Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-19-2009, 06:27 PM
bardaziz's Avatar
bardaziz bardaziz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Location: dengkil, putrajaya, cyberjaya
Posts: 36
Rep Power: 0
bardaziz is on a distinguished road
Red face kurap makin banyak ar.. tensen

i ada 4 kitten.. sume dh cucuk untuk hilangkan kurab tu. tp sekor tu si cici makin naik kat kaki sampai ade 5 tompok.. camne nak bagi ilang ek? dorang mandi 4 ari skali. dah beli sabun medicated tuk dorang. tp still ade gak.. help me
Reply With Quote
  #2  
Old 08-19-2009, 06:37 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kurap makin banyak ar.. tensen

u kena bawa gi jumpa vet amik ubat sapu & minum.tak cukup dgn mandi & injek. i lupa pula nama ubat tu,ari tu ada 1 ekor kucing I rescued badan penuh dgn kurap & fungal.huhuhu!! ngeri tgk.antar gi boarding 2 minggu.takut jangkit dgn my house cats.

Quote:
Originally Posted by bardaziz View Post
i ada 4 kitten.. sume dh cucuk untuk hilangkan kurab tu. tp sekor tu si cici makin naik kat kaki sampai ade 5 tompok.. camne nak bagi ilang ek? dorang mandi 4 ari skali. dah beli sabun medicated tuk dorang. tp still ade gak.. help me
Reply With Quote
  #3  
Old 08-19-2009, 06:43 PM
bardaziz's Avatar
bardaziz bardaziz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Location: dengkil, putrajaya, cyberjaya
Posts: 36
Rep Power: 0
bardaziz is on a distinguished road
Default Re: kurap makin banyak ar.. tensen

Quote:
Originally Posted by June View Post
u kena bawa gi jumpa vet amik ubat sapu & minum.tak cukup dgn mandi & injek. i lupa pula nama ubat tu,ari tu ada 1 ekor kucing I rescued badan penuh dgn kurap & fungal.huhuhu!! ngeri tgk.antar gi boarding 2 minggu.takut jangkit dgn my house cats.
leh jangkit ek?? alamak.. 4 ekor tuh duk skali.. june kalu ingat name ubat tuh kasi tau ek..
Reply With Quote
  #4  
Old 08-19-2009, 06:57 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Re: kurap makin banyak ar.. tensen

alamak!! nape tak asingkan kucing yg ada kurap ni?? letak dlm cage jgn campur dgn kucing lain.berjangkitlah Bard.letak dlm cage & jgn bg durang ada contact2 lgsg.simpan jauh2.nanti I sms my vet nama ubat tu.ari tu dia ada tulis kat plastik ubat tu,tp dah faded tulisan tu.pas I dpt sms dari dia I tulis kat sini.

Quote:
Originally Posted by bardaziz View Post
leh jangkit ek?? alamak.. 4 ekor tuh duk skali.. june kalu ingat name ubat tuh kasi tau ek..
Reply With Quote
  #5  
Old 08-19-2009, 07:01 PM
bardaziz's Avatar
bardaziz bardaziz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Location: dengkil, putrajaya, cyberjaya
Posts: 36
Rep Power: 0
bardaziz is on a distinguished road
Smile Re: kurap makin banyak ar.. tensen

Quote:
Originally Posted by June View Post
alamak!! nape tak asingkan kucing yg ada kurap ni?? letak dlm cage jgn campur dgn kucing lain.berjangkitlah Bard.letak dlm cage & jgn bg durang ada contact2 lgsg.simpan jauh2.nanti I sms my vet nama ubat tu.ari tu dia ada tulis kat plastik ubat tu,tp dah faded tulisan tu.pas I dpt sms dari dia I tulis kat sini.
thx june.. nak sgt ubat tuh.. balik kang nak asingkan dorang la..
Reply With Quote
  #6  
Old 08-19-2009, 07:28 PM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 11
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: kurap makin banyak ar.. tensen

Kak June, adakah namanya Surolan? Saya pakai ubat tu untuk si Bobo ni haa.. hilang fungal dia sekejap aje tumbuh bulu balik.
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
  #7  
Old 08-19-2009, 07:47 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kurap makin banyak ar.. tensen

bukan,start dgn huruf Iva camtu lbh kurang.itu ubat sapu atau dab.yg ubat minum lain lg.akak betul2 lupa nama ubat tu.vet akak blm balas lg sms akak ni.hmm!! manalah org tua tu pergi.

