Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-17-2009, 08:36 PM
crool's Avatar
crool crool is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Sunway
Posts: 176
Rep Power: 12
crool is on a distinguished road
Default Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

smekum....crool nak tanya mcm mana nak putihkan bulu kucing yg dah bertukar menjd warna kuning ey? bulu kucing i ( daisy) x bley remove lah warna kuning kat bahagian dad...huhu...dah byk kali dah basuh sama juga... ade vet kat damansara ckp guna klorox ...dgn jumlah yg sedikit... xberani crool nak buat...gila betul....huhu..... baru2 nie ade dgr pasal '1 All System Professional Formula Whitening'- tp x taw kat nak beli...dha pegi beberapa petshop tp diorang x tau pun........pasal benda nie........huhu
__________________
proud to be sabahan
Reply With Quote
  #2  
Old 11-17-2009, 08:40 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 12
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

crool thanks open dis thread..hek3..lola pn tertnye2..cm mane..sjk2 ada kucing warna putih neh..kene lew mek tau..huhuh..
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #3  
Old 11-17-2009, 08:53 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

Quote:
Originally Posted by CikLola View Post
crool thanks open dis thread..hek3..lola pn tertnye2..cm mane..sjk2 ada kucing warna putih neh..kene lew mek tau..huhuh..
rasanya dulu pernah ada thread tapi tak ingat da.. DJNAZ / kak Zai Adamyala memang berpengalaman.. tapi tuelah.. hurmm...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #4  
Old 11-17-2009, 09:05 PM
crool's Avatar
crool crool is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Sunway
Posts: 176
Rep Power: 12
crool is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

Huhu... susah sgt nak jaga kucing yg mempunyai bulu putih nie huhu.......
__________________
proud to be sabahan
Reply With Quote
  #5  
Old 11-17-2009, 09:11 PM
Kulaifornia_Cattery's Avatar
Kulaifornia_Cattery Kulaifornia_Cattery is offline
Exotics Breeder
 
Join Date: Aug 2008
Location: KULAI, JOHOR
Posts: 205
Rep Power: 13
Kulaifornia_Cattery is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Kulaifornia_Cattery
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

Quote:
Originally Posted by crool View Post
smekum....crool nak tanya mcm mana nak putihkan bulu kucing yg dah bertukar menjd warna kuning ey? bulu kucing i ( daisy) x bley remove lah warna kuning kat bahagian dad...huhu...dah byk kali dah basuh sama juga... ade vet kat damansara ckp guna klorox ...dgn jumlah yg sedikit... xberani crool nak buat...gila betul....huhu..... baru2 nie ade dgr pasal '1 All System Professional Formula Whitening'- tp x taw kat nak beli...dha pegi beberapa petshop tp diorang x tau pun........pasal benda nie........huhu
You boleh cuba guna Groomer's Goop - warna kuning tu disebabkan oleh oily coats - so boleh guna product GOOP ni to degrease the coats. Cara menggunakan Groomer's Goop: rub a generous amount of Groomer's Goop into the cat's dry coat. Make sure to massage Groomer's Goop into the entire coat, head to toe, bib area, behind the ears and anywhere else the coat is clumped together or is staining. Leave on for approximately five minutes in order for the product to penetrate and remove the excess oil from the coat. Wash your cat with warm water and a shampoo as you usally would, massaging and rinsing the Groomer's Goop through your cats coat until squeky clean.

Dulu pernah beli produk ni di Kedai Coony aka Jimmy Lee (breeder maine coon) di Sri Petaling; dan pernah juga nampak dijual di Pet Safari di Ikano Power Centre, Mutiara Damansara.

or you could browse through the following website: www.bluecreastcattery.com
BlueCreast Enterprise Singapore, 21 Sembawang Road Singapore 779079 (contact Thomas at 65- 9025 4759 (Mobile).

Hope that helps.

You can also use All Systems Whitening Syampoo (warna shampoo tu biru macam warna nila) ... can be bought at Kedai Jimmy di Sri Petaling.
__________________

KULAIFORNIA EXOTICS
Where Cats Are Loved
www.kulaiforniacats.webs.com
Reply With Quote
  #6  
Old 11-17-2009, 09:15 PM
crool's Avatar
crool crool is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Sunway
Posts: 176
Rep Power: 12
crool is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

tq, Kulaifornia_Cattery.......huhu..kena g beli nie.....hehehe...
nampak x chantek plak klu kuning colour tue ade..especially kat bhagian dada....huhu...sbb daisy suke tdur kat mangkuk air tp skrg skrg dah tukar dah.......dia dah x bley nak tdur lg kat mangkuk air....
__________________
proud to be sabahan
Reply With Quote
  #7  
Old 11-17-2009, 09:31 PM
Kulaifornia_Cattery's Avatar
Kulaifornia_Cattery Kulaifornia_Cattery is offline
Exotics Breeder
 
