Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Coffee Room

Coffee Room Gossip on the latest topics or just mingle around and enjoy the atmosphere!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-16-2010, 02:28 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 11
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

Sekadar ingin berkongsi satu artikel kelakar yang bagus tentang salahguna ejaan dari generasi muda sekarang ketika menulis, termasuk yang sering berlaku dalam Forum Petfinder ini.

Artikel keseluruhan boleh didapati di link di bawah:
http://anuox.blogspot.com/2010/12/or...rkelakuan.html

Contoh ayat yang diambil dari perbincangan
"Haha.. cian dk kcik nieh...cper la agk nyer erk y rkm nieh, ptot nyer pjok la dk kck nieh.. huhu.. rse nyer lp kete uh ley bckp lmer da cia mara dk kecik nieh.. huhu.."

Komen Penulis
Hanye dua alasan yang boleh diterima kalau orang tulis macam ni. Satu, die menghidap dyslexia. Dua, beliau hanya ade satu jari untuk menaip, jadi kepantasan menaip menjadi kurang empat kali ganda (sebab purata manusia hanye gune 4 jari untuk menaip) maka beliau perlu mengoptimumkan penggunaan jari.

Aku mengambil masa seminit untuk betul-betul paham ape yang die tulis. Dan itu mendatangkan amarah, sebab manusia mencipta tulisan untuk memudahkan komunikasi, bukan menyusahkan. Bile kau tulis "dk kck", macam-macam perkataan yang tampil dalam kepala aku seperti duku kacak, daki kocek, duck kick, dick kecik, dok kecek (kelate), dekat kemuncak, duka kecelakaan dan sebagainya. Bagaimana neraka kah aku nak tau yang sebenarnye kau nak tulis "budak kecik"?

Dan sejak bile short form untuk "kalau" adelah "lo"?

Paling ironik sekali ialah bile kau sanggup tulis "rse" untuk "rasa" (ye la sebab bile buang satu "a", kau jimat 0.00000054 saat dan kalau kumpul-kumpul sepanjang hidup, boleh jadi 5 minit, banyak tu), tapi tibe-tibe kau boleh tulis "nieh" dan "nyer" sedangkan "ni" dan "nya" adelah lebih pendek, lebih tepat dan sangat-sangat socially acceptable. Takde orang akan cakap kau skema kalau kau tulis "budak ni" instead of "budak nieh".


Haha. Harap untuk sesiapa yang suka menggunakan shortform yang bukan-bukan selepas ini sila pertimbangkan tahap pemahaman orang lain ataupun orang akan menganggap anda DYSLEXIA ataupun kurang bilangan jari untuk menaip.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-16-2010, 03:01 PM
AndyKoh's Avatar
AndyKoh AndyKoh is offline
Founder, PetFinder.my
 
Join Date: Apr 2008
Location: Petaling Jaya, Selangor
Posts: 1,347
Rep Power: 10
AndyKoh has disabled reputation
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

Haha.. funny article, Marissa!

Seems like we've our own share of "Dyslexia" members around too, maybe you can show them this article whenever their new-age habits crop up!
Reply With Quote
  #3  
Old 12-16-2010, 03:32 PM
aku_ais aku_ais is offline
Love all pets
 
Join Date: Jun 2010
Location: pasir gudang,johor
Posts: 159
Rep Power: 10
aku_ais is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to aku_ais
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
Haha. Harap untuk sesiapa yang suka menggunakan shortform yang bukan-bukan selepas ini sila pertimbangkan tahap pemahaman orang lain ataupun orang akan menganggap anda DYSLEXIA ataupun kurang bilangan jari untuk menaip.
Hoho kak mar... Lawak artikel ni... x memasal kena dyslexia... So no more short forms masa kita ber ym ye?
Reply With Quote
  #4  
Old 12-16-2010, 03:32 PM
Marcelleve's Avatar
Marcelleve Marcelleve is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: Pulau Langkawi
Posts: 249
Rep Power: 9
Marcelleve is on a distinguished road
Send a message via AIM to Marcelleve Send a message via Yahoo to Marcelleve Send a message via Skype™ to Marcelleve
Smile Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

Atlast... ada orang buka topik ni

Saya bangga dan setuju!!!

Do not be selfish to others who cannot understand shorcut because this is not their mother tongue. We are Malaysians, Sabah n' Sarawak alone got more than 100 ethnic race and speaking ethnic languages . But we know how to live together and respect one another's different languages & cultures.

