Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 05-18-2009, 10:18 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 13
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
mie/Yan,
dah cuba catnip ? Cuba spray catnip kat bantal, tilam dan scratching post kucen2 tu. Mungkin dia akan jadi manja. Kak zai guna catnip jugak mula2 dulu. Si yaya ni jadi lembek dan melesey melesey mcm high jer...tapi adam takde efek apa2. agaknyer memang dia dah semulajadi romantik

cubalah mie...tapi kak zai dengar feedback, catnip yg mcm rumput kering jual kat petshop tu mmg berkesan. Kucing jadik lentok semacam

ada gak yg beli biji benih dan tanam dalam pasu...hari2 kucen makan daun tu jadik manjer...*ker.... high ??*

skrg kak zai dah berhenti kasi catnip sbb yaya dgn adam mcm dah ok jer.
takut nanti durg jadi ketageh pulak.

skrg tgh cuba feliway...nak kasi yaya baik dan tak gigit si adam lagi . Mcm2 product nak cuba......ish ish ish...(selagi bleh cuba,hantam jer sis,hahaha)
Banyak bende xtau lagi nieh.Spray?setahu mie serbuk je.Maklumla baru nak blaja bela miaw.catnip macam rumput kering 2 kucing makan ker sis?or dier wat main je?huhu...xtau...ha...yg tanam plak lam pasu 2,grass biasa or spesis tertentu..berpeluh la kak zai nak jawab soklan mie.hahaha
Reply With Quote
  #62  
Old 05-18-2009, 10:28 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

memang la berpeluh mie,
skrg ni kan cuaca pun panas ..

ada catnip spray mie, kak zai guna tu spray kat scratching post dan tmpt tido durang. Jgn spray kat kucen pulak...

Yang mcm rumput kering tu kucen suka ciyom2, golek2, guling2
kucen kak zai si yaya dimakannya ...pastu dia mcm high
takde pulak dia apa2 pastu. Benda tu kan herba saja
yang ada efek kat kucen

yg tanam tu, ada yg rumput biasa untuk kucen mkn mcm ulam
lawaskan perut durang dari bulu2 yg tersangkut
ada jugak yang tanam catnip nanti kak zai cari ada thread yg cerita pasal ni okes...mie...


Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
Banyak bende xtau lagi nieh.Spray?setahu mie serbuk je.Maklumla baru nak blaja bela miaw.catnip macam rumput kering 2 kucing makan ker sis?or dier wat main je?huhu...xtau...ha...yg tanam plak lam pasu 2,grass biasa or spesis tertentu..berpeluh la kak zai nak jawab soklan mie.hahaha
Reply With Quote
  #63  
Old 05-18-2009, 10:39 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 13
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
memang la berpeluh mie,
skrg ni kan cuaca pun panas ..

ada catnip spray mie, kak zai guna tu spray kat scratching post dan tmpt tido durang. Jgn spray kat kucen pulak...

Yang mcm rumput kering tu kucen suka ciyom2, golek2, guling2
kucen kak zai si yaya dimakannya ...pastu dia mcm high
takde pulak dia apa2 pastu. Benda tu kan herba saja
yang ada efek kat kucen

yg tanam tu, ada yg rumput biasa untuk kucen mkn mcm ulam
lawaskan perut durang dari bulu2 yg tersangkut
ada jugak yang tanam catnip nanti kak zai cari ada thread yg cerita pasal ni okes...mie...
hahaha..knekan yer..wokey sis...thanks gtau..nanti mie nak try kasi rumput kering 2 la....skunk nie OB da manjer skit.boleh belai2,tp xlame la.(tengah train lagi)mie bebanyak cakap2 ngan dier...xtau la si OB pham ke x.
Reply With Quote
  #64  
Old 05-18-2009, 10:50 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
hahaha..knekan yer..wokey sis...thanks gtau..nanti mie nak try kasi rumput kering 2 la....skunk nie OB da manjer skit.boleh belai2,tp xlame la.(tengah train lagi)mie bebanyak cakap2 ngan dier...xtau la si OB pham ke x.
Ha,,betul la tu mie,
kene ckp2 dan sembang2 ngan dier
kalau dia tak faham bahasa kita pun,
dia faham apa maksud kita dari intonasi suara kita
lama2 dia boleh faham mcm baby faham ibu dan ayah dia

ni ha kak zai dah jumpa thread pasal catnip :

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=571
Reply With Quote
  #65  
Old 05-19-2009, 12:41 AM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 13
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Ha,,betul la tu mie,
kene ckp2 dan sembang2 ngan dier
kalau dia tak faham bahasa kita pun,
dia faham apa maksud kita dari intonasi suara kita
lama2 dia boleh faham mcm baby faham ibu dan ayah dia

ni ha kak zai dah jumpa thread pasal catnip :

