Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Cat DIY

Cat DIY Do It Yourself Cat Stuff, Furniture, Gadgets, etc. No need to pay lots of money to buy.

Reply
 
Thread Tools
  #241  
Old 02-03-2009, 04:45 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 14
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: DIY Cat Product

This was my original cat tree..beli in 2007...



in january 2009...jad camni


then one day found a few kayus & papans...so ganti all the tiang and base dia...so now my cat tree terselamat dari kemusnahan......new design and more teguh & utuh

__________________
Reply With Quote
  #242  
Old 02-03-2009, 06:14 PM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 13
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Talking Re: DIY Cat Product

k.imann, brulang kali sha tengok pix kt atas tu... mcm tak pcaya jek...
Bjasa sunggoh cat tree tu yek.... huhuhuhuhu.... wlau dh nyawa2 ikan, dpaek gak kaki baru... tu pun dorg duk mniti gak...
Reply With Quote
  #243  
Old 02-04-2009, 01:22 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 14
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by shareen_natasha View Post
k.imann, brulang kali sha tengok pix kt atas tu... mcm tak pcaya jek...
Bjasa sunggoh cat tree tu yek.... huhuhuhuhu.... wlau dh nyawa2 ikan, dpaek gak kaki baru... tu pun dorg duk mniti gak...
HEHEH..tu le sha..nak buang sayang woo...beli ratus gak abes..takan nak buang gitu jek..selagu buleh repair...repair le...tu pun kire lebih utuh dari yg asal tau...maklumlah...kayu solid......nakbeli baru...ehem..ehem...rabak gak poket...
__________________
Reply With Quote
  #244  
Old 02-19-2009, 01:56 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 14
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: DIY Cat Product



storage box..

become

Cat litter box....



cat could barely even fit inside them anyway! My husband had the idea of using a lidded storage box, and we found the perfect item in the Ikea Snalis storage box. We cut out an entrance with a utility knife, and we originally had a plastic mat as a door -- which our cat hated, so now we just leave it open. There is plenty of room for our big boy inside, and its flat lid fits under the sink perfectly. It's a tiny little hack, but it works great
__________________
Reply With Quote
  #245  
Old 03-27-2009, 10:11 AM
namakuAriff's Avatar
namakuAriff namakuAriff is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Feb 2009
Location: Shah Alam
Posts: 147
Rep Power: 13
namakuAriff is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to namakuAriff
Default Re: DIY Cat Product









rumah ni dibuat atas rak tv yang lame2 yang ade jual kat tesco tu dan juga corry boards, sudahpun dicop oleh kak nite hehehe
Reply With Quote
  #246  
Old 03-27-2009, 10:16 AM
namakuAriff's Avatar
namakuAriff namakuAriff is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Feb 2009
Location: Shah Alam
Posts: 147
Rep Power: 13
namakuAriff is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to namakuAriff
Default Re: DIY Cat Product

what can we do with pvc pipe, cable tie, playar, wire mesh, and some effort?







Reply With Quote
  #247  
Old 03-27-2009, 11:57 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default DIY Cat Product

Wah!! pink lagi tu.heheheh!!! tak tahan aku tgk.

ko punya PVC cage tu mcm Pakcu punya tailor made cage.Pakcu buat siap ada pintu dan mcm2.best.klu ko nak tgk dtglah ke kedai Pakcu ahad ni.offical ceremony punya opening.
Reply With Quote
  #248  
Old 03-27-2009, 12:07 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 14
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: DIY Cat Product

adoile...

udah le aku ni meroyan pink..
suka bebenor tgk umah pink tu.
tp kalau dirumahku...
mau terbarai dlm masa kurang dari sejam
sbb anak2 ku jakun tahab gaban tgk bende2 camtu
cat tree aku pun abes jahanam...

nnt la mommy wat umah pink tu dari kayu ek...
__________________
Reply With Quote
  #249  
Old 03-27-2009, 12:14 PM
namakuAriff's Avatar
namakuAriff namakuAriff is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Feb 2009
Location: Shah Alam
Posts: 147
Rep Power: 13
namakuAriff is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to namakuAriff
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by June View Post
Wah!! pink lagi tu.heheheh!!! tak tahan aku tgk.

ko punya PVC cage tu mcm Pakcu punya tailor made cage.Pakcu buat siap ada pintu dan mcm2.best.klu ko nak tgk dtglah ke kedai Pakcu ahad ni.offical ceremony punya opening.
hehe,saye nye ader pintu gak,tp pintu je la..huhu... alaa,x smpatla nk gi kdai pakcu, sy berminat jugak tu..tp ader keje..klu dtg bwk kucing saya boleh?hehehe..