Join Date: Aug 2008
Location: KULAI, JOHOR
Posts: 205
Rep Power: 13
Kulaifornia_Cattery is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Kulaifornia_Cattery
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

Quote:
Originally Posted by crool View Post
tq, Kulaifornia_Cattery.......huhu..kena g beli nie.....hehehe...
nampak x chantek plak klu kuning colour tue ade..especially kat bhagian dada....huhu...sbb daisy suke tdur kat mangkuk air tp skrg skrg dah tukar dah.......dia dah x bley nak tdur lg kat mangkuk air....
some owners ajar kucing mereka minum from the bottle --- then bulu tak kena air dan tak mudah jadi kuning.

Well, Crool all the best..kena bersihkan selalu..kalau sekadar guna sekali dua ajer tak kan la hilang terus kekuningan tu.
__________________

KULAIFORNIA EXOTICS
Where Cats Are Loved
www.kulaiforniacats.webs.com
Reply With Quote
  #8  
Old 11-17-2009, 10:16 PM
crool's Avatar
crool crool is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Sunway
Posts: 176
Rep Power: 12
crool is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

insyaallah...crool akan cuba sedaya upaya memutihkan semula bulu daisy...tq hehe
__________________
proud to be sabahan
Reply With Quote
  #9  
Old 11-18-2009, 10:07 AM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 12
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

hohoh...tq2 4 da info..huk3..
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #10  
Old 11-18-2009, 11:03 AM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

ej suggest ayu gune shampoo '1 All System Professional Formula Whitening'. n ayu da mntak die tlg belikan da..harga shampoo tu rm55.90. ej ckp "ade 1 kedai nama petsmore kt petaling street tu. kalo nk senang, masuk ikut jalan tepi stesen putra pasar seni tu n susur ke depan sket, dh jumpa kedai tu seblah kiri." gunekan shmpoo tu n berus kat tempat kuning tu gune brus gigi. 4,5 kali mndi insyaAllah leh hilang.. ayu bru nak try shmpoo tu mggu ni, klu ade perubahan ayu share ngan kwn2 kat cni k..
Reply With Quote
  #11  
Old 11-18-2009, 11:34 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

ngeh ngeh ngeh i guna syampoo cap avoderm jer..not so expensive around 33 bucks can buy at pet safari ikano.but hasilnya wala!!!..provided kena selalu mandi .seminggu sekali...this syampoo is from avacado..and it retain the original clor of the pet's coat.it make the fur shiny and silky just like my aaron and inky since depa banyak white color compared to others...Like below.kalu u nak masuk show ke kena la invest beli syampoo memahal sikit..as for me show di rumah asal kan putih bersih dah memadai...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC01993 [Desktop Resolution].jpg
Views:	211
Size:	52.4 KB
ID:	7980   Click image for larger version

Name:	DSC01412.jpg
Views:	279
Size:	56.3 KB
ID:	7981  
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #12  
Old 11-18-2009, 11:57 AM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
ngeh ngeh ngeh i guna syampoo cap avoderm jer..not so expensive around 33 bucks can buy at pet safari ikano.but hasilnya wala!!!..provided kena selalu mandi .seminggu sekali...this syampoo is from avacado..and it retain the original clor of the pet's coat.it make the fur shiny and silky just like my aaron and inky since depa banyak white color compared to others...Like below.kalu u nak masuk show ke kena la invest beli syampoo memahal sikit..as for me show di rumah asal kan putih bersih dah memadai...
putihnye kaki kucing yang 2nd pic tu,jeles tgk...kucing ayu kuning sume kat bahagian kaki tu...huuu
Reply With Quote
  #13  
Old 11-18-2009, 12:35 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

waktu mandi selain mandikan depa ngan air suam,bila letak syampoo tu usually kita massage badan depa kan..time tu semua kekuningan keluar.huhuhu..tapi syampoo ni bukan sekali pakai dah putih..it akes time...after several washes..dah ok....
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #14  
Old 11-19-2009, 01:50 PM
jasmine forever jasmine forever is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 40
Rep Power: 0
jasmine forever is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

hye all....
nk mncelah skit leh?? hehehehe....

psal pkai clorox 2 pnah dgr gak, tp rse cm x sesuai je..sbb pnah dgr org pkai pas2 bulu kcing habis gugur...

