Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-05-2011, 08:10 PM
kening kening is offline
newbie in pets
 
Join Date: May 2011
Posts: 8
Rep Power: 0
kening is on a distinguished road
Default Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Hello friends, mcm mana nak bagi kucing saya gemuk , sihat dan bulu dia cantik? sekarang ini , bulu dia ok la not bad tapi buncit tak besar.
__________________
http://beliselalu.blogspot.com
Reply With Quote
  #2  
Old 06-06-2011, 12:27 AM
angah1234 angah1234 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 72
Rep Power: 9
angah1234 is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Quote:
Originally Posted by kening View Post
Hello friends, mcm mana nak bagi kucing saya gemuk , sihat dan bulu dia cantik? sekarang ini , bulu dia ok la not bad tapi buncit tak besar.
premium food + ayam rebus mmg gemuk..sy da try bagi kucing sy ayam rebus +royal canin
Reply With Quote
  #3  
Old 06-06-2011, 08:34 AM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 9
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

saya bg premium food + daging mentah/ayam rebus + supplement = tapi kucing sy takdela gemuk sgt hehe...maybe sbb ikut jenis baka kot...
Reply With Quote
  #4  
Old 06-07-2011, 06:02 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 9
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

pergi kt kedai... kata nak orijen,,
orejen ni ibu kpd segala premium food..

royal canin pun kalah besar,,, orijen ada 80persen daging,,

royal canin 30persen je,,,,

bagi origen,,,insyaallah 2minggu nmpak perubahan mendada!!!!!!!!!!
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #5  
Old 06-07-2011, 10:14 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 11
thini is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Quote:
Originally Posted by x-rulez View Post
saya bg premium food + daging mentah/ayam rebus + supplement = tapi kucing sy takdela gemuk sgt hehe...maybe sbb ikut jenis baka kot...
My furkids makan BW, tapi none of them suka ayam rebus/ mentah - jadik barang mainan jer.. Yang 4 ekor semua badan sedap2.. ada yg seekr ni, badan slim cam tu jugak - makan banyak
Reply With Quote
  #6  
Old 06-08-2011, 07:52 AM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 9
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Quote:
Originally Posted by thini View Post
My furkids makan BW, tapi none of them suka ayam rebus/ mentah - jadik barang mainan jer.. Yang 4 ekor semua badan sedap2.. ada yg seekr ni, badan slim cam tu jugak - makan banyak
memang mkn BW aje ke?dorang tak boring ke?sbb kucing sy kalau dia mkn tu aje kadang2 nampak mcm boring sbb mkn tak abis so kena selang selikan dgn ayam rebus/daging mentah...canned food plak langsung tak nak
Reply With Quote
  #7  
Old 06-09-2011, 12:26 PM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 9
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Quote:
Originally Posted by thini View Post
My furkids makan BW, tapi none of them suka ayam rebus/ mentah - jadik barang mainan jer.. Yang 4 ekor semua badan sedap2.. ada yg seekr ni, badan slim cam tu jugak - makan banyak
kucing gemuk btul ke baka?? bukan pemakanan,, sy pun nk kucin g gemuk...

lebih kurang mcm ni,, baka ke,pemakanan yg menyebabkan ianya menjadi begitu..??

__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #8  
Old 06-14-2011, 10:03 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 11
thini is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Quote:
Originally Posted by x-rulez View Post
memang mkn BW aje ke?dorang tak boring ke?sbb kucing sy kalau dia mkn tu aje kadang2 nampak mcm boring sbb mkn tak abis so kena selang selikan dgn ayam rebus/daging mentah...canned food plak langsung tak nak
haahh,setakat ni BW jer lah, dia orang okay jer.. tapi in between tuh ada lah kasik canned food. Once a week ikan rebus, but kena rebus betul2.. kalau tiga suku rebu tak mau makan...

Quote:
Originally Posted by hanissyazwan View Post
kucing gemuk btul ke baka?? bukan pemakanan,, sy pun nk kucin g gemuk...
Mungkin pemakanan rasanya haniss, and the fact yang semua dah neutered, tapi tak ada lah gemuk sangat macam picture tuh.. My cats semua kucing kampung, ada satu jer mix long hair.. Each of them berat almost 5-6 kg plus..
Reply With Quote
  #9  
Old 06-15-2011, 02:02 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 9
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Quote:
Originally Posted by thini View Post
haahh,setakat ni BW jer lah, dia orang okay jer.. tapi in between tuh ada lah kasik canned food. Once a week ikan rebus, but kena rebus betul2.. kalau tiga suku rebu tak mau makan...



