Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-09-2009, 12:14 PM
crool's Avatar
crool crool is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Sunway
Posts: 176
Rep Power: 12
crool is on a distinguished road
Default Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

hello semua, pagi nie crool nak tukar pasir utk kcg2 crool , ya ampun poo diorang tersangat la menyengit sampai menusuk ke kalbu, haru biru satu apartment....hehe ...rasanya kucing yg adult punye poo kot...

mcm mane nak hilang kan bau ey?atau kurang kan bau poo?... dgr crita its depends on their food also....tp crool cuma bg mamam rc (dried food) n wet food (ikan salmon)
__________________
proud to be sabahan
Reply With Quote
  #2  
Old 12-09-2009, 12:23 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
Originally Posted by crool View Post
hello semua, pagi nie crool nak tukar pasir utk kcg2 crool , ya ampun poo diorang tersangat la menyengit sampai menusuk ke kalbu, haru biru satu apartment....hehe ...rasanya kucing yg adult punye poo kot...

mcm mane nak hilang kan bau ey?atau kurang kan bau poo?... dgr crita its depends on their food also....tp crool cuma bg mamam rc (dried food) n wet food (ikan salmon)
He..he... Nurul pun hairan pasal apa poo poo kucing nie bau semerbak je Padahal makan kibbles je. Poo poo manusia pun tak sebau macam tu padahal makan macam macam lagi.

Mmmm memang bau poo poo kalo bagi makan RC and Iams. Kalo BW ada masa bau dan ada pula masa tak bau. Masa bau tu bila poo poo tu semi soft tapi kalo masa dia poo yang jenis keras (bentuk macam buah kana) tak ada bau langsung

Tips yang Nurul tau untuk menghilangkan bau litter ialah jemur kat matahari. Biar pasir tu kena panas dan kuman pun mati. Satu lagi, bila dah siap scoop poo poo dari litter tu ambil Johnson baby colonge tu dan tuang sedikit atas litter tu. Bau harum la litter tu. Tu yang Nurul selalu wat. Kalo bukan baby colonge tepek bedak baby Johnson ke atas litter sand tu.

Good Luck!
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 12-09-2009, 12:24 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
Originally Posted by crool View Post
hello semua, pagi nie crool nak tukar pasir utk kcg2 crool , ya ampun poo diorang tersangat la menyengit sampai menusuk ke kalbu, haru biru satu apartment....hehe ...rasanya kucing yg adult punye poo kot...

mcm mane nak hilang kan bau ey?atau kurang kan bau poo?... dgr crita its depends on their food also....tp crool cuma bg mamam rc (dried food) n wet food (ikan salmon)
RC by itself tak lah stink bomb sampai mati even though it still stinks due to indoors environment (hey, poo memang la stinko kan?). But the salmon wet makes it much worse.

Use Garbage Enzyme as a very effective non-toxic deodorizer. Take off the cover and put at several positions (make sure the cats do not topple the highly acidic solution). Spray a diluted solution on your walls, carpets, etc (but avoid metal because the acid will make the objects rust).
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #4  
Old 12-09-2009, 12:28 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Use Garbage Enzyme as a very effective non-toxic deodorizer. Take off the cover and put at several positions (make sure the cats do not topple the highly acidic solution). Spray a diluted solution on your walls, carpets, etc (but avoid metal because the acid will make the objects rust).
Furkids, sorry to ask but what is a Garbage Enzyme? And where can we get it?

Thanks.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #5  
Old 12-09-2009, 12:32 PM
alfian's Avatar
alfian alfian is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 194
Rep Power: 12
alfian is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

saya guna litterbox deodorizer . Ada jual kat petshop. Spray ada, powder pun ada. Lagi satu, kalau makan RC mmg bau poo kucing strong compared to blackwood. Canned food and raw fish memang buat bau poo menyengat dan menusuk kolbu. So, bila kasi makan tu, next day. be prepared...anticipate the 'busuk poo'
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 12-09-2009, 12:33 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Tips yang Nurul tau untuk menghilangkan bau litter ialah jemur kat matahari. Biar pasir tu kena panas dan kuman pun mati. Satu lagi, bila dah siap scoop poo poo dari litter tu ambil Johnson baby colonge tu dan tuang sedikit atas litter tu. Bau harum la litter tu. Tu yang Nurul selalu wat. Kalo bukan baby colonge tepek bedak baby Johnson ke atas litter sand tu. Good Luck!
The talc will stick to their feet and fur and get injested when they groom their fur and cause health problems late, Nurul. Also, the talc can get into the lungs through breathing. This is one of the reasons why less people have been using talcum powder less for babies now. Ingat tak our mother's time, tabur so much kat muker, leher and badan for a good smelling baby! But since then studies have shown so much damage (irreversible) to the lungs.

