Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-08-2010, 04:08 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Unhappy problem with kitten's ears

hye.
ok.. my father's friend gave us a long hair kitten. he said its 8 month old. and his wive baru je melahirkan anak kedua so xde org nak jaga dah.. my dad asked me sama ada i nak jaga ke tak. of course i agreed. since its school hols now..pmr pun dah lepas..

so tgh hari tadi masa lunch break dia org hantar kitten tu..
and saya terkejut gila tgk kucing tu..

1st - the kitten is realy thin and size dia mcm kucing yg baru 4 bulan. bkn 8 bulan. very smalll size.

2nd - there are smtg mcm fungus on both of her ears. seriously i dont know what is that sbb my cats xde seekor pun yg pernah kene fungus or kurap. kutu ada la..
oh rupa bnda tu macam bubble2 macam dandruff pun ada jgk. kat hujong2 telinga only. and her skin on the ears are pink.

body dia i x check sbb she looks uncomfortable.. for now i letak dalam cage. sementara tggu my dad pulang petang ni.. then bawak pegi vet..


ok thats it for the story. now nak tny.. any advise for faster treatment for the ear thing.
and mcm mana nak buat dia put on weight??

i really really really need help for now. xde experience lgsg ngan kucing mcm nii..
Reply With Quote
  #2  
Old 11-08-2010, 04:26 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

What u really, really, really need to do is...go to the vet ASAP!! Secepat yang mungkin..takut lelama nanti makin melarat sebab daripada yang saya baca, condition dia amat la teruk. Lebih2 lagi u pun ada kucing sendiri kan? Asingkan terus daripada existing cats. Pronto!

Poor kitty, nape terok sangat keadaan dia..previous owner tak jaga ke?
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #3  
Old 11-08-2010, 05:01 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

i realy realy realy wish blh pegi now like rite now tapi xde transport. dah la vet tu jaoh dr rumah.. (underage kalau nak bwk kereta )

skrg ni kena la tggu my dad balek kerja then blh pegi which is tonight..

skrang ni dia dok dalam cage je.. my other cats dok dalam ruang tamu.. memang asingkan jaoh2.

about the previous owner tu.. xtau lah.. macam mana dia blh biarkan je kucing ni kene terok smpai mcm ni..
dah la kurus.. kesian tgk dia..
Reply With Quote
  #4  
Old 11-08-2010, 05:11 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

Okay tak pe..I know ur dad must be very tired balik kerja tapi malam nanti kena pegi vet. Tak boleh tangguh tu...jgn lupa say thank u to ur dad kalau dia sanggup bawak malam ni..

Kitten tu selera makan macam mana?
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #5  
Old 11-08-2010, 05:32 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

insyaallah.. my mum balek tadi pun dah bising2 dah tgk telinga kitten tu..
hehe

selera makan?? teramatlah berselera.. hee
macam dah berhari2 xmakan je..
ni pun baru je lepas tambah makanan dia dalam mangkuk tu..
Reply With Quote
  #6  
Old 11-09-2010, 11:18 AM
phatgurl phatgurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 47
Rep Power: 0
phatgurl is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

Masa first day kami ambil KiKi dulu pun telinga dia ada problem jugak macam fungus gitu. Esoknya bawa ke vet, kena inject. Dalam beberapa hari fungus tu mula kering dan gugur. Rasanya dalam 2 minggu telinga dia fully recovered, clean & clear. So Nana tak perlu risau sangat... kalau dah bawa ke vet insyaallah ok.