Mungkin pemakanan rasanya haniss, and the fact yang semua dah neutered, tapi tak ada lah gemuk sangat macam picture tuh.. My cats semua kucing kampung, ada satu jer mix long hair.. Each of them berat almost 5-6 kg plus..
oh,, mkn apa kucing awk.. kucing sy mkn royal canin sejak kecil..ni sy nk bg dia mkn nasi gaul dgn ikan rabus lah.. nmpk dia berselera...
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #10  
Old 06-15-2011, 08:18 AM
hafiz90's Avatar
hafiz90 hafiz90 is offline
hafiz90
 
Join Date: Mar 2011
Location: seri iskandar, perak
Posts: 120
Rep Power: 9
hafiz90 is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Quote:
Originally Posted by kening View Post
Hello friends, mcm mana nak bagi kucing saya gemuk , sihat dan bulu dia cantik? sekarang ini , bulu dia ok la not bad tapi buncit tak besar.
salam

ini untuk berkongsi berdasarkan pengalaman je.

sebelum ni saya bagi makan kucen2 saya ni dengan whiskars and nasi+ikan rebus (mase tu kucen banyak jd x mampu nak beli mahal2)

baru2 ni abang saya kasik kat orang 4 ekor kucing kat orang. lepas tu die bawak balik premium cat food. beza berat mendadak dalam masa 2 minggu. saya g vet semalam n check berat dorang sekali tweety berat dari 2.25kg terus naik jadi 2.4kg. Amy lak yang dari 2.6kg sekarang dah bertambah jadi 2.85kg (sikit lagi nak 3 kg.... hahahaaaa....)

perut dorng kalo pegang memang beza sebelum ni. sebelum ni perut dorg lembik je. tapi tiba2 this week perut dorng macam mengeras sikit.

saya tanya doc which is better. die kate maybe itu pembinaan otot so its good for them.

maaf kalo tersilap takut jugak saya tersalah dengar ap yg di explain doc tu
Reply With Quote
  #11  
Old 06-15-2011, 08:53 AM
putriazura86 putriazura86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2011
Posts: 14
Rep Power: 0
putriazura86 is on a distinguished road
Smile Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Quote:
Originally Posted by thini View Post
My furkids makan BW, tapi none of them suka ayam rebus/ mentah - jadik barang mainan jer.. Yang 4 ekor semua badan sedap2.. ada yg seekr ni, badan slim cam tu jugak - makan banyak

i ada 2 ekor kucing biasa..i bg makan BW, ayam rebus + nasi putih...dorg mmg suka mkn..tp badan dorg x gemuk jgk, slim je cmtu jgk...mgkn ikut baka kucing kot?
Reply With Quote
  #12  
Old 06-15-2011, 09:57 AM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 11
thini is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Quote:
Originally Posted by hanissyazwan View Post
oh,, mkn apa kucing awk.. kucing sy mkn royal canin sejak kecil..ni sy nk bg dia mkn nasi gaul dgn ikan rabus lah.. nmpk dia berselera...
Dia orang since small makan Blackwood, and ada jugak try Royal Canin. Tapi tak larat nak maintain with RC sebab pricey. Blackwood so far dia orang makan sesuai kot, sebab less fur-shedding and poo solid. Nasi kucing saya memang tak makan, kalau digaul dengan ikan rebus pun tak nak makan. Tapi kalau ikan rebus sahaja licin..
Reply With Quote
  #13  
Old 06-15-2011, 04:59 PM
Qaisara226 Qaisara226 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 1
Rep Power: 0
Qaisara226 is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Mungkin ada kucing yang tak nak gemuk kot..
Macam kita ni juga, ada ke sesiapa kat sini yang nak gemuk??
Sedap mata kita memandang tapi mungkin dia nak diet hehe...ok joke aside..

Just nak share...

http://www.amazon.com/Orijen-Adult-K.../dp/B0019QKOQY



Orijen Dry Cat Food Reviews

Orijen cat food is currently offering two different formulas in a dry kibble form (there are currently no canned cat food formulas offered by Orijen). These formulas are available in a 400g (0.88lb) trial size bag, a 2.5kg (5.5lb) bag, and a large 7kg (15.4lb) bag. Both of these formulas are marketed as being completely grain-free.

Orijen Dry Cat Food comes in the following recipes:

1. Orijen Adult Cat and Kitten dry cat food formula uses a very low-carbohydrate recipe. The ingredient ratio of this formula is 75% meat, 25% vegetables and 0% grains. The first five ingredients are Chicken, Chicken Meal, Turkey Meal, Russet Potatoes and Lake Whitefish. Other ingredients include sweet potato, salmon meal, spinach and apples. The Guaranteed Analysis contains 45% protein and 20% fat.

