Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 10-31-2009, 03:01 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 12
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

betul tu... kalo yg jenis serbuk tu..kalau dah lama sket ,da masuk angin nanti bila kita bancuh pun dia mcm dah tak larut ...nanti susu dia mendAK KAT BAWAH KAN..? SBB TU LIN PAKAI SUSU PATALAC YG READY MADE tu( dah siap bancuh).tp satu kotak kecik mahal gak..rm7.50 .tatau plak dutch lady fresh milk diorg ok.. kalo camni, len kali nak cuma gak lah guna DL fresh milk tu.. hmmmm yg full cream ke low fat..???
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #22  
Old 11-01-2009, 10:12 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

Dutch Lady FRESH/SEGAR. Kalau beli botol atau kotak besar simpan dalam peti sejuk, kekadang kalau dah terlalu lama dia leh jadi masam Jadi sebelum bagi pada kucing minum sikit sendiri dulu. Susu bancuh Patalac tu Lyn pernah minum sendiri tak? Yang full cream atau low fat aku tak pernah bagi pada kucing.
__________________

Reply With Quote
  #23  
Old 11-01-2009, 10:22 AM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 11
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

chayoiii CC.. gudd mother
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #24  
Old 11-01-2009, 12:09 PM
Archinie Archinie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang
Posts: 73
Rep Power: 11
Archinie is on a distinguished road
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

Semalam bawak Chart Chai bukak jahitan. Luka belum sembuh lagik, kena jahit balik. Vet kata dalam badan masih toksid, luka lambat sembuh. Kena tunggu 3 minggu lagik. Mual perut aku nengok luka dia.


[Ciannye dgr citer ni...Kami doakan semoga Chart Chai cepat sembuh. Terharu tgk kasih sayang ibu kat anak2 x kira binatang atau manusia. Tak sia2 dia bertungkus lumus lahirkan si kecil2 tu. Anak2 dia nmpknya comel & cute miut.]
Reply With Quote
  #25  
Old 11-02-2009, 09:33 AM
alfian's Avatar
alfian alfian is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 194
Rep Power: 11
alfian is on a distinguished road
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

Bareen ,
saya terharu baca kisah chart chai
sama2 la kita berdoa chart chai cepat sembuh
dan anak2 dier cepat besar dan cepat pandai mkn sendiri
supaya chart chai dapat berehat

*nak tanya sikit jer...susu dutch lady tu kasi straight from the bottle/pack atau kene dilute dulu ?
thanks for sharing
__________________
Reply With Quote
  #26  
Old 11-02-2009, 01:35 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

Quote:
Originally Posted by alfian View Post
*nak tanya sikit jer...susu dutch lady tu kasi straight from the bottle/pack atau kene dilute dulu ?
thanks for sharing
Tak payah dilute tapi kalau dah buka dan simpan dalam peti sejuk, biasa-biasakan diri minum sikit sebelum dibagi pada kucing untuk check perubahan rasa pada susu tu. Panaskan susu dengan merendam gelas susu dalam air panas.
__________________

Reply With Quote
  #27  
Old 11-02-2009, 06:30 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 12
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Dutch Lady FRESH/SEGAR. Kalau beli botol atau kotak besar simpan dalam peti sejuk, kekadang kalau dah terlalu lama dia leh jadi masam Jadi sebelum bagi pada kucing minum sikit sendiri dulu. Susu bancuh Patalac tu Lyn pernah minum sendiri tak? Yang full cream atau low fat aku tak pernah bagi pada kucing.
susu bancuh? yg serbuk tu ker? tak penah plak rasa mana2 susu utk kucing tu.. cuma kalo yg segera dlm kotak tu... cuma tgk jer..kalo susu tu agak2 pekat lain mcm jerk...maknanya da basi ler tu...
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #28  
Old 11-02-2009, 07:29 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