What you have to do now is to put her on weight. Maybe she didn't get much food and nutrition before. I believed she'll be okay later
__________________
http://phattgurll.blogspot.com
Reply With Quote
  #7  
Old 11-09-2010, 03:19 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

semalam dia dah kena inject. doc tu cakap bnda tu akan kering and shed off mcm yang phatgurl ckp jgk la..

appetite dia ok.. but xde ke cara lain utk buat dia put on weight lebih cepat??

semalam masa berat badan dia ditimbang kat vet,assistant tu cakap dia 1.1 ke 2.1 kg sy xsure..
i was really shocked at that moment.. dia dah 8 mths old tapi berat lebeh kurang ngan kittens yg 2 bulan lebeh je..
ada apa2 supplement x utk tmbh berat badan?? smlm xsmpat nakk tny ngan doc tu..

kesian sgt tgk dia.. nsb fur dia tebal and pnjg,kalau x.. sy xtau la macam mana rupa dia sebenarnya..
Reply With Quote
  #8  
Old 11-09-2010, 03:47 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 12
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

nana,
jangan gelojoh sangat..
awak bg dia makanan berkhasiat premium kibbles dan ayam rebus je..
kalau nk kasi supplement, kasi 1 jenis yg cover semua macam Kitzyme..
berat dia akan naik sikit-sikit..
tak ada apa yg perlu awak risaukan sebab awak cakap selera makan dia bagus..
awak boleh cuba baca sini http://honeypetshop.blogspot.com/201...cing-anda.html dan kenal pasti betul ke umur dia 8 bulan.
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 11-09-2010, 04:26 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
nana,
jangan gelojoh sangat..
awak bg dia makanan berkhasiat premium kibbles dan ayam rebus je..
kalau nk kasi supplement, kasi 1 jenis yg cover semua macam Kitzyme..
berat dia akan naik sikit-sikit..
tak ada apa yg perlu awak risaukan sebab awak cakap selera makan dia bagus..
awak boleh cuba baca sini http://honeypetshop.blogspot.com/201...cing-anda.html dan kenal pasti betul ke umur dia 8 bulan.
Betol kata Nur-Illiyana tu..

Slow2..as long as u bagi dia makanan premium dan ayam rebus. Insya-Allah, debab la dia nanti. Supplement tu, u kena tanya vet dulu. Kalau saya, saya tak berani bagi dulu...biar dia 'menggemok' secara natural dulu . Lagipun, u tak payah risau, selera dia terbaeek punya!. Bila dia dah berada dalam berat ideal, u nak cantikkan bulu dia lagi...saya rasa baru boleh bagi supplement macam kitzyme tu. Tapi terpulang la, apa2 pun bincang dgn vet. Macam FK bagitahu sebelum ni, separate supplementation ada bahayanya...

BTW, Honeypetshop.blospot tu memang bagus...ada masa, bacalah..very informative!
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #10  
Old 11-09-2010, 04:37 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 12
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

thanks kuntum sebab sebut pasal supplement..

nana boleh baca thread lama2, yg ada FK bgtau pasal fungsi setiap supplement..
dari perbincangan sy dengan my favorite Vet Dr Intan, Kitzyme antara yg cover keseluruhan keperluan kucing.. tapi tu untuk anak2 sy yg tak ada masalah..
lain kucing lain keperluan..

jadi tanya dengan vet tentang supplement ni..jangan tanya org petshop..
boleh jugak tanya terus Dr Nurul dari Honeypetshop.blospot (dia ada FB), atau Dr Lyn http://catlina7.blogspot.com/

jangan malas mencari info di internet dan bertanya pada org yg betul2 bertauliah..

p/s: kawan2 yg lain, kalau ada info yana yg salah tolong betulkan..sy budak masih belajar
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #11  
Old 11-10-2010, 12:25 AM
iicha iicha is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 29
Rep Power: 0
iicha is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