2. Orijen 6 Fresh Fish with Sea Vegetables dry cat food formula uses Chinook, Salmon, Whitefish, Trout, Walleye, Cod and Herring. Other ingredients include russet potatoes, sweet potatoes, alfalfa, kelp and cranberries. Four of the first five ingredients are fish protein sources. The Guaranteed Analysis contains 42% protein and 20% fat.

Orijen Dry Cat Food Final Thoughts

Many consumers seem to have great results when feeding their cats Orijen brand dry cat food. The Adult Cat & Kitten formula is both easily palatable and digested by all cats. The clear list of ingredients, and the lack of any filler ingredients also contribute to the positive consumer reviews. The 6 Fresh Fish also scored highly with cat owners, though some cats were actually deterred by the strong fishy smell of the food. The main complaint by many purchasers of Orijen brand cat food was the high price. Though this is most likely due to high-quality ingredients, it still presents an expense barrier to pet owners.
Reply With Quote
  #14  
Old 06-16-2011, 10:11 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 10
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Quote:
Originally Posted by putriazura86 View Post
i ada 2 ekor kucing biasa..i bg makan BW, ayam rebus + nasi putih...dorg mmg suka mkn..tp badan dorg x gemuk jgk, slim je cmtu jgk...mgkn ikut baka kucing kot?
hurm..nk bg gemok? gemok sgt tak elok...vet kata tak sihat..make sure berat bwh 5 kg utk saiz biasa...hehe..

bubuye dulu mmg tak gemok2. makan byk mana pun macam tuh..pas spay.haaa..amik ko..berat dh jadi 4.2 kg dh..tak laa kurus sgt, sedap2 je laa badan dia..
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #15  
Old 06-16-2011, 03:54 PM
irenelance irenelance is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 64
Rep Power: 9
irenelance is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

tumpang post ye tuan tanah coz takut la terbukak byk thread yg same..nnti kene marah..hehehehehe

my kitties both male about 5 months old..mase amek dorg time 2 bulan dulu makan mmg selera..suka tgk..i bagi mkn go! freshwater trout..sehari depa mkn 4x (size segenggam tgn skali mkn) n berat shot naik smpai 2kg.mmg best peluk n dorg mmg sgt aktif..vaccine n deworm sume cukup

then lately which is already sebulan..dorg tros stop mkn go! tu..vet ckp maybe dorg da boring so i pun tukar la bermcm2 brand..evo, rc fit, rc kitten,bw n mcm2 lg la..x nak jugak i mix with wetfood..mkn gitu2 je..bg wetfood saje pon mkn gitu2 je..bg ayam rebus x habis..ade skali dua tu bg ikan rebus pon makan sikit jugak!

i'm not sure kenape lah dorg begini..main mmg ligat tp da kurg makan n minum n suke sgt ddk kt toilet..maybe sbb weather ke? da bg laxative jugak utk hairballs n kekdg bwk kluar so dorg leh mkn rumput n mmg dorg ade muntah la bulu2 tu..tp tula mslhnye x mo makan ni

so mintk tlg la kwn2 yg arif disini maybe ada yg penah experience problem cmni..pls pls

oh ye i ade bg petalac..yg tu dorg minum abis tp i wat cair sikit dr direction sbb takut cirit..2 mggu abis sebotol tuh
Reply With Quote
  #16  
Old 06-16-2011, 11:27 PM
angah1234 angah1234 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 72
Rep Power: 9
angah1234 is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Quote:
Originally Posted by irenelance View Post
tumpang post ye tuan tanah coz takut la terbukak byk thread yg same..nnti kene marah..hehehehehe

my kitties both male about 5 months old..mase amek dorg time 2 bulan dulu makan mmg selera..suka tgk..i bagi mkn go! freshwater trout..sehari depa mkn 4x (size segenggam tgn skali mkn) n berat shot naik smpai 2kg.mmg best peluk n dorg mmg sgt aktif..vaccine n deworm sume cukup

then lately which is already sebulan..dorg tros stop mkn go! tu..vet ckp maybe dorg da boring so i pun tukar la bermcm2 brand..evo, rc fit, rc kitten,bw n mcm2 lg la..x nak jugak i mix with wetfood..mkn gitu2 je..bg wetfood saje pon mkn gitu2 je..bg ayam rebus x habis..ade skali dua tu bg ikan rebus pon makan sikit jugak!