Quote:
Originally Posted by farahnm View Post
Kak June, adakah namanya Surolan? Saya pakai ubat tu untuk si Bobo ni haa.. hilang fungal dia sekejap aje tumbuh bulu balik.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-19-2009, 07:59 PM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 11
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: kurap makin banyak ar.. tensen

Quote:
Originally Posted by June View Post
bukan,start dgn huruf Iva camtu lbh kurang.itu ubat sapu atau dab.yg ubat minum lain lg.akak betul2 lupa nama ubat tu.vet akak blm balas lg sms akak ni.hmm!! manalah org tua tu pergi.
ada niha sebelah yong tgh gelak guling²..
hahaha. saje jekk interframe.. lalala..
bard, semoga kitty anda cepat sembuh ok!!
kak june, hehehe. jgn marah yong ye..bday gal mmg mcm ni..
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 08-19-2009, 08:07 PM
binbin's Avatar
binbin binbin is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2008
Location: AmPunk....
Posts: 365
Rep Power: 12
binbin is on a distinguished road
Default Re: kurap makin banyak ar.. tensen

kak june ivermectin ke (oral med) yang bro Furkids selalu ckp tu.....
Reply With Quote
  #10  
Old 08-19-2009, 09:46 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kurap makin banyak ar.. tensen

hah!! iyalah kot.itu yg minum.yg ada lg ubat sapu. takpelah Bard klu ko bawa gi vet taulah durang tu nak bg ubat apa.

Yong,ko dok enterprame je eh.mentang2 besday.ku sunat karang baru tau.heheheh!!

Quote:
Originally Posted by binbin View Post
kak june ivermectin ke (oral med) yang bro Furkids selalu ckp tu.....
Reply With Quote
  #11  
Old 08-19-2009, 09:55 PM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 11
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: kurap makin banyak ar.. tensen

Quote:
Originally Posted by June View Post
Yong,ko dok enterprame je eh.mentang2 besday.ku sunat karang baru tau.heheheh!!
hehehe..jgn marah ye kak june.....
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #12  
Old 08-20-2009, 06:43 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kurap makin banyak ar.. tensen

hah!! Dr Jon baru jwb akak punya soalan. utk yg sapu tu atau dab nama ubat Imaverol & yg oral med tu nama Itraconazole.harap this helps Bard.


Quote:
Originally Posted by binbin View Post
kak june ivermectin ke (oral med) yang bro Furkids selalu ckp tu.....
Reply With Quote
  #13  
Old 08-20-2009, 08:37 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: kurap makin banyak ar.. tensen

hai bard....
lin pnah gak alaminya cam bard..
tapie bukan kurap...ia adalah fungus...
lin mandikan pakai malaseb.......
memang kalo tak kawal dier akan merebak..
kulit akan nampak bertompok2....sbb tak der bulu...
dier macam kuping....
fungus @ kurap nie gatal...
lama gak nak baik..
pastue pastikan kalo mandi....bulu dier kering-sekering2nya
yerlah....fungus@ kurap nie sensitip..
suker sangat tempat yg lembab..
good luck k ....


hai kak june..
hehhehhe..sajerk jerk say hai..
windu..
Reply With Quote
  #14  
Old 08-20-2009, 09:05 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: kurap makin banyak ar.. tensen

Quote:
Originally Posted by June View Post
u kena bawa gi jumpa vet amik ubat sapu & minum.tak cukup dgn mandi & injek. i lupa pula nama ubat tu,ari tu ada 1 ekor kucing I rescued badan penuh dgn kurap & fungal.huhuhu!! ngeri tgk.antar gi boarding 2 minggu.takut jangkit dgn my house cats.
Eh, eh, Dr. June .... ada banyak jenis kurap, berjenis fungus dan berjenis bakteria .... dan berjenis tompok yg hilang bulu .... suruh kawan bawak jumpa vet bertauliah dan cekap (June cekap tapi tak bertauliah - lesen L mcm saya juga - air liur yg lebih hingga kena pakai bib!) .......... kan Dr. Jonathan sondrik kata jangan main-main vet mcm budak main masak-masak .......................... aiyoyooooo!!!!!!

Ivermectin utk mange .... satu lagi, jangan main shampoo, ada yg aggrevate kulit yg sedang sensitif ... shampoo terlalu kerap pun boleh menimbulkan masalah terutama utk kulit yg kering.