Quote:
Originally Posted by imann View Post
adoile...

udah le aku ni meroyan pink..
suka bebenor tgk umah pink tu.
tp kalau dirumahku...
mau terbarai dlm masa kurang dari sejam
sbb anak2 ku jakun tahab gaban tgk bende2 camtu
cat tree aku pun abes jahanam...

nnt la mommy wat umah pink tu dari kayu ek...
kekeke..tania so far main umah dia ok lagi la, cuma atap dia ader senget2 skit dah hahaha
Reply With Quote
  #250  
Old 03-28-2009, 12:27 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 13
euanna is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Tanya sikit, Ariff.. cage DIY pvc + jaring2 besi tu..kukuh? Tak terbalik ke??

Saya rasa nak buat sendiri macam tu.. (nampak cam senang) .. Tapi pikir takut monyet2 kat rumah ni panjat dan terbalikkan cage tu... hmmmmm....

Ni jek projek DIY saya yg selesai........ Storage box jadi litterbox ..

Masa gambar ni di ambil.. betul2 sebelum nak bersihkan litterbox..so..kureng sikit pasirnya..

So-called cat tree terbengkalai sikit.. (buat berperingkat2 sikit2.. )
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC00660.JPG
Views:	1958
Size:	32.9 KB
ID:	4118  
Reply With Quote
  #251  
Old 03-30-2009, 08:52 AM
namakuAriff's Avatar
namakuAriff namakuAriff is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Feb 2009
Location: Shah Alam
Posts: 147
Rep Power: 13
namakuAriff is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to namakuAriff
Default Re: DIY Cat Product

eyh kukuh sangat, satu sebab wire tu berat yang teramat sangat, so nak terbalik pun payah, walaupun telah dilompat2 oleh king saya yang beratnya 5kg++ lagipun, cage tu diconstruct from 4 pieces yang besar2..dia punya ukuran 4 kaki panjang, 3 kaki dalam, 3 kaki tinggi..so gravity dia low skit..nti balik kang saya snap lagi pic yg more detail k?

wowee, cool cool.. saya pun ade niat jugak nak wat litter box camtu, tapi saya rasa cam tak practical kat kucing2 saya nih kut, sbb diaorg kalau pas weewee, bkannye berjalan keluar dari litter box, berlari, melompat abis berterabur semacam jugak pasirnya huhuhuhu
Reply With Quote
  #252  
Old 03-30-2009, 10:27 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 13
euanna is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Kucing2 kat rumah ni (especially Sherbet) memang kena guna litterbox besaq dan tertutup macam saya buat tu... Dia kalau mengorek.. perghh... habis berterabur pasir... lepas tu jenis yang selesai "membuang" ..terus lompat keluar... memang pasir sana sini..

Nak beli yang bertutup..mahal (tengok pet shop rata2 dalam RM80-90++ .. Beli storage box RM 20+ aje... tapi siksa jugak la nak tebuk pintu tu...

Menarik.. saya nak buat jugak cage macam tu.. kosnya murah.. bukan selalu pakai pun dalam kes saya.. (untuk kecemasan, asingkan anak2 bulus kat rumah ni ..)

Last edited by euanna; 03-30-2009 at 07:17 PM.
Reply With Quote
  #253  
Old 03-30-2009, 07:21 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 13
euanna is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Ni dia cage first time buat (3' x 2' x 2' )


Ni test dengan masking tape dulu..tengok okay ke tidak...

Setelah berhempas pulas 4-5jam.. silap ukur..(biasala.. first timer ) .. adjust sana, adjust sini.. siap pun.. (berterabur sampah2 kat lantai.. )



Ada model kat dalam tu, test sikit..