Quote:
Originally Posted by Lyn_Cat View Post
susu bancuh? yg serbuk tu ker? tak penah plak rasa mana2 susu utk kucing tu.. cuma kalo yg segera dlm kotak tu... cuma tgk jer..kalo susu tu agak2 pekat lain mcm jerk...maknanya da basi ler tu...
Kalau susu dah nampak pekat maknanya susu tu dah mendadih nak jadi yougurt. Nih kira dah basi tahap gaban. Orang yang biasa minum susu akan dapat beza rasa susu yang baru dibuka dengan susu yang dah lama dibuka walaupun kepekatan cecair susu tak berubah tapi rasanya berubah, ada rasa masam. Susu yang dah start nak masam, kalau akulah memang tak boleh telan.
__________________

Reply With Quote
  #29  
Old 12-09-2009, 03:15 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Update anak-anak Chart Chai

Dah 2 bulan umo anak-anak Chart Chai. Aku nak ucapkan terima kasih byk-byk pada yang wish dan doakan keselamatan Chart Chai setelah dibedah. Alhamdullillah semua mereka selamat. Anak-anak bertiga itu pun dah bebas bermain dan tidak mahu dikandang.



Yang kiri sekali male dulu kuar dan muka dia agak lain sikit. Tapi dia suka ikut aku tido sampai ke pagi kat bilik.



Chart Chai masih lagik protective pada anak-anaknya.
__________________

Reply With Quote
  #30  
Old 12-09-2009, 05:50 PM
Daniel's Avatar
Daniel Daniel is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 815
Rep Power: 12
Daniel is on a distinguished road
Default Re: Update anak-anak Chart Chai

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Dah 2 bulan umo anak-anak Chart Chai. Aku nak ucapkan terima kasih byk-byk pada yang wish dan doakan keselamatan Chart Chai setelah dibedah. Alhamdullillah semua mereka selamat. Anak-anak bertiga itu pun dah bebas bermain dan tidak mahu dikandang.



Yang kiri sekali male dulu kuar dan muka dia agak lain sikit. Tapi dia suka ikut aku tido sampai ke pagi kat bilik.



Chart Chai masih lagik protective pada anak-anaknya.
Comelnya anak anak kucing you Bareen....semua muka macam sama jer..
Reply With Quote
  #31  
Old 12-09-2009, 06:07 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 11
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

cm mane nk bezakn neh..
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #32  
Old 12-09-2009, 07:54 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

ALhamdulillah mereka telah sihat!! btw they are so cute!!
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #33  
Old 12-09-2009, 08:55 PM
Archinie Archinie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang
Posts: 73
Rep Power: 11
Archinie is on a distinguished road
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

Comelnye anak2 Chart Chai...Geram tgk..Tahniah Bareen coz sabar menjaga dorg tu..
Reply With Quote
  #34  
Old 12-09-2009, 09:21 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

Cuma leh bezakan yang male dgn ekornya yang bengkok di hujung dan muka dia lain dari yang female 2 tu. Yang female memang sama jer muka dia, lum nampak bezanya lagik.
Yang male tu, sulung. Suka tido ngan aku di bilik. Masa kecik dulu survive ngan Dutch Lady sebab kalah kena yang female menyusu susu Chart Chai yang sikit.
__________________

Reply With Quote
  #35  
Old 12-09-2009, 09:24 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Update anak-anak Chart Chai

Quote:
Originally Posted by Daniel View Post
Comelnya anak anak kucing you Bareen....semua muka macam sama jer..
Muka kucing siam memang sama jer masa kecik. Bila dah besar baru nampak beza pada pattern badan.
__________________

Reply With Quote
  #36  
Old 12-09-2009, 09:24 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 11
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Anak Chart Chai mati terlekat dalam rahim

oho2..tp mmg comey lew dowang neh
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
poo poo terlekat di bulu2 bahagian punggung kucing shell Training & Behavioral Issues 44 06-13-2013 02:42 PM
Mati kutu... kucing x ngan abul Cats & Kittens 40 02-28-2011 05:53 PM
Cuking2 ku ~~ kipas susah mati Coput Cat TV and Photos 18 09-28-2009 10:00 AM
Ella dalam kenangan adamyala Pet Memorial 44 09-11-2009 04:46 PM
Gong xi fatt chai Felix The Cat Coffee Room 2 01-29-2009 12:17 AM


All times are GMT +8. The time now is 11:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.