Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-31-2009, 06:12 PM
soichiro soichiro is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 21
Rep Power: 0
soichiro is on a distinguished road
Default serval cat

salam semua ahli forum..

Nak tanya cam ner nak dptkan lesen utk adopt kucing jenis...
i cuba bawa masuk kucing nih tp permit kena reject...
ada sesapa forumer tau x law2 dia..n mcm mana nak buat...
tp nasib baek la breeder dr us nak very honest..return back my money...fuhh

mintak tolong tunjukan jalan...kalo x silap i dah penah dah org adopt kucing jenis
mcm ni...dlm thn nih ader kuar dlm majalah 3...
__________________

I @m NOt $eLLinG ThE KiTTEn BUt LooKINg FoR A L00VinG and CaRiNG HomE FoR ThEM...
AniMals arE SuCh AGrEEable FriENds - THeY aSk nO QuEStIonS, TheY PaSS no criTicismS
Reply With Quote
  #2  
Old 10-31-2009, 06:21 PM
wan_ensem501's Avatar
wan_ensem501 wan_ensem501 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
wan_ensem501 is on a distinguished road
Default Re: serval cat

Quote:
Originally Posted by soichiro View Post
salam semua ahli forum..

Nak tanya cam ner nak dptkan lesen utk adopt kucing jenis...
i cuba bawa masuk kucing nih tp permit kena reject...
ada sesapa forumer tau x law2 dia..n mcm mana nak buat...
tp nasib baek la breeder dr us nak very honest..return back my money...fuhh

mintak tolong tunjukan jalan...kalo x silap i dah penah dah org adopt kucing jenis
mcm ni...dlm thn nih ader kuar dlm majalah 3...
salam,
kucing jenis ape yang awak maksudkan ni? bagi full detail la dulu. baru leh tolong.
em, awak nak import dari US ke ni?

awak leh refer kat page ni jugak.http://www.santaferelo.com/ecs/data/sfguide/MY/Pet.htm

kalau procedure penghantaran pulak buat mcm ni:
1)Breeder tu mesti email or fax kat awak vaksin kad n microchip no.( b4 that breeder tu mesti buat microchip dulu sebelum kucing tu boleh dihantar dan untuk buat permit, rasanya kena bagi vaksin rabies gak tu)
2)dah tu awak print vaksin kad n microchip no n bawa ke jabatan haiwan untuk buat import permit(bila dah ada import permit baru breeder tu bleh buat export permit. Tanya juga jabatan haiwan mengenai kuarintin, samada perlu kuaringtin berapa lama atau tak)
3)sebelum tu breeder tu atau awak kena tanya mas cargo sana tentang penghantaran kucing ke Malaysia, bile dan apa document yg dia org perlukan.
4)bila semua dah ready, breeder tu hantar saja kucing tu ke mas cargo. disana la dia kena bayar charge penghantran cargo.( ni kalau guna khidmat mas kargo la).
5)kucing ikut flight dtg ke Malaysia dari situ baru urusan lain pulak mcm kuarintin n etc..

harap dapat membantu.

Last edited by wan_ensem501; 10-31-2009 at 06:40 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-31-2009, 06:26 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 12
Zarul is on a distinguished road
Default Re: serval cat

Quote:
Originally Posted by soichiro View Post
salam semua ahli forum..

Nak tanya cam ner nak dptkan lesen utk adopt kucing jenis...
i cuba bawa masuk kucing nih tp permit kena reject...
ada sesapa forumer tau x law2 dia..n mcm mana nak buat...
tp nasib baek la breeder dr us nak very honest..return back my money...fuhh

mintak tolong tunjukan jalan...kalo x silap i dah penah dah org adopt kucing jenis
mcm ni...dlm thn nih ader kuar dlm majalah 3...
ha a...rasanya pernah keluar majalah tiga dlm tahun ini
Reply With Quote
  #4  
Old 10-31-2009, 06:36 PM
soichiro soichiro is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 21
Rep Power: 0
soichiro is on a distinguished road
Default Re: serval cat

Quote:
Originally Posted by wan_ensem501 View Post
salam,
kucing jenis ape yang awak maksudkan ni? bagi full detail la dulu. baru leh tolong.
em, awak nak import dari US ke ni?
serval african cat...bobcat...caracal..asian leapord cat..jungel cat..

kucing2 nih kalo kat us dia org category kan dlm jenis exotic cat...
kucing2 nih kalo nak adopt kena ada surat dr jabatan hutan perlilitan sbb nak pupus dah...