Cost semua RM100.. ..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC00676.JPG
Views:	1631
Size:	54.5 KB
ID:	4211   Click image for larger version

Name:	DSC00677.JPG
Views:	131
Size:	55.0 KB
ID:	4212   Click image for larger version

Name:	DSC00678.JPG
Views:	1646
Size:	55.5 KB
ID:	4213   Click image for larger version

Name:	DSC00679.JPG
Views:	3201
Size:	62.5 KB
ID:	4214  
Reply With Quote
  #254  
Old 04-01-2009, 01:37 AM
namakuAriff's Avatar
namakuAriff namakuAriff is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Feb 2009
Location: Shah Alam
Posts: 147
Rep Power: 13
namakuAriff is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to namakuAriff
Default Re: DIY Cat Product

hahaha..cool, sian sherbet kene jadi model yer hehehe satu tips, jgn ikat pakai cable tie je, nti dia bengkok2, tak lawa, cam saya punya tu, rasa am nak wat bru pun ader hehehe drillkan dengan skru..mesti cantekk! aah, mmg DIY cage nih murah je, yang mahalnye pun dia punya wire netting je, huuu
Reply With Quote
  #255  
Old 04-01-2009, 03:26 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 13
euanna is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Hmm pakai skru untuk hold frame2 tu idea bagus (nampak cam kat kedai Pakcu) .. tapi saya tak ada driller hehe... takpela.. lain kali leh adjust..

Cage tu untuk kecemasan aje... anak2 bulus kat rumah ni.. dua-dua tak suka dikurung.. merengek2 bila kena kurung dalam cage.. Dalam bilik takpe lagi (Sherbet la).. kalau Salem..asal kena kurung jek..memang melolong macam kena dera.....orang masuk bilik tinggalkan dia kat luar pun dia melolong2..
Reply With Quote
  #256  
Old 04-01-2009, 05:13 PM
namakuAriff's Avatar
namakuAriff namakuAriff is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Feb 2009
Location: Shah Alam
Posts: 147
Rep Power: 13
namakuAriff is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to namakuAriff
Default Re: DIY Cat Product

takpe,kat tesco drill 59 hengget jer..tapi cap ayam la, shud be ok since i dh lama pakai,so far no problem
Reply With Quote
  #257  
Old 04-04-2009, 05:37 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 13
euanna is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Project ke-3, DIY cat tunnel

Lebihan jaring besi dari cage yang tak tau nak dibuat apa.. dan kain ela (ntah dari zaman bila tersimpan bawah katil )



Dengan jarum, benang, kasih sayang, tak leh tido dan idea .. ini dia hasilnya!




Ni dia, dua model tolong beraksi di dalam cat tunnel yang baru disiapkan..

Kaki yang terjulur tu sedang cuba menguis Sherbet yang sedang santai di dalam cat tunnel


Jangkamasa menyiapkan ..lebih kurang sejam..

Nota: Jangan cuba membuat cat tunnel ini dengan kucing2 anda lepas bebas sekitar anda.. siksanya nak menjahit banyak betul gangguan

Kesimpulan : Idea okay.. tetapi hasil kurang memuaskan... jaring besi kurang kukuh (lagi keras, lagi bagus rasanya....). Dan mungkin perlukan lagi satu bulatan besi di tengah2 antara dua hujung..hmm
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC00681.JPG
Views:	1481
Size:	60.7 KB
ID:	4296   Click image for larger version

Name:	DSC00682.JPG
Views:	1496
Size:	60.2 KB
ID:	4297   Click image for larger version

Name:	DSC00684.JPG
Views:	1488
Size:	70.5 KB
ID:	4298   Click image for larger version

Name:	DSC00685.JPG
Views:	1516
Size:	56.4 KB
ID:	4299   Click image for larger version

Name:	DSC00688.JPG
Views:	1503
Size:	47.9 KB
ID:	4300  


Last edited by euanna; 04-04-2009 at 05:43 AM.
Reply With Quote
  #258  
Old 04-04-2009, 07:55 AM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 13
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Euanna tak gerak ke jaring 2 bila anak2 bulu bermain?
Reply With Quote
  #259  
Old 04-04-2009, 12:17 PM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 14
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

wahhh.
kreatif2...
nak wat came kne tunggu time raya..banyak ckit kain ela yg lebih...
hehehehe..
__________________
Reply With Quote
  #260  
Old 04-04-2009, 01:17 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default DIY Cat Product

sapa sapa yg rajin dan kreatif blh lah buat DIY punya litterbox,cat tunnel,cat tree dan sebagainya.tp tangan dan kaki bangku mcm akak ni,kena beli sajalah gamaknya tak pun upah korang tlg buat.amacam??
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.