Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-28-2011, 02:21 AM
marayah marayah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 53
Rep Power: 9
marayah is on a distinguished road
Unhappy kucing yang gemuk itu obesity kah?

saya mempunyai kucing yang kurus..saya adopt dari kawan..kemudian, bila kawan dia passed away, dia macam bermasalah dan mula kurus dan saya mula risau, jadik, saya harap dapat kembalikan kucing tersebut ke keadaan sediakala..setiap hari, saya beri makan blackwood dua kali, air gamat dalam 3mL (syringe), scotts emulsion (1.5mL), brewer's yeast dua biji, vitamin B sebiji....adakah betul supplement diberikan untuk menjana kegemukan kucing...tpi, saya xnak kucing yang obesity..harap ramai dapat bantu..setakat ni, kucing tu makan jek blackwood tanpa perlu paksa.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-28-2011, 12:41 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

Banyak nye u bagi supplement. Kalalu dia dah boleh makan Balckwood tanpa paksa dah cukup bagus....pasal dia kurus tu, macam2 sebab....SEBAIKNYA pegi vet ASAP! Itu je jln penyelesaian...punca sakit kucing kita tak tahu...orang yang pakar sahaja yang boleh kenal pasti...so pegi vet cepat sebelum terlambat!
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #3  
Old 09-28-2011, 12:49 PM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 9
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

just asking, kucing leh mkn scotts emulsion ke?ingatkan budak2 je mkn hehe..
Reply With Quote
  #4  
Old 09-28-2011, 01:53 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

Quote:
Originally Posted by x-rulez View Post
just asking, kucing leh mkn scotts emulsion ke?ingatkan budak2 je mkn hehe..
Itu la pasal...one IMPORTANT thing to remember...tak semua supplement untuk manusia adalah baik dgn anak bulu kita. Gamat boleh bagi tapi hati2..jgn bagi banyak sangat...Gamat terbaik dan lebih selamat
adalah jenis Healin...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #5  
Old 09-28-2011, 03:40 PM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 9
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Itu la pasal...one IMPORTANT thing to remember...tak semua supplement untuk manusia adalah baik dgn anak bulu kita. Gamat boleh bagi tapi hati2..jgn bagi banyak sangat...Gamat terbaik dan lebih selamat
adalah jenis Healin...
contoh seperti ubat panadol adalah baik utk manusia sembuhkan demam tapi adalah racun utk kucing, kalau diberi makan bole membawa maut...
Reply With Quote
  #6  
Old 09-28-2011, 04:28 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

Yesss, Panadol adalah bahaya untuk kucing...betol, boleh membawa maut! Jgn sekali2 bagi kat kucing...!
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #7  
Old 09-28-2011, 09:03 PM
Hobikubola Hobikubola is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Location: Bukit Beruntung Rawang
Posts: 3
Rep Power: 0
Hobikubola is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

can anyone tell me what is the ideal weight for the cat aged around 6-10 month?
Reply With Quote
  #8  
Old 09-28-2011, 10:45 PM
Maneki Neko's Avatar
Maneki Neko Maneki Neko is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Jan 2009
Location: Phnom Penh, Cambodia
Posts: 842
Rep Power: 11
Maneki Neko is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

Quote:
Originally Posted by Hobikubola View Post
can anyone tell me what is the ideal weight for the cat aged around 6-10 month?
Hi, Hobikubola --

I think there are variables to consider, such as your cat's bone size. For example, a Maine Coon might be double the weight of a typical Malaysian kucing kampong of the same age, yet both could be at healthy weights.

If you're worried that your cat is overweight, you might want to chat with your vet about it at annual check-up time. :-)
Reply With Quote
  #9  
Old 09-29-2011, 01:23 AM
marayah marayah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 53
Rep Power: 9
marayah is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Itu la pasal...one IMPORTANT thing to remember...tak semua supplement untuk manusia adalah baik dgn anak bulu kita. Gamat boleh bagi tapi hati2..jgn bagi banyak sangat...Gamat terbaik dan lebih selamat
adalah jenis Healin...
tanya kwan dekat fb..die ckp xleh kasik air gamat..sebab ada kucing kwn die..kasik air gamat and akhirnya found out ada masalah dengan buah pinggang...

scotts emulsion tu my vet cakap leh kasik...
Reply With Quote
  #10  
Old 09-29-2011, 11:54 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

Quote:
Originally Posted by marayah View Post
tanya kwan dekat fb..die ckp xleh kasik air gamat..sebab ada kucing kwn die..kasik air gamat and akhirnya found out ada masalah dengan buah pinggang...

scotts emulsion tu my vet cakap leh kasik...
...gamat tu kira last resort kalau ubat klinik dah tak leh jln...gamat ada sejenis racun yang boleh menyebabkan kematian kalau diberi pd jangka masa panjang...mcm I bagitahu sebelum ni, gamat yang lebih selamat adalah gamat Healin sbb proses dia yang telah mguraikan racun gamat itu(bukan gamat yg jual oleh makcik2 tu or gamat Langkawi). Kalau selamat pun BUKAN bermakna boleh bagi selalu...Sekali lagi, TIDAK SEMESTINYA UBAT MANUSIA BOLEH DIBERI PADA KUCING...jarang sangat yang kucing boleh terima or selamat kalau diberi supplement manusia pd jangka masa yang panjang...pasal scott emulsion tu,I tak berani komen...saya tak pernah & tak berani bagi gamat & scott's emulsion pada kucing2 saya..