We dont even ask, Cina ke? bidayuh ke? Iban ke? Suluk ke? Kadazan ke?Runggus ke? Badjao ke? Orang daripada mana?
Sebab banyak sangat dan rupa macam sama jugak.
Tetapi sebab Bahasa Malaysia adalah Bahasa Melayu dan kami sanggup untuk belajar masing-masing, macam mana menulis/bercakap/membaca yang bukan kami punya bahasa ibu.

We are all Malaysians, especially mixed generations and give chance to Expats who like our diverse and different cultures.
(Suami saya yang bangsa arab boleh bercakap dan membaca BM walaupun bangsa saya sudah rojak dan budaya Sabah tapi tetap ajarkan dia Bahasa kita di rumah.)

Hormat lah bahasa kita jadi kita boleh di hormati ^_^
__________________
"Non-violence leads to the highest ethics, which is the goal of all evolution. Until we stop harming all other living beings, we are still savages."~Thomas A. Edison
Reply With Quote
  #5  
Old 12-16-2010, 03:59 PM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 10
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

Funny description by that blogger, but true enough. I like.

Nowadays people take shortcuts for granted.
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #6  
Old 12-16-2010, 05:33 PM
dog is my buddy's Avatar
dog is my buddy dog is my buddy is offline
PetFinder Moderator
 
Join Date: May 2008
Location: Penang
Posts: 2,359
Rep Power: 14
dog is my buddy has disabled reputation
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

Andy,
same language using at planet Pandora from Avatar movie!

Quote:
Originally Posted by AndyKoh View Post
Haha.. funny article, Marissa!

Seems like we've our own share of "Dyslexia" members around too, maybe you can show them this article whenever their new-age habits crop up!
__________________
Please review Petfinder Forum Rules , or if you are new, or have not yet read them, please get familiar with them. Thanks. Petfinder Forum rules

Sometimes,things in life are out of our control. We just need to accept the fact.
Rocky, Ricky and Rusty is my best friend.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-16-2010, 06:22 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 15
blackie007 has disabled reputation
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

LOL!! Agree!!
Quote:
Originally Posted by dog is my buddy View Post
Andy,
same language using at planet Pandora from Avatar movie!
Thank you for sharing this article, Marisa. I love it! It's time someone other than me keep reminding everyone to use proper English or Bahasa Malaysia when posting.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-16-2010, 06:26 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 11
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

AndyKoh: Haha. Maybe next time reminder to people like this should include "You only allowed to write like that if you are Dyslexia"

Aku_Ais: If you read the whole article from the link it stated "Nak kata tak cukup ruang, ini bukan SMS mahupun Twitter. Ini Facebook(or we can use FORUM here). Kau nak kopipes satu kamus dewan pun muat. Dalam panjang-panjang kau tulis, takde satu perkataan pun yang dieja dengan betul." Mean that this article is for the 'Dyslexia-to-be' in public discussion, dear. :p

Marcevelle: I love your sentence said "Hormat lah bahasa kita jadi kita boleh di hormati ^_^" . Truly agree!

Adrian: Not just this article, the same blogger have some other funny opinions on current issues too. You can read bout his article bout MLM. Hilarious . Haha.

DIMB: At least pandora/ Na'vi language developed by a linguist professor and you can found the list of the meaning somewhere on the net. Haha. But here most of the shortforms used by new-age not listed in any dictionary. Sigh.

Last edited by maris_sa528; 12-16-2010 at 06:32 PM.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-16-2010, 06:28 PM
dog is my buddy's Avatar
dog is my buddy dog is my buddy is offline
PetFinder Moderator
 
Join Date: May 2008
Location: Penang
Posts: 2,359
Rep Power: 14
dog is my buddy has disabled reputation
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

007 and Maria.
Google translate expert must feel hard do translation too!

add some
I using languages Google translate, only "Ha ha" can done translation.

Quote:
Originally Posted by blackie007 View Post
LOL!! Agree!!


Thank you for sharing this article, Marisa. I love it! It's time someone other than me keep reminding everyone to use proper English or Bahasa Malaysia when posting.
__________________
Please review Petfinder Forum Rules , or if you are new, or have not yet read them, please get familiar with them. Thanks. Petfinder Forum rules

Sometimes,things in life are out of our control. We just need to accept the fact.
Rocky, Ricky and Rusty is my best friend.