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=571
yup...thanks sis...benih catnip ader jual kt petshop x sis?nak g cari la sok...
Reply With Quote
  #66  
Old 05-19-2009, 01:04 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
yup...thanks sis...benih catnip ader jual kt petshop x sis?nak g cari la sok...
ada jual kat ACE hardware
kat petshop tak pernah nampak. Cuma catnip kering & spray je ada jual kat petshop


Reply With Quote
  #67  
Old 05-19-2009, 04:52 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 13
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
ada jual kat ACE hardware
kat petshop tak pernah nampak. Cuma catnip kering & spray je ada jual kat petshop


Jauh jgak nak p ace hardware tuh...huhuhu...paling dekat kt midvlly la kan sis?sya dok kt kajang.Baru nak kenal jalan KL nieh.
Reply With Quote
  #68  
Old 05-19-2009, 05:12 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
Jauh jgak nak p ace hardware tuh...huhuhu...paling dekat kt midvlly la kan sis?sya dok kt kajang.Baru nak kenal jalan KL nieh.
weekend ni gi jenjalan ngan GF tu...mie gi midvaley ke.IKANO ke...kat sana ada ACE hardware.
Reply With Quote
  #69  
Old 05-19-2009, 05:49 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 13
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
weekend ni gi jenjalan ngan GF tu...mie gi midvaley ke.IKANO ke...kat sana ada ACE hardware.
memang weekend slalu g midvlly....jejalan ngan mak we...thanks sis
Reply With Quote
  #70  
Old 05-22-2009, 05:52 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
memang weekend slalu g midvlly....jejalan ngan mak we...thanks sis
mie,
dah jumpa biji benih catnip ?
kak zai gi ACE hardware, IKANO ngan fifi semalam
tapi catnip dah takde stok le plak
best pulak tengok org tanam canip dalam pasu kecik
Reply With Quote
  #71  
Old 05-22-2009, 12:59 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 13
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
mie,
dah jumpa biji benih catnip ?
kak zai gi ACE hardware, IKANO ngan fifi semalam
tapi catnip dah takde stok le plak
best pulak tengok org tanam canip dalam pasu kecik
belum lagi la sis..
x g cari lagi..sok ingat nak g cari kt ace hardware sunway piramid
dekat sikit.sebab search kt tenet da branch ace hardware kt citu..
sian kat sis...da 2 biler nak ader stok 2?mie ader gak cari information pasal pokok catnip(pokok kucing galak) nie.dier pokok liar...boleh g sebat lam kawasan hutan.tue pon klu kenal la pokok 2...hahaha.nie mie kasi link
http://butaseni.blogspot.com/2007/10/viagra-kucing.html
http://www.melur.com/myherba.asp?plant_id=133&cat=HERBA
Reply With Quote
  #72  
Old 05-23-2009, 12:47 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 13
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re:KU kecewa...

huhuhu..dengan penoh harapan g ace hardware cari benih catnip...kt sunway piramid..skali xder.tnyer owang kt situ pon xtau aper 2 pokok catnip.huhuhu...kecewa2..
Reply With Quote
  #73  
Old 05-23-2009, 08:48 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: KU kecewa...

Hahaha..giliran akak pulak keciannn...kat mie. Takpe mie, nanti kak zai cari sampai dpt dan tanya kwn2 kak zai. Kalau kakzai dpt dulu, kak zai beli lebih. Kasi kat mie satu okes

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
huhuhu..dengan penoh harapan g ace hardware cari benih catnip...kt sunway piramid..skali xder.tnyer owang kt situ pon xtau aper 2 pokok catnip.huhuhu...kecewa2..
Reply With Quote
  #74  
Old 05-23-2009, 09:21 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 13
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: KU kecewa...

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Hahaha..giliran akak pulak keciannn...kat mie. Takpe mie, nanti kak zai cari sampai dpt dan tanya kwn2 kak zai. Kalau kakzai dpt dulu, kak zai beli lebih. Kasi kat mie satu okes
Okies..tp segan la nyusahkan sis..xpe ke sis....
Reply With Quote
  #75  
Old 05-23-2009, 10:09 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: KU kecewa...

No hal la mie. Tade nyusah pun. Sambil2 jer...

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
Okies..tp segan la nyusahkan sis..xpe ke sis....
Reply With Quote
  #76  
Old 05-24-2009, 03:03 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 13
euanna is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Oohh.. saya pakai catnip yang kering aje.. ok la jugak..menggila si Sherbet & Neko-chan mencium / menggigit kat mana saya letak benda tu (selalu gosok2 kat carpet scratching... atau bantal kucing nih).. kelakar tengok durang cam high gitu dok cium2..guling2 kat carpet / bantal tu..

Tapi si Salem x de perasaan pun.. letak tangan saya yg ada bekas2 catnip tu..x de efek pun.. kalau budak 2 ekor tuh.. bukan main jilat / cium2 lagi

Memang susah nak cari benih catnip..saya pernah ronda habis MV.. kedai2 mana ada nampak jual benih..xde.. lagipun saya ni tangan panas.. tanam kaktus pun K-O
Reply With Quote
  #77  
Old 05-24-2009, 10:34 AM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 13
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Oohh.. saya pakai catnip yang kering aje.. ok la jugak..menggila si Sherbet & Neko-chan mencium / menggigit kat mana saya letak benda tu (selalu gosok2 kat carpet scratching... atau bantal kucing nih).. kelakar tengok durang cam high gitu dok cium2..guling2 kat carpet / bantal tu..