cube petua ni... amik tepung jagung & sapukan kt bulu yg kekuningan tu,,,,sapu cam pkai bedak,,pas2 biarkan jap & then bersihkan ngan air suam..
ni pun saye dpat petua dr otai2 gak ni...hehehe

selamat berjaye....
Reply With Quote
  #15  
Old 11-19-2009, 01:54 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 12
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
ngeh ngeh ngeh i guna syampoo cap avoderm jer..not so expensive around 33 bucks can buy at pet safari ikano.but hasilnya wala!!!..provided kena selalu mandi .seminggu sekali...this syampoo is from avacado..and it retain the original clor of the pet's coat.it make the fur shiny and silky just like my aaron and inky since depa banyak white color compared to others...Like below.kalu u nak masuk show ke kena la invest beli syampoo memahal sikit..as for me show di rumah asal kan putih bersih dah memadai...
oho2..putihnye..leh r cr nnt..tq sis..

kak ayu..kalu putih sesuci murni..share2 la ekhh..

mahal ke murah asenye xda ape..tp janji nmpk suci murni..hek3..bio putih br cantek..
n tdk mdtgkn kemudaratan thdp mereka..huhuhuh
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #16  
Old 11-19-2009, 01:55 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 12
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

Quote:
Originally Posted by jasmine forever View Post
hye all....
nk mncelah skit leh?? hehehehe....

psal pkai clorox 2 pnah dgr gak, tp rse cm x sesuai je..sbb pnah dgr org pkai pas2 bulu kcing habis gugur...

cube petua ni... amik tepung jagung & sapukan kt bulu yg kekuningan tu,,,,sapu cam pkai bedak,,pas2 biarkan jap & then bersihkan ngan air suam..
ni pun saye dpat petua dr otai2 gak ni...hehehe

selamat berjaye....
ye kew..1st time tau neh..hek3
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #17  
Old 11-19-2009, 06:21 PM
izyandanial's Avatar
izyandanial izyandanial is offline
Addiction of Cats.....
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 275
Rep Power: 13
izyandanial is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to izyandanial
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
ngeh ngeh ngeh i guna syampoo cap avoderm jer..not so expensive around 33 bucks can buy at pet safari ikano.but hasilnya wala!!!..provided kena selalu mandi .seminggu sekali...this syampoo is from avacado..and it retain the original clor of the pet's coat.it make the fur shiny and silky just like my aaron and inky since depa banyak white color compared to others...Like below.kalu u nak masuk show ke kena la invest beli syampoo memahal sikit..as for me show di rumah asal kan putih bersih dah memadai...
amboi amboi....putih gebu sungguh.....geramnyer....
__________________
Mommy Of:GP,DW Felis Wonder Jerry Tigger.CH DW PR Felis Wonder Ironmaine.PR Felis Wonder Perfect Storm.Felis Wonder Kiger Mustang.Felis Wonder Falcon.GP Catizzadi Khayani ElHurair.Cattizadi Tinkerbell.Felis Wonder Extreme Charged!.Felis Wonder Simon Jr.
http://izyanbutikspa.blogspot.com/
Reply With Quote
  #18  
Old 11-20-2009, 12:03 AM
Kulaifornia_Cattery's Avatar
Kulaifornia_Cattery Kulaifornia_Cattery is offline
Exotics Breeder
 
Join Date: Aug 2008
Location: KULAI, JOHOR
Posts: 205
Rep Power: 13
Kulaifornia_Cattery is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Kulaifornia_Cattery
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

i think puan izyan kita ni lagi expert bab2 grooming kucing bi-color ni. apa pandangan puan? boleh la share dengan kami semua...
__________________

KULAIFORNIA EXOTICS
Where Cats Are Loved
www.kulaiforniacats.webs.com
Reply With Quote
  #19  
Old 11-20-2009, 10:57 AM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 13
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

menjaga kucing yg ade color putih ni mmg menyusahkan...saya pon byk blajar dr org2 berpengalaman...contohnya dgn Izyan sndiri..byk dia ajar..thanx,Yan..
so,kire skang ni, i manage to kekalkan keputihan my cats...tp, kire OK sket sebab Raina just bicolor..bukan totally white..if totally white mcm kt bawah ni, x tau la cmana diorg jaga.dh laa bulu pjg giler..i pon surrender yer..hehehe





__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #20  
Old 11-20-2009, 11:54 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 14
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: Mcm mana nak putihkan bulu kcg yg dah jadi warna kuning

cmne eh nak putihkan kepala kucen?sbb yg kat umah tuh badan da ok tp tang kepala tu kaler dier out skit...xkn nak sental muka plak kan..any ideA?
__________________
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tolong...Kucing muntah kuning Lyn_Cat Health, Disease & Diet 27 08-03-2010 03:18 PM
Sayangku Dania kena demam kuning jeranq Health, Disease & Diet 6 09-12-2009 08:14 AM
tk layak jadi ibu..... mira_idora18 Training & Behavioral Issues 4 08-27-2009 01:38 PM
Jadi Heroin Selamatkan Kitten Oren Semalam booboo Cats & Kittens 45 07-21-2009 02:46 PM
Jadi Heroin Selamatkan Kitten Oren booboo Rescuers & Fosterers 0 06-17-2009 12:29 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.