Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #81  
Old 03-24-2010, 10:02 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cat & Cage

Nurul,ko kasih paste gambar spray tu.aku ingat mo beli ni.malas mo buat homemade lemongrass spray semalam aku blender suma itu lemongrass sudah.tp klu dpt yg ready made lg bagus.

utk pengetahuan kwn2,lemongrass spray ni bukan setakat menghalang kucing tembak sana sini,berak sana sini tp juga bagus utk eliminate semut & serangga2 kecik yg selalu ada dlm rmh. rahsiannya?? hiris lemongrass halus2 buat mcm potpourri simpan dlm bekas net yg mcm klu kita pergi kenduri kahwin org kasih tu.letak kat tempat yg mana patut.selamat mencuba.

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Memang pun siok June....
Dulu pagi pagi... kalo masuk bilik tu memang ada poo atau pee atas lantai.
Kerja saper tak pasti....
Nak bersihkan memang susah....
Ambil masa nak mop...
Bila dah pakai lemon grass tu memang kucing tak poo dan pee atas lantai.
Just bersihkan poo dari litter box and then sapu...
Petang baru mop.
Beli kat Tesco.
Tak mahal pun June... baru RM9.90 rasanya...
Kalo ko mau try nanti ko bawa bottle kosong aku bagi ko sikit.
Kalo ok baru ko beli...
Letak one cup ful dalam separuh baldi air and mop.
Memang bersih mop rumah.
Lantai rasa licin dan tak lekit.
Aku mop satu rumah ngan air tu....
Reply With Quote
  #82  
Old 03-24-2010, 11:28 AM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 11
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: Cat & Cage

Quote:
Originally Posted by June View Post
Nurul,ko kasih paste gambar spray tu.aku ingat mo beli ni.malas mo buat homemade lemongrass spray semalam aku blender suma itu lemongrass sudah.tp klu dpt yg ready made lg bagus.

utk pengetahuan kwn2,lemongrass spray ni bukan setakat menghalang kucing tembak sana sini,berak sana sini tp juga bagus utk eliminate semut & serangga2 kecik yg selalu ada dlm rmh. rahsiannya?? hiris lemongrass halus2 buat mcm potpourri simpan dlm bekas net yg mcm klu kita pergi kenduri kahwin org kasih tu.letak kat tempat yg mana patut.selamat mencuba.
June, i tau u mmg rajin... tapi kalau malas, ada 1 brand pati serai wangi yg senang nak dapat di Tesco or Giant... tapi lupa plak brand dia. It's water base... campur dlm air jer. Tapi so far i pakai utk jauhkan lalat dan lipas.. campur dlm penyembur utk gosok baju tu jer.... pati ni pekat dan so far mmg jimat... sampai sekarang tak habis-2 lagi...
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #83  
Old 03-24-2010, 12:26 PM
azieazlie azieazlie is offline
MamaMeow
 
Join Date: Apr 2009
Location: taman medan, p.j
Posts: 177
Rep Power: 12
azieazlie is on a distinguished road
Smile Re: Cat & Cage

Quote:
Originally Posted by June View Post
Nurul,ko kasih paste gambar spray tu.aku ingat mo beli ni.malas mo buat homemade lemongrass spray semalam aku blender suma itu lemongrass sudah.tp klu dpt yg ready made lg bagus.

utk pengetahuan kwn2,lemongrass spray ni bukan setakat menghalang kucing tembak sana sini,berak sana sini tp juga bagus utk eliminate semut & serangga2 kecik yg selalu ada dlm rmh. rahsiannya?? hiris lemongrass halus2 buat mcm potpourri simpan dlm bekas net yg mcm klu kita pergi kenduri kahwin org kasih tu.letak kat tempat yg mana patut.selamat mencuba.
terima kasih june, petua yang murah dan senang nak buat ... cuma, kat rumah akk tak boleh terbau bau2an serai nie... walau pun kucing tak pancut sana sini, tapi, gerenti air lior suami yg melilih pulak nanti, sebab kalau terbau serai, selalunya, mesti dia ingatkan akk nak buat ayam masak lomak cili padi ...hee..hee.. apa2 pun, nak gak try yg nurul beli tu, sebab yang ready made punya sure ada campur wangian yg lain jugak yer tak....?
Reply With Quote
  #84  
Old 03-24-2010, 12:48 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 11
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: Cat & Cage

Salam,

ni hah brand pati serai wangi tu, Afy Hanif... utk sesiapa yg nak mencuba tu..tak mahal pun..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Cendawan-SeraiWangi.jpg
Views:	246
Size:	100.0 KB
ID:	9103  
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #85  
Old 03-24-2010, 12:55 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cat & Cage

hahahahah!! jd klu sapa rajin buatlah ala serai ala pot pourri,sapa yg malas tu beli yg spray. sapa yg takut husband mkn pot pourri tu sebab teringat tom yam ke,masak lomak ke,dinasihatkan belilah yg spray

anyway,my preferance msh lg yg ala pot pourri coz tak basah & blh simpan dlm almari baju.tp utk lantai atau dapur elok beli yg spray coz imagine ler klu kita nak mengemas dapur & memasak,ntah berapa kerap nak kemas hirisan2 serai ni

