Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-07-2010, 08:17 AM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
comot82 is on a distinguished road
Default antara kehidupanku(mertua) dan kucing....

maaf, klu topik ni tersalah post ke apa....hy nak luah apa yg terbuku di hati....

sy bela kucing dlm sangkar....tp setiap hari sy akan lepas 2 kali...dalam pukul 5 pagi n petang dalam kul 7...
sekarang keluarga mertua datang n tinggal selama seminggu kat umah...
semalam, ketika sy lepas pkl 7 ptg tu, menjadi kebiasaan apabila keluarnya dr sangkar dia akan mencakar sekuat hati tikar kat dapur...pastu mak mertua sy tgk, dgn tiba2 dia capai tali n pukul kucing saya...!!!! menjerit seluruh batin ku...ketar rs di jiwa....klu anak aku yg buat camtu pasti kena bantai dah...ini mak.....! mak mertua lagi....!!! Ya Allah, hy Dia shj yg tahu apa perasaan sy ketika itu..... selepas kucing sy kena pukul, dia mcm tahu n faham...ble nampak muka mak datang pasti dia akan berlari menyorok mana2....klu org lain, dia ok jer

dgn kejadian itu, sy rsa kurang selesa....sy risau nanti nak balik raya bagaimana....? apatah lagi tahun ni giliran balik beraya umah mertua....klu bapa mertua sy mmg suka kucing....tp mak plak jenis benci kucing...!!!

huhu....sedihnya rs di hati.......
sedangkan sy sendiri tak pernah pun nak 'jatuh tangan' pada kucing @ haiwan kesayangan saya yg lain.....
Reply With Quote
  #2  
Old 07-07-2010, 08:33 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: antara kehidupanku(mertua) dan kucing....

I do not think this is a training & behavioral issue..

Cuma kita kena ingat lain orang lain perception and we have to live with it..

It happens everywhere..and anytime with anybody..

You might want to tolerate dengan keadaan tue as you are married to their son ( kalau bukan pasal kucing pun, pasal benda lain jugak...

and nothing to be discussed here I guess..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 07-07-2010, 11:54 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: antara kehidupanku(mertua) dan kucing....

Beli sangkar 3-tier besar dan kurungkan sepanjang masa mak mertua ada. Kalau mereka kamceng boleh sampai 4 ekor yg dewasa bersama dalam 1 sangkar, tapi kena setup bukan mcm kedai buat.

Setup mcm nie ...

1) Kalau tak kamceng, partition buat 2 bahagian (atas dan bawah) guna semua platform dan tangga sekali, ikat baik-baik semua supaya tak runtuh masa ligat
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B24Cage10.jpg
Views:	108
Size:	38.4 KB
ID:	9620   Click image for larger version

Name:	B60MGGBLL01.jpg
Views:	112
Size:	37.7 KB
ID:	9621  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #4  
Old 07-07-2010, 12:07 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: antara kehidupanku(mertua) dan kucing....

2) Kalau semua kamceng, boleh tinggalkan satu gap lebar 6-8 inci (jangan besar sangat sebab nak kasi tempat luas kucing baring di level atas) kat tepi level atas utk kucing panjat naik turun. Letakkan poo box besar di sudut tepi level bawah utk gunasama semua. Style mcm nie kalau kucing kamceng, boleh masukkan sampai 5 ekor. Kalau kucing kecik, boleh sampai 7 ekor. Seronok lihat mereka panjat naik turun, boleh lepak di atas atau pun di bawah. Cukup selesa.

Gambar menunjukkan kucing dewasa saya panjat naik ke level atas yg bersih selepas poo-poo di level bawah.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B609.jpg
Views:	113
Size:	30.7 KB
ID:	9622  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #5  
Old 07-07-2010, 01:41 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default antara kehidupanku(mertua) dan kucing....

Comot,your mentua dtg ke rmh dan sepatutnya dia tak blh treat kucing begitu coz that is not her house. Tp nak buat camnakan. Org tua ni perangai beza beza. Mgkn comot blh cakap kat dia baik baik,jgn pukul kucing tu. saya sayang kat mereka. lagi,sepanjang mentua kat rmh tu,limitkan pergerakkan kucing2 dlm rmh.