hi dear, based from my experience kitten do have ringworm and tapeworm which can cause blotted stomach and skinny body. sometimes they eat a lot ,put not put on weight ..maybe this are caused by worms.and the fungus on ear ,is show some of allergies skin reaction and skin problem and also an ear mite.If you went to pet shop there is few kind of ear cleaner.some just for the cleaning. others is for medicated to reduce the itchy.or else the ear mite remedy which can be use for dogs,cats and also rabbits. How do you know your cats have ear mite?? simple the ear wax is dark brown color.Try to massage the based of the ear..is it irritating your kitten or not?? how irritating it is? your cat will put the head down on the floor.since it just a kitten bring your pet to vet is the right choice.and you can ask for dewormed and multivitamin supplement.Feed the kitten with dry food and not homemade food.dry food contains all the nutrients that needed for the kitten..and dear not all person work in pet shop know nothing.
Reply With Quote
  #12  
Old 11-10-2010, 09:21 AM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
nana,
jangan gelojoh sangat..
awak bg dia makanan berkhasiat premium kibbles dan ayam rebus je..
kalau nk kasi supplement, kasi 1 jenis yg cover semua macam Kitzyme..
berat dia akan naik sikit-sikit..
tak ada apa yg perlu awak risaukan sebab awak cakap selera makan dia bagus..
awak boleh cuba baca sini http://honeypetshop.blogspot.com/201...cing-anda.html dan kenal pasti betul ke umur dia 8 bulan.
thanks nur illiyana.. for the time being, kitten tu makan royal canin kitten persian 32.. makanan tu previous owner yg bagi.. so sy teruskan je.. and the kitten was born in march taun ni.. sy nak tau nama supplement je so that masa nak tny ngan doc tu nanti,senang sikit..sbb next week dia kena pg lagi.. utk next treatment.. sy pun xberani nak bagi supplement tanpa any advice dr doc..

and ayam rebus.. bhgn mana nak bagi?? sory la bnyk soalan sbb xpernah bagi ayam rebus kat kucing.. and cara merebus jugak.. hee
Reply With Quote
  #13  
Old 11-10-2010, 09:27 AM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Betol kata Nur-Illiyana tu..

Slow2..as long as u bagi dia makanan premium dan ayam rebus. Insya-Allah, debab la dia nanti. Supplement tu, u kena tanya vet dulu. Kalau saya, saya tak berani bagi dulu...biar dia 'menggemok' secara natural dulu . Lagipun, u tak payah risau, selera dia terbaeek punya!. Bila dia dah berada dalam berat ideal, u nak cantikkan bulu dia lagi...saya rasa baru boleh bagi supplement macam kitzyme tu. Tapi terpulang la, apa2 pun bincang dgn vet. Macam FK bagitahu sebelum ni, separate supplementation ada bahayanya...

BTW, Honeypetshop.blospot tu memang bagus...ada masa, bacalah..very informative!
sy tgh baca blog honeypetshop tu dari atas sampai post yg lama2.. hee

hee tu la kan.. selera makan ok.. tapi bentuk badan dgn selera jaoh beza.. haritu bawak pegi vet,doc tu ckp xde problem lain.. skin infection je..
maybe previous owner dia neglect dia kot.. so for now biar je la dia mengembang scra natural. hehe
lain macam je bunyi 'mengembang'
Reply With Quote
  #14  
Old 11-10-2010, 09:33 AM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

Quote:
Originally Posted by iicha View Post
hi dear, based from my experience kitten do have ringworm and tapeworm which can cause blotted stomach and skinny body. sometimes they eat a lot ,put not put on weight ..maybe this are caused by worms.and the fungus on ear ,is show some of allergies skin reaction and skin problem and also an ear mite.If you went to pet shop there is few kind of ear cleaner.some just for the cleaning. others is for medicated to reduce the itchy.or else the ear mite remedy which can be use for dogs,cats and also rabbits. How do you know your cats have ear mite?? simple the ear wax is dark brown color.Try to massage the based of the ear..is it irritating your kitten or not?? how irritating it is? your cat will put the head down on the floor.since it just a kitten bring your pet to vet is the right choice.and you can ask for dewormed and multivitamin supplement.Feed the kitten with dry food and not homemade food.dry food contains all the nutrients that needed for the kitten..and dear not all person work in pet shop know nothing.
thanks for the info iicha.. it is confirmed that the kitten is having bad skin infection.. i brought her to the vet already though.. i guess i'll just have to wait for her to recover..
Reply With Quote
  #15  
Old 11-10-2010, 11:06 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 12
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