Try using enzim sampah ajer .... but make sure you dilute the spray ... I spray the litter box sebelum alas dengan surat khabar, pastu spray lagi sebelum masukkan twisted shredded paper so that so of the smell gets neutralised through the day before change in the evening.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #7  
Old 12-09-2009, 12:37 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Furkids, sorry to ask but what is a Garbage Enzyme? And where can we get it? Thanks.
Nurul, do a Google ... you can buy from organic shop tapi mahal sikit ... buat sondrik mudah ... why don't you go to www.myanimalcare.org and look at the november atau december posting by Dr. Chan Kah Yein. Ada gambar dan cerita kat sana.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #8  
Old 12-09-2009, 12:38 PM
noor22710's Avatar
noor22710 noor22710 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 317
Rep Power: 12
noor22710 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to noor22710
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

noor bg anak bulus mkn bw...so far kalo poo poo dia keras...mmg takde bau...tapi noor tak tahan bau urine diaorg...alamak...han***g sgt2...penin kepala...

Kak nurul, dulu rajinla jugak noor menjemur cat litter...tapi sejak musim ujan ni...tak sempatla kak...
Reply With Quote
  #9  
Old 12-09-2009, 12:54 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
Originally Posted by noor22710 View Post
noor bg anak bulus mkn bw...so far kalo poo poo dia keras...mmg takde bau...tapi noor tak tahan bau urine diaorg...alamak...han***g sgt2...penin kepala...

Kak nurul, dulu rajinla jugak noor menjemur cat litter...tapi sejak musim ujan ni...tak sempatla kak...
Kucing yg telah dikembiri kencing dia akan kurang bau terutama bagi yg jantan, Noor.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #10  
Old 12-09-2009, 01:08 PM
crool's Avatar
crool crool is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Sunway
Posts: 176
Rep Power: 12
crool is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Furkids,

last time someone sent me a mailed there is an organic supplement that we can mix with the cat food to get rid of the poo smell....but i dint believe it , have heard bout it?..
__________________
proud to be sabahan
Reply With Quote
  #11  
Old 12-09-2009, 01:09 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 12
rock is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kucing yg telah dikembiri kencing dia akan kurang bau terutama bagi yg jantan, Noor.
yup,yg ni rock setuju...sejak kucing rock kena spaying,kencing dia dh kurang berbau...kalau dulu,dh basuh cage dgn jeypine pun,bila kering,masih berbau lagi.. skrn ni,dh kurang berbau..
Reply With Quote
  #12  
Old 12-09-2009, 01:31 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
Originally Posted by crool View Post
Furkids,

last time someone sent me a mailed there is an organic supplement that we can mix with the cat food to get rid of the poo smell....but i dint believe it , have heard bout it?..
Ada, saya buang terus ke dalam tong sampah.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #13  
Old 12-09-2009, 01:42 PM
noor22710's Avatar
noor22710 noor22710 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 317
Rep Power: 12
noor22710 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to noor22710
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

ha ah crool...noor pun ada dpt email tu...tak penah cuba lagik sebab risau side effect...ada sapa2 yg penah try ke???boleh caya ke benda tu???
Reply With Quote
  #14  
Old 12-09-2009, 04:46 PM
crool's Avatar
crool crool is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Sunway
Posts: 176
Rep Power: 12
crool is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
Ada, saya buang terus ke dalam tong sampah.
crool pun buang jugak, cuma teringat balik bila org tu ckp bley kurangkan bau poo..