Satu lagi, as some vets that specialise in cats will tell you, JANGAN sebarang letak ubat sapu kat kucing, mereka akan menjilat dan meracunkan badannya ... satu lagi, you taroh aje, dia dah jilat bersih, jadi the medication masuk badan dan tak ada peluang menyembuhkan kulit dia langsung. Vet yg specialise dlm anjing, lembu dan kambing banyak tak tahu secara terperinci mengenai benda-benda khas utk kucing.

James Herriot pun ada cerita dalam bukunya bahawa beliau amat kecewa semasa beliau belajar veterinary science kat universiti dulu bahawa topik kucing almost tak ada langsung, sampai tak tersentuh langsung and the cat is a very special animal, much different from dogs although the cat was treated as if it were a little small dog.

Sekarang kucing dah menjadi No. 1 pet, dan for the past 10 years baru lah ada sedikit kajian utk mengenali dan memahami kucing dgn lebih mendalam dan perbezaannya berbanding dengan binatang-binatang lain terutama anjing.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #15  
Old 08-20-2009, 11:34 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default \kurap makin banyak ar.. tensen

kakakakakakak!! bro,aku tak pakai bib.bib for babies only.aku pakai tissue.heheh!! wokey,wokey.aku cuma nak bgtau si Bard betapa seriousnya fungal infection ni.dia blh refer to his vet dgn lebih details.tak nak jd vetlah bro.karang kucing org mati,aku kena bambu

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Eh, eh, Dr. June .... ada banyak jenis kurap, berjenis fungus dan berjenis bakteria .... dan berjenis tompok yg hilang bulu .... suruh kawan bawak jumpa vet bertauliah dan cekap (June cekap tapi tak bertauliah - lesen L mcm saya juga - air liur yg lebih hingga kena pakai bib!) .......... kan Dr. Jonathan sondrik kata jangan main-main vet mcm budak main masak-masak .......................... aiyoyooooo!!!!!!

Ivermectin utk mange .... satu lagi, jangan main shampoo, ada yg aggrevate kulit yg sedang sensitif ... shampoo terlalu kerap pun boleh menimbulkan masalah terutama utk kulit yg kering.

Satu lagi, as some vets that specialise in cats will tell you, JANGAN sebarang letak ubat sapu kat kucing, mereka akan menjilat dan meracunkan badannya ... satu lagi, you taroh aje, dia dah jilat bersih, jadi the medication masuk badan dan tak ada peluang menyembuhkan kulit dia langsung. Vet yg specialise dlm anjing, lembu dan kambing banyak tak tahu secara terperinci mengenai benda-benda khas utk kucing.

James Herriot pun ada cerita dalam bukunya bahawa beliau amat kecewa semasa beliau belajar veterinary science kat universiti dulu bahawa topik kucing almost tak ada langsung, sampai tak tersentuh langsung and the cat is a very special animal, much different from dogs although the cat was treated as if it were a little small dog.

Sekarang kucing dah menjadi No. 1 pet, dan for the past 10 years baru lah ada sedikit kajian utk mengenali dan memahami kucing dgn lebih mendalam dan perbezaannya berbanding dengan binatang-binatang lain terutama anjing.
Reply With Quote
  #16  
Old 08-20-2009, 12:16 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: kurap makin banyak ar.. tensen

Nanti keluar some screaming headlines, "Waaaaaaah!!!!! The vet killed my cat ......... the vet's name is Dr. June Disastrous from XYZ Clinic!!!!"

Baru tauuuuuu ......

Wakakkakkakakakakakaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #17  
Old 08-20-2009, 02:10 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kurap makin banyak ar.. tensen

aku jd the killer vet


Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Nanti keluar some screaming headlines, "Waaaaaaah!!!!! The vet killed my cat ......... the vet's name is Dr. June Disastrous from XYZ Clinic!!!!"

Baru tauuuuuu ......

Wakakkakkakakakakakaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!
Reply With Quote
  #18  
Old 09-06-2009, 10:38 PM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 11
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: kurap makin banyak ar.. tensen

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Nanti keluar some screaming headlines, "Waaaaaaah!!!!! The vet killed my cat ......... the vet's name is Dr. June Disastrous from XYZ Clinic!!!!"

Baru tauuuuuu ......

Wakakkakkakakakakakaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!
Sedap lak nama d0ct0r june tu. Mesti hawt kan br0 furkids. Gagagaga [saje kasi kak june berasap]
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kurap kat telinga n kepala mixa Health, Disease & Diet 29 06-12-2013 04:39 PM
Banyak taik mate fia86 Cats & Kittens 3 07-23-2009 12:38 PM


All times are GMT +8. The time now is 10:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.