Quote:
Originally Posted by GarfieldNana View Post
and ayam rebus.. bhgn mana nak bagi?? sory la bnyk soalan sbb xpernah bagi ayam rebus kat kucing.. and cara merebus jugak.. hee
bahagian dada yg banyak isi tu..
rebus kosong ayam dan air sahaja (TANPA perasa dan garam)..
jangan rebus sampai empuk..rebus sampai ada merah2 sikit.. baru isi tu juicy..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #16  
Old 11-10-2010, 03:43 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
bahagian dada yg banyak isi tu..
rebus kosong ayam dan air sahaja (TANPA perasa dan garam)..
jangan rebus sampai empuk..rebus sampai ada merah2 sikit.. baru isi tu juicy..
thanks again nur illiyana..

insyaallah esok sy try.. kena minta permission ambik 1 hiris dada ayam dulu.. hee tu pun kalau ada..
Reply With Quote
  #17  
Old 11-11-2010, 05:42 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

is it normal kalau kucing muntah and mcm cirit after injection fungus??
or any injection?
sebab armani skrg ni mcm diarrhea and dia ada muntah..

my cats slalu kena injection but xpernah jd mcm ni.. (sy cepat panic bila tgk kucing muntah )

wat other reasons yg blh sebabkan hal ni terjadi?? apart from tukar makanan secara tiba2..
Reply With Quote
  #18  
Old 11-11-2010, 08:18 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 12
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

muntah dan cirit pulak??
yana tak pandai tp pengalaman yana kalau tukar makanan baby dylan mesti cirit dan muntah..sebab budak ni sensitif sikit..

mungkin nana boleh call dan tanya vet yg awak bawa dia sebelum ni..
tanya pendapat vet tu..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #19  
Old 11-12-2010, 10:52 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

dia muntah makanan tu.. tp muntah tu skali je la..

but cirit smpai skarang..

rasanya perut dia terkejut kot sebab tiba2 bnyk makanan masok.(ada ke macam tu)

kalau sampai esok tak ok lagi,ke vet la jawabnya..
Reply With Quote
  #20  
Old 11-13-2010, 12:44 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: problem with kitten's ears

Quote:
Originally Posted by GarfieldNana View Post
dia muntah makanan tu.. tp muntah tu skali je la..

but cirit smpai skarang..

rasanya perut dia terkejut kot sebab tiba2 bnyk makanan masok.(ada ke macam tu)

kalau sampai esok tak ok lagi,ke vet la jawabnya..
Tak biasa pulak dengar kalau setiap kali kena injection kucing tu muntah atau cirit birit. Mesti ada something wrong somewhere tu..

Mungkin betol apa yang u kata... perut dia terkejut sebab pelahap sangat sehari dua ni kan? Dan mungkin jugak dia ada cacing atau hairball. Banyak kemungkinan yang lain juga...so kalau cirit dan muntah dia berterusan selama 2-3 hari baik g vet sekali lagi...bukan apa sebab previous owner memang nampak tak jaga dia betol2...sebab tu macam2 je masaalah...poor little fellow!

Tak pe..sabar ye nana...jaga dia elok2 ..Insya-Allah, kalau jaga elok2, dia akan jadi kucing yang sihat dan cantik. Jgn putus asa ye. dik?
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help with diarrhea problem Faye Fei Health, Disease & Diet 3 07-16-2010 10:15 AM
Kitten i ada problem... iraiqaim Health, Disease & Diet 4 03-13-2010 11:10 PM
Puss problem with my dog puppypower Health, Disease & Diet 0 01-15-2010 01:51 PM
Cat with Gingivitis problem June Health, Disease & Diet 4 04-03-2009 11:10 AM
How To Check And Clean Your Cats Ears dog is my buddy Cats & Kittens 9 01-21-2009 06:38 PM


All times are GMT +8. The time now is 02:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.