9.kebetulan nak pergi city bank,so singgahlah beli...
tak tahulah pula maksud dia anjing..sebab ada juga barangan kucing dlm tu..ubat2,makanan,pasir dgn susu untuk bb kucing..saya nak beli ubat tu je,yg lain tak kisah pn..janji ubat tu ada.
Reply With Quote
  #70  
Old 10-04-2009, 11:01 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by rock View Post
kebetulan ubat ni dh habis,pergilah vet nk beli vitamin untuk bulu kucing ni..tapi ubat dia,tak berapa kesan,so pergi semula kt vet tu,tanya dia kt mana ada jual ubat yg tu..org vet tu cakaplah dekat K9.kebetulan nak pergi city bank,so singgahlah beli...
tak tahulah pula maksud dia anjing..sebab ada juga barangan kucing dlm tu..ubat2,makanan,pasir dgn susu untuk bb kucing..saya nak beli ubat tu je,yg lain tak kisah pn..janji ubat tu ada.
yerlah..betullah...sayer pun dah nak slow down dah..beli yang perlu sahaja.. tinggal 1 shot vaccine bob and 1 shot vaccine boy jerk untuk ujung minggu nieh.. Pastue saya maintain cara biasa... lagi dibelek barang kat pet shop..lagi rasa mende tak kena...

p/s dah kena sound sbb spend too much time/money on cats.. perubahan pun banyak..asyik berpetfinder..novel nak abis satu pun merangkak cam ulat bulu... tak bleh jadik nieh.. kena replan budget, allocate time and revise priorities...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #71  
Old 10-05-2009, 12:28 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 12
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
yerlah..betullah...sayer pun dah nak slow down dah..beli yang perlu sahaja.. tinggal 1 shot vaccine bob and 1 shot vaccine boy jerk untuk ujung minggu nieh.. Pastue saya maintain cara biasa... lagi dibelek barang kat pet shop..lagi rasa mende tak kena...

p/s dah kena sound sbb spend too much time/money on cats.. perubahan pun banyak..asyik berpetfinder..novel nak abis satu pun merangkak cam ulat bulu... tak bleh jadik nieh.. kena replan budget, allocate time and revise priorities...
ingtkan kita jer kene sound coz spend too much time & money on my cats tapi mmg ya pon..asal gi jenjalan je,jumpa petshop mesti nak masuk.kadang2 tuh bukan beli mende penting pon.beli toy,sikat ler,collar ler,etc...haish..mamanye pon kena wat cam nur,replan budget,allocate time & revise priorities
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #72  
Old 10-05-2009, 12:31 PM
petknode petknode is offline
Banned User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Damansara Damai
Posts: 126
Rep Power: 0
petknode is an unknown quantity at this point
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
ingtkan kita jer kene sound coz spend too much time & money on my cats tapi mmg ya pon..asal gi jenjalan je,jumpa petshop mesti nak masuk.kadang2 tuh bukan beli mende penting pon.beli toy,sikat ler,collar ler,etc...haish..mamanye pon kena wat cam nur,replan budget,allocate time & revise priorities
wahhh kalo semua replan, tutup kedai la petshop
hehehe
Reply With Quote
  #73  
Old 10-12-2009, 10:40 PM
catzer's Avatar
catzer catzer is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 25
Rep Power: 0
catzer is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

heheheh..si fify ni biasanya mmg ada time2 dia stress bulu mula lah berguguran..sbb stress biasalah kalau time2 busy mana ada masa nak main2 ngan dia dan bawak pi kuar jln2..heheh..tp spt biasa kenalah rajin2 grooming bulu kucing ni..tp hakikatnya fify ni mmg jenis bulu cepat gugur dah jumpa vet..vet pun pelik.huhuhuh..fify oh fify..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
bulu kucing gumpal2 fia86 Cats & Kittens 42 01-08-2011 09:30 AM
Bulu kucing yang gugur adalah najis anitayusof00 Coffee Room 41 03-14-2010 10:01 PM
Parenting ada kaki 2 takder bulu... nurkasih Coffee Room 29 10-20-2009 02:13 PM
budak bulu kembang tp tak kembang la sgt kimping Member Introductions 32 06-27-2009 12:48 PM


All times are GMT +8. The time now is 11:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.