Last edited by dog is my buddy; 12-16-2010 at 06:35 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old 12-16-2010, 07:14 PM
AndyKoh's Avatar
AndyKoh AndyKoh is offline
Founder, PetFinder.my
 
Join Date: Apr 2008
Location: Petaling Jaya, Selangor
Posts: 1,347
Rep Power: 10
AndyKoh has disabled reputation
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

Clement,

I think I find it much easier to understand and translate the dog barks and cat meows, than the writings of these people with cyber-dyslexia syndrome.
Reply With Quote
  #11  
Old 12-16-2010, 08:18 PM
azzu02's Avatar
azzu02 azzu02 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 41
Rep Power: 0
azzu02 is on a distinguished road
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

how true...sungguh menyusahkan dan menjengkelkan kalau nak baca...ada beberapa forum yang sudah mengharamkan penggunaan bahasa dyslexia ni sebenarnya. petfinder bila lagi?

for your information, petfinder is visited by malaysians and foreigners alike so when we come to read this "so kononnya cute" typing, we tend to spend more time trying to just understand what they are talking about. for them its 0.00000054 saat to type, but for us normal logic people its 5 sec just to understand the sentence.

so i hope the moderators take note for the sake of us all who wants to benefit from this forum.

just my 2 cents.
Reply With Quote
  #12  
Old 12-16-2010, 08:49 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 15
blackie007 has disabled reputation
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

Dear azzu02,

It is against Petfinder.my's Forum Rules and Guidelines to write in short forms. The perpetrators have been reminded again and again to type in proper English or Bahasa Malaysia, although English is preferred, as we have quite a few members who are foreigners here.
Reply With Quote
  #13  
Old 12-16-2010, 08:58 PM
Marcelleve's Avatar
Marcelleve Marcelleve is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: Pulau Langkawi
Posts: 249
Rep Power: 9
Marcelleve is on a distinguished road
Send a message via AIM to Marcelleve Send a message via Yahoo to Marcelleve Send a message via Skype™ to Marcelleve
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

Totally agree!!!
[QUOTE=blackie007;91826]LOL!! Agree!!
Quote:
Originally Posted by dog is my buddy View Post
Andy,
same language using at planet Pandora from Avatar movie!
__________________
"Non-violence leads to the highest ethics, which is the goal of all evolution. Until we stop harming all other living beings, we are still savages."~Thomas A. Edison
Reply With Quote
  #14  
Old 12-17-2010, 12:12 AM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 10
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

I love this article very much too, was rolling on the floor laughing during office hour when I was peeking in the forum.

Now blackie007 got a new assistant.
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #15  
Old 12-17-2010, 12:16 AM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 10
shahcats is on a distinguished road
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

Contoh ayat yang diambil dari perbincangan
"Haha.. cian dk kcik nieh...cper la agk nyer erk y rkm nieh, ptot nyer pjok la dk kck nieh.. huhu.. rse nyer lp kete uh ley bckp lmer da cia mara dk kecik nieh.. huhu.."
omg! i can read this!
Reply With Quote
  #16  
Old 12-17-2010, 01:36 PM
farrahnize's Avatar
farrahnize farrahnize is offline
CATSS & ANIMALS LOVER
 
Join Date: Apr 2009
Location: port klang
Posts: 54
Rep Power: 11
farrahnize is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farrahnize
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

[QUOTE=shahcats;91848]Contoh ayat yang diambil dari perbincangan
"Haha.. cian dk kcik nieh...cper la agk nyer erk y rkm nieh, ptot nyer pjok la dk kck nieh.. huhu.. rse nyer lp kete uh ley bckp lmer da cia mara dk kecik nieh.. huhu.."
omg! i can read this![/QUOTE

ermmm...challenging jugak nak baca ayat nie....macam 'pelat' budak baru umur setahun lebih...kelakar!!
Reply With Quote
  #17  
Old 12-17-2010, 03:33 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 10
shahcats is on a distinguished road
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

[QUOTE=farrahnize;91878]
Quote:
Originally Posted by shahcats View Post
Contoh ayat yang diambil dari perbincangan
"Haha.. cian dk kcik nieh...cper la agk nyer erk y rkm nieh, ptot nyer pjok la dk kck nieh.. huhu.. rse nyer lp kete uh ley bckp lmer da cia mara dk kecik nieh.. huhu.."
omg! i can read this![/QUOTE

ermmm...challenging jugak nak baca ayat nie....macam 'pelat' budak baru umur setahun lebih...kelakar!!
hahaha kene turn on button gedik baru boleh baca..
Reply With Quote
  #18  
Old 12-17-2010, 04:17 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 10
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

memang sakit perut baca artikel tu..