Quote:
ha ah crool...noor pun ada dpt email tu...tak penah cuba lagik sebab risau side effect...ada sapa2 yg penah try ke???boleh caya ke benda tu???
betul crool pun takut nak cuba sbb takut ade side effect....... xtau la, crool pun x perna cuba, x berani nak cuba benda2 mcm nie ni..klu dah terbukti bagus baru la crool caye..nie x perna dgr pun ade org perna cuba...silap haribulan kucing2 ku semua kena tahan masuk hospital nanti
__________________
proud to be sabahan
Reply With Quote
  #15  
Old 12-09-2009, 04:51 PM
noor22710's Avatar
noor22710 noor22710 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 317
Rep Power: 12
noor22710 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to noor22710
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

tulah psl...so far takde lagi recomendation utk product tu...

buat naya my anak bulus jek kan...skang ni nak kurangkan bau urine diaorg, noor letak alamak...apa ke nama serbuk tu...isk lupa plak...biasa org buat masak2...alamak...nnti noor blk noor tgk kat...
Reply With Quote
  #16  
Old 12-09-2009, 04:57 PM
crool's Avatar
crool crool is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Sunway
Posts: 176
Rep Power: 12
crool is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
ulah psl...so far takde lagi recomendation utk product tu...

buat naya my anak bulus jek kan...skang ni nak kurangkan bau urine diaorg, noor letak alamak...apa ke nama serbuk tu...isk lupa plak...biasa org buat masak2...alamak...nnti noor blk noor tgk kat...
nanti noor gtaw crool taw... hehe... crool pun takut nak cuba.... rela lg crool menghadapi poo yg busuk drpd melihat anak bulus yg sakit......
__________________
proud to be sabahan
Reply With Quote
  #17  
Old 12-09-2009, 05:11 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 12
aznor is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
Originally Posted by crool View Post
hello semua, pagi nie crool nak tukar pasir utk kcg2 crool , ya ampun poo diorang tersangat la menyengit sampai menusuk ke kalbu, haru biru satu apartment....hehe ...rasanya kucing yg adult punye poo kot...

mcm mane nak hilang kan bau ey?atau kurang kan bau poo?... dgr crita its depends on their food also....tp crool cuma bg mamam rc (dried food) n wet food (ikan salmon)
crool name u haiz meh?
btw..
mase i gi adopt manje n baby kat kak aina kakak tu offer sejenis litter sand yg wangi dan bau die long lasting la..
jename bengy..
u try la..
mane tau berkesan..
akak tu bagi kat i sepeket..
mmg wangi..
selamat mencuba..
__________________
The world is round and the place which may seem like the end may also be only the beginning.

http://befriendingthefurrybeast.blogspot.com/
Reply With Quote
  #18  
Old 12-09-2009, 08:47 PM
crool's Avatar
crool crool is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Sunway
Posts: 176
Rep Power: 12
crool is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
crool name u haiz meh?
what u mean?hehe i dint get....

Quote:
mase i gi adopt manje n baby kat kak aina kakak tu offer sejenis litter sand yg wangi dan bau die long lasting la..
jename bengy..
u try la..
mane tau berkesan..
akak tu bagi kat i sepeket..
mmg wangi..
selamat mencuba..
hehe....yer ade yg pasir wanggi kat petshop tp crool x beli lg...nanti crool cuba...tq aznor..hehe
__________________
proud to be sabahan
Reply With Quote
  #19  
Old 12-09-2009, 08:50 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 12
aznor is on a distinguished road
Default Re: Bau Poo tahap dewa dewi..hehe

Quote:
Originally Posted by crool View Post
what u mean?hehe i dint get....



hehe....yer ade yg pasir wanggi kat petshop tp crool x beli lg...nanti crool cuba...tq aznor..hehe
x klau u tulis coment mesti i nampak name haiz, haiz tu sape..?
hoo, scandal ke?
btw title thread nie mmg kelakar...
lol..
__________________
The world is round and the place which may seem like the end may also be only the beginning.

http://befriendingthefurrybeast.blogspot.com/
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Haluuu..saya pun orang baru jgk,hehe Lionking Member Introductions 13 11-09-2009 12:21 PM
yeehaa!!lame tul aku amik masa nak upload pic,sorian guys!hehe namakuAriff Cat TV and Photos 48 04-06-2009 03:07 PM


All times are GMT +8. The time now is 11:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.