i'm not sure kenape lah dorg begini..main mmg ligat tp da kurg makan n minum n suke sgt ddk kt toilet..maybe sbb weather ke? da bg laxative jugak utk hairballs n kekdg bwk kluar so dorg leh mkn rumput n mmg dorg ade muntah la bulu2 tu..tp tula mslhnye x mo makan ni

so mintk tlg la kwn2 yg arif disini maybe ada yg penah experience problem cmni..pls pls

oh ye i ade bg petalac..yg tu dorg minum abis tp i wat cair sikit dr direction sbb takut cirit..2 mggu abis sebotol tuh
same la mcm kucing sy kalau dulu mkn x benti2 selagi x licin la mkn..skunk ni mkn skit2 x tau nape..bagi wetfood pon die mkn slow je..deworm sume complete bagi..myb sebab cuace panas kot and bulu diorang byk gugur sebab cuace ni..sebab gi tanye vet. diorang ckp kalau bulu gugur ni sebab pemakanan/cuace/stress ape entah lagi x ingat da..and kucing x leh duk tempat panas..tapi sy letak dlm aircond je..entahla..
Reply With Quote
  #17  
Old 06-20-2011, 09:15 AM
irenelance irenelance is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 64
Rep Power: 9
irenelance is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

haaa..samala kucing kita..bulu dorg byk gugur skrg..dulu mmg suke lepak kt bilik air-cond..now air cond da rosak ..tu yg dorg resah semcm jek kot..but i really hope its because of the weather n bukan psl kesihatan..

last weekend i beli trial pack orijen..saje nk bg cuba..kandungan protein pn tinggi so if dorg mkn ckit pon kire okla drpd x mkn langsung kan..i beli jugak evo wetfood..i gaulkan dua tu n bg mkn..lahap jugak tp lps tu da mcm kureng ckit..so i try suap..laju blk dorg mkn..pelik jugak..x pnh kene suap kitties mkn..tp habislah 2 small servings..pastu tido jelaa

so sabtu ahad lps mmg i suap mkn..laju mkn..hari ni x tau la coz if hari keje i bg dryfood je coz takot semut mknan dorg

normal ke cmni ek?
Reply With Quote
  #18  
Old 06-20-2011, 06:28 PM
yesmaybeno yesmaybeno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Rep Power: 0
yesmaybeno is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

Quote:
Originally Posted by irenelance View Post
haaa..samala kucing kita..bulu dorg byk gugur skrg..dulu mmg suke lepak kt bilik air-cond..now air cond da rosak ..tu yg dorg resah semcm jek kot..but i really hope its because of the weather n bukan psl kesihatan..

last weekend i beli trial pack orijen..saje nk bg cuba..kandungan protein pn tinggi so if dorg mkn ckit pon kire okla drpd x mkn langsung kan..i beli jugak evo wetfood..i gaulkan dua tu n bg mkn..lahap jugak tp lps tu da mcm kureng ckit..so i try suap..laju blk dorg mkn..pelik jugak..x pnh kene suap kitties mkn..tp habislah 2 small servings..pastu tido jelaa

so sabtu ahad lps mmg i suap mkn..laju mkn..hari ni x tau la coz if hari keje i bg dryfood je coz takot semut mknan dorg

normal ke cmni ek?

hehehe.. kucing sy ada sekor mcm ni.. dr umur 2 bln sampai skrg nak kita suapkan mknn.. dah 1thn stgh umurnya.. anak pun dah 4 tapi still nak mkn kat tapak tgn kita lg.. mcm2 jenis bekas mknn dah cuba tapi dia tak berkenan jugak. sikit jer makannya....kalau taruk kat tapak tgn, fuyooooo pelahap giler.. hari bekerja time rehat kena balik umah suapkan makanan utk dia...

nasib baik anak2 dia tak ikut perangai dia.. terlebih manja dia ni...huhuhuhu
Reply With Quote
  #19  
Old 06-21-2011, 01:38 PM
irenelance irenelance is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 64
Rep Power: 9
irenelance is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bagi kucing saya gemuk?

itulah..terlebih manja ni i pun belum ade baby lg so kasih sayang mmg tumpah kt these boys jelah (N HUBBY OF COURSE..)

tapi mmg risau if dorg nk mkn suap..hari bekerja mmg x dapat la nk suap kecuali mlm..letak kibbles dorg mkn ckit sgt..malam baru la mkn byk ckit..tu pon kena campur wif evo wetfood poket da mula terasa nih lebih2 lagi kibbles kena beli pack yg kecik sbb takot x habis..dah kena skali serik laaaa..ada 2 botol besar x abis kat rumah..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH? aku_ais Cats & Kittens 63 06-23-2011 02:30 PM
macam mana nak bawak kucing pindah?... shahampang Cats & Kittens 36 01-28-2011 01:09 AM
Macam mana nak tau kucing serasi ke tak? afzaa Training & Behavioral Issues 6 08-07-2010 02:26 PM
macam mana nk tukar makanan kucing? Nur_illiyana Cats & Kittens 7 04-10-2010 11:09 AM
mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat? bardaziz Cats & Kittens 15 07-23-2009 11:09 AM


All times are GMT +8. The time now is 08:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.