__________________

I @m NOt $eLLinG ThE KiTTEn BUt LooKINg FoR A L00VinG and CaRiNG HomE FoR ThEM...
AniMals arE SuCh AGrEEable FriENds - THeY aSk nO QuEStIonS, TheY PaSS no criTicismS
Reply With Quote
  #5  
Old 10-31-2009, 06:43 PM
wan_ensem501's Avatar
wan_ensem501 wan_ensem501 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
wan_ensem501 is on a distinguished road
Default Re: serval cat

Quote:
Originally Posted by soichiro View Post
serval african cat...bobcat...caracal..asian leapord cat..jungel cat..

kucing2 nih kalo kat us dia org category kan dlm jenis exotic cat...
kucing2 nih kalo nak adopt kena ada surat dr jabatan hutan perlilitan sbb nak pupus dah...



oh kucing mcm ni.. ingatkan awak nak import kucing mcm persian ke maine coon ke.. huhu. leh tepek kat sini tak website breeder tu..
Reply With Quote
  #6  
Old 10-31-2009, 07:00 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: serval cat

uiks..dah mcm cheetah je bukan lagik koceng nihanyway smoga berjaya mendptkn lesen.pastu jgn lupa tepek gmbr diorg kat sini..
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 10-31-2009, 07:05 PM
wan_ensem501's Avatar
wan_ensem501 wan_ensem501 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
wan_ensem501 is on a distinguished road
Default Re: serval cat

tapi kan.. boleh ke kucing mcm tu hidup dalam cuaca mesia? kan disana dia siap tinggal kat ais..
Reply With Quote
  #8  
Old 10-31-2009, 07:20 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 11
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: serval cat

boleh je,buh aircond 10 bijik,lepas tu setkan temperature paling low,kalau tak pun simpan je dalam peti ais,msti hidup punya...
Reply With Quote
  #9  
Old 10-31-2009, 07:36 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: serval cat

baru my friend bagitau pasal kucing ni 2 weeks ago. apparently there's a breeder here. kat klang..
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #10  
Old 10-31-2009, 07:47 PM
wan_ensem501's Avatar
wan_ensem501 wan_ensem501 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
wan_ensem501 is on a distinguished road
Default Re: serval cat

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
baru my friend bagitau pasal kucing ni 2 weeks ago. apparently there's a breeder here. kat klang..
ye ke.. ada web tak?
Reply With Quote
  #11  
Old 10-31-2009, 07:49 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default serval cat

wui!! ini bukan kucing.ini dah mcm rimau.klu lambat bg mkn karang tuan dia pula yg kena makan.hehehehhe!!

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
uiks..dah mcm cheetah je bukan lagik koceng nihanyway smoga berjaya mendptkn lesen.pastu jgn lupa tepek gmbr diorg kat sini..
Reply With Quote
  #12  
Old 10-31-2009, 08:23 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: serval cat

Quote:
Originally Posted by wan_ensem501 View Post
ye ke.. ada web tak?
web takde. dah tanya dah. tapi if nak fareen bole tanya contact number. sbb member kawan fareen tu soap tunjuk kucing serval besar gajah yg dia beli kat breeder tu haha
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #13  
Old 10-31-2009, 08:35 PM
wan_ensem501's Avatar
wan_ensem501 wan_ensem501 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
wan_ensem501 is on a distinguished road
Default Re: serval cat

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
web takde. dah tanya dah. tapi if nak fareen bole tanya contact number. sbb member kawan fareen tu soap tunjuk kucing serval besar gajah yg dia beli kat breeder tu haha
besar gajah? peh, bapak besar..
kucing ni ada cert tak ye?
Reply With Quote
  #14  
Old 10-31-2009, 09:08 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: serval cat

Quote:
Originally Posted by wan_ensem501 View Post
besar gajah? peh, bapak besar..
kucing ni ada cert tak ye?
entahlah. if breeder Ada register dgn badan2 kucing mcm CFA, TICA and FiFe, adalah tu
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #15  
Old 10-31-2009, 11:15 PM
soichiro soichiro is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 21
Rep Power: 0
soichiro is on a distinguished road
Default Re: serval cat

thankz forumer...
utk pengatahuan semua dah ada dah org adopt kucing2 ni...
cam i ckp..kucing2 nih n owner pernah keluar majalah 3 dlm thn nih...tarikh x confirm
so i rase..cuaca dah x der masalah..dlm episod majalah 3 owner dia kasi mkn burung puyuh hidup utk kekalkan habitat semula jd kucing2 nih...
n setahu i kucing ni x der register dgn badan2 kucing...
cuma yg payah kena ader surat@lesen drpd jabtan perliltan @ perlindungan hidupan liar...