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
maaf, klu topik ni tersalah post ke apa....hy nak luah apa yg terbuku di hati....

sy bela kucing dlm sangkar....tp setiap hari sy akan lepas 2 kali...dalam pukul 5 pagi n petang dalam kul 7...
sekarang keluarga mertua datang n tinggal selama seminggu kat umah...
semalam, ketika sy lepas pkl 7 ptg tu, menjadi kebiasaan apabila keluarnya dr sangkar dia akan mencakar sekuat hati tikar kat dapur...pastu mak mertua sy tgk, dgn tiba2 dia capai tali n pukul kucing saya...!!!! menjerit seluruh batin ku...ketar rs di jiwa....klu anak aku yg buat camtu pasti kena bantai dah...ini mak.....! mak mertua lagi....!!! Ya Allah, hy Dia shj yg tahu apa perasaan sy ketika itu..... selepas kucing sy kena pukul, dia mcm tahu n faham...ble nampak muka mak datang pasti dia akan berlari menyorok mana2....klu org lain, dia ok jer

dgn kejadian itu, sy rsa kurang selesa....sy risau nanti nak balik raya bagaimana....? apatah lagi tahun ni giliran balik beraya umah mertua....klu bapa mertua sy mmg suka kucing....tp mak plak jenis benci kucing...!!!

huhu....sedihnya rs di hati.......
sedangkan sy sendiri tak pernah pun nak 'jatuh tangan' pada kucing @ haiwan kesayangan saya yg lain.....
Reply With Quote
  #6  
Old 07-07-2010, 02:05 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
comot82 is on a distinguished road
Default Re: antara kehidupanku(mertua) dan kucing....

ya benar...dia langsung takde hak untuk memukul kucing saya...!!! sedangkan kita sayang sgt, rawat, mandi, bw vaksin, mata telinga kotor kita bersihkan...bela mcm anak sendiri, nak memukul jauh sekali, suka2 plak dipukulnya....mak sy sendiri pun jenis tak suka kucing tp takde lah sesuka hati nak buat apa2 coz dia tahu itu bkn hak dia,,,,

ni yg duk fikir2 camne nak balik ry nanti...mmg nak bw balik kucing sy ini...tak sanggup nak hantar boarding kat mana2...nanti tak tahan rinduuu....kena angkut ngan sangkarnya sekali....gamaknya kena cari mangga nak kunci cage tu nanti...risau takut ramai yg mengusiknya....
sy plak jenis tak suka org lain selain huby n anak2 menyentuh, membelai haiwan kesayangan sy ini....

susah kan nak jumpa ngan manusia yg mempunyai perasaan 'sayang' pd haiwan ini......
Reply With Quote
  #7  
Old 07-07-2010, 02:14 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: antara kehidupanku(mertua) dan kucing....

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
ya benar...dia langsung takde hak untuk memukul kucing saya...!!! sedangkan kita sayang sgt, rawat, mandi, bw vaksin, mata telinga kotor kita bersihkan...bela mcm anak sendiri, nak memukul jauh sekali, suka2 plak dipukulnya....mak sy sendiri pun jenis tak suka kucing tp takde lah sesuka hati nak buat apa2 coz dia tahu itu bkn hak dia,,,,

ni yg duk fikir2 camne nak balik ry nanti...mmg nak bw balik kucing sy ini...tak sanggup nak hantar boarding kat mana2...nanti tak tahan rinduuu....kena angkut ngan sangkarnya sekali....gamaknya kena cari mangga nak kunci cage tu nanti...risau takut ramai yg mengusiknya....
sy plak jenis tak suka org lain selain huby n anak2 menyentuh, membelai haiwan kesayangan sy ini....

susah kan nak jumpa ngan manusia yg mempunyai perasaan 'sayang' pd haiwan ini......
Biar you rindu tak per, you'll get over it ... tapi kucing you akan amat stress baik dalam perjalanan juga di tempat baru. Stress sangat nanti kucing you jatuh sakit macam-macam ... think of your cats first, bukan diri sendiri ...

Juga, bila you angkut kucing-kucing tu balik bersama ingat bahawa tempat tersebut bukan rumah you sendiri tetapi rumah orang lain yg mungkin kurang senang dengan kucing you dan you tak leh dictate, "Hey, jangan sentuh kucing saya!".
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #8  
Old 07-08-2010, 10:14 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: antara kehidupanku(mertua) dan kucing....

Tumpang sedih dgn kisah u tu...

Betol kata FK, baik u boarding je kucing2 u tu bila raya nanti...rindu tu biasalah...saya pun macam tu, bila masukkan dorang dalam carrier untuk g boarding dah meleleh air mata ni...sedih giler.... Tapi like FK said, u'll get ovet it...bukan apa..nanti u pun stress kalau bawak balik kampung. Rumah mak mertua pulak tu, kan?
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
Kucing-kucing Binbin binbin Cat TV and Photos 50 02-22-2010 10:09 AM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM


All times are GMT +8. The time now is 04:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.