Tima kasih kat abang Halim sebab buat demo gambar

Quote:
Originally Posted by azieazlie View Post
terima kasih june, petua yang murah dan senang nak buat ... cuma, kat rumah akk tak boleh terbau bau2an serai nie... walau pun kucing tak pancut sana sini, tapi, gerenti air lior suami yg melilih pulak nanti, sebab kalau terbau serai, selalunya, mesti dia ingatkan akk nak buat ayam masak lomak cili padi ...hee..hee.. apa2 pun, nak gak try yg nurul beli tu, sebab yang ready made punya sure ada campur wangian yg lain jugak yer tak....?
Reply With Quote
  #86  
Old 03-24-2010, 12:58 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 11
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: Cat & Cage

Btw, jgn nanti ada yg terlampau rajin guna pati serai wangi ni buat masak lomak cili api atau rendang... Utk kegunaan luaran sahaja weiii
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #87  
Old 03-24-2010, 01:04 PM
azieazlie azieazlie is offline
MamaMeow
 
Join Date: Apr 2009
Location: taman medan, p.j
Posts: 177
Rep Power: 12
azieazlie is on a distinguished road
Default Re: Cat & Cage

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Salam,

ni hah brand pati serai wangi tu, Afy Hanif... utk sesiapa yg nak mencuba tu..tak mahal pun..
Wkmslam halim.... pernah nampak brand nie kat care4... boleh lah try nanti...
Reply With Quote
  #88  
Old 03-24-2010, 01:05 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Cat & Cage

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Salam,

ni hah brand pati serai wangi tu, Afy Hanif... utk sesiapa yg nak mencuba tu..tak mahal pun..
Hah... ni la yang Nurul beli tu...
Maaf la... tak sempat nak ambil gambar....
Satu lagi... malas nak upload he..he....
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #89  
Old 03-24-2010, 01:38 PM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 12
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Cat & Cage

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Salam,

ni hah brand pati serai wangi tu, Afy Hanif... utk sesiapa yg nak mencuba tu..tak mahal pun..
Quote:
Originally Posted by azieazlie View Post
Wkmslam halim.... pernah nampak brand nie kat care4... boleh lah try nanti...
Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Hah... ni la yang Nurul beli tu...
Maaf la... tak sempat nak ambil gambar....
Satu lagi... malas nak upload he..he....
ha...yg ni lah pun yg AD mksudkn..
dok ingt hanif2 je..nm btul xingt..
biasa pkai ni utk sembur kt tmpt2 semut ske dtg.. mop lntai or lap meja mkn..
klu dpt behavekn ank bulus cm k'nurul experienced, even better la!
sy tau psl produk ni sbb dlu ada salesman dia menyewa sblh rumah,
dia promo kt mak AD, dia sembur kt tgn, then dia JILAT!!
mama AD dh hahaha..
dia kata (fyi utk mmber2 kt sini jgk) produk tu 100% ori serai n selamat.
xde cmpuran chemical or wut so ever lgsung..
so xperlu risau if ada ank kecik or anak bulus terjilat/tertelan/termakan
n yup, kt carre4 ada jual..sy biasa beli c2..

p/s: belilah barangan buatan malaysia
__________________
...true LOVE is not LOVIng a PERFECT person, but LOVIng an imPERFECT person PERFECTly...
Reply With Quote
  #90  
Old 03-27-2010, 10:18 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Cat & Cage

Saya ada wat test.... dua hari tak mop lantai bilik kucing ngan wangian serai tu.... memang ada kucing yang melepas poo atas lantai . Semalam baru mop ngan wangian serai tu.... pagi pagi check tak ada pun poo atas lantai. So memang confirm wangian serai nie akan menolong mengelakkan kucing poo dan pee kat tempat tertentu.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #91  
Old 03-29-2010, 08:56 AM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 12
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Cat & Cage

k'nurul~
__________________
...true LOVE is not LOVIng a PERFECT person, but LOVIng an imPERFECT person PERFECTly...
Reply With Quote
  #92  
Old 03-30-2010, 02:55 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 11
thini is on a distinguished road
Default Re: Cat & Cage

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Salam,

ni hah brand pati serai wangi tu, Afy Hanif... utk sesiapa yg nak mencuba tu..tak mahal pun..
Halim, dah beli dah... :D, setakat ni mmg bau menyenangkan, in terms of poo & pee tuh, my cats memang tak ada masalah, they would do it in their litter box..
Reply With Quote
  #93  
Old 03-30-2010, 03:24 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 11
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: Cat & Cage

Quote:
Originally Posted by thini View Post
Halim, dah beli dah... :D, setakat ni mmg bau menyenangkan, in terms of poo & pee tuh, my cats memang tak ada masalah, they would do it in their litter box..
but i tak tau la effect benda ni pada kucing... sebab beli pun pasal lalat dgn lipas dan tak penah cuba pun utk kucing sampai sekarang... sebab so far 6 ekor kat rumah tu tak penah buat perangai lagi berak/kencing bersepah... tapi kalau tersilap buat punggung panjang terlepas kat tepi litter box atau ter outside seketul dua tu biasalah...
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #94  
Old 03-30-2010, 03:31 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 13
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Cat & Cage