kucing nih juga dah ada yg di hybridkan...serval+domestik=F1,F2,F3 n sampai F6 kalo x silap...kucing nih akan digred mengikut kualiti...

kucing2 nih pula ada terbahagi kepada bebrp specis
SERVAL AFRICAN
BOBCAT
CARACALS
COUGAR/MOUNTAIN
LION/PUMA
GEOFFRY'S CAT
JUNGLE CAT
LYNX
ASIAN LEAPORD CAT


ASIAN LEAPORD CAT


CARACAL



BOBCAT


JUNGLE CAT

BESAR LA JUGA CAM ANJING ROTWILER
SENANG CITER KALO U ALL NAK INFO NIH WEB DIA
http://www.exoticcatz.com

FAREEN:SERIUSLY NEED DE NUMBER
__________________

I @m NOt $eLLinG ThE KiTTEn BUt LooKINg FoR A L00VinG and CaRiNG HomE FoR ThEM...
AniMals arE SuCh AGrEEable FriENds - THeY aSk nO QuEStIonS, TheY PaSS no criTicismS
Reply With Quote
  #16  
Old 10-31-2009, 11:40 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: serval cat

Soichiro,

cantik mcm tiger. esp the spotted one. yg paling wild looking I minat dulu bengal. itupun I risau if ia x sesuai as a household pet :) just so happened my friend Ada lak cerita pasal kuchng yg besar gila ni hehe.

I'll try get the contact of breeder. nanti I bgtau if dpt k :)
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #17  
Old 11-01-2009, 01:02 AM
soichiro soichiro is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 21
Rep Power: 0
soichiro is on a distinguished road
Default Re: serval cat

thankz fareen...really apriciate
__________________

I @m NOt $eLLinG ThE KiTTEn BUt LooKINg FoR A L00VinG and CaRiNG HomE FoR ThEM...
AniMals arE SuCh AGrEEable FriENds - THeY aSk nO QuEStIonS, TheY PaSS no criTicismS
Reply With Quote
  #18  
Old 11-01-2009, 10:29 AM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 11
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: serval cat

Quote:
Originally Posted by soichiro View Post
thankz forumer...
utk pengatahuan semua dah ada dah org adopt kucing2 ni...
cam i ckp..kucing2 nih n owner pernah keluar majalah 3 dlm thn nih...tarikh x confirm
so i rase..cuaca dah x der masalah..dlm episod majalah 3 owner dia kasi mkn burung puyuh hidup utk kekalkan habitat semula jd kucing2 nih...
n setahu i kucing ni x der register dgn badan2 kucing...
cuma yg payah kena ader surat@lesen drpd jabtan perliltan @ perlindungan hidupan liar...

kucing nih juga dah ada yg di hybridkan...serval+domestik=F1,F2,F3 n sampai F6 kalo x silap...kucing nih akan digred mengikut kualiti...

kucing2 nih pula ada terbahagi kepada bebrp specis
SERVAL AFRICAN
BOBCAT
CARACALS
COUGAR/MOUNTAIN
LION/PUMA
GEOFFRY'S CAT
JUNGLE CAT
LYNX
ASIAN LEAPORD CAT


ASIAN LEAPORD CAT


CARACAL



BOBCAT


JUNGLE CAT

BESAR LA JUGA CAM ANJING ROTWILER
SENANG CITER KALO U ALL NAK INFO NIH WEB DIA
http://www.exoticcatz.com

FAREEN:SERIUSLY NEED DE NUMBER
perghh. besar gila. ni tak bole bela kat condo ni. susah nak sorok dam handbag. haha. nnt klu nampak dek pakgad, mesti kena sita meow tuu...
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #19  
Old 11-02-2009, 08:42 PM
alfian's Avatar
alfian alfian is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 194
Rep Power: 11
alfian is on a distinguished road
Default Re: serval cat

This is Ginger...a bobcat
and she is toilet trained .....


http://www.youtube.com/watch?v=F9W5u11V7LM
__________________
Reply With Quote
  #20  
Old 11-03-2009, 12:08 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: serval cat

Dalam banyak2 kucing tu, saya suka bobcat je...yg lain semua macam rimau..cam tak sesuai jadikan pet je...dah la makan burung puyuh hidup2... sure budget besar ni bulan2...

Alamak! Baru ku tahu bobcat tu pun besau!! Baru tengok link youtube die...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.