Tapi si Salem x de perasaan pun.. letak tangan saya yg ada bekas2 catnip tu..x de efek pun.. kalau budak 2 ekor tuh.. bukan main jilat / cium2 lagi

Memang susah nak cari benih catnip..saya pernah ronda habis MV.. kedai2 mana ada nampak jual benih..xde.. lagipun saya ni tangan panas.. tanam kaktus pun K-O
2 la euana..xtau kt ner nak cari benih catnip.ngah tggu Kak Zai belikan (jgn marah yer sis).klu euana tau kt maner ade jual benda alah nie ksitau yer..nk tanam catnip nie sebab ble miaw mamam,miaw muntahkan hairball...
Reply With Quote
  #78  
Old 05-29-2009, 12:15 PM
gambate's Avatar
gambate gambate is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2009
Location: Ampang-Serdang-Bangi
Posts: 76
Rep Power: 12
gambate is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
huhuhuhu...saya dah buntu macam mane nak memanjakan OB.Dia nie terlalu hyper.Bila dah datang mood hyper dia,habis satu rumah dia round.lari sana sini...sampai satu hari OB langgar cawan,pecah.aduh...tapi kekadang seronok jugak tengok dia hyper..Kelakar pun ada..Cam mane nak memanjakan OB yer???
Haha..syok baca perangai kucing2 hyperaktif ni.. berdesup lari sana sini..

Dulu ingat lg masa time belajar dulu, saya dok umah sewa ramai2..so standard la, musim2 panas, semua lebih prefer bentang tilam tido ramai2 kat hall..
Tapi AWAS, kalau lambat bangun pagi...acara merentas desa dah mula... Kucing saya masa tu Chiyaki ngan Simba, dua2 jantan baru nak membesar, dorang buat larian berhalangan guna badan kitorang yg tgh tido neh.. Kalau silap lompat, landing atas perut..SENAK nye... Lari pergi balik pergi balik satu rumah.. Fuh..yg mana nak tertonggang terlanggang.. Tapi tu memnag kenangan terindah la..


Quote:
Originally Posted by June View Post
Mie,beli scratching post atau scratching pad.dia akan mencakar sepuasnya smp bontot pun tertonggeng (pinjam kata2 si Furkids ) ko beli catnip yg serbuk ada jual kat petshop.tabur kat scratching pad/post tu.ko tgk dia punya aksi.
Ni citer time dolu2 gak, baru belajar berenang.. Saya beli la swimming board/kickboard.. Board tu material dia mcm span padat/foam.. leh bantu org baru belajar swimming floating kan.. Next week nak pi kelas.. comel la sgt rupa board saya tu.. bertebuk2..terkopek2.. Simba dan Chiyaki dengan happy nye dah jadikan scratching pad dorg.. Sib baik beli yg murah 5-6 hinggit je.. Skang ni, dah pindah umah 3 kali dah, still bwk gak board tu..
Reply With Quote
  #79  
Old 05-29-2009, 01:18 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Gambate,ko punya kucing buat lari berhalangan tu bunyi mcm kucing2 akak je meriah betulkan.suka tgk durang lari pastu tekan brek dan corner.huh!! berdesup bunyi semalam 4 ekor kena denda kurung dlm cage.pagi td baru kuarkan durang.nakal sgt.tak mau dengar cakap.padan muka.
Reply With Quote
  #80  
Old 05-29-2009, 04:28 PM
gambate's Avatar
gambate gambate is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2009
Location: Ampang-Serdang-Bangi
Posts: 76
Rep Power: 12
gambate is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by June View Post
Gambate,ko punya kucing buat lari berhalangan tu bunyi mcm kucing2 akak je meriah betulkan.suka tgk durang lari pastu tekan brek dan corner.huh!! berdesup bunyi semalam 4 ekor kena denda kurung dlm cage.pagi td baru kuarkan durang.nakal sgt.tak mau dengar cakap.padan muka.
haah2..betul tu.. especially kalau lantai bersih dah mop, suci murni licin je, lagi la suka dorang... slide je masa amek corner.. kadang2 kalau dah licin sgt, brek x makan, lagi lawak tgk dorg tersasar
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kucing tua binbin Cats & Kittens 68 04-08-2013 01:06 PM
kucing-kucing ku Zarul Cat TV and Photos 578 11-30-2010 04:04 PM
aksesori kucing spongegirl Pet Products 3 05-04-2009 01:37 PM
15 ekor kucing Daniel Cat TV and Photos 111 04-17-2009 08:12 PM
Kucing Kentut... shareen_natasha Cats & Kittens 36 01-16-2009 07:24 PM


All times are GMT +8. The time now is 10:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.