Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-06-2011, 04:51 PM
Dominion101 Dominion101 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2
Rep Power: 0
Dominion101 is on a distinguished road
Default Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)

Assalamualaikum and hi to everyone ...sy ada very big problem kat cni...
sblm tu sy nk explain sikit situasi sebelum perkara ni terjadi...lebih kurang 2 minggu yg lalu, ibu kucing sy lahirkan 7 ekor anak kucing...tapi lama kelamaan sy dapati 1 per 1 anak kucing tu mati...n finally sy sedar, yg ibu kucing tu rupanya x ambil perhatian dgn anak dia(x bagi susu, x bagi haba)...skrg yg tinggal hanya 3 ekor lagi, sy x mau yg 3 ekor ni mati...1 ekor baru mati beberapa minit yg lalu(myt kucing msh lagi ada dlm rumah skrg ni)...mungkin silap sy jgk, anak kucing ni lebih kurang 9 jam+ dah x minum susu dari ibu dia tmbh2 lgi kesejukan...so, sy cari alternatif utk panaskan kucing ni di dalam 1 kotak n keadaan dia makin pulih tpi msh lagi dalam keadaan lemah(mngkn sebab x makan/minum)...x lama slps tu sy pun susukan anak kucing tu dgn "SUSU NESPRAY" drop by drop sebab time tu mmg betul2x dah x ada choice lain lagi(tmbh2x lagi, unc sy kata ok)...first drop jatuh d mulut anak kcg tu nmpk sgt kcg tu berusaha utk jilat susu tu(kcg tu nmpk mcm susah sgt nak buka mulut) ...after few drops(lebih 9 drop), tiba2 kucing tu bergerak-gerak n sy stop utk bagi dia rehat...sy pun letak balik di dalam kotak tu...tapi x brapa lama selepas tu kucing tu kaku(waktu ni la saat sy plg sedih, tgk kucing mati depan mata) ...

Soalan :
1. Kenapa ibu kucing tu abaikan anak dia?
2. Di tpt sy ni, x ada tpt jual brg2x keperluan utk kucing..so apa alternatif replacement utk susu kucing ni ? Kalau nak beli susu kucing ambil masa jg...sebab dari tpt sy ke bandar, lebih kurang 2 jam+, tmbh2 lagi nak cari pet shop, mestilah tambah masa lagi...perjalanan pergi dan pulang mngkn dah ambil masa lebih kurang 4 hours...

-Sgt mengharap rakan2x di dlm forum ni dpt membantu...1 lagi, mungkin ada sesiapa yg blh kongsi pengalaman dalam situasi2 mcm ni...
-Sry panjang sgt karangan sy tapi ni nak bagi faham dgn korang situasi yg sy alami...
Reply With Quote
  #2  
Old 11-06-2011, 05:15 PM
ix3rukia ix3rukia is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 5
Rep Power: 0
ix3rukia is on a distinguished road
Default Re: Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)

You should visit google before feeding ur kitten anything.
Anak kucing ko terlalu kecil , susu u bagi tu mcmana nak digest? Alternative lain ialah , bagi dia susu kambing . For more info pls go to google.

Kucing u Kali pertama Ada anak kan?

Usually mother cat ignores her kittens when she think the kitten is sick or going to die.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-06-2011, 05:17 PM
Rayquaza17's Avatar
Rayquaza17 Rayquaza17 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kuala Lumpur
Posts: 314
Rep Power: 8
Rayquaza17 is on a distinguished road
Default Re: Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)

Ok. Kemugkinan besar, ibu kuching ngakk pegalaman dalam menjaga anak anak kuching.

1) Boleh cuba pergi supermarket, mereka kekadang ada menjual susu tepung special untuk anak kuching. Beli litter tray dan special sand.
2) Beli shringe./Suntikan. Buat susu itu dengan air hangat. Jangan terlalu panas/dingin. Bagi mereka minum jangan terlalu banyak. Mungkin 3.
3) Selepas makan, cepat bawa anak kuching pergi litter tray lalu massage mereka gently supaya mereka berak dan kencing.
4) Guna satu box dan letak banyak tuala supaya hangat untuk anak anak kuching. Try every 3 hours. Guna same method ni. Harap-harap dapat tolong. Kalo ada yg ngakk ngerti, bisa coba tanya saya atau mungkin ada rakan2 di sini yg lebih pegalaman daripada saya. Harap Membantu. Good Luck.
__________________
I have 2 cats, 3 turtle, 3 dogs.
'Used' to have 8 turtles, 14-16 chickens and rabbits. In Bali last time used to have 2 dog. :P
Reply With Quote
  #4  
Old 11-07-2011, 08:39 PM
wunan wunan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2011
Location: Alor Star/Sg Petani
Posts: 9
Rep Power: 0
wunan is on a distinguished road
Default Re: Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)

Quote:
Originally Posted by ix3rukia View Post
You should visit google before feeding ur kitten anything.
Anak kucing ko terlalu kecil , susu u bagi tu mcmana nak digest? Alternative lain ialah , bagi dia susu kambing . For more info pls go to google.

