Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 01-19-2011, 01:01 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by Serafina View Post
eeee tak bahaya ker simply bg supplement kat kucing gitu jer, tak consult vet or doc.

vit untuk manusia sesuai ke untuk haiwan.. it just like.. vit untuk haiwan, tapi manusia yang makan...

tolong advise.. tq
Salam Fina,

Memang sah boleh bagi Vitamin B complex (yang warna kuning dan kecik) kepada kucing kita.
Saya pernah tanya Vet dan Vet cakap memang boleh sebab Vitamin B complex adalah water soluble dan excess vitamin b complex boleh kuar melalui kencing so tak bahaya kalo overdose.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #42  
Old 01-19-2011, 01:17 PM
Serafina Serafina is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 55
Rep Power: 11
Serafina is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

hye kakak ku...

ooooo ye ker?

hehehe
Reply With Quote
  #43  
Old 01-19-2011, 01:49 PM
Serafina Serafina is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 55
Rep Power: 11
Serafina is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

boleh fina bg diorg nti..
Reply With Quote
  #44  
Old 01-31-2011, 03:04 PM
malin_kundang_jr malin_kundang_jr is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 9
Rep Power: 0
malin_kundang_jr is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

kucing saya pun kurus. masa pregnant je nampak gemuk skit.
skrg bagi makan yg kitten punya RC, Kitzyme, & garlic apa ntah. tp still mcm tu jugak. susah betul Momok ni nk gemuk. masa kecik dulu buncit & gebu.
skrg tidak lagi..
Reply With Quote
  #45  
Old 02-01-2011, 09:36 AM
Serafina Serafina is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 55
Rep Power: 11
Serafina is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

macam macam dia makan sebab nak gemok... kadang kucing ni pun ada jugak tak boleh nak gemok... keding jer, makan lah banyak macam mana pun tapi tetap kurus.

tapi kalau nak try juga, try nutripet Troy or nutri cal. gel form in tube. sehari beri dia dalam 10 cm. dalam seminggu selera makan dia bertambah. try beri chiken breast saja sehari 2 3 kali (meals time). kejap jer naik badan miau tu....

ps: kak nurul bila mau meet lagi?
Reply With Quote
  #46  
Old 02-07-2011, 09:32 AM
sharina's Avatar
sharina sharina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: shah alam
Posts: 104
Rep Power: 11
sharina is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Satu reminder ya, hamba-hamba kucing kalian, jangan sebarang beri supplement kepada kucing-kucing kecuali anda pasti benar kucing anda tidak ada mempunyai sebarang masalah buah pinggang dan sebagainya atau pre-disposed to such problems sebab tambahan sebegini akan membebankan buah pinggang dan juga liver kucing. Walaupun setengah vitamin adalah water soluble dan lebihan akan dibuang melalui kencing, buah pinggang ditugaskan utk melaksanakan tugasan ini.

Watch out for the mineral content as well. Sebab itu lah air mineral yg kita minum tidak sesuai utk kucing dan boleh menimbulkan masalah buah pinggang. Air suling juga tidak digalakkan. Guna air yg ditapis/buang ubat klorin ataupun air masak (klorin dibuang ketika air mendidih).
guru FK..
saya selalu kasi sandy drinking water sejuk..boleh ke??
sebab die suke minum air sejuk..sll kalu saya letak botol drinking water sejuk kat lantai die jilat2 luar botol tu...

minta bagi tunjuk ajar
Reply With Quote
  #47  
Old 03-14-2011, 12:30 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 12
aznor is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Salam Fina,

Memang sah boleh bagi Vitamin B complex (yang warna kuning dan kecik) kepada kucing kita.
Saya pernah tanya Vet dan Vet cakap memang boleh sebab Vitamin B complex adalah water soluble dan excess vitamin b complex boleh kuar melalui kencing so tak bahaya kalo overdose.
kalau sy bagi vit b ni ke kitten boleh ke?
and kene bagi makan berapa banyak sehari?
__________________
The world is round and the place which may seem like the end may also be only the beginning.

http://befriendingthefurrybeast.blogspot.com/
Reply With Quote
  #48  
Old 03-14-2011, 12:50 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by aznor View Post
kalau sy bagi vit b ni ke kitten boleh ke?
and kene bagi makan berapa banyak sehari?
Memang boleh.
Sebiji sehari.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #49  
Old 03-14-2011, 03:36 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 12
aznor is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Memang boleh.
Sebiji sehari.
ooh..
thanks kak Nurul!!
__________________
The world is round and the place which may seem like the end may also be only the beginning.

http://befriendingthefurrybeast.blogspot.com/
Reply With Quote
  #50  
Old 09-04-2011, 05:00 PM
radhi radhi is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 1
Rep Power: 0
radhi is on a distinguished road
Question Re: Gemukkan Kucing

TOTAL EQUILIBRIO bgus ka untuk kucing? saya baru plhara kucing parsi...jdi saya mw tw cara2 kc gemuk kucing.
Reply With Quote
  #51  
Old 10-03-2011, 06:18 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 10
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

sy bagi kitzime 4-5biji sehari, pastu igt nk cuba mknan bprotin tinggi mcm avoderm dan taste of the wild. skrg bagi rc 32kitten persian...

nak tau jg.apekah mknan bprotin tinggi yg paling murah?? avoderm,orijen,taste of the wild??? kalau ade senarai lg best, sy nk beli peket besar terus, kalau ade 10kg 2okg peket, lagi syok, ade fight!
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
Kucing-kucing Binbin binbin Cat TV and Photos 50 02-22-2010 10:09 AM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM


All times are GMT +8. The time now is 02:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.