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
but i tak tau la effect benda ni pada kucing... sebab beli pun pasal lalat dgn lipas dan tak penah cuba pun utk kucing sampai sekarang... sebab so far 6 ekor kat rumah tu tak penah buat perangai lagi berak/kencing bersepah... tapi kalau tersilap buat punggung panjang terlepas kat tepi litter box atau ter outside seketul dua tu biasalah...
halim,
kalo kita nak halau lalat ngan lipas camne ekk..kita mop umah ngan serai wangi tue ker @ spray ker?
kat umah kekadang jumpa gak lipas.
ingat nak try..
sesambil tue bleh gak wat standby kat rumah..mana tau anak bulus tersasar.
Reply With Quote
  #95  
Old 03-30-2010, 03:34 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Cat & Cage

Quote:
Originally Posted by linda_gamble View Post
halim,
kalo kita nak halau lalat ngan lipas camne ekk..kita mop umah ngan serai wangi tue ker @ spray ker?
kat umah kekadang jumpa gak lipas.
ingat nak try..
sesambil tue bleh gak wat standby kat rumah..mana tau anak bulus tersasar.
Just mop je lantai tu je....memang effective.
Kalo tak nak lipas dalam cupboard... letak wangian tu kat tuala dan lap almari tu ... Insyaallah akan menghindarkan lipas dan semut
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #96  
Old 03-30-2010, 03:39 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 11
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: Cat & Cage

Quote:
Originally Posted by linda_gamble View Post
halim,
kalo kita nak halau lalat ngan lipas camne ekk..kita mop umah ngan serai wangi tue ker @ spray ker?
kat umah kekadang jumpa gak lipas.
ingat nak try..
sesambil tue bleh gak wat standby kat rumah..mana tau anak bulus tersasar.

Tu Felix dah bagi tau... i punya problem lipas dah mula berkampung dlm drawer bekas sudu.... kena rajin laa bersih kan dan lap dgn kain saya sembur dgn pati serai tu....
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #97  
Old 03-30-2010, 03:48 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cat & Cage

Linda, ko cari posting awal akak pasal mcm mana nak nak halau serangga i.semut,bugs,lipas dgn guna serai. akak ada post kat dlm thread ni.


Quote:
Originally Posted by linda_gamble View Post
halim,
kalo kita nak halau lalat ngan lipas camne ekk..kita mop umah ngan serai wangi tue ker @ spray ker?
kat umah kekadang jumpa gak lipas.
ingat nak try..
sesambil tue bleh gak wat standby kat rumah..mana tau anak bulus tersasar.
Reply With Quote
  #98  
Old 03-30-2010, 04:05 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Cat & Cage

Quote:
Originally Posted by thini View Post
june, baru tau kucing tak suka lemon grass...
Hahahahhaaaa!!!! Yer ker, June? Ko tahu tak, aku punyer Puteri comel-molek setiap pagi selepas aku keluarkan dia dari sangkar, aper dia buat?

Dia straight tuju kat pasu serai aku ... dia bau-bau, pastu dia gigit, kunyah ... lepas tu, dia muntahkan balik ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #99  
Old 03-30-2010, 04:11 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 11
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: Cat & Cage

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Hahahahhaaaa!!!! Yer ker, June? Ko tahu tak, aku punyer Puteri comel-molek setiap pagi selepas aku keluarkan dia dari sangkar, aper dia buat?

Dia straight tuju kat pasu serai aku ... dia bau-bau, pastu dia gigit, kunyah ... lepas tu, dia muntahkan balik ....
Furkids, mungkin pasal pokok serai ko tak wangi kot.....
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #100  
Old 03-30-2010, 04:15 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Cat & Cage

itu aku tak taulah brader.so far kucing aku mmg tak suka serai.mkgn ko punya kucing dah biasa outdoor kot. even kuicng mak aku kat KK pun tak suka serai.mak aku ada tanam serai.tak pernahnya durang usik

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Hahahahhaaaa!!!! Yer ker, June? Ko tahu tak, aku punyer Puteri comel-molek setiap pagi selepas aku keluarkan dia dari sangkar, aper dia buat?

Dia straight tuju kat pasu serai aku ... dia bau-bau, pastu dia gigit, kunyah ... lepas tu, dia muntahkan balik ....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3 Level CAT CAGE for RM 250 ONLY oleo Pet Products 56 01-02-2011 10:56 AM
Cat's Cage & Playpen casriex Pet Products 38 09-29-2009 09:13 AM
WHITE CAGE to let go DJSNAZ83 General Discussion 59 07-16-2009 01:56 PM
3 tier Cat Cage wafzgemini Pet Products 1 07-09-2009 09:05 PM
3 tier cage to be given away Kulaifornia_Cattery Cats & Kittens 0 02-23-2009 03:57 PM


All times are GMT +8. The time now is 01:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.