Kucing u Kali pertama Ada anak kan?

Usually mother cat ignores her kittens when she think the kitten is sick or going to die.
Setuju dgn suggestion ke 3 tu..mungkin dia realize anak tu mmg sakit..kalo inexperience mother pn ada kemungkinan bt mcm ni..hopefully suggestion dari otai2 di sini dpt tlg..gud luck!
__________________
Where are we going?"
"Nowhere."
"So what's the rush?
Reply With Quote
  #5  
Old 11-09-2011, 09:45 PM
Dominion101 Dominion101 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2
Rep Power: 0
Dominion101 is on a distinguished road
Default Re: Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)

ooo begitu...rasanya suggestion no.3 yg ix3rukia beri tu betul la sebab skrg ni 2 ekor anak kucing yg tinggal dah blh menyusu dgn ibu kucing...sblm ni, bila yg sekor dtg utk menyusu, ibu kucing tdi akan lari terus tinggalkan 2 ekor kucing yg lain...tapi lain pla jadinya skrg nie...ok tq everyone :) ..really appreciate all ur suggestion...

klu x keberatan, sy ada 1 question lagi d cnie...

-Mcm mana cara penjagaan anak kucing dari lahir hinggalah dewasa ? boleh x bagi briefing sikit...
Reply With Quote
  #6  
Old 11-10-2011, 08:23 AM
rihazmuhammad's Avatar
rihazmuhammad rihazmuhammad is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 30
Rep Power: 0
rihazmuhammad is on a distinguished road
Default Re: Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)

hi saja nak kongsi pengalaman. sebelum kucing mula membesar, lebih baik terus latih asasnya. (dimana kita nak dia buang poo dia nanti) biarkan kucing dalam kotak, letakkan kotak dimana kawasan yang selamat dan jarang dilawati oleh orang terutamanya kanak2. kucing rasa terancam dengan kanak2. dengan orang dewasa kurang sikit. kalau dia rasa terancam dia akan pindahkan anak dia.

dalam tempoh awal ni. biarkan dia menyusu sahaja daripada ibu dia. apabila anak kucing dah mula nak keluar dari kotak boleh cuba bagi makan. caranya :
1. bagi ibu makan dahulu.
2. lepas tu bagi anak makan depan ibunya. jika ibu biarkan anak makan, maknanya dah tiba masanya untuk anak menjamah makanan lain selain susu. jika ibu merebut makanan anaknya, maknanya belum lagilah tu.( pastikan ibunya dah makan tau)
3. (kalau dah boleh makan) beri makanan kitten. kalau keras, basahkan dengan air.

bila kitten dah mula makan, dia juga akan mula buang poo.
kalau nak dia buang ditandas. lepas bagi makan kenyang2 kurung dalam tandas. sediakan pasir dalam kotak. sehingga dia buang ditempat yang kita kehendakki barulah kitten tu dapat lesen (bebas) dalam rumah

bila dah berumur >3bulan boleh bawa pergi Vet swasta atau kerajaan (jabatan Haiwan) untuk vaksin

semoga berjaya
__________________
Snipe,Scrate,Shiro,Snipie,Ai Manja
Reply With Quote
  #7  
Old 06-07-2018, 03:41 PM
qumangmau qumangmau is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 1
Rep Power: 0
qumangmau is on a distinguished road
Default Re: Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)

Quote:
Originally Posted by ix3rukia View Post
You should visit google before feeding ur kitten anything.
Anak kucing ko terlalu kecil , susu u bagi tu mcmana nak digest? Alternative lain ialah , bagi dia susu kambing . For more info pls go to google.

Kucing u Kali pertama Ada anak kan?

Usually mother cat ignores her kittens when she think the kitten is sick or going to die.
tapi saya punya ibu kucing pun sama macam ni.. 3 kali sudah dia beranak.. cuma seekor saja yang dapat diselamatkan. yang lain mati sebab ibu mereka tak ambil perduli pun pasal mereka... yang seekor tu pun saya jaga bagaikan menjaga telur takut pecah... caranya saya paksa ibu dia menyusukan mereka dengan menahan badan si ibu supaya tak lari.. kalau tidak memang jack saya pun mati juga...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anak kucing ada kutu.. Keisha Health, Disease & Diet 18 03-22-2011 11:09 PM
Anak kucing yg cerewet... Keisha Health, Disease & Diet 3 10-05-2010 03:25 PM
anak kucing di rumah betta Cat TV and Photos 2 02-16-2010 07:36 AM
anak kucing..... mira_idora18 Health, Disease & Diet 2 05-08-2009 02:56 PM
Anak Kucing Chitara Daniel Cat TV and Photos 53 09-09-2008 04:09 PM


All times are GMT +8. The time now is 03:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.