Contoh ayat yang diambil dari perbincangan
"Haha.. cian dk kcik nieh...cper la agk nyer erk y rkm nieh, ptot nyer pjok la dk kck nieh.. huhu.. rse nyer lp kete uh ley bckp lmer da cia mara dk kecik nieh.. huhu.."


dari ayat di atas, yana cuma faham cian dk kcik nieh = kesian budak kecil ni... yg lain tak faham langsung..

bahasa singkat ni terhasil dari sms.. sebab ada had.. jadi terbawa2 la..

pada pendapat yana, kalau nk tulis singkatan yg orang mudah faham boleh..
contoh:
sy = saya
awk = awak
yg = yang
dr= dari
sebab rasanya perkataan ni orang biasa guna..

jadi , mari belajar mengeja dengan sempurna.. supaya semua dapat faham apa yg cuba kita sampaikan..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #19  
Old 12-17-2010, 07:56 PM
Marcelleve's Avatar
Marcelleve Marcelleve is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: Pulau Langkawi
Posts: 249
Rep Power: 9
Marcelleve is on a distinguished road
Send a message via AIM to Marcelleve Send a message via Yahoo to Marcelleve Send a message via Skype™ to Marcelleve
Lightbulb Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

Hi ALL,
Betul...saya pun susah ...exactly took me 4 mins 39 seconds. I dapat ini sahaje.


"Haha.. cian dk kcik nieh...cper la agk nyer erk y rkm nieh, ptot nyer pjok la dk kck nieh.. huhu.. rse nyer lp kete uh ley bckp lmer da cia mara dk kecik nieh.. huhu.."

CODE DECIPHER in BOLD:
"HAHA... KESIAN BUDAK KECIL INI. SIAPA LA AGAKNYA erk y RAKAM NI; SEPATUTNYA (pujuk/pijak??>>) pjok JELAH BUDAK KECIL INI. RASANYA LUPA kete uh ley BERCAKAP lmer da cia mara BUDAK KECIL NIE..HUHU."

I can not decipher the words totally.
Macam kita main PUZZLE sahaje...HAHAHA. It's ok.

Lagi best kalau kita main 'decipher 'apa mereka nak beritahu kita semua disini dan REPOST COMMENT daripada mereka , apa yang kita faham supaya kita boleh tolong BLACKIE007 lepas dia buat amaran.
Just my suggestion only. ^_^

How can we help if we don't understand? Maybe that person making a comment or suggestion...

Best Regards,
Eve
Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
memang sakit perut baca artikel tu..

Contoh ayat yang diambil dari perbincangan
"Haha.. cian dk kcik nieh...cper la agk nyer erk y rkm nieh, ptot nyer pjok la dk kck nieh.. huhu.. rse nyer lp kete uh ley bckp lmer da cia mara dk kecik nieh.. huhu.."


dari ayat di atas, yana cuma faham cian dk kcik nieh = kesian budak kecil ni... yg lain tak faham langsung..

bahasa singkat ni terhasil dari sms.. sebab ada had.. jadi terbawa2 la..

pada pendapat yana, kalau nk tulis singkatan yg orang mudah faham boleh..
contoh:
sy = saya
awk = awak
yg = yang
dr= dari
sebab rasanya perkataan ni orang biasa guna..

jadi , mari belajar mengeja dengan sempurna.. supaya semua dapat faham apa yg cuba kita sampaikan..
__________________
"Non-violence leads to the highest ethics, which is the goal of all evolution. Until we stop harming all other living beings, we are still savages."~Thomas A. Edison
Reply With Quote
  #20  
Old 12-17-2010, 09:14 PM
Maneki Neko's Avatar
Maneki Neko Maneki Neko is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Jan 2009
Location: Phnom Penh, Cambodia
Posts: 842
Rep Power: 11
Maneki Neko is on a distinguished road
Default Re: Kenapa perlu guna ejaan yang betul ketika menulis?

Quote:
Originally Posted by Marcelleve View Post
CODE DECIPHER in BOLD:
"HAHA... KESIAN BUDAK KECIL INI. SIAPA LA AGAKNYA erk y RAKAM NI; SEPATUTNYA (pujuk/pijak??>>) pjok JELAH BUDAK KECIL INI. RASANYA LUPA kete uh ley BERCAKAP lmer da cia mara BUDAK KECIL NIE..HUHU."
Wah! Terima kasih, Eve! Sekarang saya faham. I really could make no sense out of the original. Kucing saya ada ekor kontot. Itu bahasa kontot?

But you are absolutely correct -- if we can't understand the question, we can't offer any advice.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH? aku_ais Cats & Kittens 63 06-23-2011 02:30 PM
Kenapa Kucing . . . =] Yucca Bonito Training & Behavioral Issues 1 12-15-2010 01:15 PM
anak kucing perlu pertolongan... aina.mj Rescuers & Fosterers 14 07-01-2010 03:16 PM
:::Kenapa Kucing Tak Aktif? jeranq Cats & Kittens 17 12-10-2009 06:08 PM
sumpahan ni,betul ke? zorro_zarra Cats & Kittens 21 10-12-2009 10:11 PM


All times are GMT +8. The time now is 02:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.