U kata u baru adopt kan? Kucing ni akan stress kalau pindah ke enviroment baru...lagi stress kalau kawan dia dah mati...so jgn terlalu gopoh paksa dia berisi dgn bagi macam2 supplements boleh rosakkan buah pinggang dia...give ur cat time...kalau selera dia okay bagi masa untuk dia, dan give lots of TLC .Kalau keadaan masih tak berubah jugak, pg vet secepat mungkin. Mungkin ada masaalah kesihatan lain...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #11  
Old 09-30-2011, 01:36 AM
Hobikubola Hobikubola is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Location: Bukit Beruntung Rawang
Posts: 3
Rep Power: 0
Hobikubola is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

Quote:
Originally Posted by Maneki Neko View Post
Hi, Hobikubola --

I think there are variables to consider, such as your cat's bone size. For example, a Maine Coon might be double the weight of a typical Malaysian kucing kampong of the same age, yet both could be at healthy weights.

If you're worried that your cat is overweight, you might want to chat with your vet about it at annual check-up time. :-)
Hi maneki neko..oh thank you for your info, my kitten is a mix persian and weighing just only 2 kilos. is it ok for the kitten aged 6 months old or it can be categorized as too thin? I want my kitten gain more weight actually
Reply With Quote
  #12  
Old 10-03-2011, 06:30 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 9
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

Quote:
Originally Posted by Hobikubola View Post
Hi maneki neko..oh thank you for your info, my kitten is a mix persian and weighing just only 2 kilos. is it ok for the kitten aged 6 months old or it can be categorized as too thin? I want my kitten gain more weight actually
too thin. dlh ke,, ye ke mix persian?
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #13  
Old 10-03-2011, 06:15 PM
Hobikubola Hobikubola is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Location: Bukit Beruntung Rawang
Posts: 3
Rep Power: 0
Hobikubola is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

oh too thin eh? yela.. saya baru jaga dia 3 minggu.. owner dia dulu kedekut ckit.. saya tgh usaha nak kasi dia gemuk ni..
Reply With Quote
  #14  
Old 10-04-2011, 06:24 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 9
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

Quote:
Originally Posted by Hobikubola View Post
oh too thin eh? yela.. saya baru jaga dia 3 minggu.. owner dia dulu kedekut ckit.. saya tgh usaha nak kasi dia gemuk ni..
hobi ku bola. awk try la bagi makan yg berprotin tinggi .contohnye orijen ,1st wild . avoderm.. makanan yg bprotin tinggi dan 100% dibuat dari daging. tentu cepat gemuk.. sy pun igt lepas habis royal canin 32persian ni sy nk beli avoderm 10kg. kalau ada.
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #15  
Old 10-06-2011, 03:21 AM
marayah marayah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 53
Rep Power: 9
marayah is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

Quote:
Originally Posted by hanissyazwan View Post
hobi ku bola. awk try la bagi makan yg berprotin tinggi .contohnye orijen ,1st wild . avoderm.. makanan yg bprotin tinggi dan 100% dibuat dari daging. tentu cepat gemuk.. sy pun igt lepas habis royal canin 32persian ni sy nk beli avoderm 10kg. kalau ada.
napa 32 persian x ok ke?
Reply With Quote
  #16  
Old 12-13-2011, 08:47 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 9
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: kucing yang gemuk itu obesity kah?

Quote:
Originally Posted by marayah View Post
napa 32 persian x ok ke?
royal canin ada grain, dan protein dia 30-35 % je, ia dikatogori dlm premium bukan super premium seperti aoderm,orijen acana dan taste of the wild
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
cats, eat, obesity

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH? aku_ais Cats & Kittens 63 06-23-2011 02:30 PM
Macam mana nak bagi kucing saya gemuk? kening Cats & Kittens 18 06-21-2011 01:38 PM
Catku yang makin gemuk nani Cats & Kittens 0 03-19-2011 11:27 PM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM
Dogs may help combat childhood obesity dog is my buddy Dogs & Puppies 0 12-02-2008 10:24 AM


All times are GMT +8. The time now is 10:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.